Димитар Талев - кражба и фалсификат

Оправдувате ли кражбата и фалсификатот на Димитар Талев?

• Вкупно гласачи
    28
Статус
Затворена за нови мислења.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
И во Вардарска Македонија Димитар Талев си е бил Бугарин,исто како неговите кои уште живеат во Прилеп.
Е како бе во вардарска македонија бил бугарин, уклучи мозок. Тогаш тоа би го викале вардарска бугарија. Нешто што никогаш не постоело. Ако е било каква Македонија тој е роден како македонец не може да биде бугарин.

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
:tapp:

Јас сум блгарин затруен со србоманство. Според соседите источно.

Но за среќа тука си ти и луда гора за да ме вратите на вистинскија ми пт км блгарштината.
Никој не сака те враќа во вистинскиот пат,секој е таков каков се осеќа.[DOUBLEPOST=1459365770][/DOUBLEPOST]
Е како бе во вардарска македонија бил бугарин, уклучи мозок. Тогаш тоа би го викале вардарска бугарија. Нешто што никогаш не постоело. Ако е било каква Македонија тој е роден како македонец не може да биде бугарин.
Па и Албанците во Македонија ли са Македонци?!

Последно уредено:
Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Никој не сака те враќа во вистинскиот пат,секој е таков каков се осеќа.[DOUBLEPOST=1459365770][/DOUBLEPOST]
1. Се чувствувам како македонец
2. Граѓани на Македонија.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
А што се ако не Македонци? Вадат македонски пасош или нешто друго?

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Интересно што не напиша дека се родил на бугарските простори и секој бугарин треба да го знае. Видиш јас сум од Прилеп и богами скоро 34год. сум тука, да бил познат тука ќе сум го знаел, значи не го знам и не ме интересира. Додека бил тука човекот не се занимавал со литература. Кратко и јасно затоа и не е познат и признаен како македонски автор туку како бугарски и јас немам ништо против. Нема што јас да ги знам бугарските автори ако не ми се од струка или интерест. Го знам за Блаже кој е роден позади Марккукуле и творел како македонец. Тој што творел како бугарин нека си го знаат бугарите. Нас не не мешајте. А ако имате нешто за крадците на авторски права си има судови.

По трет пат бугарин во америка е американец кој бил бугарин или бугарин кој станал американец?
Чисто да знаеме дали мекедонецот кој се преселил во Бугарија е македонец кој станал бугарин или бугарин кој бил македонец затоа што не може да бил двете од раѓање.
Наборе ,нормално да не го знаеш оти беше забранет за време на југославија оти бил близок со гоце, даме, и вмро а тоа за југо комунистите значеше бугараш.Талев е роден и умрел какко б'лгарин но е човекот кој што нај-добро е опишал борбата на лугето во македонија за свобода .
Зборовите ,Кој сака да работи за пристапувањето на Македонија кон Бугарија, Грција или Србија, може да се смета за добар Бугарин, Грк или Србин, но не и за добар Македонец " ги е напишал талев (ги кажал гоце) ама исто така и објаснил зашто ги кажал и што точно сакал да каже
,,господин гоце вие сте бугарин исто како и аз што сакате да кажете со тоа дека не сме добри бугари...... останатото може да го прочетеш во книгите му во оригинал

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Наборе ,нормално да не го знаеш оти беше забранет за време на југославија оти бил близок со гоце, даме, и вмро а тоа за југо комунистите значеше бугараш.Талев е роден и умрел какко б'лгарин но е човекот кој што нај-добро е опишал борбата на лугето во македонија за свобода .
Зборовите ,Кој сака да работи за пристапувањето на Македонија кон Бугарија, Грција или Србија, може да се смета за добар Бугарин, Грк или Србин, но не и за добар Македонец " ги е напишал талев (ги кажал гоце) ама исто така и објаснил зашто ги кажал и што точно сакал да каже
,,господин гоце вие сте бугарин исто како и аз што сакате да кажете со тоа дека не сме добри бугари...... останатото може да го прочетеш во книгите му во оригинал
Чек чек кој Гоце, кој Даме? Па тетка Вики кажува Талев е роден 1898ма ... Кога тие загинале за Македонија овој не знаел ни да пишува а не пак да биде близок со нив.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
не бе гоце е един от хероите во романот му .по разкази на комити от вмро разкажува ,абе треба да прочиташ не можам да обеснјам 4 книги

п.с ми го нема еден ред от напишаното за тоа се е получило така

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
Место да се радувате шо во македонија со државни пари се печатат дела на бугарски афтори вие се буните.
Би се радувал ако се печатат книги без да се крши законот и без да се фалсификуваат уметнички романи за да одговараат на современата политика на соседната држава.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
не бе гоце е един от хероите во романот му .по разкази на комити от вмро разкажува ,абе треба да прочиташ не можам да обеснјам 4 книги

п.с ми го нема еден ред от напишаното за тоа се е получило така
Вака значи. Литература и историја не се исто. Во литература јас може да напишам што сакам, може да зборувма со вонземјани или било што. Немој да ми мешате литаратура со историја. Ако некој во роман се залага за припојување на бугарија кој русија дали тој во живо е русин или само автор на некое дело? Сте помешале тавчина и ве разбирам, исто како што реков дека ги почитувам авторите ама не ми се од никакво значење и не ме интересираат. Ама она што ме интересира е историја и реални ситуации. Ако тој во вистинскиот живот е роден во Прилеп во време на турско ропство не може да биде бугарин, како и сите други од тоа време. Тој е роден како македонец кој се иселил од тука и тоа е негово право.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Аха , сега значи ви текна дека и работите кои признавате дека се кажани како што се кажани , можат да се извртат некако со лажни сведоци . Бидејки никако не ви одговараат .
Вие од пост ли сте платени ? Затоа ли мора да тресете куп глупости , со мал милион правописни грешки ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Бугарски автор,ама од Прилеп.Сигурно догодина ќе го претставите како македонски автор:D
Во Македонија е дозвволено да се изјаснува кој како сака, сака Бугарин сака Србин сака Циган...

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
се
Вака значи. Литература и историја не се исто. Во литература јас може да напишам што сакам, може да зборувма со вонземјани или било што. Немој да ми мешате литаратура со историја. Ако некој во роман се залага за припојување на бугарија кој русија дали тој во живо е русин или само автор на некое дело? Сте помешале тавчина и ве разбирам, исто како што реков дека ги почитувам авторите ама не ми се од никакво значење и не ме интересираат. Ама она што ме интересира е историја и реални ситуации. Ако тој во вистинскиот живот е роден во Прилеп во време на турско ропство не може да биде бугарин, како и сите други од тоа време. Тој е роден како македонец кој се иселил од тука и тоа е негово право.
се разбира дека нее исто историја и литература независимо што литературата може да опишува историски настани , за тоа дека немало бугари во прилеп по турско воопшто не се согласувам ама сме офтопик да ти го докажувам историски

п.с константин кодов каков е?

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
Димитар Талев е роден како Бугарин од Македонија. Нема документ, на кој да се пишувал Македонец. Во актот за раѓање исто е Бугарин. Беше интерниран во затвор затоа што беше против македонизмот.

Еве што вели син му Владимир (20:49):
[Новинар] - А што беше односот на татко ви кон македонскиот јазик?
[Владимир Талев] - Кон што? Каков е тој јазик?

Што точно вели постариот син Бранислав Талев, кој веќе не е жив, можете да најдете на интернет.

Еве го и Димитар Талев:

Последно уредено:

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Интересни сте ми мајкеми ама одбивам повеќе да разговар затоа што немате појма што зборувате. Најмногу што може Димитар е да биде турчин со македонско потекло затоа што е роден на просторот на Македонија во времето на отоманското ропство. Бугарија не постоела во времето кога се родил. Постоело Кнежевство Бугарија. Убеден сум дека фамилијата на Талев немала ама баш никакви врски со тоа кнежевство за да биди бугарин по раѓање. Ако едноставно ги сместите годините и ситуациите на балканот ќе го добиете одговорот на се во што се сомневате. Човекот станал бугарин по негова желба после 1925та и тоа никој не му го одзема а дека како таков се родил во 1898 тоа мало морген. Татко му кој бил читам ковач сигурно дека не го интересирала бугарската кнежевска политика на 1000 километри од Прилеп ниту пак бил доселеник од таму за да има било какви бугарски корени. Човекот си бил христијанин, занаетличија и го воспитувал децата патријархално додека бил жив. Исто како и сите неколку илјади прилепски фамилии во тоа време.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.666
Поени од реакции
736
Интересни сте ми мајкеми ама одбивам повеќе да разговар затоа што немате појма што зборувате. Најмногу што може Димитар е да биде турчин со македонско потекло затоа што е роден на просторот на Македонија во времето на отоманското ропство. Бугарија не постоела во времето кога се родил. Постоело Кнежевство Бугарија. Убеден сум дека фамилијата на Талев немала ама баш никакви врски со тоа кнежевство за да биди бугарин по раѓање. Ако едноставно ги сместите годините и ситуациите на балканот ќе го добиете одговорот на се во што се сомневате. Човекот станал бугарин по негова желба после 1925та и тоа никој не му го одзема а дека како таков се родил во 1898 тоа мало морген. Татко му кој бил читам ковач сигурно дека не го интересирала бугарската кнежевска политика на 1000 километри од Прилеп ниту пак бил доселеник од таму за да има било какви бугарски корени. Човекот си бил христијанин, занаетличија и го воспитувал децата патријархално додека бил жив. Исто како и сите неколку илјади прилепски фамилии во тоа време.
Бугарската Прилепска општина е основана во 1838 година. Тогаш не бил роден и таткото на Димитар Талев.

Документ од 1881:

Како имало бугарска општина, а Бугари немало?

Еве ги и бугарските учители во бугарското училиште во Прилерп 1892-93:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom