Сметате ли дека државата треба да ги забрани окултистичките организации со закон?

Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Види вака, забрани или не, тоа ќе си биде на надлежните кои ќе се нафатат да се занимаваат со тоа прашање.
Haдлежните веќе седнале и направиле закон и устав, секој е слободен да верува во своја вера, и секоја верска организација или здружение до колку исполнува законски услови - може да се регистрира и до денес се регистрирани околу 30 разни цркви групи и здруженија на верска основа во Македонија

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Ако сето тоа е во домен на „надлежните“ - што ти се заморуваш? :)
Поставуваш тема за која не си спремен да дискутираш, за која немаш став зошто би се забраниле разни учења... мислам знаеме зошто: православието ти е загрозено, а тоа е „многу лошо“ за Македонија, според твојот ограничен ум.
Да ја затвориме темава кога нема што ние да кажеме тука на форумов, имало надлежни тие се најспособни... :)
Остави го тоа на нас тогаш, надлежните, да го решиме како што мислиме дека е најдобро и готово.

И не е убаво за другите да зборуваш дека се „збирштина“ или пак паразити, да ги поврзуваш со твоето учење како „апсолутно“ е бедно, навредливо и покажува колку си избувлив и несреќен човек бидејќи знаеш дека не е само твоето учење и дека има слободни луѓе далеку од „умирачките богови“ и старо-еонски ограничувања.
Твоето учење е едно од многуте старо-еонски учења и никој не ти го чепка, што учите тоа можете и да правите. Ништо повеќе ништо помалку. Но едно заборавате вие: и другите имаат учења преку кои можат да прават она што го научиле.

Банови добиваш бидејќи си ниско човече кое обожава да навредува кога нема што да каже.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас сум си слободен човек. вие само тука може да се праите каубојци, не и во реалност. Реалноста е сооооосема поинаква!!!
Реалноста е дека само во сон ќе можеш да видиш забрана за окултни организации, кога ќе се разбудиш, ние ќе си бидеме сеуште тука. Ти се допаѓало тоа тебе или не.

S

SpaceTraveler

Гостин
Aleksandar Nevski што подразбираш ти под слободен човек? И што правиш ти толку во реалност и тоа го исповетуваш со слобода? Свеќите што се за местото на мртвите ги боцкаш во местото на светиите, тоа ти е најголемото храбро дело што си го направил? Ако сакаш да кажеш дека имаш особини на хулиганство не мораш, ти се познава... државата треба да ги забрани токму таквите! :)

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
А ти сакаш да кажеш дека е криминална?
Самото тоа што е врзана со криминална власт ја прави соучесник во криминалот. А, за хотелите, неиздавањето фискални и неплаќањето данок сам си знаеш....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Самото тоа што е врзана со криминална власт ја прави соучесник во криминалот.
Е кажи де, како е поврзана со власта?
Знаеш? Јас велам дека не знаеш.[DOUBLEPOST=1467121254][/DOUBLEPOST]
А, за хотелите, неиздавањето фискални и неплаќањето данок сам си знаеш....
Случајот со хотелот „Изгрев„ има судска завршница и досуда, кои се лесни за наоѓање.

Црквата не е овосветовна фирма за да издава фискални и да плаќа даноци.

Очигледно е дека немаш благе везе што пишуваш, ама битно е и ти да потпљукнеш по Црквата, нели?...:sneaky:

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Е кажи де, како е поврзана со власта?
Знаеш? Јас велам дека не знаеш.
Ти како инсајдер треба да ги знаеш сите детали, така да со тебе не можам да се споредувам. Од однесувањето на црковните лица и нивната близина со властодршците можам многу лесно да заклучам дека се испреплетени меѓусебе како црева, едните од корист, други од пусти страв за гревовите што си ги носат на душа.

Случајот со хотелот „Изгрев„ има судска завршница и досуда, кои се лесни за наоѓање.

Црквата не е овосветовна фирма за да издава фискални и да плаќа даноци.

Очигледно е дека немаш благе везе што пишуваш, ама битно е и ти да потпљукнеш по Црквата, нели?...:sneaky:
А, од каде тоа монополско право, православната црква да е единствена неовосветовна фирма?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти како инсајдер треба да ги знаеш сите детали, така да со тебе не можам да се споредувам. Од однесувањето на црковните лица и нивната близина со властодршците можам многу лесно да заклучам дека се испреплетени меѓусебе како црева, едните од корист, други од пусти страв за гревовите што си ги носат на душа.
Ма секако; пош‘о заклучокот е твој, мора е точен...:icon_lol:
А ако е туѓ, мора да е неточен...[DOUBLEPOST=1467121809][/DOUBLEPOST]

А, од каде тоа монополско право, православната црква да е единствена неовосветовна фирма?
Црквата не е човечка творба, не е од овој Свет и не е за овој Свет. Црквата не е фирма која произведува, тргува или врши услуги или дели совети од економска или друга природа па не ни може да биде „фирма„.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Црквата не е фирма која произведува, тргува или врши услуги или дели совети од економска или друга природа па не ни може да биде „фирма„.
mpc2.jpg

и услуги и карти за комар и алкохол и трговија и промет со недвижнини и ескорт на ВИП особи и менување на девизи и посредување при брак....

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Ма секако; пош‘о заклучокот е твој, мора е точен...:icon_lol:
А ако е туѓ, мора да е неточен...
Не е само мој бе Мики, 99% од луѓето со кои паднал разговор на тема религија немаат верба и се сомничави во однос на црквата, а останатите кои се претежно постари луѓе од пусти страв не сакаат да зборуваат лошо за поповите.

Црквата не е човечка творба, не е од овој Свет и не е за овој Свет. Црквата не е фирма која произведува, тргува или врши услуги или дели совети од економска или друга природа па не ни може да биде „фирма„.
:vozbud::vozbud::vozbud::pos::pos::pos:
Крштевањето, пеењето по дома, венчавањето што се? Не се услуги? Календарчињата и светите води не се производи со кои се тргува?

Јас ако утре си отворам црква и ја прогласам за нечовечка творба надвор од овој свет, што мислиш ќе ми го прости данокот државата? УЈП нема да ми тропне на врата и да ми побара дневен промет регистриран?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е само мој бе Мики, 99% од луѓето со кои паднал разговор на тема религија немаат верба и се сомничави во однос на црквата, а останатите кои се претежно постари луѓе од пусти страв не сакаат да зборуваат лошо за поповите.
А како пресмета токму 99%? Ќе можеш да подобјасниш или лупна онака „од тепка„ со надеж дека си во право?...:pos:[DOUBLEPOST=1467187532][/DOUBLEPOST]
А и од мене: :pos:, :sneaky: , :jeeee:, и то...[DOUBLEPOST=1467187565][/DOUBLEPOST]
Јас ако утре си отворам црква и ја прогласам за нечовечка творба надвор од овој свет, што мислиш ќе ми го прости данокот државата? УЈП нема да ми тропне на врата и да ми побара дневен промет регистриран?
Појма неам. Ти, шо мислиш?...

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
А како пресмета токму 99%? Ќе можеш да подобјасниш или лупна онака „од тепка„ со надеж дека си во право?...:pos:
Од сите шо ги знам, единствено баба ми и нејзините 4-5 комшивки/другарки се такви, така да ете 98% нека биде.

А и од мене: :pos:, :sneaky: , :jeeee:, и то...

Појма неам. Ти, шо мислиш?...
За календарчињата и отпевањето не ти се зборува,а? :icon_lol:
Јас викам дека уште во првиот месец инспекција ќе имам на врата. Затоа те прашувам од каде правото на МПЦ да биде единствена помилувана од данок и фискални?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од сите шо ги знам, единствено баба ми и нејзините 4-5 комшивки/другарки се такви, така да ете 98% нека биде.

Иначе, колку луѓе знаеш лично? Пар десетици, така? И од нив извлекуваш приватна статистика за 98% атеисти?

А бе оди бегај...[DOUBLEPOST=1467189896][/DOUBLEPOST]
За календарчињата и отпевањето не ти се зборува,а? :icon_lol:
Јас викам дека уште во првиот месец инспекција ќе имам на врата. Затоа те прашувам од каде правото на МПЦ да биде единствена помилувана од данок и фискални?
З‘ш да не ми се зборува, кога редоновно купувам календарчиња? И јас плаќам за службите од моите парохиски свештеници па не се жалам.

А тоа што УЈП ќе ти дојде на врата, то‘ е зато‘ шо не можи да постои приватна црква „за по дома„, ти текнуе?...

МПЦ-ОА е помесна Црква од македонскиот народ, а зашто е ослободена од данок, тоа веќе го објаснив.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
МПЦ-ОА е помесна Црква од македонскиот народ, а зашто е ослободена од данок, тоа веќе го објаснив.
то дека е на Македонскиот народ важи само за ослободување од даноци, не важи на пример за давање бесплатни услуги на тој Македонски народ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom