Жена папа!???

Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Незнам какви се правилата на црквата т.с.дали неможе да претрпи некои промени..но што би се постигнало се верска организација составена само од жени..да почнат со изразување на незадоволство или што:confused:
Па има некои иницијални примери(иако можеби не е тоа тоа) со феминистичките организации.
Еве погледни на пример на форумот феминистички наш и спореди каква би била таа организација која би им припаѓала и би била водена од жена.
Инаку сакам да му предочам на ипсимус дека времето на црквата и верата не е минато...така збореа и за време на комунизмот, па...:icon_lol:

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Inace zavrtite se malce preka hinduizmo, koj e beskraen okean u sporedba so hristijanstvoto i islamo (oni se samo edna pisliva kapka od duhovnosta) tamu zenata vo duhovnite redovi i te kako napreduva.

Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Можеби одговорот на овоа прашање од темата лежи во правото неотуѓиво на секој поединец да си живее во својата заблуда.
Мислам на тоа да секоја жена има право да се декларира себеси како маж.
Така и веројатно некој просветленик некогаш ке стане папа...штознам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Незнам какви се правилата на црквата т.с.дали неможе да претрпи некои промени..но што би се постигнало се верска организација составена само од жени..да почнат со изразување на незадоволство или што:confused:
Веќе ти кажав, ниедна од најбројните три религии не признава било какви промени. Било каква промена автоматски ќе биде прогласена за "новотарија", ерес, секта и слично. Нивното време помина, како што можеш да видиш и сама, се што им останува е кутриот обид папагалски да повторуваат дека сите други религии се лага, освен нивната нормално. Немаат тие ништо со духовноста. Ниедна религија во чија основа се стравот и каењето, немаат ништо со духовноста.

Што се однесува до болдот, нема никаква разлика ако само ги замениш местата, па наместо мажите, се фаворизираат само жените! Резултатот пак ќе биде религија што се темели на заблуда и дискриминација. Единствено таму каде нема поделба по основа на пол, нација, раса и слично, може да постои потенцијал за духовност.

Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Веќе ти кажав, ниедна од најбројните три религии не признава било какви промени. Било каква промена автоматски ќе биде прогласена за "новотарија", ерес, секта и слично. Нивното време помина, како што можеш да видиш и сама, се што им останува е кутриот обид папагалски да повторуваат дека сите други религии се лага, освен нивната нормално. Немаат тие ништо со духовноста. Ниедна религија во чија основа се стравот и каењето, немаат ништо со духовноста.

Што се однесува до болдот, нема никаква разлика ако само ги замениш местата, па наместо мажите, се фаворизираат само жените! Резултатот пак ќе биде религија што се темели на заблуда и дискриминација. Единствено таму каде нема поделба по основа на пол, нација, раса и слично, може да постои потенцијал за духовност.
Ова не е точно.
Таму каде што не постои религија, друга форма на автократизам владее(комунизам, фашизам, анархизам...)
Човечката природа е таква, насилна и лакома, затоа и и треба духовност во смисла на вистинско водење со правилни вредности а тоа е папата или пак друг некој духовен поглавар.
Дури и демократијата модерна се покажа како полоша форма од верата(сведоци сме дека генерира повеке војни конфликти од порано кога тоа истото го правеле некои од лугето под капата на верата).

Последно уредено од модератор:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова не е точно.
Таму каде што не постои религија, друга форма на автократизам владее(комунизам, фашизам, анархизам...)
Човечката природа е таква, насилна и лакома, затоа и и треба духовност во смисла на вистинско водење со правилни вредности а тоа е папата или пак друг некој духовен поглавар.
Дури и демократијата модерна се покажа како полоша форма од верата(сведоци сме дека генерира повеке војни конфликти од порано кога тоа истото го правеле некои од лугето под капата на верата).
Аха....затоа гледам во нордискиве земји каде што има најмалку припадници на Аврамските религии, се само хаос владее. Или можеби не...?

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.303
Поени од реакции
21.432
Зошто би и била потребна земна титула и функција на жената, кога таа ја има најблагодатната улога, го родила спасителот, како што и до денешен што папа, патријарх идр се раѓаат од жена.
Најблагодатна жими тамбурава. Да не бил спасителот да ја забремени мајка му, немало ни да се роди спасителот.

Папата и патријархот се раѓаат од жена, точно, но да не е мажот да ја наполни, жената ќе си остаре и умре сама, со мачките.

Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Аха....затоа гледам во нордискиве земји каде што има најмалку припадници на Аврамските религии, се само хаос владее. Или можеби не...?
Да ха бе...во кои нордијски земји? Тие ли каде што владее монархијата?
Епа глеаш монархија нема без религија.(без амин од папата -никој нема да е крунисан крал)
А се слагам дека се нај прогресивни земјите во кои владее конститутивната монархија.
Тоа е факт.:cool:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа глеаш монархија нема без религија.(без амин од папата -никој нема да е крунисан крал)
А се слагам дека се нај прогресивни земјите во кои владее конститутивната монархија.
Тоа е факт.:cool:
Факт е дека во нордиските земји има најмалку религиозни луѓе и највисок стандард на живеење, најмалку криминал и најмалку сиромаштија.[DOUBLEPOST=1463329453][/DOUBLEPOST]
Болдов е апсолутна глупост. Не е точно дека папата ги крунисува кралевите во нордиските земји, незнам од кај ти е оваа лага.

Последно уредено:
Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Факт е дека во нордиските земји има најмалку религиозни луѓе и највисок стандард на живеење, најмалку криминал и најмалку сиромаштија.[DOUBLEPOST=1463329453][/DOUBLEPOST]
Болдов е апсолутна глупост. Не е точно дека папата ги крунисува кралевите во нордиските земји, незнам од кај ти е оваа лага.
Не е лошо да прочиташ малку од историјата на Европа.
Таму сигурен сум дека ке најдеш податок за крунисувањето на првите од лозата кралска по сите монархии.
Ништо не е глупост ако си упатен доволно во работите кои ги пишуваш.
Но, понекогаш се греши од површност и буквализам.;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е лошо да прочиташ малку од историјата на Европа.
Таму сигурен сум дека ке најдеш податок за крунисувањето на првите од лозата кралска по сите монархии.
Ништо не е глупост ако си упатен доволно во работите кои ги пишуваш.
Но, понекогаш се греши од површност и буквализам.;)
Јас не зборувам за историјата....зборувам за сегашноста. Денеска папата нема никаква врска со кралевите на нордиските земји. Ти мешаш баби и жаби, се повикуваш на време од историјата каде секуларноста воопшто не постоела, каде црковната и државната власт биле едно исто.

Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Па да ти кажам право и за мене денеска папата нема некоја посебна улога. Јас пишував за минатото.
Денеска живееме во безбожен свет воден од гејеви и феминистки.
И тоа не ми се допаѓа.
Но се надевам не за долго оваа ситуација и е само минлива мода како многу пати досега во историјата.
Али ок е...кога и ако папата ке биде женско, ке има промени во светот сигурно.
Cause..."Hell hath no fury like a woman scorned."
Промената во сите работи е слатка.:D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па да ти кажам право и за мене денеска папата нема некоја посебна улога. Јас пишував за минатото.
Денеска живееме во безбожен свет воден од гејеви и феминистки.
И тоа не ми се допаѓа.
Но се надевам не за долго оваа ситуација и е само минлива мода како многу пати досега во историјата.
Али ок е...кога и ако папата ке биде женско, ке има промени во светот сигурно.
Cause..."Hell hath no fury like a woman scorned."
Промената во сите работи е слатка.:D
Јас бев јасен дека зборувам за сегашноста а не за минатото...ама ај нека ти биде.
Инаку дека сме живееле во "безбожен" свет затоа што тебе не ти се допаѓале гејови и слични ствари, значи само дека ти Бог го поистоветуваш со сопствените ставови, очекувања и замисли, што е премногу ограничено разбирање за божественото.

Член од
15 мај 2016
Мислења
17
Поени од реакции
2
Јас бев јасен дека зборувам за сегашноста а не за минатото...ама ај нека ти биде.
Инаку дека сме живееле во "безбожен" свет затоа што тебе не ти се допаѓале гејови и слични ствари, значи само дека ти Бог го поистоветуваш со сопствените ставови, очекувања и замисли, што е премногу ограничено разбирање за божественото.
Well...yes...во право си, таков сум си...
Ок е тоа и така сите не треба да сме исти ние.
Конзервативноста и идејата за семејство ја одбирам во секое време над секоја друга либерална.
Затоа и сум веројатно против идејата за женски папа.
Тука нема ништо лошо кога се работи за сите мисли и идеи.
Идеја си е идеја, мисла си е мисла а реалноста е реалност.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.496
Знае ли некој едноставно и кратко да одговори на прашањето зошто жената не смее да биде папа, патријарх идр....разбирате на што мислам, во што е фората од Бога??
Зарем вистина е дека жената е створена како секундарен производ направена од машко ребро за да му служи на мажот и да го забавува:(
Патријархат на небо, феминизам на земја;)
можеби има ваква тема ама неможев да нјадам:D
Повеќето религии барем овие што се по меинстрим се крајно дискриминаторски кон жените како род. Со време некои еволуирале па денес жената е само подредена ама до пред 50 години била горе-доле роб кон мажот.
П.С Не барај логика во религија, а феминизам уште потешко.

Kajgana Shop

На врв Bottom