една од причините е таа. Според мене се работи за типична култска политика наменета да ги направи поинакви од другите да ги десоцијализира. Како што читам по форумиве голема траума за децата од џеј си што вика хепт.
Sent from my 6050Y using Tapatalk[DOUBLEPOST=1468371505][/DOUBLEPOST]
Знам дека нема да имаме точни информации...
Овие информации доаѓаат од луѓе кои СЕ Јеховини Сведоци, но не ги прифаќаат апсолутно верувањата и толкувањата кои одат преку оваа организација и сакаат да ја поправат работата и забеганоста кај одредени структури во JW?
Или ова се страници кои се строго против Јеховините сведоци, па секое инфо е апсолутно негативно насочено кон нивното верување и уредување?
П.С.
Од нивниот весник Watchtower:
„1. How should we feel about our faith?
FAITH is something that not all people have. (2 Thessalonians 3:2) But Jehovah gives faith to all those who worship him. (Romans 12:3; Galatians 5:22) How grateful we are that Jehovah gives us faith!“
Во ред. Ова нема логика...
Прво треба да знаеш дека во животот нема црно и бело туку многу нијанси измеѓу.
Второ на ЈС им е забрането да пишуваат блогови на интернет за или против под закана на екскомуникација, сепак има такви кои го прават тоа некои про некои контра. Некои од нив сеуште (не фатени н а дело) ЈС некои одамна екскомуницирани.
Тргнуваш од погрешна претпоставка дека ЈС се демократско општество во кое самите ЈС размислуваат(и пишуваат блогови), а уствари се програмирани да размислуваат на одреден начин.
Ако еден ЈС не се согласува во најмала точка од она што го говори водечко тело врз него ќе биде вршен притисок да се врати во ред, дури и само ако поставува незгодни прашања.
1. ќе биде обележан како "слаб во вистината"
2. Ќе престанат другите да се социјализираат со него.
Заради ова Многу ЈС се во криење однодно FADEING OUT. Пишуваат на интернет под псевдоними , некои со надеж дека организацијата ќе се подобри, други во гнев дека сакаат да ја видат уништена. Има многу блогови од кои од кои би ги издвоил од кои ги земам информацииве.
Прво оние информации ги зедов од разбудете се види на сликата 1994
Да да добро читате ЈС ги возвишуваат децата кои умреле заради непримањето крв со нивна слика и име. Прашајте ги родителите кои биле заблудени од овие списанија како им е денеска кога сфатиле дека сето тоа е лага.
http://jwfacts.com/ Сајт на поранешен Јеховин сведок чие истражување е направено додека тој бил ЈС. Според мене најдобриот ресурс за истражување на ЈС заради неутралноста во пишувањето.
JWsurvey | "Giving a voice to the silent majority" Исто така бивш Јеховин сведок до пред некое, време пишуваше под псевдоним. Критички настроен веб сајт , но не без основа.
Исто така во постовите користам видеа од CNN, BBC, ABC, Dateline и други новинарски куќи.
И користам материјал од ризницатра на jw.org (видеата погоре сликите) watchtower library.
И еден про-JW блог. (редок случај ама ги има)
http://www.jw-archive.org/
https://www.facebook.com/HallsWorldwide/
Информација е информација
@Хептаграм XI. Нема тука анти про. Имаш разум ваљда. Ги земаш сите информации во предвид (меѓу кои има и лажни, погрешни, критички итн) и склопуваш мислење. Не дека ти не можеш видиш кој сајт е што.
Сеуште чекам да допринесеш на темава. Ако ништо друго барем отвори некое прашање во врска со ЈС.
BTW Девојка ми мисли дека си Јеховин сведок
. Ја не верувам оти ти ги разгледав постовите на други теми