За пасош имам поднесено во 2013та. На интервју бев 2013та август.
Документи за сродство поднесов лани некаде март-април.
Кога ги пишам броевите ми излегува следново:
-Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство.
Претходниот статус по стариот начин на проверка ми беше ''преписката е во дополнителна проверка''.
Посредникот за пасошот ми звони пред некој ден и ми вели дека треба да доставам документи. Бев денеска до него во канцеларија и го прашувам зошто нели пак документи кога еднаш носев и демек тие не ги признавале(не моите туку на сите документите за потврдување на сродство) бла бла, требало да се носат повторно документи, што ми нема логика. Зошто да се носат истите документи кога веќе ги имаат?
Некој поупатен ако може да пише што како за ова, дали има и некој друг што носел документи по втор пат или овие сакаат да извлечат повеќе пари од мене?
Инаку носев документи од прабаба, прадедото што е татко на на баба ми и бил втор маж но не била законски разведена со првиот маж и го носела неговото презиме. Е сега кога извадив извод од умрени од матично, матичарот на изводот и го пиша моминското презиме и презимето од вториот маж, полесно ќе се потврдила врската така. Па си мислев поради тоа можеби бугарите таму да не можеле да ја најдат прабабата, но посредникот ми рече дека не е до мојот документ туку ошто сите ќе треба да носат повторно.
Сега ќе носам документи од прв братучед, ми рекоа демек по доставувањето на документите за брзо ќе се средела работата.