Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Се прпелкаш во место: веќе ти предочив што ќе чиниш кога ќе останеш без текст...
:facepalm::tapp: Значи имаш јасна и очигледна контрадикција - ти тврдиш дека бог не му го закоравил срцето и дека фараонот сам решил да не ги пушти! Од друга страна, имаш јасна и недвосмислена изјава во библијата - Бог му го закорави срцето на фараонот и тој не ги пушти!
И сега ти мене ми кажуваш дека јас сум се прпелкал?! Еве и за тебе потсетување:
Како дојде до заклучоков, до толкувањево?! Со што твоево толкување станува валидно а на другите лажни? На жими мајка? Каде воопшто е кажано, порачано, дозволено да се толкува библијата? Господ не бил способен да напише нешто доволно јасно па му требаат луѓе како тебе?

Не знам.

Ај провери па јави ми/ни.
Нема историјата и науката никакви податоци за некој Мојсеј кој бил кај Фараоно Н.Л. мислев имате вие податоци некакви...

Во непозната година, лицето Мојсеј (презиме непознато) пошол кај фараон Н.Л.
Толку сега за сега откривме.
Ако има нешо по црковни архиви или документи да фрлиме светло на овој значаен настан....

Нема историјата и науката никакви податоци за некој Мојсеј кој бил кај Фараоно Н.Л. мислев имате вие податоци некакви...

Во непозната година, лицето Мојсеј (презиме непознато) пошол кај фараон Н.Л.
Толку сега за сега откривме.
Ако има нешо по црковни архиви или документи да фрлиме светло на овој значаен настан....

Цитирам:

„....Не знам.

П.С.
Оприлика, тоа било цца 1600-1700г. пр.н.е....„.

Превземено од:

http://89.205.123.45/threads/Дискус...станати-убедувања.71895/page-407#post-7667302

Цитирам:

„....Не знам.

П.С.

Превземено од:

http://89.205.123.45/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-407#post-7667302

Додека Земјата била уште млада, оти она е стара 4000 години нели. :pos::pos::pos:

Еве ти еден илустративен пример @MIKI1

12985502_486189284910151_4946300577336028483_n.jpg

Хммм, ова ќе го сметам да твој врвен животен домет од психолошка природа...[DOUBLEPOST=1460026142][/DOUBLEPOST]
:facepalm::tapp: Значи имаш јасна и очигледна контрадикција - ти тврдиш дека бог не му го закоравил срцето и дека фараонот сам решил да не ги пушти! Од друга страна, имаш јасна и недвосмислена изјава во библијата - Бог му го закорави срцето на фараонот и тој не ги пушти!
И сега ти мене ми кажуваш дека јас сум се прпелкал?! Еве и за тебе потсетување:

Постави прашање-доби одговор.
Не само одговор, туку и лесно предвидливо однесување.

Фала, пријатно...[DOUBLEPOST=1460026205][/DOUBLEPOST]
Додека Земјата била уште млада, оти она е стара 4000 години нели. :pos::pos::pos:

Ова е твој геолошки наод, така?

Фала, пријатно..
Одговорот ти е контрадикторен а немаш објаснување на тоа што те прашав во врска со одговорот: Каде воопшто е предвидено, дозволено и порачано да се толкува библијата?! И со што баш вашите толкувања се вистински? Со жими мајка?

Рамзес втори умрел на 90 годишна возраст и имал сериозни проблеми со артритис и артериите, невозможно да биде на чело на војска во двоколка во потера по евреите
И не само тоа, Соломон го кренал храмот околу 1000 година ПНЕ а Рамсес втори умрел во 1213 ПНЕ, во тие 200 години разлика нема место и за 40 години лутања по пустини и за владеење на еден куп кралеви пред соломон... не ќе да беше Рамсес втори

Хммм, ова ќе го сметам да твој врвен животен домет од психолошка природа...[DOUBLEPOST=1460026142][/DOUBLEPOST]

Фала, пријатно...[DOUBLEPOST=1460026205][/DOUBLEPOST]

Ова е твој геолошки наод, така?

Си знаел дека постои геологијата ама верувам дека само како поим. Оти ти беше тој што тврдеше дека Земјата е рамна! :pos:

Си знаел дека постои геологијата ама верувам дека само како поим. Оти ти беше тој што тврдеше дека Земјата е рамна! :pos:

Потсети ме, во кој мој пост имам напишано дека Земјата е рамна?...
Линкувај го постот.

(Хи-хи, хе-хе, хо-хо, ха-ха...).[DOUBLEPOST=1460026915][/DOUBLEPOST]
Одговорот ти е контрадикторен

Одговорот ти е даден: ако не разбираш, слободно кажи...

Одговорот ти е даден: ако не разбираш, слободно кажи...
Абе ти можеш да дадеш и одговор - "трактор", на прашање кое гласи: "колку е часот?".
По незнам кој пат: Одговорот што го даде е контрадикторен, ти одбиваш да го објасниш следново:
Каде воопшто е предвидено, дозволено и порачано да се толкува библијата?! И со што баш вашите толкувања се вистински? Со жими мајка?
Што е доказот дека протестантите грешат? Или атеистите? Или било кој друг?

Цитирам:

„....Не знам.

П.С.
Во распон од 1700-1600 година Пред нова ера, имаме следни фараони:
(од

Собекотеп 3
Неферотеп
Сихатор
Собекотеп 4
Собекотеп 5
Собекотеп 6
Ибиау
Мернефер
Мернефер 2
Санкхнер
Мерсекмхер
Хори
Собекопет 7
Мерхепер
Меркаре
Ментухотеп 5
Санпта
Дедмос 1
Дедмос 2
Севанхер
Снаиб

Некој од овие велиш дека е?
ти звучи познато некое од имињата ?
Сумњаш на некој?

Што е доказот дека протестантите грешат? Или атеистите? Или било кој друг?

Протестантите грешат на истиот начин на кој и ти грешиш.

Ај да ти помогнам: ако Бог Е тој кој го свтрдна срцето од фараонот, тогаш, полследично, ќе испадне дека Бог Е виновникот што фараонот ја пуштил својата војска за да со збрише Израилот, иако токму тој ист Бог, го одбра Израилот а свој народ. Просто кажано, Бог Е тој кој наредил (?) да биде збрише Израилот, кој (Израил) е од Бога одбран.

Плус, вонконтекстуалното толкување на Писмото е погрешно, оти Писмото е пишувано во тек од 3 500-3 600г, од различни автори и различни времиња, за различни настани.

Плус, механичкото повикување на стих од Писмото заради лична потркепа, завршува со повикување на друг стих од истото (!) Писмо, кој му противречи на првопосочениот стих.

Плус, тука е и Светооечкото толкување на Писмото, кое е апсолутно непогрешливо и повеќеслојно, а не по лични мераци и потреби.

Ај, ќе ти текне...[DOUBLEPOST=1460027824][/DOUBLEPOST]
Во распон од 1700-1600 година Пред нова ера, имаме следни фараони:
(од

Собекотеп 3
Неферотеп
Сихатор
Собекотеп 4
Собекотеп 5
Собекотеп 6
Ибиау
Мернефер
Мернефер 2
Санкхнер
Мерсекмхер
Хори
Собекопет 7
Мерхепер
Меркаре
Ментухотеп 5
Санпта
Дедмос 1
Дедмос 2
Севанхер
Снаиб

Некој од овие велиш дека е?
ти звучи познато некое од имињата ?
Сумњаш на некој?

Не знам, можеби е некој од нив. Писмото не содржи ниту една забележана година, а времето кое го посочив (1600-1700, т.е. 1700-1600г. пр.н.е.) е проценка а не егзактен историски податок.

Протестантите грешат на истиот начин на кој и ти грешиш.

Ај да ти помогнам: ако Бог Е тој кој го свтрдна срцето од фараонот, тогаш, полслдично, ќе испадне дека Бог Е виновникот што фараонот ја пуштил својата војска за да со збрише Израилот, иако токму тој ист Бог, го одбра Израилот а свој народ. Просто кажано, Бог Е тој кој наредил (?) да биде збрише Израилот, кој (Израил) е од Бога одбран.

Плус, вонконтекстуалното толкување на Писмото е погрешно, оти Писмото е пишувано во тек од 3 500г, од различни автори и различни времиња, за различни настани.

Плус, механичкото повикување на стих од Писмото заради лична потркепа, завршува со повикување на друг стих од истото (!) Писмо, кој му противречи на првопосочениот стих.

Плус, тука е и Светооечкото толкување на Писмото, кое е апсолутно непогрешливо и повеќеслојно, а не по лични мераци и потреби.

Ај, ќе ти текне...
Пак не одговори тоа за што се однесуваше прашањето: Каде е порачано, допуштено, предвидено да се толкува библијата?! И како ќе докажеш дека баш вашето толкување е она вистинското? Го игнорираш суштинскиот дел од прашањето и си тераш монолози.

Пак не одговори тоа за што се однесуваше прашањето: Каде е порачано, допуштено, предвидено да се толкува библијата?! Го игнорираш суштинскиот дел од прашањето и си тераш монолози.

Не терам монолизи, туку ти не прифаќаш што ти одговара, оти не смееш: ќе треба јавно (!) да признаеш дека цело време си во криво.

Потребата од толкување на Писмото веќе ти ја посочив, ама пак не читаш.

Цитирам:

„...Плус, вонконтекстуалното толкување на Писмото е погрешно, оти Писмото е пишувано во тек од 3 500-3 600г, од различни автори и различни времиња, за различни настани....„

Превземено од:

http://89.205.123.45/threads/Дискус...станати-убедувања.71895/page-408#post-7667361

Не знам, можеби е некој од нив. Писмото не содржи ниту една забележана година, а времето кое го посочив (1600-1700, т.е. 1700-1600г. пр.н.е.) е проценка а не егзактен историски податок.

писмото не содржи ни прецизна година на Исусовото раѓање а ни смрт па пак точно е одреден и датум и година и на раѓање и на смрт.
Или и то е проценка само....

Back
На врв Bottom