Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
доказ дава тој шо тврди нешто
А за таква една пркаска не постои ни ронка некој валиден доказ
ни ронка

Затоа постои верата, како облик од предзнаење.

Верата е она кое го немаш, а се напињаш другите да ги побиеш со прост овосветовен рационализам, заснован на лични мненија.

Плус ако мислите дека бог е некој си свет дух, строго машки, тогаш не ме чуди зошто за вас мажите се бог и самите си го предавате животот во нивни раце. Точно е дека жената сака надмоќ, но истата се чувствува среќно и кога е независна , освен ако не и преставува задоволство да служи на суетата на некое си машко. Сепак тоа се лични избори во кој не би сакал подлабоко да се мешам.

Стојам на ставот дека Бог не е одвоен од природата на човекот ниту од самиот човек. Секој индивицуалец е Бог за самиот себе, да го одделиш бог и да му ставиш етикета на машки дух кој лебди насекаде е првиот чекор од одалечување на бога и спознавање на истиот преку лично искуство. Бог преку догми и слепо следење на некакви си пишании кој си немаат никаква врска со реалноста не се спознава.

Затоа постои верата, како облик од предзнаење.

Верата е она кое го немаш, а се напињаш другите да ги побиеш со прост овосветовен рационализам, заснован на лични мненија.

Вера која се базира на што?[DOUBLEPOST=1464267436][/DOUBLEPOST]
Да внучко...Ко ќе порасниш, самото ќе ти се кажит...

Одговори ми, на што се базира твојата вера?

Бог е семожен и Неговиот план за размножување се сведува на сексуален однос. За да се оплоди јајце клетката потребен е сперматозоид.

Добро, да речеме една жена Марија имала прилика да биде оплодена од свет дух, една жена е достојна, другите се грешнички, курви и вештерки, барем во времето кога Христијанството ја имало најголемата моќ на Земјата повеќето жени биле деклинирани како такви. Денес е малку поразлично, но сепак црквата и типичен христијанин успева да ја контролира својата жена наметнувајќи и религија како страв, да ја држи како свој роб и да ја храни својата суета и сексуалност. Бог простува на таквите. Ама Бог не простува на жените кој одбираат да бидат потчинети, па дури и времето ги јаде душите на жените на кој нинвото ниво на самопочит е до степен да прифатат да веруваат во лага, плус да се стават пониско од некој си женски лик од новиот завет. Самиот Бог се смее на таквите кој веруваат во лаги, глобално прифатени само затоа што се лаги кажани во Негово име! :)

Почнувам да се прашувам зошто Бог бил толку мислостлив кон Марија, а толку суров кон останатите:

„Земјата нека биде проклета поради твоите дела“
„Во болки ќе ги раѓаш своите деца“.

Нема да ме чуди ако ваков Бог за вас е во ред. Сум видел и многу полошо.
Бог рекол така!??

Плус ако мислите дека бог е некој си свет дух, строго машки,.

Чедо неуко, Духот Свет Е Бог и дух по природа: не е биолошко битие за да има пол.

Бог рекол така!??

Не, туку јас велам. :)
Се што е напишано е од мене. Дека за да се оплоди јајце клетката е потребен сперматозоид, а не свет дух ми дава за право да кажам лекцијата по биологија од петто одделение. За статусот на жената и на човекот во средниот век, лекциите по историја.

А последните стихови кој ти ги постирав се запишани во стариот завет, книгата БИТИЕ! :)[DOUBLEPOST=1464267684][/DOUBLEPOST]
Чедо неуко, Духот Свет Е Бог и дух по природа: не е биолошко битие за да има пол.

Одлична перспектива, тогаш ако ми уште еднаш спомнеш за Отецот, ќе пукнам од смеење! :)

Стојам на ставот дека Бог не е одвоен од природата на човекот ниту од самиот човек. .

Чедо неуко, Бог не Е ниту сличен на своите творенија а камо ли „неодвоен„.[DOUBLEPOST=1464267757][/DOUBLEPOST]
Секој индивицуалец е Бог за самиот себе, .

Чедо неуко, овој став напросто пати од егоцентризам.

Бог е СЕМОЖЕН и поради тоа него не му треба сексуален однос и празнење на страсти(како на тебе, суштество од овој материјален природен свет)..незнам зошто ова прашање те буни и не го разбираш!?
Od kade ti znaes za ovoa? Biblijata veli taka?

Чедо неуко, Бог не Е ниту сличен на своите творенија а камо ли „неодвоен„.

Не дедо...

Потоа Бог рече: „Да направиме човек според нашиот лик, сличен на нас, и нека владее над морските риби, над суштествата што летаат по небото, над домашните животни — над сета земја — и над сите други животни што се движат по земјата!“ Тогаш Бог го создаде човекот според својот лик, го создаде според Божјиот лик — ги создаде машко и женско.

Бог преку догми и слепо следење на некакви си пишании кој си немаат никаква врска со реалноста не се спознава.

Чедо неуко, имаш бааги одлепено од реалноста а на другите им го велиш истото...[DOUBLEPOST=1464267870][/DOUBLEPOST]
Одлична перспектива, тогаш ако ми уште еднаш спомнеш за Отецот, ќе пукнам од смеење! :)

Чедо неуко, Отецот не Е машко, туку е релациска врска со својот Син.

Чедо неуко, имаш бааги одлепено од реалноста а на другите им го велиш истото...
Чедо неуко, имаш бааги одлепено од реалноста а на другите им го велиш истото...[DOUBLEPOST=1464267870][/DOUBLEPOST]

Госпожата мшка... а? :)
Ти си тој што верува дека девици раѓаат, ти си фантазер!

Не дедо...

Потоа Бог рече: „Да направиме човек според нашиот лик, сличен на нас, и нека владее над морските риби, над суштествата што летаат по небото, над домашните животни — над сета земја — и над сите други животни што се движат по земјата!“ Тогаш Бог го создаде човекот според својот лик, го создаде според Божјиот лик — ги создаде машко и женско.

Да, чедо мое неуко, да. „Образ Божји„ означува одредени атрибути, кои му се вродени на човекот. „Образ„ не е исто што и „излгед„.

Micko i ovaj te izrenda ko mlado sirenje....! Aj kazi mu sea...deka e glup,neuk,prost....i deka samo ti ja imas osoznaeno vistinata!

Да, чедо мое неуко, да. „Образ Божји„ означува одредени атрибути, кои му се вродени на човекот. „Образ„ не е исто што и „излгед„.

Првин велиш атрибути, после не е исто што и изглед за образот. Знаеш ли ти што се атрибути, да не мислеше особини?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom