Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
1 мај 2013
Мислења
62
Поени од реакции
74
И мене ме интересира мислење за фокусов. Некој да прокоментира околу преносот 50/34 напред (со 2 ѕвезди е) и назад 11/28 како би се однесувал за искачување угорнини.
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/2372785-FOCUS-ARRIBA-28-
зависи за какви угорнини прашуваш, има угорнина и угорнина :) , мислам дека е ок преносот и не е страшен (сепак имаш 34 напред и 28 позади).
пример ако сакаш водно да го искачиш, и ако си со просечна кондиција и подготвеност, нема да имаш проблем никаков. Јас возам пренос 52/42 со 11/28 и освен кај детското, генерално немам никакви проблеми, а реално сум со просечна или подпросечна кондиција/подготвеност. Дополнително, ако добро можам да видам задниот менувач е shimano claris long cage, што би значело дека можеш за околу 1000мкд да си ставиш некоја касета 11-32 и да ти олесни уште малце за угорници. Иначе според мене точакот е скап за таа цена од 350еур, гледај да му спуштиш нешто. ( http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/fitness/arriba-4.0-v-br-16g-detail ) еве го моделот ако не се лажам. Инаку тој повеќе од 550/560еур го нема купено, веруј дека у секое време по продавнициве даваат попусти (10-25%) ако добро запнеш и знаеш луѓе.[DOUBLEPOST=1462283710][/DOUBLEPOST]
зависи за какви угорнини прашуваш, има угорнина и угорнина :) , мислам дека е ок преносот и не е страшен (сепак имаш 34 напред и 28 позади).
пример ако сакаш водно да го искачиш, и ако си со просечна кондиција и подготвеност, нема да имаш проблем никаков. Јас возам пренос 52/42 со 11/28 и освен кај детското, генерално немам никакви проблеми, а реално сум со просечна или подпросечна кондиција/подготвеност. Дополнително, ако добро можам да видам задниот менувач е shimano claris long cage, што би значело дека можеш за околу 1000мкд да си ставиш некоја касета 11-32 и да ти олесни уште малце за угорници. Иначе според мене точакот е скап за таа цена од 350еур, гледај да му спуштиш нешто. ( http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/fitness/arriba-4.0-v-br-16g-detail ) еве го моделот ако не се лажам. Инаку тој повеќе од 550/560еур го нема купено, веруј дека у секое време по продавнициве даваат попусти (10-25%) ако добро запнеш и знаеш луѓе.

еве ти ист таков ариба фокус, со подобра опрема, место сора имаш тиагра

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206573541282827&set=pcb.701654409972468&type=3&theater[DOUBLEPOST=1462283775][/DOUBLEPOST]
пример ако сакаш водно да го искачиш, и ако си со просечна кондиција и подготвеност, нема да имаш проблем никаков. Јас возам пренос 52/42 со 11/28 и освен кај детското, генерално немам никакви проблеми, а реално сум со просечна или подпросечна кондиција/подготвеност. Дополнително, ако добро можам да видам задниот менувач е shimano claris long cage, што би значело дека можеш за околу 1000мкд да си ставиш некоја касета 11-32 и да ти олесни уште малце за угорници. Иначе според мене точакот е скап за таа цена од 350еур, гледај да му спуштиш нешто. ( http://www.mastersport.com.mk/index.php/велосипеди/focus-bikes/fitness/arriba-4.0-v-br-16g-detail ) еве го моделот ако не се лажам. Инаку тој повеќе од 550/560еур го нема купено, веруј дека у секое време по продавнициве даваат попусти (10-25%) ако добро запнеш и знаеш луѓе.[DOUBLEPOST=1462283710][/DOUBLEPOST]

еве ти ист таков ариба фокус, со подобра опрема, место сора имаш тиагра

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206573541282827&set=pcb.701654409972468&type=3&theater
плус има карбон вила, за разлика од тој ти што си го гледал.

Последно уредено:

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Здраво, решив да си купам точак со кој ќе можам да го искачам Водно :D А баш во саботата во Декатлон го видов овој и многу ми се допаднаа и бојата и цената :) А и овој ми влага во буџетот па се мислам сега. Некои викаат дека боље е V-brake од механички диск па ме интересира и ваше мислење.
Фала

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Здраво, решив да си купам точак со кој ќе можам да го искачам Водно :D А баш во саботата во Декатлон го видов овој и многу ми се допаднаа и бојата и цената :) А и овој ми влага во буџетот па се мислам сега. Некои викаат дека боље е V-brake од механички диск па ме интересира и ваше мислење.
Фала
Колку ти е буџетот? :)

Член од
26 мај 2015
Мислења
458
Поени од реакции
253
Moже ли некој што ги разбира точациве да ми каже до 20 илјади дали може да се најде некое солидно точаче во Скопјево некој предлог каде кој бренд ?

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Moже ли некој што ги разбира точациве да ми каже до 20 илјади дали може да се најде некое солидно точаче во Скопјево некој предлог каде кој бренд ?
Зависи за што ти треба, по каков терен ќе го возиш и колку често.Ако ти треба за до кеј , парк, до работа и слични полесни релации тој буџет ти е повеќе од доволен. Ако ти е за офроуд и сакаш малку посериозно да навлезеш во овој спорт можеби ќе ти треба некоја илјадарка плус. А може да најдеш солидно половно точаче за таа цена. Зависи како ќе начекаш и што сакаш.

Последно уредено:

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Ова ми е некако добар сооднос цена према квалитет.

Има некој искуство?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Ова ми е некако добар сооднос цена према квалитет.

Има некој искуство?
Катастрофа амортизер најслаб што постои, кочниците катстрофа се на се според мене не вреди за парите па уште 25 000 била редовна цена. Ѕирни го овој точак веријата со дискови и тоа хидраулични е 26 000 редовна цена, а со V-brake Кој подобро кочат него на тој точак од твојот линк е 24 000. Сигурно ке добиеш и некој попуст така да за нешто ситно повисока цена добиваш точак многу класи над тој. Башка со rock shox амортизер.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.758
Поени од реакции
1.155
Искрено велосипедиве од Декатлон(Бугарија) какви се според вас ? Бидејќи гледам Road 21 000 , МТВ 15 000 - 20 000 - 30 000 ?

Член од
26 мај 2015
Мислења
458
Поени од реакции
253
Катастрофа амортизер најслаб што постои, кочниците катстрофа се на се според мене не вреди за парите па уште 25 000 била редовна цена. Ѕирни го овој точак веријата со дискови и тоа хидраулични е 26 000 редовна цена, а со V-brake Кој подобро кочат него на тој точак од твојот линк е 24 000. Сигурно ке добиеш и некој попуст така да за нешто ситно повисока цена добиваш точак многу класи над тој. Башка со rock shox амортизер.
Кај може овој да се купи гледам на бугарски е странава

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.751
Поени од реакции
9.786
Кацига од солиден квалитет, удобна и за не повеќе од 1.500 денари кај можам да најдам? Ми спомнаа во Цикло Ас дека имало...

Kajgana Shop

На врв Bottom