Куќа од 'сендвич' панели

• Креатор на темата Креатор на темата Pionerka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 јули 2016
Мислења
2
Поени од реакции
1
Zdravo,
bi sakala vase mislenje i iskustva za izgradba na kuka od sendvic paneli. So ogranicen budzet,no i spored istrazuvanje vo odnos na izolacija i vreme na montaza mi licat kako odlicna solucija. Voedno,mi se dopaga izgledot,no sepak bi sakala vasi mislenja.

Колку што знам концептот со монтажни панели влегува во Еко категорија. Лесен е за градба, ефтин е, но..... не сум сигурен дали е тоа решение за долги стази. Локацијата од аспект на временските услови и температурните разлики е нешто на кое што треба да внимаваш пред ваков чекор.

Zdravo,
bi sakala vase mislenje i iskustva za izgradba na kuka od sendvic paneli. So ogranicen budzet,no i spored istrazuvanje vo odnos na izolacija i vreme na montaza mi licat kako odlicna solucija. Voedno,mi se dopaga izgledot,no sepak bi sakala vasi mislenja.
Конкретно за какви сендвич панели мислиш? Ако мислиш на SIP панелите, тогаш да знаеш дека за нив има само пофални зборови, иако на мене не ми се свиѓа тоа што изолацијата им е само од стиропор, но една куќа изградена од вакви панели издржува дури и земјотрес од 7 степени по Рихтер.

Конкретно за какви сендвич панели мислиш? Ако мислиш на SIP панелите, тогаш да знаеш дека за нив има само пофални зборови, иако на мене не ми се свиѓа тоа што изолацијата им е само од стиропор, но една куќа изградена од вакви панели издржува дури и земјотрес од 7 степени по Рихтер.
Pa,mislev na poliuretanski paneli,sekako ke treba konstrukcija pod niv. Nesto nalik na ovaInsulated-5_6.jpg[DOUBLEPOST=1467744827][/DOUBLEPOST]
Pa,mislev na poliuretanski paneli,sekako ke treba konstrukcija pod niv. Nesto nalik na ovaInsulated-5_6.jpg

concrete_forms_01.jpg

Ова ли е тоа? ICF (insulated concrete form)
Која е цената на овој начин на градба? Ако знае некој нека објасни позитивни и негативни страни.

Bump for interest.

Pa,mislev na poliuretanski paneli,sekako ke treba konstrukcija pod niv. Nesto nalik na ovaПрегледај го приврзокот 151773[DOUBLEPOST=1467744827][/DOUBLEPOST]
Pa,mislev na poliuretanski paneli,sekako ke treba konstrukcija pod niv. Nesto nalik na ovaПрегледај го приврзокот 151773
Куќата на сликата е убава, но постојат многу други материјали за градба кои се подобри од полиуретанските панели. Тоа се панели составени од два лима меѓу кои има изолација, најчесто тервол. Јас лично никогаш не би избрал вакви панели за изградба на објект, посебно не кога станува збор за куќа во која треба да се живее. Куќата траба да биде изградена од некои (по)природни материјали кои треба на човекот да му даваат топлина. Ако веќе си се одлучила за ваков систем на градба, јас би ти препорачал монтажна куќа или евентуално Aquapanel систем за градба на ѕидови на Кнауф.

concrete_forms_01.jpg

Ова ли е тоа? ICF (insulated concrete form)
Која е цената на овој начин на градба? Ако знае некој нека објасни позитивни и негативни страни.
Мене лично ми се свиѓа овој систем на градба, нуди добра изолација, но јас кога би градел и би бирал, би избрал градба со Исоспан, не градба со стиропорни блокови. Прво затоа што Испоспанот е многу поприроден, поквалитетен и сепак претставува некаков бренд за ваков вид градба, а второ затоа што би требало да биде и потраен од овој вид на градежен материјал. Еве погледни го блогот sskuka за ваков вид на градба од Исоспан:)

Последно уредено:
Куќата на сликата е убава, но постојат многу други материјали за градба кои се подобри од полиуретанските панели. Тоа се панели составени од два лима меѓу кои има изолација, најчесто тервол. Јас лично никогаш не би избрал вакви панели за изградба на објект, посебно не кога станува збор за куќа во која треба да се живее. Куќата траба да биде изградена од некои (по)природни материјали кои треба на човекот да му даваат топлина. Ако веќе си се одлучила за ваков систем на градба, јас би ти препорачал монтажна куќа или евентуално Aquapanel систем за градба на ѕидови на Кнауф.

Мене лично ми се свиѓа овој систем на градба, нуди добра изолација, но јас кога би градел и би бирал, би избрал градба со Исоспан, не градба со стиропорни блокови. Прво затоа што Испоспанот е многу поприроден, поквалитетен и сепак претставува некаков бренд за ваков вид градба, а второ затоа што би требало да биде и потраен од овој вид на градежен материјал. Еве погледни го блогот sskuka за ваков вид на градба од Исоспан:)

Колку е цената на овие материјали тоа ме интересра?

Колку е цената на овие материјали тоа ме интересра?
Претпоставувам дека прашуваш за Исоспанот. Незнам точно да ти кажам која му е цената, затоа што станува збор за еден ист производ, но со различна дебелина на блоковите, т.е. со различна дебелина на изолацијата и празниот простор каде што влегува бетонот, што ја носи и различната цена. На нивната страна имаше и контакт телефон каде ќе можеше да се распрашаш се да ти објаснат убаво, но колку што гледам нешто неможам да им ја најдам страната.........., ништо чудно ако не ја избришале:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom