Гулабарство

• Креатор на темата Креатор на темата Antikrist
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 октомври 2015
Мислења
128
Поени од реакции
72
Барав слична тема, но не најдов.
Значи тема за сите нас гулабари кои се бавиме со чување и вишење голуби.
Гулабарството е присуно на овие простори уште од пред многу години па верувам ќе има тука многу дискутанти.
Значи каков гулабарник имате? Колку голуби чувате? Колку пати денот ги вишите? Каква храна им давате? Шо сорта, од каде се? Како спречувате да не ви ги крадат?
И ннајважно како достигнувате благодет за самите голуби да им биде што поубаво и да се чуствуваат како во природен хабитат.
нема потреба од преголем вовед, кога ќе започне дискусијата ќе се разври муабет.

Батко ми @Shahbaz има голубарник, ги има носено голубите на разни натпревари и има земано награди на светско ниво па и подалеку.

Батко ми @Shahbaz има голубарник, ги има носено голубите на разни натпревари и има земано награди на светско ниво па и подалеку.
Сосема точно, сега подетално:

Барав слична тема, но не најдов.
Значи тема за сите нас гулабари кои се бавиме со чување и вишење голуби.
Гулабарството е присуно на овие простори уште од пред многу години па верувам ќе има тука многу дискутанти.
Значи каков гулабарник имате?
Ете го позади мене, Ариф од Сарај ми го направи, 3.5 квадрати.

Колку голуби чувате? Колку пати денот ги вишите? Каква храна им давате? Шо сорта, од каде се? Како спречувате да не ви ги крадат?
Околу петшеесет. Еднаш ги вишам попладне кога идам од работа, да ми се опраи денот, за викенди може и два пати. За храна купувам пченица од еден школски од Арачиново, и мешам со хмељ што го купувам од една баба на зелено пазарче. За сорти, околу 45 ми се дункеши, претеежно шешки, пал, каплам, а имам и 15-тина типлери. Спречување кражба е доста тешко, ама треба да се следи овој алгоритам:
останатите голубари треба да имаат поштуење кон тебе, па да се воздржуваат од кражби,

ако погорното не е испоштувано, мора да бидеш дај хард голубар и кога тебе ти фатат 10 голуби, ти нив им фаќаш 20, инстантно ги ставаш во пакети и ги продаваш низ источна македонија.

за да бидеш голубар кој може да краде секому голуби, треба да имаш добри типлери. ја моите од дедо ми сум ги наследил, и се повредни од куќата во која живеам. али па затоа, кога ќе ги фрлам моите типлери да се замешаат со туѓи голуби, секогаш ми ги носат туѓите голуби кај мене. ова го правам од спорт, секако, не дека крадам голуби наоколу.

И ннајважно како достигнувате благодет за самите голуби да им биде што поубаво и да се чуствуваат како во природен хабитат.
нема потреба од преголем вовед, кога ќе започне дискусијата ќе се разври муабет.
Е, ова е најтешко прашање. Мое лично мислење е дека треба да им се обезбеди хабитат кој ќе биде едновремено налик на природниот, кој гулабите го обичаат, но истовремено да биде голубар-френдли и да исполнува извесни естетски стандарди кои го задоволуват голубарот, и неговите другари. Од тие причини, имам отворена септичка јама на едно 10 метри од голубарникот, и многу коприви околу неа. Од другата страна имам ргосана каросерија од 101, која служи за седење, одмор, но и како платформа за фрлање голуби (од кровот). За сега ми се чини дека овој хабитат резултира со благодети и за мене и за голубите, но можно е да направам дополнителни инвестиции со парите од годинешниот к-15.

Имам пријател @Daedalus го викаат можеби сте слушнале за него, се бави вака со филозофија на биологијата. Наводно со селективно плодење и генетски инженеринг вкрстил обичен голуб и супербактерија и успеал да оплоди голуби аеросупертаклабас кој бил способен да лета вон атмосферата.
Баш во скоро време го наградија и го пишуваше во проминентни голубарски списанија.

Мене ми е ОК хоби одсекогаш сум го поштувал, кај што живеам во околијата на маалото порано имаше многу галапчари и така имав прилика да видам одблизу како изгледа галапчарството. :)

Имам пријател @Daedalus го викаат можеби сте слушнале за него, се бави вака со филозофија на биологијата. Наводно со селективно плодење и генетски инженеринг вкрстил обичен голуб и супербактерија и успеал да оплоди голуби аеросупертаклабас кој бил способен да лета вон атмосферата.
Баш во скоро време го наградија и го пишуваше во проминентни голубарски списанија.
Направи некои пропусти, но ќе ти простам поради неукоста и сиромавоста на духот. Јас не се бавам со филозофија на биологија, тоа е мојот драг пријател Ард Луи. Он дури работи со квантни генетски модели кои ги објаснува со космичкиот Исус, вистини кои ги исконтемплирал со помош на мајндфулнес и филозофија на духот. Ама како што и он би кажал кога е соочен со незгодни прашања за неговите модели, тој муабет ќе го оставиме за друг пут!
Јас се бавам исто со квантни теоретски модели само во насока на молекуларна биологија на голуби. Слично е, ама не и исто.
Во принцип, хибридот за кој зборуваш, е мешавина од посебна врста на фунгус (Copelandia) и гулаби (различни сорти).
Овие гулаби, пуштаат хифи и се хранат со различни хранливи супстанции од Земјата, така што нема потреба од купување на храна. Забавен и небитен факт за истите е тоа што можат телепатски да комуницираат со различни гулабарски аватари од други универзуми (гените од фунгусот) поради тоа што го отвараат третото око (попознато како агна чакра) со што гледаат во другите димензии по пат на поврзување со квантната натсвест (нешто што е токму поле на мое истражување). Со тоа, освен што овие гулаби можат да се хранат од Мајката Земја, истите можат да комуницираат со ентитети од астралот кои ја кажуваат иднината и му помагаат на секој голубар којшто сака да уплати ливче за утакмица, секако по симболична цена од жртвување на едно дете за Мајката Земја.

Направи некои пропусти, но ќе ти простам поради неукоста и сиромавоста на духот. Јас не се бавам со филозофија на биологија, тоа е мојот драг пријател Ард Луи. Он дури работи со квантни генетски модели кои ги објаснува со космичкиот Исус, вистини кои ги исконтемплирал со помош на мајндфулнес и филозофија на духот. Ама како што и он би кажал кога е соочен со незгодни прашања за неговите модели, тој муабет ќе го оставиме за друг пут!
Јас се бавам исто со квантни теоретски модели само во насока на молекуларна биологија на голуби. Слично е, ама не и исто.
Во принцип, хибридот за кој зборуваш, е мешавина од посебна врста на фунгус (Copelandia) и гулаби (различни сорти).
Овие гулаби, пуштаат хифи и се хранат со различни хранливи супстанции од Земјата, така што нема потреба од купување на храна. Забавен и небитен факт за истите е тоа што можат телепатски да комуницираат со различни гулабарски аватари од други универзуми (гените од фунгусот) поради тоа што го отвараат третото око (попознато како агна чакра) со што гледаат во другите димензии по пат на поврзување со квантната натсвест (нешто што е токму поле на мое истражување). Со тоа, освен што овие гулаби можат да се хранат од Мајката Земја, истите можат да комуницираат со ентитети од астралот кои ја кажуваат иднината и му помагаат на секој голубар којшто сака да уплати ливче за утакмица, секако по симболична цена од жртвување на едно дете за Мајката Земја.

Да знаеше дека голуби најмногу сакаат да слушаат Дејвид Боуви ќе ти летаа и подалеку од универзумот...

Да знаеше дека голуби најмногу сакаат да слушаат Дејвид Боуви ќе ти летаа и подалеку од универзумот...
Дејвид Боуви вибрира на многу висока фреквенција. Со моите микробранови зрачења, го модифицирав мозокот на гулабите за да слушаат „Дед Кен Денс“ и Диаманда Галас со што гулабите можат да продрат и под вселената, во димензијата на Мефисто.
Ова е бенефитно за тие што сакаат да склучуваат договори за уплатни ливчиња за бинго и да добијат + 70% среќа на рулет. Цената е банална, продавање на својата душа.

Заборавив да спомнам, гулабите се генетски модифицирани за да бидат црни, со што готската гулабарска култура, може полесно да се интегрира во оваа благородна област.

Последно уредено од модератор:
Те лаже пријателот. Не е возможно да се лета вон атмосфера - има фирмамент.

Не знам за какви фирми збориш, нашата е регистрирана.
:facepalm:

Вие голубачиве ништо не разбирате, испрани мозоци. Значи, фирмаментот нема врска со фирми и претприемаштво. Фирмаментот е електрони кои реагираат како да се во стакло кои служат како штит и никој не може да го помине тоа.

Вие голубачиве ништо не разбирате, испрани мозоци. Значи, фирмаментот нема врска со фирми и претприемаштво. Фирмаментот е електрони кои реагираат како да се во стакло кои служат како штит и никој не може да го помине тоа.
Остај го бе, лошо сфатил. Не разбира он фирмаменти и слични комплексни природни феномени али е суштински е добар човек и чесен голубар.

Имам стакло бе осветлено е и голубите гледаат надвор. Ама не е како штит може да удри голуб јако во него ако не го види и да го скрши.[DOUBLEPOST=1460619882][/DOUBLEPOST]
Остај го бе, лошо сфатил. Не разбира он фирмаменти и слични комплексни природни феномени али е суштински е добар човек и чесен голубар.

Точно, имам фискална сметка за секој голуб, ниеден не сум украл.

E a da znajs tek kako se prevrtu eat koga ke im preleta nekoj jastreb.[DOUBLEPOST=1460642663][/DOUBLEPOST]
Те лаже пријателот. Не е возможно да се лета вон атмосфера - има фирмамент.
Ne znaes da gi visis zatoa taka mislis. Letaat i preku firmamentot samo posle treba da se raspravas so drugi gulabari koa ke ti donesat novi golubi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom