Зашто Христијанството новиот завет не е автентичен? Факти

• Креатор на темата Креатор на темата Zadok291
  • Време на започнување Време на започнување
Братче Ка (ka) значи на англиски (as) Ари-Ару(ari-aru) значи лав како името АриЕл (AriEl)(Лав на Елохим) Значи Ка Ари-Ару Значи 'As a Lion' Како лав што не е јасно ? Глеаш дека те дупат у здрав мозок нема дупки ни шајки освести се, отвори очите ! Лаже христијанот прочитај првин Ари-Ару што значи па ќе правиме муабет. Да беше напишано КРУ ќе се читаше КаРУ ќе значеше ископува тука гркот направил грешка, но во еврејски не постои збор напишан КАРУ туку само може да значи Како(ка) Лав(ари-ару)
Прочитај кај сакаш дека те дупи у здрав мозок види ари што значи а како те лаже ти пишува дупнати раце , ари е лав ариЕл е лав на Елохим не Дупка на елохим ! извади Исус наочарите

Zachariyah 12:10-11 тука исто имаш фатална грешка кај што се ебал матеј и лука , за што мислиш се работи во Зачаријах 12:10-11 за исус?Прочитај убаво ти пишува битка кај мегидон која е таа битка?
Влагаме :
Zachariyah 12:10-11
And I will pour upon the house of David, and upon the inhabitants of Yerushalem, the spirit of grace and of supplications:
and they shall look upon me whom they have pierced (исус збори овде ? сигурен си ? 100%? не те лаже матеј?), and they shall mourn for him, as one mourneth (за исус жалат сигурен си?) for [his] only [son], and shall be in bitterness for him, as one that is in bitterness for [his] firstborn.
In that day shall there be a great mourning in Yerushalem( за исус жалат?), as the mourning of Hadadrimmon in THE VALLEY of MEGIDDON. (исус војуваше овде? може и тоа ќе излажат ќе допишат)

Која е оваа битка кај Мегидон христијанину ? Зашто го ставаш исус кајшто не постои? тука сите се горите, читај доле

2 Chronicles 35:8 (чисто ради авторов кој го пишувал Зачаријах 12:10-11 ? Да се потсетиш кај се наоѓал зашто него го користиш
And his princes gave willingly unto the people, to the priests, and to the Levites: Hilkiyah and ZACHARIYAH (познат авторов кај се наоѓал мајката?)

сеа може да почнеме , ќе гори :

2 Chronicles 35:22 Nevertheless Yosiyah would not turn his face from him, but disguised himself, that he might fight with him, and hearkened
not unto the words of Necho from the mouth of Elohim, and came to fight in the VALLEY of MEGIDDO. (познато местово од Зачаријах го ископа зборело за исус прободел бил? сигурен си дека не те лаже матеј?)

2 Chronicles 35:23 And the archers SHOT(кој е прободениот дупнат од стрела тука?) at king Josiyah; and the king said to his servants, Have me away; for I am sore wounded.
2 Chronicles 35:24-25 His servants therefore took him out of that chariot, and put him in the second chariot that he had; and they brought him to Yerushalem, and he died, and was buried in [one of] the sepulchres of his fathers. And ALL Yahudah AND Yerushalem MOURNED (за кого жали Јахуда-Јуда и Ерусалим за исус?) for Yosiyah.
And YIRMEYAHU - Jeremiah (познат ти е авторов?) lamented (за исус плачел?) for Yosiyah: and all the singing men and the singing women spake of Yosiyah in their lamentations to this (за исус плачат?)

Zachariyah 12:10-11 Зборува Јосијах другар ! куќата на Давид (Јахуда) и жителите на Ерусалим ќе им дадам надеж и ќе ме видат мене
кого го прободеа(2Chronicles 35:23), и ќе плачат за мене(2Chronicles 35:24), и ќе плаче ерусалим(2Chronicles 35:24) во РИДОТ на МЕГИДОН ! (2 Chronicles 35:22) не фала Исус, не фала матеј , зашто грк неможе да го познава танакот повеќе од Израелец !
Матеј , Јован итн се фатени тука како лажат зашто тие самите не го познаваат Танакот ниту тоа што го пишувале !

2 Chronicles 35 е пророштво за Zachariyah 12:10-11 научи убаво Танак(стар тестамент) па ќе збориме. цар Јосијах убаво те затвара тебе и христијаните тој се борел кај мегидон и бил прободен а не исус и цел израел плачел за него вклучувајќи го и Зачаријах , очигледно матеј незнаел ни за ова нели ? па направил утка и тука ? Или матеј немал појма што пишува у секој случај лажго невиден, како е можно матеј нели пророштва испратен од тој горе а појма да нема ?

Zadok291,

дали ти текнало дека не си прв, а ниту последен, кој, ради своето високоумие, себе си се гледа за поспособен од колективниот црковен ум, а како последица од високоумието, останува изолиран и надвор од Црквата?...

И конечно, ако имаш намера да се спасуваш, како тоа би го сторил? Убедувајќи ги другите дека се во криво? Сам, „онака„, по дома? Нешто „16-то„?....

Zadok291,

дали ти текнало дека не си прв, а ниту последен, кој, ради своето високоумие, себе си се гледа за поспособен од колективниот црковен ум,.
никој не е поспособен од католичката црква

Zadok291,

дали ти текнало дека не си прв, а ниту последен, кој, ради своето високоумие, себе си се гледа за поспособен од колективниот црковен ум, а како последица од високоумието, останува изолиран и надвор од Црквата?...

И конечно, ако имаш намера да се спасуваш, како тоа би го сторил? Убедувајќи ги другите дека се во криво? Сам, „онака„, по дома? Нешто „16-то„?....

А кој ти дал тебе високоумие, тој од горе не сакал да те види само Абрахам и Израел си го одбрал, не другите народи? Зошто другите народи се одбиени? Зошто тие го одбиле зборот, како што пишува во книгата на јубилеи , а Абрахам бил храбар и се покорил на Торахот(стар тестамент) , тоа не го пишува во генесис затоа е исфрлена Јубилеи од канонот, кој подоцна е напишан бидејќи синовите на израел по 400 години го заборавиле законот. кога тогаш не те одбрал зашто мислиш дека сега би те одбрал? Башка кога го одбиваш торахот (стариот тестамент) се оградуваш со грците многу? Никат сте немале дозвола од тој горе да збориш во негово име, прочитај стар тестамент, туку Израел. психијатриска институција е црквата за тешење, вие се пикате кај што ви звучи убаво утешливо кај што немаш закон за следење, кај што ти вика исус нишо не треба да правиш само седи, љуби го исус брата ти ? Свести се како ве ораат, Прочитај во стариот тестамент што е вистински Елохим, бил со нив, зборувал со нив, а не замислен како кај вас, точно го нема денес ни во израел го нема 2000 години поради тоа што луѓето стануваат како вас. Несакаш да следиш закон даден од тој горе, ке те помилува тој Исус ако ти удрам шамар сврти ја другата страна - Исус, за кого била пишувана мизеријава? За да се покори израелецот зашто римјанинот мислел дека веруваат без врска и дека се што ќе напише ќе веруваат ама незнаел дека ова шо го напишал врз своја глава му паднал, ти да веруваш у тоа шамар коа ќе ти удрат да свртиш друг образ, кога ќе ти земат што е твое да не го бараш назад, која психологија е ова за зезање народ што самите си ја навлекле да веруваат. Знаеш што е вистински збор на Елохим, тој горе? заб за заб прочитај Танак(стар тестамент) не шамар кога ќе ти удрат да се свртиш од другата страна, психијатриска институција е христијанствово, тоа не е збор на тој горе тоа е збор на некој римјанин, христијани измислуваат и враќаат со 'па тоа заб за заб се сменило', извини зборот од кој горе важи вчера денес и цела вечност како што пишува, зашто мењаш кога ти пишува дека неговиот збор не се менува? затоа поп бега коа ќе ме види партал го праам. Праша Спас? Спас е нешто дадено вистински збор како торахот(стар тестамент) закон правилен даден од тој горе за Израел, што е тежок за следење, а секој што го прифаќа тој закон станува дел од Израел како роден таму, како што вика Елохимот на израел, како што е даден зборот во Торахот во Генесис 17, и Егзодус 12 дел мислам беше, секој што го следи Торах ќе биде дел од Израел.

А кој ти дал тебе високоумие, тој од горе не сакал да те види само Абрахам и Израел си го одбрал, не другите народи? Зошто другите народи се одбиени? Зошто тие го одбиле зборот, како што пишува во книгата на јубилеи , а Абрахам бил храбар и се покорил на Торахот(стар тестамент) , тоа не го пишува во генесис затоа е исфрлена Јубилеи од канонот, кој подоцна е напишан бидејќи синовите на израел по 400 години го заборавиле законот. кога тогаш не те одбрал зашто мислиш дека сега би те одбрал? Башка кога го одбиваш торахот (стариот тестамент) се оградуваш со грците многу? Никат сте немале дозвола од тој горе да збориш во негово име, прочитај стар тестамент, туку Израел. психијатриска институција е црквата за тешење, вие се пикате кај што ви звучи убаво утешливо кај што немаш закон за следење, кај што ти вика исус нишо не треба да правиш само седи, љуби го исус брата ти ? Свести се како ве ораат, Прочитај во стариот тестамент што е вистински Елохим, бил со нив, зборувал со нив, а не замислен како кај вас, точно го нема денес ни во израел го нема 2000 години поради тоа што луѓето стануваат како вас. Несакаш да следиш закон даден од тој горе, ке те помилува тој Исус ако ти удрам шамар сврти ја другата страна - Исус, за кого била пишувана мизеријава? За да се покори израелецот зашто римјанинот мислел дека веруваат без врска и дека се што ќе напише ќе веруваат ама незнаел дека ова шо го напишал врз своја глава му паднал, ти да веруваш у тоа шамар коа ќе ти удрат да свртиш друг образ, кога ќе ти земат што е твое да не го бараш назад, која психологија е ова за зезање народ што самите си ја навлекле да веруваат. Знаеш што е вистински збор на Елохим, тој горе? заб за заб прочитај Танак(стар тестамент) не шамар кога ќе ти удрат да се свртиш од другата страна, психијатриска институција е христијанствово, тоа не е збор на тој горе тоа е збор на некој римјанин, христијани измислуваат и враќаат со 'па тоа заб за заб се сменило', извини зборот од кој горе важи вчера денес и цела вечност како што пишува, зашто мењаш кога ти пишува дека неговиот збор не се менува? затоа поп бега коа ќе ме види партал го праам. Праша Спас? Спас е нешто дадено вистински збор како торахот(стар тестамент) закон правилен даден од тој горе за Израел, што е тежок за следење, а секој што го прифаќа тој закон станува дел од Израел како роден таму, како што вика Елохимот на израел, како што е даден зборот во Торахот во Генесис 17, и Егзодус 12 дел мислам беше, секој што го следи Торах ќе биде дел од Израел.

Ме прашуваш мене и се прашуваш самиот себе?...

затоа поп бега коа ќе ме види партал го праам.

Вака партал го пра(в)иш?

зборот ископува се пишува кару - כרו , што се чита поинаку и прави грешка и зборот е преведен во 'codex sinaiticus' како 'ископување' , но кога имаме aлеф - א во зборот ( כ ) се преведува на англиски 'As a' или на македонски 'како' , а зборот ару е поблиску до зборот лав , и во никој случај неможе да значи ископува или дупнува, прободува.

pkIy4Vh.png

То create a gap - правење пукнатина, дупка, процеп, отвор, јаз.

5ktpI89.png

Вака партал го пра(в)иш?

pkIy4Vh.png

То create a gap - правење пукнатина, дупка, процеп, отвор, јаз.

5ktpI89.png

http://outreachjudaism.org/crucifixion-psalm/
Не значи друго освен лав ама еве ќе ти го дадам пропустот нека ти значи прободува. што ќе правиш со фактот што неколку реченици наназад Давид ти вика непријателите од Башан ме опркужија псалм 22:12 , тие се генеологија Шем , Грција и Римјани ти се јафет , тука Давид објаснува дека има маки со својте непријатели низ псалм 22, што ти објаснува дека неможе да го има Исус, зашто зборува за непријателите од Башан тие го опкружиле, го нема Исус како што те лажат Матеј и компанија. Исто како што ти вика Матеј 2:15 да се исполни пророштво го извадив син ми од египет а Осија(Хошеа) 11:1 ти вели ИЗРАЕЛ мојот син го извадив од египет, Матеј кај стигне те лаже у здрав мозок ама ти одлучуваш да се продадеш на Матеј наместо да прочиташ убаво што пишува во псалм 22 непријателите од БАШАН (генеологија Шем) не Римјани или Грци и во матеј убаво да си прочиташ како те лаже матеј 2:15 да се исполни пророштвото го извадив син ми од египет , Осија(Хошеа) 11:1 ИЗРАЕЛ мојот син го извадив од египет, и Зачаријах убаво да си прочиташ Зачаријах 12:10-11 ти зборува за прободувањето и плачот за битката кај МЕГИДОН на Јосијах како што ти кажува Зачаријах 12:10-11 . Али терај ако отвориш очи ќе речеш фала.

Последно уредено:
Zachariyah 12:10-11 тука исто имаш фатална грешка кај што се ебал матеј и лука , за што мислиш се работи во Зачаријах 12:10-11 за исус?Прочитај убаво ти пишува битка кај мегидон која е таа битка?
Влагаме :
Zachariyah 12:10-11
And I will pour upon the house of David, and upon the inhabitants of Yerushalem, the spirit of grace and of supplications:
and they shall look upon me whom they have pierced (исус збори овде ? сигурен си ? 100%? не те лаже матеј?), and they shall mourn for him, as one mourneth (за исус жалат сигурен си?) for [his] only [son], and shall be in bitterness for him, as one that is in bitterness for [his] firstborn.
In that day shall there be a great mourning in Yerushalem( за исус жалат?), as the mourning of Hadadrimmon in THE VALLEY of MEGIDDON. (исус војуваше овде? може и тоа ќе излажат ќе допишат)

Која е оваа битка кај Мегидон христијанину? Зашто го ставаш исус кајшто не постои?

Зачаријах убаво да си прочиташ Зачаријах 12:10-11 ти зборува за прободувањето и плачот за битката кај МЕГИДОН на Јосијах како што ти кажува Зачаријах 12:10-11 . Али терај ако отвориш очи ќе речеш фала.

Убаво си прочитав и види што кажува:

ixQRNmL.png

http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/16216#showrashi=true&v=10

Sukkah 52a

What is the cause of the mourning [mentioned in the last cited verse]?R. Dosa and the rabbis differ on this point.One said:Over the slaying of Messiah the son of Joseph, and the other explained,over the slaying of the Evil Inclination (yetzer hara). It goes well according to him who explains that the cause is the slaying of Messiah the son of Joseph, as it is written, “And they shall look upon me because they have thrust him through, and they shall mourn for him as one mourns for his only son,”

Our Rabbis taught:The Holy One, blessed be He, will say to the Messiah, the son of David (May he reveal himself speedily in our days!):Ask of me anything, and I will give it to you, as it is said, “I will tell of the decree etc. This day have I given birth to you. Ask of me and I will give the nations as your inheritance” (Psalms 2:7)But when he will see that the Messiah the son of Joseph is slain, he will say to Him,...‘Lord of the Universe, I ask from You only the gift of life.”He will answer him:By your life, before you even asked, your father David has already prophesied this concerning you’, as it is said, “He asked life of You, You gave it him, [even length of days for ever and ever]” (Psalms 21:5).

http://www.sefaria.org/Sukkah.52a?lang=en&layout=block&sidebarLang=all

http://www.sefaria.org/Sukkah.52a?lang=he&layout=block&sidebarLang=all

Еврејскиот закон може да се објасни само преку рабини и преку хебрејската кабала, философија и закон...
Со христијански философии - не може.
Така?
Бидејќи гледам дека од таму се коментарите на истиот...

Насловот на темата е дека христијанскиот нов завет не е автентичен (барем така вели @Zadok291 ), а всушност покажувате тука дека и искаскапениот стар завет со туѓо тумачење на истиот (од страна на христијаните) не раѓа плод.
Па ете, посегнувате по хебрејските коментари на нивниот (хебрејски) свет закон.

Не знам што се обидувате да се надмудрувате...

Еврејскиот закон може да се објасни само преку рабини и преку хебрејската кабала, философија и закон...
Со христијански философии - не може.
Така?
Бидејќи гледам дека од таму се коментарите на истиот...

Насловот на темата е дека христијанскиот нов завет не е автентичен (барем така вели @Zadok291 ), а всушност покажувате тука дека и искаскапениот стар завет со туѓо тумачење на истиот (од страна на христијаните) не раѓа плод.
Па ете, посегнувате по хебрејските коментари на нивниот (хебрејски) свет закон.

Не знам што се обидувате да се надмудрувате...

Кој вели дека не може? Само сакам да му укажам на @Zadok291, кој си мисли дека Исус Христос не ги исполнил пророштвата од Стариот Завет и дека тие пророштва не се однесуваат за Него, туку за некој друг, а евангелистите пишувале онака од памет и измислувале, така што му давам документи од хебрејски извори за да се увери самиот дека е во заблуда.

Кој вели дека не може? Само сакам да му укажам на @Zadok291, кој си мисли дека Исус Христос не ги исполнил пророштвата од Стариот Завет и дека тие пророштва не се однесуваат за Него, туку за некој друг, а евангелистите пишувале онака од памет и измислувале, така што му давам документи од хебрејски извори за да се увери самиот дека е во заблуда.
Ако некој е во заблуда, тогаш тоа сте вие. Ако е исполнето она што го пишува во евангелијата, тогаш вие сега не требаше да се разликувате од Исус. Ќе можевте да излекувате болни, да воскреснувате мртви, ако испиевте отров немаше ништо да ви биде и се што ќе побаравте од Отецот ќе се исполнеше.

Ако некој е во заблуда, тогаш тоа сте вие.

А од кај знаеш дека и ти не си во заблуда?[DOUBLEPOST=1461441135][/DOUBLEPOST]
Ќе можевте да излекувате болни, да воскреснувате мртви, ако испиевте отров немаше ништо да ви биде и се што ќе побаравте од Отецот ќе се исполнеше.

Црковните Светии се токму такви примери (лекување, воскреснување...), така да е појќе од јасно дека ем не ги знаеш, ем си во заблуда, ем се инаетиш.

А од кај знаеш дека и ти не си во заблуда?
Кога ќе видам дека сте воскреснале некој мртов, сте испиле отров или сте побарале нешто конкретно од отецот и сте добиле, ќе знам.
Црковните Светии се токму такви примери (лекување, воскреснување...), така да е појќе од јасно дека ем не ги знаеш, ем си во заблуда, ем се инаетиш.
Не се инаетам, еве викни ги, ќе најдеме веднаш мртовец и нека го воскреснат. Или нека испијат отров. Кај се луѓето што тие ваши свети отци ги воскреснале? Од кого се кријат?

Кога ќе видам дека сте воскреснале некој мртов, сте испиле отров или сте побарале нешто конкретно од отецот и сте добиле, ќе знам.

Не се инаетам, еве викни ги, ќе најдеме веднаш мртовец и нека го воскреснат. Или нека испијат отров. Кај се луѓето што тие ваши свети отци ги воскреснале? Од кого се кријат?

Се инаетиш и тоа како, а воедно ипресионираш со незнаењето: во верата, нештата се поставени по сосема друг ред, отколку изразувањето лични желби. На пример, евангелијата ни сведочат дека Христос чини чуда само и само ако кај луѓето кои Му се обраќаат, Он забележи барем грам вера. Кога луѓето покажуваат неверие, Он се оддалечува од нив.

Од твојов текст, јасно е дека: ем не веруваш, ем изразуваш желби, небаре некој е должен да ти ги исполни.

Стариот завет не зборува за Исус, ниту пак дека xριστός ќе биде Исус.

Нема врска со никаков месија преставен како Исус во кој се колнат христијаните. Друг Јосиф е тоа таму споменат од Раши, не татко му на Исус... :)

Една Wikipedia ќе даде одговорот веднаш:

In Jewish eschatology Messiah ben Joseph or Mashiach ben Yoseph (Heb.: משיח בן־יוסף, Mašīaḥ ben Yōsēf), also known as Mashiach/Messiah bar/ben Ephraim (Aram./Heb.: משיח בר/בן אפרים), is a Jewish messiah from the tribe of Ephraim and a descendant of Joseph.

Без да мора да читате рабини и нивните муабети. Но рабините обожаваат да не кажуваат до крај на каде оди муабетот...

Имаат голема расправа рабините за тој Месија, син на Јосиф, од племето Ефраим, од куќата на Јосиф!

Оф, тешко на Земјата... премногу месии, а никој сеуште не e спасен, бидејќи е убеден дека е грешен...

П.С. Погрешно е да мислите дека рабините зборуваат за Исус, прифатен од христијаните за месија. Тоа е тотално неразбирање на хебрејскиот закон и тотално игнораирање на нивното учење, туку слепо прифаќање на христијанството како најверодостојната религија на светот во однос на божественоста.
Така мислам јас.

Последно уредено:
Се инаетиш и тоа како, а воедно ипресионираш со незнаењето: во верата, нештата се поставени по сосема друг ред, отколку изразувањето лични желби. На пример, евангелијата ни сведочат дека Христос чини чуда само и само ако кај луѓето кои Му се обраќаат, Он забележи барем грам вера. Кога луѓето покажуваат неверие, Он се оддалечува од нив.

Од твојов текст, јасно е дека: ем не веруваш, ем изразуваш желби, небаре некој е должен да ти ги исполни.
Значи мртовецот треба лично да изрази желба да биде воскреснат, за да го воскреснете?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom