Прашања за Исламот III

Член од
17 мај 2016
Мислења
61
Поени од реакции
17
Ама зошто мешаш сега исламска доктрина, Библијата, Новиот завет експлицитно кажува дека Бог не може да биде виден
Евангелието според Јован (1:18) :
"Бога никој никогаш не го видел."
Во Прво Послание до Тимотеј (6 : 16) стои:
"...Кого никој од луѓето не Го видел ниту може да го види".
и сега ти ми велиш дека Бог се појавил како човек пред Авраам.
е сега кажи ми и, кај бил Исус кога Бог се појавувал пред Авраам и Мојсеј и пред Јаков, та нели ти тврдиш дека и Исус е Бог, кај бил во тие моменти?

Инаку јас сум Муслиман :)
Ех Господине Муслиман по неколку години дебата со муслиманите сватив дека прашањата се исти само луѓето што ги поставуваат се различни. Значи прати ме добро. Бог зазема форма и се појавува. Значи повторувам Бог зазема форма и се појавува како човек, капина, столб од оган или чад и итн. Бог не го видел Никој жив во неговата слава. Тоа значи Господине Муслиман дека Бог не го видел човек никогаш како што го гледаат Серафимите и Исус кој постоел од секогаш со Бог. Значи лицето и славата негова човек не ја видел. Дали сваќаш?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Адам, и сите останати членови немуслимани.
За вакви и сите останати прашања имате можност утре и задутре да ме прашате и да дискутираме, да се запознаеме.
Пред Стоковна куќа Мост(на влезот од чаршијата кога се иде од Камени мост, за тие што не знаат), ќе се дели преводот на Кур'анот на македонски јазик, бесплатно.
Штандот ќе биде отворен од 10:00 до 22:00, јас ќе бидам таму од 15:00ч.
Повелете.
:)

Член од
17 мај 2016
Мислења
61
Поени од реакции
17
Адам, и сите останати членови немуслимани.
За вакви и сите останати прашања имате можност утре и задутре да ме прашате и да дискутираме, да се запознаеме.
Пред Стоковна куќа Мост(на влезот од чаршијата кога се иде од Камени мост, за тие што не знаат), ќе се дели преводот на Кур'анот на македонски јазик, бесплатно.
Штандот ќе биде отворен од 10:00 до 22:00, јас ќе бидам таму од 15:00ч.
Повелете.
:)
Благодарам на поканата ама сум на работа. Дебатат може да ја продолжиме кога ќе бидеш послободен.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
И кога Господарот твој им рече на мелеките: „Да, Јас ќе поставам на земјата халифа!“ Оние рекоа: „Ќе го поставиш ли оној кој безредие сее и кој крв пролева? А ние, заблагодарувајќи се, величие и благослов, Ти изразуваме.“ Он рече: „Јас го знам она што вие, секако, не го знаете.“
Куран 2-30

Член од
17 мај 2016
Мислења
61
Поени од реакции
17
И кога Господарот твој им рече на мелеките: „Да, Јас ќе поставам на земјата халифа!“ Оние рекоа: „Ќе го поставиш ли оној кој безредие сее и кој крв пролева? А ние, заблагодарувајќи се, величие и благослов, Ти изразуваме.“ Он рече: „Јас го знам она што вие, секако, не го знаете.“
Куран 2-30
Дали вие муслиманите верувате во еден Бог или во повеќе Богови?

J

joe.b

Гостин
Сериозен си?
Значи темава е, ``прашања за Исламот`` ако нешто не ни е јасно да прашаме.... не трипај...
иначе те пратам, ти ги пратам мислењата...
начитан си, поштувам, капа доле... кирилицата додава шлаг на целото твое знаење и мозок... пример си за другите... алал вера...

S

SpaceTraveler

Гостин
Здраво, едно сериозно прашање. Дали ќе може да се најде Куран стар од 200 до 300 години? Спремен сум да платам одлична сума!!!

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Значи темава е, ``прашања за Исламот`` ако нешто не ни е јасно да прашаме.... не трипај...
иначе те пратам, ти ги пратам мислењата...
начитан си, поштувам, капа доле... кирилицата додава шлаг на целото твое знаење и мозок... пример си за другите... алал вера...
Благодарам за убавите зборови.
Инаку видов дека членот има доста познавања за исламот па претпоставувам дека го знае и одговорот на прашањето бидејќи исламот како монотеистичка религија и исламското верување е засновано врз верувањето во постоење на само Еден и Единствен Бог достоен да се обожува.
Впрочем и значењето на шехадетот(сведоштвото) со кое човек станува муслиман гласи: Ла илахе илаллах( нема друг Бог освен Аллах).

Но мислам дека намерата на Адам беше кога ќе го добие одговорот да постави друго прашање на пр. од типот: Ако верувате во еден Бог тогаш зошто ова и ова...?
Затоа и не му оставив простор :)[DOUBLEPOST=1467252756][/DOUBLEPOST]
Здраво, едно сериозно прашање. Дали ќе може да се најде Куран стар од 200 до 300 години? Спремен сум да платам одлична сума!!!
Дали може.. сигурно може.
а на прашањето дали некој од форумџиите знае каде да најдеш... јас не знам :)
Ако некако дојде до мене таква информација ќе ти ја пренесам.

Последно уредено:
S

SpaceTraveler

Гостин
Ве молам барем упатете ме доколку некој форумџија знае како и каде да барам за да најдам Куран стар од 200 до 300 години! :)

Член од
19 декември 2015
Мислења
28
Поени од реакции
3
Ве молам барем упатете ме доколку некој форумџија знае како и каде да барам за да најдам Куран стар од 200 до 300 години! :)
zdravo: moze da se najde Kuran i postar od tie godini sto baras , no ne na makedonski jazik , baraj na bosanski jazik , mozes da najdes nekade do 100 godini (baraj vo bosanski webstrani,ke ti najdat), a najstari gi ima samo na arapski jazik , od prvite 10 kopi sto se napraveni pred 1400 godini ,deneska gi ima 2-3 ,edna e vo london vo muzej ,edna e vo turcia, i edna mislam deka e vo kazahstan vo muzej

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Благодарам за убавите зборови.
Инаку видов дека членот има доста познавања за исламот па претпоставувам дека го знае и одговорот на прашањето бидејќи исламот како монотеистичка религија и исламското верување е засновано врз верувањето во постоење на само Еден и Единствен Бог достоен да се обожува.
Впрочем и значењето на шехадетот(сведоштвото) со кое човек станува муслиман гласи: Ла илахе илаллах( нема друг Бог освен Аллах).

Но мислам дека намерата на Адам беше кога ќе го добие одговорот да постави друго прашање на пр. од типот: Ако верувате во еден Бог тогаш зошто ова и ова...?
Затоа и не му оставив простор :)[DOUBLEPOST=1467252756][/DOUBLEPOST]
Дали може.. сигурно може.
а на прашањето дали некој од форумџиите знае каде да најдеш... јас не знам :)
Ако некако дојде до мене таква информација ќе ти ја пренесам.
Чии се зборовите запишани во Куранот (настрана теориите дека Куранот е напишан односно компилиран неколку децении после смртта на војсководачот Мухамед)???

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Зашто салафистите/вехабистите напаѓаат за време на Рамазан?
Нели ви е свет тој месец?
...или баш заради тоа и напаѓаат. Во смисол, повеќе неверници да се елиминираат по повод Рамазан.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.527
Поени од реакции
18.433
Зошто Алах ги казнува своите верници со т.н. пост после кој голем број од нив завршуваат на оперативен стол поради компликации, затнувања, прскања и загнојувања на цревните ѕидови?

Имате ли воопшто податок што се случува на Клиника за Абдоминална хирургија секоја година после завршување на рамазанските пости?

Kajgana Shop

На врв Bottom