Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.333
И дали сето ова ја амнестира кретенкава шо ја ишкртала куќата на Христо Узунов???
информативно, дали знаеш (самата власт или "непознат сторител") колку споменици и спомен плочи има осквернавено, "изгубено" или трајно преместено? Многу повеќе од 1 графит. За почеток Гиго Михајловски (наместо спомен зградата, никна светлечки орел на битпазар), спомен плоча во Кучевиште, споменикот на стреланите на Камен мост, струшкиот Споменик на револуцијата, гевгелиските споменици...а да не збориме колку се "привремено" дислоцирани (Перо Наков, Карпош...). Голем дел од нив се и во многу лоша состојба.
И случајно или не, најголем дел од нив од НОБ и СФРЈ. Тоа не е причина за кривични против одговорните?

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
И случајно или не, најголем дел од нив од НОБ и СФРЈ.
Ааааа, за тие ли бугариштава да се секираат!?! Јок.
Не се за нив тоа херои...а полека ќе почнат и за мене да не бидуваат затоа што имале убава прилика да после НОВ испострељаат ова гамадов чии фашистички внуци ни ја серат и крадат државава, а не го направиле тоа. Немаше да егзистира оној малоумнион што го увреди графитот на Узунов, а мува не го лази за Охридско Езеро и цел град Охрид.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не само случајот во Охрид. Денеска гледам, некои насилници фрлаа боја врз Собранието со некакви „катапулти“. Па нив треба полиција за врат и во „марица“ па пред судија. Полицијата за што постои? Не ли треба да ги спречува ваквите дела?

D

Darko_ufo

Гостин
Не само случајот во Охрид. Денеска гледам, некои насилници фрлаа боја врз Собранието со некакви „катапулти“. Па нив треба полиција за врат и во „марица“ па пред судија. Полицијата за што постои? Не ли треба да ги спречува ваквите дела?
Ne, i ke si trpite dodeka se boi i Gwujo propagja.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Јас и ти сме различни лиги. Ти пишуваш партиски, јас пишувам општо, граѓански. Трпиме сите, не јас, не „ние“. Нека тебе некој те тепа, посилен, па ако сакаш трпи. Ама не ми се верува дека ќе е така.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Јас и ти сме различни лиги. Ти пишуваш партиски, јас пишувам општо, граѓански. Трпиме сите, не јас, не „ние“. Нека тебе некој те тепа, посилен, па ако сакаш трпи. Ама не ми се верува дека ќе е така.
Трпевме многу пострашни работи во овие 10 години, од само една обична боја.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Треба, ама што да спречи, кога имаат за глава поставен од нивните во МВР. Тука се сега да спречат некоја ептен поголема беља, да речеме тепачки меѓу луѓе ако успеат да се провлечат контра-протестирачи. Инаку батаки спречување, тука се за украс ставени. Знаеш, оние украси шт се претопуваат во средината. Како кога славиш нова година, нели сите прашуваат за елката, за надворешното осветлување, за мразулкото во дворот, за виното итн., никој не те прашува за минијатурната икебана онаму во ќошот. Е тоа се тие. Икебани во униформа.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Оттука може да се заклучи дека спротивно на Уставот е во повеќепартиски систем да се организираат избори на кој ќе учествува само една партија. Сега ДИК мора да испрати известување до спикерот на Собранието, Трајко Вељановски за повторно свикување на собраниска седница на која ќе треба да се поништи одлуката за закажаните избори.

Ова е дел од линкот. Може ли некој да објасни според кој член на Уставот не е дозволено да учествува само една партија?

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
. Може ли некој да објасни според кој член на Уставот не е дозволено да учествува само една партија?
Утре/другиден ке добиеш одговор на тоа прашање што го бараш.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ова е дел од линкот. Може ли некој да објасни според кој член на Уставот не е дозволено да учествува само една партија?
Да не мислат една поголема партија? Последен пат кога проверив, има еден куп помали партии што не се припоени ни кон една ни кон друга страна. Ако СДСМ, ДУИ и ДПА и остали поголеми/средни партии нејќат на избори, океј. Всушност супер. Оставаат вакуум простор помалите партии да пркнат. Може некоја од нив ќе биде саглам опозиција. Чим ги нема овие, колку пратеника можат да добијат у собрание некоја ваква хипотетичка мини-партија? Како иде процесот?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Утре/другиден ке добиеш одговор на тоа прашање што го бараш.
Не ми треба одговор. Заклучоков тој што го напишал треба под итно да не пишува повеќе. Ваква „бурлеска“ ни мало дете не би измислило.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Да не мислат една поголема партија? Последен пат кога проверив, има еден куп помали партии што не се припоени ни кон една ни кон друга страна. Ако СДСМ, ДУИ и ДПА и остали поголеми/средни партии нејќат на избори, океј. Всушност супер. Оставаат вакуум простор помалите партии да пркнат. Може некоја од нив ќе биде саглам опозиција. Чим ги нема овие, колку пратеника можат да добијат у собрание некоја ваква хипотетичка мини-партија? Како иде процесот?
А тоа што нема да им ги признаат изборите што ќе значи?

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
овие сдсм треба да ги прекинат протестиве и да престанат да се глупираат. немаат никаква идеја како да го разбудат и поттикнат народот да се побуни против сегашнава деструкторна власт.
докази за криминал имаат, ништо не направија со тоа. сјо така времето ги гази, ништо нема да биде и од нив. сдсм се партија без идеја и насока.
треба да го сменат тој идиотот што им е водач и на негово место да изберат човек интелектуалец. сигурно имаат такви во партијата.
цел врв на сдсм мора да се смени, ако сакаат народот да ги сфати сериозно.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Јасно е дека овие избори не се во вистински смисол на зборот. Ова е дел од натпреварот меѓу СДСМ и ВМРО ДПМНЕ. СДСМ сака на фраерски начин да ги држи своите министри во владата спротивно на договорот да е тоа само пред избори, Груевски да не е премиер, откако се повлече согласно договорот да е тоа пред избори. Заев сега го игра она што се очекуваше. Е па сега Груевски сака да поминат овие избори, па потоа би се организирале нови. И нормално е.. и јас така би играл.
Од друга страна, од витално значење на РМ е да се одржат изборите, за да не настане вакум во собраниската власт. Во спротивно, можеби ќе треба да го повторуваме АСНОМ 1944 г.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom