Побрз раст на коса

• Креатор на темата Креатор на темата WinterGirl
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јуни 2016
Мислења
257
Поени од реакции
120
Како да порасне косата побрзо? Дали начинот на кој ја носиме косата (пуштена или врзана) влијае на растот на косата? Ве молам напишете ги вашите искуства како сте успеале да ја пораснете вашата коса. Јас имам проблем со растот на косата и од многу пеглање сум ја оштетила па барам начин да ја пораснам со разни препарати последно време се мачкам со рицинусово масло и се надевам ке има ефект (y):D Секој совет ке ми биде од корист :)

Со вештачко ѓубриво, како што ја ѓубриш тревата нова во двор... прашај по земјоделските аптеки.

Со вештачко ѓубриво, како што ја ѓубриш тревата нова во двор... прашај по земјоделските аптеки.
Е бaш зaрaди oвa не ни функциoнирa држaвaтa.

Инaку oн тoпик: не сaмo зa здрaвјетo нa кoсaтa, туку вooштo зa oптимaлнo функциoнирaње нa телoтo пoтребнo е дa ги внесувaме микрoнутритиентите (бaрем пoвеќетo oд нив) секoјдневнo без исклучoк. Тукa спaѓaaт сите минерaли и витaмини без кoи телoтo не мoже дa функциoнирa, oд кoи нaјпoзнaти се кaлциумoт, цинкoт, селен, фoсфoр, витaмин Ц, витaмин А, витaмини oд Б групaтa и витaмин Д. Пoтoa, вaжнa улoгa не сaмo вo рaстoт нa кoсaтa туку и телoтo кaкo целинa игрa и стресoт, пa зaтoa се препoрaчувa нaмaлувaње нa стресoт преку некoи техники нa дишење. Вoдaтa и физичкиoт нaпoр се истo тaкa oд непрoценливo знaчење, сo тoa штo ние сaмите сме изгрaдени oд 60-70 прoценти вoдa и вежбaњетo јa пoдoбрувa циркулaцијaтa кoјa пoмaгa сo пренесувaње нa хрaнливи мaтерии дo кoрените нa влaкнaтa. Кaкo пoследнo нo не и пoмaлку вaжнo е спиењетo, зa време нa кoе целo телo е вo сoстoјбa нa згoлеменa регенерaцијa.

.

Сигурно повеќе имаш од мене направено за доброто на државата :)[DOUBLEPOST=1466633318][/DOUBLEPOST]
.

Сигурно повеќе имаш од мене направено за доброто на државата :)

Последно уредено:
@Hulse благодарам за советот но бидејќи преку храна не можам да ги внесам сите потребни витамини што ми ги наведе ке купам таблети или ке ги пијам или ке ги ставам во шампон се надевам ке има корист преку твојот совет сфатив дека не е само да форсираш да ти расте косата битно е таа коса што ке порасне да биде здрава (y)[DOUBLEPOST=1466635447][/DOUBLEPOST]@Rockey.1 а ти дефинитивно пишуваш на погрешна тема ама не си свесен. Имаш теми и за земјоделци и за политика не си губи време на тема за која не те бива поздрав :cool:

Како да порасне косата побрзо? Дали начинот на кој ја носиме косата (пуштена или врзана) влијае на растот на косата? Ве молам напишете ги вашите искуства како сте успеале да ја пораснете вашата коса. Јас имам проблем со растот на косата и од многу пеглање сум ја оштетила па барам начин да ја пораснам со разни препарати последно време се мачкам со рицинусово масло и се надевам ке има ефект (y):D Секој совет ке ми биде од корист :)
Комбинација од витамини: A+D, цинк, магнезиум и МНОГУ ВОДА. За почеток, скрати ја. (ова ти го кажува дечко што пред некоја год имаше 80цм коса ;) )

@Триптико 80цм косаа :ljubove: ма уште денес ке почнам да пијам витамини и вода . Уствари кога ке размислам подобро ми се случува некогаш да не ми текне вода да се напијам 3 дена и да се напијам онака ради реда. Се трудам веке неколку години да ја пораснам најголем сон ми е да имам долга коса се надевам дека советите од тука ке ми помогнат и мене и на други девојки кои го имаат истиот проблем со косата :D

Едноставно потхранувај ја косата и не ја уништувај. Намали со фарбање, пеглање, фенирање и слични такви ствари на косата. Шишај ја бар еднаш месечно колку да ги отстраниш врвовите кои расцветале, затоа што џабе ако ја оставаш да расте ако таа од врвовите, па нагоре се уништува. Потоа гледај да го освежиш и регенерираш влакното. Прво почни да се храниш здраво (читај големо внесување на овошје и зеленчук, а со самото тоа и големо внесување на витамини и минерали). Исчисти ги мастите на скалпот на тој начин што ќе земеш една крпа, потопи ја во врела вода, исцеди ја и замотај ја околу главата. Во тој случај ако имаш првут би ти го препорачал и шампонот Кетоконазол. Намачкај ја косата со масло, т.е. масирај го влакното во пределот на коренот со рицинусово, маслиново или кокосово масло. Само уште подобро би било ако малку би го загреала маслото пред да го нанесеш. Можеш да купиш и Б комплекс ампули и да ги ставиш во шампонот (препорачливо од коприва) и како таков да го користиш. Дури наместо Б комплекс ампули можеш во шампонот да ставиш и издробени апчиња квасец. Исто така и цинкот има добро влијание врз косата, но за да го земаш како апчиња можеш да се консултираш и со матичниот доктор.

:)

не мора, не треси
Не викам дека мора да се консултира со лекар за земање на витамини и минерали, но пожелно би било бар да се консултира со матичниот или бар да го извести кога веќе почнува да го зема како апчиња, затоа што ако веќе го почне нема работата да остане на само 10 испиени апчиња, туку ќе треба да го пие подолго време.

Исто, @WinterGirl да знаеш дека ако почнеш да пиеш цинк, пиј го на сабајле, но не на гладно. А ако се исхрануваш здраво и не мора да го користиш.

@Sungerot Bob фала за советот. Па не е дека нешто посебно внимавам на начинот на исхрана можно е и да имам недостаток на витамини а за цинк сум слушнала од повеке луѓе дека е многу добро да се пие секако ке пробам нема да ми наштети ништо

За оштетена коса од пеглање ќе си го купиш ова, околу 200 денари е секаде го има по маркетиве.images (1).jpg
Се нанесува на мокра коса и не се измива.
И ја како тебе ја пеглав постојано и ко метла ми стана, никаква ми беше, ужас. Сега ја скратив краток боб и раат ми е. Од ова на сликава ставам после миење, не ја пеглам и живна малку.

@Patience Ех таа пуста пегла :mad: јас порачав силиконски капки од авон ама не да ми ја мрсат косата катастрофа како никад да не сум ја измила. Ова е спреј па се надевам не ја мрси косата.Фалаа :D

Пиј фолна киселина.
Избегавај фен и пегла, строго.
Кога е косата здрава си расте нормално, не пука по врвовите и не се поткинува со што и влијае на должината.
Јас послден пат ја шишав косата во декември месец, уште не е испукана. Ама фен и пегла никако.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom