Зошто повеќе луѓе стануваат атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
А како би го решиле проблемот ако една религија згасне а другата ја надвладее?
Христијанството слабее-Муслиманството јакнее или пак Будизмот преовлада?
Од тука се поставува и една многу битна констатација за тоа зошто постојат верите помеѓу другото.
Судбина на секоја вера и нејзина карактеристика заедничка е експанционизмот(на било кој начин-зависно од верата конкретна). Како атеистите би го решиле тој проблем ако знаеме дека на земјата или милијарди верници наспроти илјадници атеисти моментално или оваа идеја за атеизмот е малку утопична?

Според христијанското учење верникот напредува, се осветува: со воздржувањето, со скромноста, со смирувањето, со борба против страстите... Додека светот има спротивни мерила на вреднување. Ако ова е познато пристрасно и навивачки е да кажеш дека светот на верата го распушта граѓанскиот свет.
Абе се тоа убо.... Велиш спрема христијанското учење, ама нема христијанин кој го следи. Секоја чест на понекој исклучок.
Повеќе криминал меѓу верниците, повеќе неморал, повеќе нечесно однесување. Што ме убедуваш кога и сам знаеш дека не си во право.

А како би го решиле проблемот ако една религија згасне а другата ја надвладее?
Христијанството слабее-Муслиманството јакнее или пак Будизмот преовлада?
Од тука се поставува и една многу битна констатација за тоа зошто постојат верите помеѓу другото.
Судбина на секоја вера и нејзина карактеристика заедничка е експанционизмот(на било кој начин-зависно од верата конкретна). Како атеистите би го решиле тој проблем ако знаеме дека на земјата или милијарди верници наспроти илјадници атеисти моментално или оваа идеја за атеизмот е малку утопична?
Пак ти со милијардите? Или не знаеш или свесно лажеш. околу 250 милиони ве има. Како сакаш брои, толку сте. Да не е Русија на прсти ќе може да ве наброи човек.

Интересно што појма немаш ни што е тоа атеист. Не постои идеја за атеизам. Живеј си ти во својата заблуда, остави ги другите да живеат како сакаат. Видовме монотеистичкиве религии до што доведоа, не фала.

Последно уредено:
Значи ќе ја земам религијата во Америка а потоа во светот од 1950-2015. Во 1950 86% христијани, 1% атеисти а во 2015 15% атеисти а 60% христијани,15% друго. Исто и за светот денеска каде 16% се атеисти. Зошто атеизмот се развива толку брзо откако интернетот се разви?
Повеќе причини има во секој случај. Не знам било кои бројки кои се прикажуваат колку се реални пошто малку и тешко е да одредиш колку, што како.

Факт е дека до пред неколку децении било опасно по живот да си атеист во иста смисла како што било опасно да си геј или пак црнец во Америка.
Денес е и полесно да се искажеш што ти лежи на душа. Така да пред 50 години и да не си се плашел јавно да кажеш дека си атеист сигурно немало и многу да ти го чујат гласот.

Според мене не верувам Атеизмот да зел којзнае колкав замав пошто луѓето се сепак конформисти и треба време за големи промени, после тоа имаш огромен регион на блискиот исток каде религијата или си или си мртов, а на запад горе доле е повеќе традиција од религија и иако можеби голем процент не верува во Бог сепак ги следи традициите од дедо прадедо.

Абе се тоа убо.... Велиш спрема христијанското учење, ама нема христијанин кој го следи. Секоја чест на понекој исклучок.
Повеќе криминал меѓу верниците, повеќе неморал, повеќе нечесно однесување. Што ме убедуваш кога и сам знаеш дека не си во право.

Пак ти со милијардите? Или не знаеш или свесно лажеш. околу 250 милиони ве има. Како сакаш брои, толку сте. Да не е Русија на прсти ќе може да ве наброи човек.

Интересно што појма немаш ни што е тоа атеист. Не постои идеја за атеизам. Живеј си ти во својата заблуда, остави ги другите да живеат како сакаат. Видовме монотеистичкиве религии до што доведоа, не фала.
Гледам дека не сум бил доволно јасен. Ок нема проблем ке појаснам.
На планетата земја ила милијарди верници(христијани, муслимани, будисти и останати побожни луге) наспроти илјадниците атеисти безбожни од целиот свет.
Е сеа...како ке го решите вие атеистите еспанзионистичкиот поход на било која од овие наведени вери врз другата?
Со магична негација на проблемот реален или пак со навиени монолози што не го решаваат проблемот на основата на човечкото битие-опстанок+доминација.
Мислам дека пробавте, игравте и изгубивте. Одговор на овоа прашање нема да може да дадете вие атеистите и затоа верата постоела, постои и ке постои.
Никоја вера не сака да биде туѓ роб.-А токму тоа се случува кога ке се обидете да ослабите некоја вера со бош-утопијска идеологија.

Последно уредено:
Се чини дека атеистиве почнаа да се жалат. На верниците и нивната способност за мултитаскинг не треба да им се завидува-тоа е дорба од бога дадена-или ја имаш или не. :icon_lol:

:pos::pos::pos: Miki dva so biserve...! Upravo si za boldiranovo ....bacuvaate ikona so 100 ce u raka! .....Je*o te verski Multitasking!

Не, не сте сериозни. Мики е тотално во право кога пишува дека немате капацитет за дискусија.
Пријатно безбожници. Кога ке пораснете ментално ке дебатираме.:aplauz:

ko tebe se potragicen slucaj posto go imaat celoto svoe slobodno vreme da diskutiraat i razmislat deka seto toa nema logika i ocigledno ne mozat toa nikogas da go prifatat kako vistina.

Е па драги мои, еве уште еден „монологичар„, ком ем знае се‘, ем не знае да одговори на нешта за кои е прашан...

Е па драги мои, еве уште еден „монологичар„, ком ем знае се‘, ем не знае да одговори на нешта за кои е прашан...

На сите се вадиш со истата финта, монологичар! MIKI1 ти си повтарачки папагал, немаш ништо свое оригинално! Се ти е патентирано

На планетата земја ила милијарди верници(христијани, муслимани, будисти и останати побожни луге) наспроти илјадниците атеисти безбожни од целиот свет.
Сакаш да ми кажеш дека ти одиш во џамија на молитва? Во синагога? Во хиндуистички храм? Исто веруваш со муслиман, хиндуист шинтоист?
Кога така ви одговара и црни ѓаоли ќе броите со вас, а Мики Кец тука убедуе дека само и само православието е исправно и ниедно друго верување.
Ајде малце конкретни бројки пошто гледам не ги знаеш (покрај оние 250 милиони декларативни православци, вистински ни 3% од тоа).
Над Милијарда се кои веруваат во повеќе богови. Претежно хиндуистите. Над милијарда нонтеистички (без богови) религии. Будизам, Таоизам, Конфучијанизам....итн. 1,5 милијарди муслимани, вкупно сосе сите секти 2 милијарди христијани и верувал ти или не, не се неколку илјади атеисти туку милијарда. Па сега ти види.
Е сеа...како ке го решите вие атеистите еспанзионистичкиот поход на било која од овие наведени вери врз другата?
Со магична негација на проблемот реален или пак со навиени монолози што не го решаваат проблемот на основата на човечкото битие-опстанок+доминација.
Такви експанзионистички походи има само исламот и донекаде вашево христијанство. Видовме како тие го решаваа до сега и како го “решија“.
Доминација? Не знам, ја има меѓу овие две. Затоа сте толку нападни и едните и другите. За се ви се криви атеистите а не да си погледнете во дворот. До кога се што вам не ви припаѓа по вера ќе го нарекувате со погрдни зборови, со пежоративи, со навреди?
Очи ќе си извадите со католици, со протестанти чија заблуда е поисправна. Да не спомнувам со муслиманиве. Секогаш вашето различно верување ќе биде камен на сопнување за човештвото.
Атеистите го немаат тој проблем, не сакаат доминација.
Мислам дека пробавте, игравте и изгубивте. Одговор на овоа прашање нема да може да дадете вие атеистите и затоа верата постоела, постои и ке постои.
Никоја вера не сака да биде туѓ роб.
Точно никоја вера не сака да биде туѓ роб. Само свој.
А кога тоа сме пробале жити се? Што сме пробале? Кога тоа сме изгубиле?
Дали ќе постои верата како ваква? Тешко. Треба да е Човештвото и Човекот пред се, не боговите и религиите. Она што тешко вие од Аврамскиве религии ќе го научите. Се додека слугувате на вашите богови и догми, нема да се опаметите.

Последно уредено:
На сите се вадиш со истата финта, монологичар!

Не лупај глупости...
На поставени прашања, давам одговор. Која јас поставувам прашања, за возврат не добивам одговор, туку добивам монолог...:pos:

Никоја вера не сака да биде туѓ роб.-А токму тоа се случува кога ке се обидете да ослабите некоја вера со бош-утопијска идеологија.

Никој не заслабува никаква вера или религија. Будизмот залудно го спомна, можеби затоа што толку и знаеш за религиите, не се сети дека будизмот не е баш теистичка религија оди и истражувај за било која будистичка гранка...
Се што овие луѓе прават тука е дискусија против верници со научни факти за основните физички закони кои истите пак ги негираат! Немој да бидеш како MIKI1, на нему веке и магарињата му се смеат. Сега ќе пише, докажи?! :)[DOUBLEPOST=1466190474][/DOUBLEPOST]
Не лупај глупости...
На поставени прашања, давам одговор. Која јас поставувам прашања, за возврат не добивам одговор, туку добивам монолог...:pos:

Добиваш, ама одговорот не е еднаков на оној што би ти го дале во црква, расчисти со тој комплекс веќе еднаш! Голем си MIKI1

Можеби е веке време да се размислува во правец на либерализам на форумите, како што е случај се повеке со другите светски форуми. Член си отвара своја тема и сам си ја модерира. Овака не оди повеке затоа што сите теми се како копија една на друга. Одредена група на членови ја држи во заложништво со своето були однесување. И тоа не е добро за останатите кои не му припаѓаат на тој идеолошки клан.
Се надевам дека групата атеисти ке ја подржат идејава затоа што е прифатлива за сите а тоа е во духот на плурализмот. Или пак грешам?;)

Последно уредено од модератор:
Можеби е веке време да се размислува во правец на либерализам на форумите, како што е случај се повеке со другите светски форуми. Член си отвара своја тема и сам си ја модерира. Овака не оди повеке затоа што сите теми се како копија една на друга. Одредена група на членови ја држи во заложништво со своето були однесување. И тоа не е добро за останатите кои не му припаѓаат на тој идеолошки клан.;)

Абсолутно, сега оди и читај на Езотерија и Окултизам. Доаѓа пример Хептаграм и постира линк од таа област, доаѓаат MIKI1 и неговата компанија и читај им ги мислењата, ако не ти се смачи животот барем ќе ти побеле косата. Експерти на секоја тема затоа што имаат прочитано една книга во која пак постојат стихови кои им се контрадикторни и на нив!
Како што гледам нов си на религија, ќе научиш, ќе сфатиш... ако сакаш! :)

Можеби е веке време да се размислува во правец на либерализам на форумите, како што е случај се повеке со другите светски форуми. Член си отвара своја тема и сам си ја модерира. Овака не оди повеке затоа што сите теми се како копија една на друга. Одредена група на членови ја држи во заложништво со своето були однесување. И тоа не е добро за останатите кои не му припаѓаат на тој идеолошки клан.;)

Она кое посебно ми иде на нервниот систем е следното: има(ш) неистомисленици за свои дискутанти, кои напросто „пуцаат„ од интелигенција, интелектуалност и се‘ знаење, е армо ама, кога ќе ги подбереш со некое конкретно прашање, одеднаш им ги снемува наведените атрибути па наместо муабет, кој не мора да се сведе на „..и јас мислам како тебе...„, за возврат читам саде монолози.

Да биде трагикомедијата поголема, за тоа јас сум редовниот и дежурен кривец....:icon_lol:

Она кое посебно ми иде на нервниот систем се следното: има(ш) неистомисленици за свои дискутанти, кои напросто „пуцаат„ од интелигенција, интелектуалност и се‘ знаење, е армо ама, кога ќе ги подбереш со некое конкретно прашање, одеднаш им ги снемува наведените атрибути па наместо муабет, кој не мора да се сведе на „..и јас мислам како тебе...„, за возврат читам саде монолози.

Да биде трагикомедијата поголема, за тоа јас сум редовниот и дежурен кривец....:icon_lol:

Пуцаат, е не ќе паднат на твоето ниво дека Земјата е плоча која ја држат бикови и желки! Сам си се местиш да бидеш кривец, никој не ти е крив што избрзуваш со твоите прашања во вид ,,докажи гравитација", 15 годишни момчиња знаат, ти не знаеш! Како да ти објаснам MIKI1? ,,Бикот што ја држи Земјата се нервира и нештата што се во воздух паѓаат надолу" - вака не бидува! :)[DOUBLEPOST=1466191159][/DOUBLEPOST]
Она кое посебно ми иде на нервниот систем е следното: има(ш) неистомисленици за свои дискутанти, кои напросто „пуцаат„ од интелигенција, интелектуалност и се‘ знаење, е армо ама, кога ќе ги подбереш со некое конкретно прашање, одеднаш им ги снемува наведените атрибути па наместо муабет, кој не мора да се сведе на „..и јас мислам како тебе...„, за возврат читам саде монолози.

Да биде трагикомедијата поголема, за тоа јас сум редовниот и дежурен кривец....:icon_lol:[DOUBLEPOST=1466191060][/DOUBLEPOST]

...монолог.

Знам де, знам...:pos:

Добивам патентиран израз, тебе ти треба добар монолог сам со себе да седнеш и да ја расчистиш конфузијата во твојата глава, се гледа дека сакаш одговори за да ти се помогне со твојата обсесивност која си ја стекнал за време додека си во МПЦ!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom