Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Муслиманите велат дека кој ја бара вистината, го наоѓа алах. Вашиот збор против нивниот.
.

Миљон пати ти е кажано, а еве и по миљон и прв пат: нашата вера и дела против нивната (или било чија) вера (и дела, ако ги имаат).
Делата се очигледен доказ за исправноста и проверливоста од верата.[DOUBLEPOST=1463578050][/DOUBLEPOST]
Тешко на таа "вистина" што зависи од нечие верување, што не е самоевидентна и очигледна.

Вистината е проверлива во пракса. Црковната вистина е објавена од Небесата, не е човечка измислица.

Ако вистината е очигледна и „самоевидентна„ (???) тогаш дај конечно посочија: можеби поминала покрај мене, а јас не сум ја забележал.

Муслиманите? Што зборуваш бре?

За оние кои Го познале Богa:
Вашиот збор против нивниот, ништо повеќе.
Да ја користиш библијата како аргумент против куранот е исто како да го користиш мајн кампф на Хитлер како аргумент за ариевската раса.
Миљон пати ти е кажано, а еве и по миљон и прв пат: нашата вера и дела против нивната (или било чија) вера (и дела, ако ги имаат).
Делата се очигледен доказ за исправноста и проверливоста од верата.
И јас милион пати ти ги посочив делата и ти по милионити пат се вадеше дека не си ги разбирал, си бил на подрум, не важеле за тебе туку само за посебни и одбрани....иако јасно пишува дека важи за сите.
Вистината е проверлива во пракса. Црковната вистина е објавена од Небесата, не е човечка измислица.

Ако вистината е очигледна и „самоевидентна„ (???) тогаш дај конечно посочија: можеби поминала покрај мене, а јас не сум ја забележал.
Сите религии тврдат дека вистината им е објавена од небесата, сите имаат чуда, сведоци, пророци... По ништо не сте посебни.
Инаку вистината постојано поминува покрај тебе, но секако дека нема да ја забележиш, бидејќи ти однапред си одлучил како таа треба да изгледа, па дури и какво име треба да има.

Кај може да се види оригиналот од објавата потврдена од независни стручњаци и експерти?

Делата се веќе сторени во Црквата. Надвор од Црквата, ги имаш неделата од лукавиот, на кого не му е дојдено до спасението од луѓето, туку до ловот на душите од луѓето.[DOUBLEPOST=1463473082][/DOUBLEPOST]

Се повикуваш на записи од Писмото, кои како настани, веќе се сторени и забележани.

Згора на све, со чудата Божји, не може да се спореди ниту едно друго чудо.[DOUBLEPOST=1463473199][/DOUBLEPOST]

На другар ти Хепта, пред некој ден му напишав кој е начинот на кој Црквата, влкучувајќи ја и мојата маленкост, препознава од кај доаѓа лагата.

Јасно е дека не си ја прочитал таа дискусија со Хепта, а лично, не би арчел време за преповторување на муабетот.

Телема ја разбирам на два нивои:
- како лага и
- како неупотреблива и недостижна отфантазирана теорија.

Велиш дека надвор од црквата се делата на гаволот, дека чудата кои што ги направил твојот бог се неспоредливи со други чуда, може ли да ми го дадеш ставот, погледот на македонската црква за баба Ванга, како го објаснуваш нејзиното постоење, нејзиното делување, и се што се случува околку неа, нејзините способносни-чуда (се уште неоткриени). дали таа е била некој месија на твојот бог или на твојот гавол.

И јас милион пати ти ги посочив делата и ти по милионити пат се вадеше дека не си ги разбирал, си бил на подрум, не важеле за тебе туку само за посебни и одбрани....иако јасно пишува дека важи за сите.

Го разбирам напишаното подобро од тебе: поинкау кажано, ти не го разбираш напишаното, а се повикуваш на истото, сметајќи дека си ме зезнал...[DOUBLEPOST=1463639242][/DOUBLEPOST]
Сите религии тврдат дека вистината им е објавена од небесата, сите имаат чуда, сведоци, пророци... По ништо не сте посебни.

Кои се тие „сите„? Како зен-будизмот тврди дека е објавен од Небесата?
Посебноста од мојата вера се состои во нејзините специфики, кои ги нема кај другите вери.[DOUBLEPOST=1463639315][/DOUBLEPOST]
Инаку вистината постојано поминува покрај тебе, но секако дека нема да ја забележиш, бидејќи ти однапред си одлучил како таа треба да изгледа, па дури и какво име треба да има.

И, која е таа вистина која „...постојано поминува крај мене...„? Има облик, форма, боја, материјал, вкус, мирис, други атрибути?...[DOUBLEPOST=1463639414][/DOUBLEPOST]
Кај може да се види оригиналот од објавата потврдена од независни стручњаци и експерти?

Кои се тие „независни стручњаци„? За што се стручни? Која наука и која научна метода докажува или побива вистини од духовно-етичка природа?[DOUBLEPOST=1463639698][/DOUBLEPOST]
Велиш дека надвор од црквата се делата на гаволот, дека чудата кои што ги направил твојот бог се неспоредливи со други чуда, може ли да ми го дадеш ставот, погледот на македонската црква за баба Ванга, како го објаснуваш нејзиното постоење, нејзиното делување, и се што се случува околку неа, нејзините способносни-чуда (се уште неоткриени). дали таа е била некој месија на твојот бог или на твојот гавол.

Баба Ванѓа е школски пример за демоноопседната личност, која на мометни целосно им се предава на демоните, кои практично, зборуваат преку неа, наводно кажувајќи идни настани, поточно, кажувајќи претпоставки кои не мора да се случат.

Ванѓа целосно се вклопува во демонскиот шаблон на создавање лажни пророци, кои служат за мајтапење и заведување на луѓето, односно оттргнување на луѓето од Бога. Ванѓа сама од себе не чинеше ништо, туку тоа го чинат демоните. Нејзина роднина е сведок на моментите кога самата Ванѓа потполно им се предава на демоните и нивнита власт врз неа.

Последниот потребен Месија Е сам Христос: после Него, нема други месии, освен лажниот, кој треба да дојде.

Последно уредено:
Кои се тие „независни стручњаци„? За што се стручни? Која наука и која научна метода докажува или побива вистини од духовно-етичка природа?
може и стучњаци од духовно-етичка природа, ете пример, некој муслиман или будист па и атеист....
Вака испаѓа дека рисјанин потврдува ѓоа ристјанството е најубо, и изгледа ко местена работа.

може и стучњаци од духовно-етичка природа, ете пример, некој муслиман или будист па и атеист....
.

Атеистите са најсаодветни...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1463643803][/DOUBLEPOST]
Вака испаѓа дека рисјанин потврдува ѓоа ристјанството е најубо, и изгледа ко местена работа.

Сомнежот е својствен за неверните.

И ти се сомневаш во буда или киршна

Не, не се сомневам: Буда е неспорен историски лик, а Кришна е виртуелна фаца.

Не, не се сомневам: Буда е неспорен историски лик, а Кришна е виртуелна фаца.
Тогаш јас сум верник пошто не се сомневам дека Исус е историски лик кој станал легенда во народни прикаски

Го разбирам напишаното подобро од тебе: поинкау кажано, ти не го разбираш напишаното, а се повикуваш на истото, сметајќи дека си ме зезнал...[DOUBLEPOST=1463639242][/DOUBLEPOST]

Посебноста од мојата вера се состои во нејзините специфики, кои ги нема кај другите вери.[DOUBLEPOST=1463639315][/DOUBLEPOST]

И, која е таа вистина која „...постојано поминува крај мене...„? Има облик, форма, боја, материјал, вкус, мирис, други атрибути?...[DOUBLEPOST=1463639414][/DOUBLEPOST]

Кои се тие „независни стручњаци„? За што се стручни? Која наука и која научна метода докажува или побива вистини од духовно-етичка природа?[DOUBLEPOST=1463639698][/DOUBLEPOST]

Баба Ванѓа е школски пример за демоноопседната личност, која на мометни целосно им се предава на демоните, кои практично, зборуваат преку неа, наводно кажувајќи идни настани, поточно, кажувајќи претпоставки кои не мора да се случат.

Ванѓа целосно се вклопува во демонскиот шаблон на создавање лажни пророци, кои служат за мајтапење и заведување на луѓето, односно оттргнување на луѓето од Бога. Ванѓа сама од себе не чинеше ништо, туку тоа го чинат демоните. Нејзина роднина е сведок на моментите кога самата Ванѓа потполно им се предава на демоните и нивнита власт врз неа.

Последниот потребен Месија Е сам Христос: после Него, нема други месии, освен лажниот, кој треба да дојде.

Додека е била жива толку многу луге се биле кај неа, и на сите им е помогнала, а ти зборуваш за неа како некој демон :tapp::tapp::tapp:
Како може некој кој што изградил црква во неговиот двор, во овој случај Ванга, стара слепа жена, да го демонизираш, сатанизираш, или пак тоа е резултат на тоа што самата Ванга зборувала дека православната црква е лажна, дека измамници се оние внатре, поповите, владиките?
Да беше дел од вашата религија, т.е да ја промовираше православната религија немаше ни една година од нејзината смрт да чекате за светица да ја прогласите, ама ете сега за демон ја пропагирате.
има многу документарци за неа, истражувања од универзитетски професори, научнаци, уште од почтокот е била против православната црква и е била сатанизирана, демонизирана, “жив гавол“ нарекувана, од страна на “вистинската вера и црква“ но сепак лугето ја посетувале за совет и многу луге се биле кај неа, на сите е помогнала, многу повеке од православната црква.

“господи боже“ прости му, не знае што прави
:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Го разбирам напишаното подобро од тебе: поинкау кажано, ти не го разбираш напишаното, а се повикуваш на истото, сметајќи дека си ме зезнал...
Не сум те зезнал јас, сам се зезнуваш на редовна база. Кога е во прашање стих од библијата, тогаш другите не разбирале како што треба, требало "светиите" да кажат кој стих што значел, но кога се во прашање другите религии, тогаш ти се кристално јасно разбираш, носиш заклучоци, прогласуваш што е лажно што не е....а самиот си изјавуваш дека нити ја разбираш, нити имаш намера да ја разбереш религијата, учењето или правецот за кој јадеш г**на.
Посебноста од мојата вера се состои во нејзините специфики, кои ги нема кај другите вери.
:pos::pos: Кој црни специфики бре греото една?! Фантазиите за змии што прават муабет? За мртовци што оживуваат? Или можеби спецификите да се плука и да се деградира се што не го разбирате?! Ти како основно не си кадарен да разбереш дека верувањето само по себе е еднакво на фантазирање! А камо ли нешто повеќе! Ти уште милион години да живееш, нема да сватиш каква мудрост се крие во зен будизмот!
И, која е таа вистина која „...постојано поминува крај мене...„? Има облик, форма, боја, материјал, вкус, мирис, други атрибути?...
Ти продолжи да ја бараш преку име и презиме, облик, форма, боја и слично и ќе ја најдеш.

Тогаш јас сум верник пошто не се сомневам дека Исус е историски лик кој станал легенда во народни прикаски

Не: по твојава логика на верување, ти не си верник, туку идолопоклоник, кој од историски лик, кој веќе не би бил жив, прави идол.

Христос, меѓу другото, Е и историски лик. Но, Црквата Го именува на поинаков начин, кој веќе е напишан на форумов.[DOUBLEPOST=1463651532][/DOUBLEPOST]
јадеш г**на.

Их, што ти се вели речитост....:pos:
Гледам, го збогатуваш речникот.[DOUBLEPOST=1463651742][/DOUBLEPOST]
:pos::pos: Кој црни специфики бре греото една?! Фантазиите за змии што прават муабет? За мртовци што оживуваат? Или можеби спецификите да се плука и да се деградира се што не го разбирате?! Ти како основно не си кадарен да разбереш дека верувањето само по себе е еднакво на фантазирање! А камо ли нешто повеќе! Ти уште милион години да живееш, нема да сватиш каква мудрост се крие во зен будизмот!
.

Греото лажлива, миљон пати ти напишав дека змијата не зборувала.
Чудата Божји се реални, оти за Бога се‘ е можно.

Верувањето само по себе е човекова вградена потреба: тоа го знаат и во психологијата, ама не и ти кутриот...

Фантазијата е прозивод од човековиот пад: Адам не фантазираше, Адам знаеше, оти сето знаење го добиваше од Бога.

Ти и твоите, вашето верување (не е „знаење„!) го добивате од самите себе и од вашите лажливи ментори.

Зен-будизмот не содржи ништо појќе од егоцентристичка философија, која сама за себе говори...[DOUBLEPOST=1463651820][/DOUBLEPOST]
Ти продолжи да ја бараш преку име и презиме, облик, форма, боја и слично и ќе ја најдеш.

Нема потреба да ја барам, оти веќе ја најдвов.
Сега, во животот ми фали уште твојата вистина, ама онаа неприметливата...[DOUBLEPOST=1463651990][/DOUBLEPOST]
“господи боже“ прости му, не знае што прави
:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Боже, прости му, не знаше што пишува, што мисли, што зборува, што чини...

Последно уредено:
Не: по твојава логика на верување, ти не си верник, туку идолопоклоник, кој од историски лик, кој веќе не би бил жив, прави идол.

Христос, меѓу другото, Е и историски лик. Но, Црквата Го именува на поинаков начин, кој веќе е напишан на форумов.
тоа е само став на една помала група на луѓе, исто како шо имаш и став на други групи на луѓе за божественоста на Алах, Буда, шумски и планински духови, Вишна, Кришна, Крали Марко....
на крај се сведува дека самите си потврдувате и докажувате сами себе си и атоматски отфрлате било какво независно мислење и оценка од стана шо е доволен и јасен знак дека се тоа матни и сомнителни тврдења и “докази“

тоа е само став на една помала група на луѓе, исто како шо имаш и став на други групи на луѓе за божественоста на Алах, Буда, шумски и планински духови, Вишна, Кришна, Крали Марко....

Црквата, која постои веќе 2000г. и ќе постои до крајот од Светов, велиш, е „мала група луѓе„?...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1463653879][/DOUBLEPOST]
на крај се сведува дека самите си потврдувате и докажувате сами себе си и атоматски отфрлате било какво независно мислење и оценка од стана шо е доволен и јасен знак дека се тоа матни и сомнителни тврдења и “докази“

Чудата Божји не се „докажуваат„ со никаква наука, освен што или се прифаќаат од страна на верните, или се одбиваат од неверните.

Сам Бог-Духот Свет Е гарант за вистинитоста од се‘ што се случува во Црквата.

Кој е гарант за научните вистини? Самите научници или „некој друг„?..:sneaky:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom