Локалитет (град/населба): с.Граждено - Егејска Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
a druze tvoite od s. grazdeno poteknuvaat?

Кутриот ти.
Тебе повеќе ти значи кој од каде потекнува, со самиот свој ПРВ ПОСТ на форумов. Но, ќе морам да те разочарам.
Ти друже, ако читаш нечиј пост за Турција, Русија,..... веднаш си поврзуваш дека оној штом ја отворил темата мора потеклото од таму да му е.
Жалосно.:tapp:

Прочетено во Бугарската wiki:

...След Балканската војна Гражден попада в Г'рција. В 1926 година селото е прекр'стено на Врондерон, в превод г'рмјашто.[6] В междувоеннија период има силна емиграција в посока Б'лгарија и југославија. По време на Гражданската војна цјалото население на Герман го напуска, като повечето от жителите му се заселват в југославија и в други социалистически страни. След војната в селото са настанени власи от Епир.[7]

Според изследване от 1993 година селото е „влашко“, като влашкијат език в него е запазен на високо ниво.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Гражден

ке го банира ли некој тролов коњољупски...?????

зошто се толерира труење на секоја тема во историја од било кого, да скав ке идам на бугарската вики.

Пере ПЕЕР остави ја бугарската вики и слободно прошетај до Преспа..ја бев таму минатата година..погоди што најдов

Баба ми потекнува од Гражџено (барем она со џ го викаше), значи и јас потекнувам од таму.
Истребено е се Македонско од таму за време на Граѓанската војна во Грција. Сега ко ја што знам таму се населени власи.
Имаше издадено книга за селото, ама никако да ја најдам. Ве олам ако некој знае кај да ја купам да ми пише.
Баба ми седела на иста клупа со Лазо Ангеловски, еве да се пофалам:smir:

се ќе излези на виделина
се е излезено на виделина, ама кој да види. Тие што треба да видат слепи се прават, мамето нивно. Децата бегалци готово уште малку сите ќе починат, по 80 години имаат. Ние останавме внуците и децата да гледаме и ги спомнуваме селата.
Знам толку приказни за Гражџено жива се јадам што немам отидено, но ќе одам еден ден, кога нема да морам моите да ги молам за пари и време.

ке го банира ли некој тролов коњољупски...?????

зошто се толерира труење на секоја тема во историја од било кого, да скав ке идам на бугарската вики.

Пере ПЕЕР остави ја бугарската вики и слободно прошетај до Преспа..ја бев таму минатата година..погоди што најдов

За баниране си ти приjателе... не помним да су те обидил. Штом не сакаш Бугарската Wiki, виж што пише во Македонската:

...Во ова село како и во цела Егејска Македонија,поголеми етнографски промени настануваат по граѓанската војна во грција 1949 г. По пат на сила жителите на с.Граждено биле принудени да ги напуштат своите огништа.Имено на 15 август 1949 г. со повлекувањето на партизанските единици на ДАГ,со нив се повлекло и цивилното население од Долна и Мала Преспа.Зад нив останале нивните имоти и куќи.Новонастанатата положба ја искористиле грчките власти, кои во 1953 г.целосно ја колонизирале Долна и Мала Преспа со погрчено влашко населениекое се вселило во напуштените куќи и го приграбило целокупниот имот на прогонетоте жители....

Прочети што е постирала и Вештицата... Па после кажи што нашата Wiki лаже...

За баниране си ти приjателе... не помним да су те обидил. Штом не сакаш Бугарската Wiki, виж што пише во Македонската:

...Во ова село како и во цела Егејска Македонија,поголеми етнографски промени настануваат по граѓанската војна во грција 1949 г. По пат на сила жителите на с.Граждено биле принудени да ги напуштат своите огништа.Имено на 15 август 1949 г. со повлекувањето на партизанските единици на ДАГ,со нив се повлекло и цивилното население од Долна и Мала Преспа.Зад нив останале нивните имоти и куќи.Новонастанатата положба ја искористиле грчките власти, кои во 1953 г.целосно ја колонизирале Долна и Мала Преспа со погрчено влашко населениекое се вселило во напуштените куќи и го приграбило целокупниот имот на прогонетоте жители....

Прочети што е постирала и Вештицата... Па после кажи што нашата Wiki лаже...

Вики ососбено Бугарската е продолжение на бигарската пропаганда и држава. не е релевантен извор и нема што да ја постираш.

за егејска МАКЕДОНИЈА и МАКЕДОНЦИТЕ таму ке се дискутира со ФАКТИ, не со пропаганда...

Дечки јaс имaм книгa зa селo Грaжденo. Ќе се oбидaм дa нaпишaм нештo пoвеќе зa oвa или еднoстaвнo дa ве упaтaм нa неa. Нoже и дa стaвaм некoјa фoткa oд книгaтa aкo имa интерес.

Дечки јaс имaм книгa зa селo Грaжденo. Ќе се oбидaм дa нaпишaм нештo пoвеќе зa oвa или еднoстaвнo дa ве упaтaм нa неa. Нoже и дa стaвaм некoјa фoткa oд книгaтa aкo имa интерес.
Може, зошто да не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom