Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Фанатици мачат фанатици за фанатички верувања... Ние немаме ништо со тоа...

Секогаш било така, секогаш ќе биде така додека и последниот човек не разбере дека Човештвото Пред Се, а потоа следуваат боговите...

Се сложувам за магијата... мајсторот преку неа успева да стане роб. А робот станал мајстор!
Но тоа е магија, тоа се ниски работи многу различно од она што јас сум зборувал

на мојот блог, а и тука на форумов многупати...

Но, треба да се прави разлика кога Телемит зборува за МАГИКА. Тоа е сосема друга работа.

П.С. Знам дека ти како припадник на една старо-еонска школа сакаш да ги изедначиш овие работи кои се многу далечни од твојот видокруг, но не бидува така. Мора да се научат разликите за да не се води човекот во постојани заблуди

П.П.С. @Ipsissimus , не пишувам тука само со човекот, туку и други да прочитаат... и да си одговорат сами на себе си :)

Кога ти зборуваш за христијанство тоа не е рекламирање?
Иако се сомневам дека ти некаде си зборувал за таа старо-еонска школа... постојано навреди и некои твои мненија...

За тебе е во ред само да се зборува за христијанство? Така?

Дали кога христијани насекаде зборуваат за нивни празници, па светии, па честитања празници - не е тоа рекламирање и туркање под нос секому едно старо-еонско верување во кое, нормално, не секој верува и не е дел од тоа учење?

За тебе христијанството е слобода, со гревови, со забрани...
За други не е... за некои дури е и закон што е поминат, некомпатибилен со човекот денес.
Мислиш дека мора да ги навредуваш луѓето што не се христијани и не сакаат да бидат дел од твојата црква?

Ако рекламирање го разбираш како доближување на Телемата до луѓето - може да се нарече рекламирање.
Ти пред да дојдеш на форумов не ни знаеше дека има нешто такво како Телема... :)
Да не сум пишувал јас тука и на мојот блог - немало ниту да знаеш. Така?

Јас тука сериозно сум ја сфатил поентата на дебатирање, не како тебе - со детско однесување и простачки навреди.

Дури и дискутираш за работи кои ти се тотално непознати, иако тој што го навредуваш споделил со тебе есеи со кои може подобро да се запознаеш со она што незнаејќи го критикуваш, за да колку толку се крене дискусијата на повисоко ниво.

Дали се разбираме сега во врска со „сериозноста“?

И да, уште нешто: христијаните и муслиманите бројат глави и им е битна бројноста на верници.
Ние не регрутираме. Ние не броиме „глави“! Ние не бараме луѓе! Ние само помагаме луѓето што бараат - да не најдат и да им го олесниме патот по кој сами одлучиле да одат!
Не ги префрлај старо-еонските начини на дејствување на некој друг...

Последно уредено од модератор:
Е така, некаков ред да се направи. Поделени казни избришани постови.
До пријавувачите, не цитирајте пост кој сте го пријавиле.

Благодариме на соработката :)
Продолжете си со дискусијата и без навреди ако може.

@Donald Sikert, не знам што имаш против ,,вселенскиот патник" од моментот кога почна да мешаш Волја со комунизам и работи според можностите и троши според потребите се ми стана јасно! Сега почна со пеглање и жени, мешаш баби и жаби! Да, ти не си Телемит, за тебе веќе знаеме дека си православен христијанин на кој му е дозволено пеглање, кабала и езотерија. Пусти да се тие што ти дозволиле да кажуваш вицови на форуми! Ама сепак фала, не насмеа...

Својата поделеност и збунетост ќе си ја решиш сам со себе, мене кога ќе ме спомнуваш тагирај ме да знам, вакви работи повеке, НЕ!

Ваквите како тебе јас не ги викам лицемери, туку кокошки, каде има нешто да се к'ца таму одат! :)

Кога ти зборуваш за христијанство тоа не е рекламирање?...
Значи пак ќе повторам. Ако не ви беше ова важно, немаше да киснете секој Божји ден на форумов само за да регрутирате нови членови. Тоа е повеќе од јасно. Силно светнал ден, рече Коста Солев!!! Христијанство значи СЛОБОДА, Христос Навистина ВОСКРЕСНА, сакале вие тоа или не, тоа си е фактот!

Значи пак ќе повторам. Ако не ви беше ова важно, немаше да киснете секој Божји ден на форумов само за да регрутирате нови членови. Тоа е повеќе од јасно. Силно светнал ден, рече Коста Солев!!! Христијанство значи СЛОБОДА, Христос Навистина ВОСКРЕСНА, сакале вие тоа или не, тоа си е фактот!

Затоа што:

13124467_1611691335815883_6581878687256019194_n.jpg

Што правите за поголемо запознавање на верниците со учењето на Црквата?

Одговор:

"Вториот фронт на којшто делуваме е издаваштвото. Во рамките на Епархијата е активна издавачка дејност, и како нејзин плод се јави епархискиот тромесечник „Тавор“, чијшто прв број излезе на почетокот од Божикниот пост, а вториот број е планирано да излезе од печат пред почетокот од Великиот пост. Беше издадена и книгата „Православен катихизис“ на св. Филарет Московски, книга којашто е од особено значење за почетниците во верата.

Покрај традиционалното издаваштво, активни сме и на интернет просторот и современите медиуми, преку официјалниот сајт на Епархијата (www.koe.mk), но и фејсбук страната, како и профилите на другите социјални мрежи. Печатените изданија кои претходно ги споменавме, се исто така достапни за преземање во електронска верзија на нашиот сајт. Се трудиме, колку што е возможно, преку овие средства секојдневно да објавуваме содржини за кои сметаме дека ќе им користат на нашите верници.

Дополнително, во некои парохии започнаа да функционираат и катихетски училишта, преку кои на оние коишто се позаинтересирани за учењето на нашата вера им се нуди подетално и поконкретно воведение во учењата на православието."

- ИЗВАДОК ОД ПРЕМИН ПОРТАЛ!

A се додека има овци ќе има и в'на! upload_2016-4-27_23-32-2.png[DOUBLEPOST=1461792925][/DOUBLEPOST]

Па истото и за вас важи, за што се мислите вие, вашата вистина си нема врска со виситната на било кој рандом човек во општеството! Тоа си е ваша ,,вистина" за која сум читал и учел, проверувал и прашувал! Ако ви е вистина да бидете овци не е проблем, но кога некој ќе ви ја каже својата вистина за вас тоа е некоја навреда, богохулење или што знам!

За вистината и омразата има една добра изрека во ПОУКА НА ДЕНОТ, оди и прочитај! :)

A се додека има овци ќе има и в'на!
А се додека си дремеш секојдневно на форумов и тормозиш членови кои не ти се ни криви ни дужни ќе имаш ново членство? Одговор: Па нормално дека не, ама пак дремете по цели денови и ловите у мутно, џабе везете комши

Пак истиот муабет... ова е тролање веќе.

Зошто си ти на форумов? Заради религијата твоја? Заради зачувување на христијанството како највистинитата вистина за сите?
Заради омраза кон нешто што не го разбираш и не оди во правец на она што сметаш дека е правилно според твоето верување?

А се додека си дремеш секојдневно на форумов и тормозиш членови кои не ти се ни криви ни дужни ќе имаш ново членство? Одговор: Па нормално дека не, ама пак дремете по цели денови и ловите у мутно, џабе везете комши

Не знам за што зборуваш? Појасни се, каде наоѓам членови и зошто? Единствен кој тормози членови тука си ти, јас ништо не направив, туку ти ме обвинуваш мене за не знам што! Нема врска, не е тоа муабетот сега, дремам на форумот затоа што сакам, ама ти дремеш затоа што не сакаш, т.е ако сакаш само да шириш негативна енергија и со пцости во своите потписи и статуси да стекнуваш некој си виртуелен респект, тогаш добро! Такви ги има еден куп, супер се за забава и кажуваат добри вицови, несакајќи!

@Donald Sikert, не знам што имаш против ,,вселенскиот патник" од моментот кога почна да мешаш Волја со комунизам и работи според можностите и троши според потребите се ми стана јасно! Сега почна со пеглање и жени, мешаш баби и жаби! Да, ти не си Телемит, за тебе веќе знаеме дека си православен христијанин на кој му е дозволено пеглање, кабала и езотерија. Пусти да се тие што ти дозволиле да кажуваш вицови на форуми! Ама сепак фала, не насмеа...

Својата поделеност и збунетост ќе си ја решиш сам со себе, мене кога ќе ме спомнуваш тагирај ме да знам, вакви работи повеке, НЕ!

Ваквите како тебе јас не ги викам лицемери, туку кокошки, каде има нешто да се к'ца таму одат! :)

Мa кaки прoтив бе. Ти нудaм пoмoш. Кaкo христијaнин сум дoлжен дa ти пoдaдaм рaкa. А, и сaкaм дa пoмaгaм нa млaди луѓе, кoи пoлекa ги зaвземa oпoзитoт нa дoбрoтo.

Не си сеуште дo егзoрцизaм стигнaт, aмa сo вaквo oднесувaње, и дo тoa ќе дoјде.

Видиш си нaучил нештo, декa јaс кaкo Христијaнин, ми е дoзвoленo дa збoрувaм и зa кaбaлa, и вoлјa и кoмунизaм, и кaпитaлизaм, и aнaрхијa, и ревoлуцијa.
Дoзвoленo ми е пеглaње жени.

Еднoстaвнo се штo ми е вoлјa, aмa дa не нaштетaм пa ептен некoму, нели. Не иде тaкa.

Гледaш и телемит сум.

Дали си православен христијанин ако не го следиш канонот на црквата и не си дел од литургиите?
Ако не го признаваш авторитетот и хиерархијата на МПЦ-ОА?
Доволно е да веруваш во новиот завет за да си православен?
Доволно е да си роден во семејство каде што мнозинството веруваат во новиот завет?

И може да се поврзе прашањево со Телема за да се избегне мешањето на богови и казни и чувството на страв од некаков виртуелен грев при дејствувањето, исто и интересната награда откако ќе умре човекот...
.

...и кога прашањево ќе го вметнеш во Телемата, ќе го добијам вистинскиот одговор...

А бе како не ми текна порано...:icon_lol:

Back
На врв Bottom