Димитар Талев - кражба и фалсификат

Оправдувате ли кражбата и фалсификатот на Димитар Талев?

• Вкупно гласачи
    28
Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Токму така. Вашите дедовци и прадедовци се борели за свобода, а вие добивте слобода.

Илинден беше борба против османлиска турска окупација, борба на христијански против исламски народи и секоја помош од христијани беше добредојдена, и од срби и од бугари и од грци.
Македонскиот народ беше во тешка положба, а вие заедно со србите видовте прилика то да го злоупотребите Бугарија а и Србија во тој период беа као педофили кои гледаат немоќно дете
Вашате помош не беше од сочуство, од племенити цели... беше од корист.
Да имавте корист од Турците заедно со нив ќе не колевте и убивавте.
Памтиш исто ко шо од корист со фашистите дојдовте овде па пљачкавте убивавте колевте сечевте глави, па после ко се смена ситуација, одма се прешалтафте на друга страна па со Сталин пукавте на наши граничаери, трупавте војски и оружја на наши граници.
Вие немате никаква врска со Македонски ген и Македонска нација. Вие сте сосема друг народ и по потекло и по карактер и по психа.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Токму така. Вашите прадедовци се борели за свобода како Бугари, а вие добивте слобода како Македонци... Чудна слобода со УДБА.

Кога го спомна Илинденското востание, ајде биди срцка и напиши што точно пишува Талев во “Илинден“ баш за улогата на братскиот народ после Дупница, за германскиот крал, и за незаинтересираноста на братската армија да лее крв и умира за Македонците. Затоа што ѝ станало удобно со германскиот крал, и гинењето за браќата било во втор/трет/четврт план.

Што кажува Глаушев после средбата со Гоце и посетата на брат му во Софија?

Втор пат го барам истото, и културно сите тука го игнорирате. Ако не се сеќавате, еве го линкот од Читанка. https://chitanka.info/serie/tetralogija

Ама галиба, одамна го немате читано Талев, туку се пените само затоа што некој од новокомпонираните абдали во Македонија решил да осакатува едно ремек дело за Македонштината. Вие не сте заради Талев тука. Вие сте тука да јадете трици колку сме ние Македонците лоши или со исперени мозоци.

Член од
23 јуни 2010
Мислења
157
Поени од реакции
14
Ама галиба, одамна го немате читано Талев, туку се пените само затоа што некој од новокомпонираните абдали во Македонија решил да осакатува едно ремек дело за Македонштината.
Талев и Димитар Димов се закон.

Вие не сте заради Талев тука. Вие сте тука да јадете трици колку сме ние Македонците лоши или со исперени мозоци.
:neetaka:
Никогаш не сум кажал дека се Македонците лоши.
Патем сум на свадба на мојот братучед во Македонија во август. ;)

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Од цел пост најде да се фатиш за најневажното. Иначе, наводно, сме ваделе ножеви во расправии. Кадешто имало Македонци комити, страв и трепет било за жандармеријата.

пс. Кажете мерси, што ве одбраниле Македонците од Грците 25та. :icon_lol:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
Еве уште малку за развојот на проблемот...

Новинар: Ако Македонија биде осудена за интелектуална пиратерија и фалсификување?
Климент Талев: Не сакам пари. Би ги инвестирал во издавањето на книгите на дедо ми, кои да бидат испратени назад во Македонија и да стигнат до повеќе луѓе.

Очигледно посветеноста на нашата држава има ефект, бидејќи од Надворешно ми рекоа дека во Македонија почнаа да иззимат книгата. Не може да преведува книга на јазик кој дедо ми не признал и да пишуваш дека е издадена со финансиска поддршка на Министерството за култура на Македонија. Па, тоа ме накурчени, кога ми ја испрати мојот братучед од Прилеп.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Еве уште малку за развојот на проблемот...

Новинар: Ако Македонија биде осудена за интелектуална пиратерија и фалсификување?
Климент Талев: Не сакам пари. Би ги инвестирал во издавањето на книгите на дедо ми, кои да бидат испратени назад во Македонија и да стигнат до повеќе луѓе.

Очигледно посветеноста на нашата држава има ефект, бидејќи од Надворешно ми рекоа дека во Македонија почнаа да иззимат книгата. Не може да преведува книга на јазик кој дедо ми не признал и да пишуваш дека е издадена со финансиска поддршка на Министерството за култура на Македонија. Па, тоа ме накурчени, кога ми ја испрати мојот братучед од Прилеп.
A дедо му лично нему со тестамент му ги остаи книгите?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
A дедо му лично нему со тестамент му ги остаи книгите?
Не е потребен тестамент, исто како што не е потребен кога наследуваш што и да било друго од својот татко, дедо и тн ..

Наследување на авторските права

Чл. 32. (1) По смртта на авторот авторското право преминува врз неговите наследници по завет и со закон согласно Законот за наследување.
(2) Авторското право се наследува до истекот на времетраењето му.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Не е потребен тестамент, исто како што не е потребен кога наследуваш што и да било друго од својот татко, дедо и тн ..
Stipjanec, kako da ti kazam, mene mi e preku Taseta od vasiot Talev!

Sent from my SM-G7102 using Tapatalk

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Бљувоштини...
На тема за заштита на авторски права свртеа политика и историја. :tapp:

Ако некој се сомневаше, сега може дефинитивно да се увери која е целта на провокаторчето Штипјанец и неколкумината му братија на форумов.

Член од
23 јуни 2010
Мислења
157
Поени од реакции
14
Од цел пост најде да се фатиш за најневажното. Иначе, наводно, сме ваделе ножеви во расправии. Кадешто имало Македонци комити, страв и трепет било за жандармеријата.
Ножови ваделе и чирпанлии, а по смртта на секој македонски комита во Софија се одржува процесија така:

Во Софиjа било свободно, во Jугославиjа - слободно.

пс. Кажете мерси, што ве одбраниле Македонците од Грците 25та. :icon_lol:
Зарем се генерал Протогеров и Ванчо Михајлов Македонци?
Не знаев.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
Бљувоштини...
На тема за заштита на авторски права свртеа политика и историја. :tapp:

Ако некој се сомневаше, сега може дефинитивно да се увери која е целта на провокаторчето Штипјанец и неколкумината му братија на форумов.
Целта ми беше да покажам проблемот, бидејќи македонските медиуми сосема удобно игнорираат скандалот во кој е вмешано Министерството за култура на Република Македонија. Прочитај внимателно првиот ми пост и ќе видиш дека таму нема никаква политика. Другото е прашање на лечење на комплекси...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Судски дали тој ги има единствен авторските права н делта на дедо му?
Тој е единствен наследник??
пошто и без тестамент да умри чоек, суд донесува оставинско решение.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Целта ми беше да покажам проблемот, бидејќи македонските медиуми сосема удобно игнорираат скандалот во кој е вмешано Министерството за култура на Република Македонија. Прочитај внимателно првиот ми пост и ќе видиш дека таму нема никаква политика. Другото е прашање на лечење на комплекси...
Комплекс е кога возрасни Бугари не можат да престанат да им кажуваат на возрасни Македонци дека имаат неправилен поглед и толкување на историјата, дека сите колективно патат со децении од индоктринација, дека не се осознаени, дека не посветуваат доволно внимание на бугарските скандали, историски патетики и политички болештини..
Ти си за жалење бе, Кирчо... Ја си глеј кокошките.
Во Софиjа било свободно, во Jугославиjа - слободно.
А кај нас пред ВСВ било кого како го научиле во школо. Јбг.

Ај преместете ја темата негде каде што ќе се дискутира за авторски права, а не за историја и политика. Па да прочитаме како стојат работите со издавањето и преработка на песни од македонски автори во Бугарија.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
Судски дали тој ги има единствен авторските права н делта на дедо му?
Тој е единствен наследник??
пошто и без тестамент да умри чоек, суд донесува оставинско решение.
Двајца се наследниците. Судската одлука е формална, освен ако нема некакви претензии.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Двајца се наследниците. Судската одлука е формална, освен ако нема некакви претензии.
Значи не е то некое Бугарско национално богатство туку текстови во сопственост на приватни лица
Па шо туку кревате паники небрае ви ја зедовме пак Софија?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom