neznam kako se vika, tamu kade sto se ide za proishod, so novata procedura mora prvo da pokazes poteklo pa da ti zapocne procedurata.Dokolku ne se kompletni dokumentitie sluzbenikot gi vraka na dopolnitelno usoglasuvanje[DOUBLEPOST=1464672551][/DOUBLEPOST]Posrednikot rekol deka ne moze da pomine kade? Vo dabc ili mp?
greska gi vnesuvas. Napisi go brojot od prednata strana na kartonceto so godinata na zapocnuvanje na samata procedura, a dolu na PIN vnesi od zadnata strana sto ima napisano sluzbenikotВе молам за совет
Бев на интербју во април кога ги писувам бројките за проверка на молбата за гражданство и по месец ипол ми писува липсват данни.
Дали е мозно да се грешни бројките од интервјуто и од поднесувањето на молбата
Абе проблемот е што не е изгласан законот иначе во него се предвидени и потврдите и со брачеди да се докажваш.МП си постапува по стариот закон и затоа сите сме или ке бидиме прекратени.Најверојатно законот нема да помини или ке го повлечат штом прават чистка.Uffff.nikogas ne sum.izjavil deka sum musliman.
Tuku mu prasuvaa decki preku poraki.
Prasuvav za niv.
Mislam dokumenti koi spored zakon za prifatlivi...tie sto imaat ke dobijat.
Nemam.sto da krijam
Imeto mi e (едитирано од мод)
Majka mi e srbinka.
Tatko i (dedo mi ) bil eden poznat partizan koj 'rsum gi napravil bugarite vo edna gerilska akcija.
Sekoj so svojata sreka.
Sakam da kazam ne se razocaruvajte.
Nema pravila.
Jas ocekuvav deka ova ke se sluci.
I mi bese predoceno deka ke pravat cistka.
Pomos? Od Premierot - i toj e gubre kako nasiov. Biznis i pari.
Nisto drugo. Cela vecer oko ne otvora mislejki na nas blgarite od MK.
Ako ste gledale vesti, ke vidite kako licno se zakanuva na sudii.
Ova sto ke go kazam e moj licen stav - i kako Makedonci i kako Bugari, nas, Bugarite nikogas ne ne sakale-sekogas ponizuvacki ne gledale.
Nikogas na isto nivo.
Jas utre odam da se rasprasam za blue karta vo Germanija.
So MK pasos.
Moze ke uspeam.
Karakacanov - se e eden biznis. Demagogii za pusti djebovi.
Se e ova moe licno mislenje. Vremeto se ke pokaze.
Za edno sum na cisto - sega i so tapija ne sum bugarin.
Sega sedam zbunet... neznam.sto sum...se salam za ova podlednovo...
Decki ne e kraj na svetot...voopsto...
Se borev do kraj...ne uspeav...ima tolku mnogu drugi nacini za uspeh...
Да не испадне дека само шириме дезинформации, али најверојатно ништо не бидува од ова, нема ни инфо кога и дали ке иде на второ читање, а не може да иде додека сите институции ен се усогласат, за тие што допрва годинава почнавме мислам ептен е џабе...Абе проблемот е што не е изгласан законот иначе во него се предвидени и потврдите и со брачеди да се докажваш.МП си постапува по стариот закон и затоа сите сме или ке бидиме прекратени.Најверојатно законот нема да помини или ке го повлечат штом прават чистка.
Останува само да чекаме и да се надеваме, како и секогаш, за жал, дека после 1 година нешто ќе се смени. Не знам само зошто отворија толку канцеларии од МБП кога ако ова продолжи, никој нема да се зачленува и да вади потврди. Па дури ни тие што се чувствуваат и се Бугари...ако некој не ме признава, зошто да одам со глава во ѕид, ако некој не сака да ме прими...Ајде да пробаме барем со еден протест на ФБ, некој од овие поажурниве како WALKMAN , поупатен во социјалниве мрежи да креира страница па ке се придружиме и ке комуницираме така мегу себе?[DOUBLEPOST=1464677682][/DOUBLEPOST]
Да не испадне дека само шириме дезинформации, али најверојатно ништо не бидува од ова, нема ни инфо кога и дали ке иде на второ читање, а не може да иде додека сите институции ен се усогласат, за тие што допрва годинава почнавме мислам ептен е џабе...
Постои веројатност сите што се заостанати 2013/2014 да ги исчистат и да го донесат законот,само да се оттарасат од нас оти предолго сме статус кво.Али како и да е без нов закон не вреди да се фрлат парите без оригинални документи.ДАБЧ и МП се клецкат а ние раѓаме...да простите.По правило тие што добиле происход од ДАБЧ со потврда или брачед ,треба да го тужат ДАБЧ и Бугарија или нека се укини ДАБЧ и директно МП да одлучва за потеклото како и сега.Многу пари,време и енергија трошат луѓето за да добија потекло од ДАБЧ за потоа да му биде оспорено или непризнаено.Но ова е некоја политичка игра во која нажалост ние изгоревме.Јас искрено не вервам дека вековната политиката која ја има Бугарија кон Македонија(да не нема како народ)дека е остаена на милост и немилост во рацете на некое директорче.Ајде да пробаме барем со еден протест на ФБ, некој од овие поажурниве како WALKMAN , поупатен во социјалниве мрежи да креира страница па ке се придружиме и ке комуницираме така мегу себе?[DOUBLEPOST=1464677682][/DOUBLEPOST]
Да не испадне дека само шириме дезинформации, али најверојатно ништо не бидува од ова, нема ни инфо кога и дали ке иде на второ читање, а не може да иде додека сите институции ен се усогласат, за тие што допрва годинава почнавме мислам ептен е џабе...
Исто и јас мислам! Оптимистички почнав процедура годинава во Јануари откако помина нели законот на прво гласање и сега треба да одам да закажам интервју ! Но дали да фрлам 300еур за посредници и документи сега или уште да чекам. Пусто македонче чека само...Постои веројатност сите што се заостанати 2013/2014 да ги исчистат и да го донесат законот,само да се оттарасат од нас оти предолго сме статус кво.Али како и да е без нов закон не вреди да се фрлат парите без оригинални документи.ДАБЧ и МП се клецкат а ние раѓаме...да простите.По правило тие што добиле происход од ДАБЧ со потврда или брачед ,треба да го тужат ДАБЧ и Бугарија или нека се укини ДАБЧ и директно МП да одлучва за потеклото како и сега.Многу пари,време и енергија трошат луѓето за да добија потекло од ДАБЧ за потоа да му биде оспорено или непризнаено.Но ова е некоја политичка игра во која нажалост ние изгоревме.Јас искрено не вервам дека вековната политиката која ја има Бугарија кон Македонија(да не нема како народ)дека е остаена на милост и немилост во рацете на некое директорче.
https://www.youtube.com/watch?v=FodGksGIa9Y Петар Колев за неговите не може да среди, ме чуди што би можел да направи за другите...мислам дека никој незнае што е работата?!?!?!!?!!?!?!!
Па тоа и мене не ми е јасно. Не ми е верно дека Бугарија ќе се откаже од политиката на непостоење на македонски народ само затоа што директорот така сака. Многу нелогичности има. Доколку тоа се случи, да не ги прифаќаат потврдите, толку ќе биде со издавањето на државјанства, а при можност да побугарчат скоро цела Македонија така лесно (што им е и нивниот најголем сон, да докажат дека биле во право) и во услови кога населението им старее и тоа многу брзо (мислам дека беа први во ЕУ по стареење), оваа политика не им оди во прилог. Колку помалку население, толку помалку гласа во ЕУ Парламентот, а со тоа и помалку моќ и ред други работи.Постои веројатност сите што се заостанати 2013/2014 да ги исчистат и да го донесат законот,само да се оттарасат од нас оти предолго сме статус кво.Али како и да е без нов закон не вреди да се фрлат парите без оригинални документи.ДАБЧ и МП се клецкат а ние раѓаме...да простите.По правило тие што добиле происход од ДАБЧ со потврда или брачед ,треба да го тужат ДАБЧ и Бугарија или нека се укини ДАБЧ и директно МП да одлучва за потеклото како и сега.Многу пари,време и енергија трошат луѓето за да добија потекло од ДАБЧ за потоа да му биде оспорено или непризнаено.Но ова е некоја политичка игра во која нажалост ние изгоревме.Јас искрено не вервам дека вековната политиката која ја има Бугарија кон Македонија(да не нема како народ)дека е остаена на милост и немилост во рацете на некое директорче.