Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
А зннае ли црквата оти Исус не г исполни ветеното и има ли појма кога стварно заозбилно ќе дојде исус? ете орјентационо плус минус 6 месеци?

Ти си експерот, мене не ме прашуј...

Ти си експерот, мене не ме прашуј...
Јас знам дека исус ни воскреснал ни ќе дојде.
Те прашав за црквата твоја, како го правда неисполнувањето на ветувањето шо Исус му го даде на луѓето пред 2000 години дека ќе се врател и уше тогаш ќе го дојсел кралсвтото божје на земјата.

Јас знам дека исус ни воскреснал ни ќе дојде.
Те прашав за црквата твоја, како го правда неисполнувањето на ветувањето шо Исус му го даде на луѓето пред 2000 години дека ќе се врател и уше тогаш ќе го дојсел кралсвтото божје на земјата.

Јас не го познавам Писмото во секој негов стих.
Ти немаш апсолутно никакво познавање од Писмото.

Разликата е очигледна.

Јас не го познавам Писмото во секој негов стих.
Ти немаш апсолутно никакво познавање од Писмото.

Разликата е очигледна.
Ти го знаеш само селектираното одбрано ревидирано и преправано писмо. То е маката твоја, не ги знаеш сите други текстови кои се исфрлени, кои не се прифатени, не знаеш записи на луѓе кои живееле гледале и запишувале во тоа време. Не е историјата христијански имот па да си праи шо сака и како сака таму.
Јас ги знам и “писмата“ и писмата и историите

Ти го знаеш само селектираното одбрано ревидирано и преправано писмо. То е маката твоја, не ги знаеш сите други текстови кои се исфрлени, кои не се прифатени, не знаеш записи на луѓе кои живееле гледале и запишувале во тоа време. Не е историјата христијански имот па да си праи шо сака и како сака таму.
Јас ги знам и “писмата“ и писмата и историите

„...Шефе, си знаеш...„.

Ти си „експертот„, не ме прашуј...

„...Шефе, си знаеш...„.

Ти си „експертот„, не ме прашуј...
ја те прашвам дали и како мисли вашата црква по одредени прашања.
Вистината кај вас не ја барам само ме интересира како гледате на некои работи од христијанството.
Знаеш како научник ко ќе посматра некоја буба под микроскоп....

E aj oбјасни бе зошто Исус не се вратил во време на генерациите пред 2000 години како шо му ветил тогаш на лековерните:

27. Вистина ви велам, овде стојат некои, што не ќе вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо.”
Лука 9

30. Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како иде на небеските облаци, со голема слава и сила;
.........
34. Вистина ви велам: нема да премине овој род, додека сето тоа не се исполни.

Maтеј 24

црквата постои ради враќањето на Исус кое не се случи кога самио исус го најави
шо чекате сега?
и за кога чекате?

Па што не читаш понатаму, после Лука 9:27? Го познавал Писмото, мижи Асан да ти баам!

Изменето од модератор; Официјално дозволени јазици, македонски и англиски.
http://www.wco.ru/biblio/books/feofil3/Main.htm

Последно уредено од модератор:
ја те прашвам дали и како мисли вашата црква по одредени прашања.
Вистината кај вас не ја барам само ме интересира како гледате на некои работи од христијанството.
Знаеш како научник ко ќе посматра некоја буба под микроскоп....

Кон болдот; вистината и‘ е откриена само на Црквата и вистината веќе е во Црквата.

Ти не си дел од Црквата, не стоиш во вистината и не си во единство со Вистината па се прашувам, што бараш на форумов на ваквија тешки теми?...

Кон болдот; вистината и‘ е откриена само на Црквата и вистината веќе е во Црквата.

Ти не си дел од Црквата, не стоиш во вистината и не си во единство со Вистината па се прашувам, што бараш на форумов на ваквија тешки теми?...
Четри пати спомна вистина, и ај да видиме како изгледа таа ваша “вистина“

1. И им рече: „Вистина, ви велам: тука стојат некои, што нема да вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо, дојдено во сила.”
Марко 9

Ова “вистина“ која му е откриена на црквата, Исус му ги кажал на луѓето пред 2000 години и не го исполнил, така да аутоматски тоа преминува во НЕвистина, и акао на твојата црква нешо воопшто и е откриено - то е невистината

Друго ќе беше Исус стварно да се појавеше ко шо им рекол и ветил на тие луѓе па со кралевство да дојдеше па њиштат коњи па глопираат наоколу со ангели кои виикаат на цел глас “ЕТЕ ГО КРАЉЕВСТВОТО БОЖЈЕ“ (додека вените им набрекнуваат на посинети вратови“ па се слуша музика прво ко бубњеви одалеку ДУМ ДУМ ДУМ ДУМ, па влегват труби па харфи па се отвара небоно и ете го горе високо високо лебди Исус обасјан со зраци од ракави му изпаѓаат дијаманти а од чевлите му се истура шампањ....

Али шипак.
Не дојде.[DOUBLEPOST=1467890044][/DOUBLEPOST]
Па што не читаш понатаму, после Лука 9:27? Го познавал Писмото, мижи Асан да ти баам!

Изменето од модератор; Официјално дозволени јазици, македонски и англиски.
http://www.wco.ru/biblio/books/feofil3/Main.htm
после то оди чамче муабет
А Тој кој оние Го чекаа никогаш повеќе не се врати.....

И да молчиш, не е проблем: не правиш ништо што веќе не е познато, а што некој друг веќе не го сторил.

Не сакаат да бидат видени само фаци кои чинат злодела, по било кој основ, кои (злодела) се предмет на осуда.[DOUBLEPOST=1467878848][/DOUBLEPOST]

Уопште не те прашав што прави Црквата, оти сигурно не знаеш подобро од мене што прави истата.

Одговори на тоа што те прашуваат, а не на тоа што не те прашуваат.
Ne MIKI1 ne sum dolžen da ti odgovaram nitu na tebe nitu na nikogo za toa što pravam jas, no dolžen sum da ja zboruvam Vistinata čisto za da ne bidam lažgo kako vas. Se što kažav e točno. :)

Sent from my C2000 using Tapatalk

E aj oбјасни бе зошто Исус не се вратил во време на генерациите пред 2000 години како шо му ветил тогаш на лековерните:

27. Вистина ви велам, овде стојат некои, што не ќе вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо.”
Лука 9

30. Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како иде на небеските облаци, со голема слава и сила;
.........
34. Вистина ви велам: нема да премине овој род, додека сето тоа не се исполни.

Maтеј 24

црквата постои ради враќањето на Исус кое не се случи кога самио исус го најави
шо чекате сега?
и за кога чекате?

Tи одговарам повторно, сега според сите прописи.

Кога веќе си го прочитал Лука 9:27, зошто не продолжи да читаш понатаму, белки ќе ти се разјаснеше недоумицата.

Тука Исус говорел за Своето Преображение. Преображението било предвесник на идната небеска слава. Постојат - вели - неколку такви (Петар, Joван и Јаков) кои нема да умрат додека не го видат Царството Божјо. A тие го виделе за време на Преображението.

Што се однесува до Матеј 24:34, под „овој род“ не се подразбираат поколенијата на тогашните луѓе, туку родот на Верните.

Последно уредено од модератор:

Кога веќе си го прочитал Лука 9:27, зошто не продолжи да читаш понатаму, белки ќе ти се разјаснеше недоумицата.
He го прави Исуса ретардиран и со говорна мана или дислекичен па имал потешкотии да објасни свои мисли

Еве шо Павле човек му вели на други смртни луѓе:
37. зашто уште малку, сосема малку и „Оној што иде, ќе дојде и нема да се забави.
Eвреите 10

ваљда павле како чоек кога им пишувал на други луѓе смртни можел да објасни шо е тоа “малку сосема малку“

Исус му се обраќа на луѓе на му кажва не други богови па да се подразбираат поинакви “асоцијации“ кога вели:

1. И им рече: „Вистина, ви велам: тука стојат некои, што нема да вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо, дојдено во сила.”
Марко 9

Лука 9

јасно вели за своето повторно враќање и воспоставување на кралство божје, не за некакви пробразби или мутации.

Исус не дојде и не донесе кралство божје пред 2000 години на генерациите на кои тоа им го вети.
Ги извиси

He го прави Исуса ретардиран и со говорна мана или дислекичен па имал потешкотии да објасни свои мисли

37. зашто уште малку, сосема малку и „Оној што иде, ќе дојде и нема да се забави.
Eвреите 10

ваљда павле како чоек кога им пишувал на други луѓе смртни можел да објасни шо е тоа “малку сосема малку“

Павле вели:

32. Потсетувајте се на вашите поранешни денови, кога, откако се просветивте, поднесовте голема борба во страдањата,
33. било што бевте изложувани на срам и маки, било што станавте соучесници на оние, кои исто така страдаа,
34. зашто и на оковите мои се сожаливте и со радост позволивте вашиот имот да се разграби, знаејќи дека на небесата имате подобар и траен имот.
35. И така, не напуштајте ја вашата слобода, за која имате голема награда.
36. Најнапред ви е потребно трпение, па, откако ќе ја исполните волјата Божја, да го добиете ветеното;
38. а праведниот преку верата ќе биде жив; а ако отстапи, нема да Ми биде по волјата Моја”.
39. Ние, пак, не сме од оние, што се отстрануваат за погибел, туку од оние, кои веруваат за спасение на душата.

Да, имаш малку, сосема малку време, кое се протега само до твојата смрт, зашто после нема многу да ти помогне сознанието дали Исус ќе дојде по 100, 2000 или милион години отсега.

Исус му се обраќа на луѓе на му кажва не други богови па да се подразбираат поинакви “асоцијации“ кога вели:

Марко 9

Лука 9

јасно вели за своето повторно враќање и воспоставување на кралство божје, не за некакви пробразби или мутации.

Исус не дојде и не донесе кралство божје пред 2000 години на генерациите на кои тоа им го вети.
Ги извиси

Ти го прочита ли мојот претходен пост и дали разбра нешто од него или и понатаму си тресеш онака од ракав?

Eвреите 10

Марко 9

Лука 9

Ги извиси

Let3,

Пошто немаш благе везе нит‘ што препишуваш, а камо ли да знаеш што пишува во препишаното, одговорот на твоето константно и пермаменто незнаење е следен: тројца Апостоли, Петар, Јован и Јаков беа очевидци на Божјото Царство, со нивното присуство на преображението Христово, кога Апостолите со свои очи ја видоа нестворената енергија Христова/Божја. Така,. Апостолите го видоа Царството уште пред да се упокојат, односно пред да ја вкусат смртта.

Сега, со нетрпение го чекам твоето наредно баљезгање...

Тука Исус говорел за Своето Преображение. Преображението било предвесник на идната небеска слава. Постојат - вели - неколку такви (Петар, Joван и Јаков) кои нема да умрат додека не го видат Царството Божјо. A тие го виделе за време на Преображението.
Не е точно дека зборувал за своето преображение! Поглавјето 24 на Матеј почнува со тоа што Исус им го покажува Храмот на своите ученици и им кажува дека ќе биде уништен и дека нема ни камен на камен да остане од него. Тој настан го посочува како знак за почеток на доаѓањето на кралството небесно, како знаци ги посочува ѕвездите што треба да паднат од небото, месечината што треба да престане да свети, сонцето што треба да се затемни и деновите што треба да се скратат. Кога учениците го прашуваат кога ќе биде тоа, им вели дека никој не го знае точниот датум освен Отецот, но дека ќе биде додека тие сеуште се живи.
Храмот во ерусалим е разрушен 70-та година од нашата ера, до ден денешен, месечината не престанала да свети, сонцето не се затемнило, ѕвезди не паднале на земјата (ниту е можно такво нешто), и деновите не се скратени. А нема ни ниеден жив од тие на кои им се обратил Исус дека ќе бидат сведоци на сето тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom