Косово е насилно отцепено од Србија. Против сите меѓународни норми.Косово не беше „држава“
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Косово е насилно отцепено од Србија. Против сите меѓународни норми.Косово не беше „држава“
-Арно кажа, се возеле Мерцедеси и БМВиња и тогаш. Арно ама, кој можеше да ги има и вози? Ај кажи ми колкава е разликата во цена помеѓу едно скапано Фиќо и еден Мерцедес? Можеш да ја замислиш со рудиментираниот мозок? И одговори ми само зашто и како тоа е можно во една така прекрасно уредена социјалистичка држава како што беше СФРЈ да има толкави разлики со тоа што повеќето ќе возат скапаници а оние што се порамноправни од мнозинството ќе возат убави коли? Не мораш мене да ми одговориш најпосле, одговори си самиот на себе па полесно ќе сфатиш зашто СФРЈ беше лајнарија од држава!А денес сме преплавени со кабли од Џони и Шопен шо ги праи?
ти си без идеја веќе шо и како да дискутираш па као и да ги праеле - лошо ги праеле,
НАЈГОЛЕМ број на произведени возила ојде за извоз, нарочно ситроен и рено а кутри французи намаа поим дека земале лоши коли, дел од нив се продаваа и овде, Волксваген овде ги правеше џетите и кедија за европски пазар, ден денес се тркалаат тие југовци и стоедни и то низ античката ни македонија докажувајќи дека робата во СФРЈ беше многу потрајна и поквалитетна од овие кинески срања со кои сме сега преплавени, шпориња и фрижидери и замрзивачи трајат и по 50 години, уште на огласи ќе најдеш и ободин и кончар и горење сандаци, замрзивачи, машини за перење, направени во 80 десети кои уште работаат но нема да најдиш ни 3 години стари Фуего, Квадро Вивакс или остали фирми кои постојат на папиру и лепат лепенки на нонејм кинаска роба.
Па уше со гаранција ти се тврдењата, коли овде имаше какви сакаш се возеа и фиќо и мерцедес и опел и бмв и стоедно и рено и волксваген, работник можел да си купи нова кола од 10.000 долари, сега не може толку пари за цел живот да заработи а море му покажува на децата од слики од стари албуми кога тој одел секоја година на летовање и им опишува каков вкус имале гавриловиќ сувомеснати и легендите за манџи со месо
Заеби ги овие југоносталгични бајки кои се далеку од реалноста со повеќе од половината напишано! За Цитроените знам точно дека е така како што ти напишав! За Опелите не сум многу сигурен кои модели беа произведувани ама знам и зашто ги правеа едвам само 3 години и ти го напишав тоа. Застава правеше лоши копии и модифицирани модели од Фиат и беа жива лајнарија во споредба со Италијанскиот Фиат, Фолксвагените од Вогошќа ги имаше, Голфови, Џети и можеби Кејдито го правеа, Бубите во варијанта 1200, 1302-С и ниедна друга, 1300 и 1303-С не се правеа во СФРЈ! НСУ се произведуваше кус период додека и самата фабрика од Германија не пропадна. А за реноата со гаранција дека осве 4-ката не се произведе ништо друго! Моделите што овде ги набројуваат никогаш не ги произведоа Словенците. Мини Морис е чиста лага со гаранција. Ако беше вистина, СФРЈ ќе беше преплавена со Мини Мориси на место со скапанине Фќовци! Никој не ќе беше будала Фиќо да вози ако може да купи Мини Морис!!!!![DOUBLEPOST=1457958438][/DOUBLEPOST]
Е како не? Бесплатно беше лежење во болница, ама Господ да не ти даде ни да помислиш да одиш во нејзе, а лековите беа бесплатни доколку ги имаше воопшто! Увозен лек ако треба да земаш, си наебал, не се обидувај да го бараш ако немаш начин да го набавиш од странство!
Ти имаш комплекс од тоа. Не јас. Нас во СФРЈ (и се провлекува и денес) не учеа... „Бугаре треба мрзети“. По default. И ти денес си нус производ на тоа. Јас не мразам по default, дека е некој Бугарин.Oстај батали го, гледаш и мене прво ми вика јас бил бугарофил, па сум наметнувал на другите и потоа ми вика да не се самоубивам ако дознаам дека имам бугарски корени. Во само две реплики, од една крајност во друга. Целосно го избезуми ова бугарофилијата.![]()
Фиќо во 1977 беше исто како и денес фиат 500 па сега денес тој шо вози фиат 500 вози скапаница ??? Стоедно во 1974 беше едно од најмодерните италијански возила, па споредбено тој шо возеше 74 стоедно е исто како оној кој денес од автосалон ќе купи нов модел на фиат, а замисли дека Принц (кој доста го имаше на улиците на СФРЈ) споредбено со денес беше на ниво на Ауди ТТ.-Арно кажа, се возеле Мерцедеси и БМВиња и тогаш. Арно ама, кој можеше да ги има и вози? Ај кажи ми колкава е разликата во цена помеѓу едно скапано Фиќо и еден Мерцедес? Можеш да ја замислиш со рудиментираниот мозок? И одговори ми само зашто и како тоа е можно во една така прекрасно уредена социјалистичка држава како што беше СФРЈ да има толкави разлики со тоа што повеќето ќе возат скапаници а оние што се порамноправни од мнозинството ќе возат убави коли? Не мораш мене да ми одговориш најпосле, одговори си самиот на себе па полесно ќе сфатиш зашто СФРЈ беше лајнарија од држава!
Нека ти служи на чест да се подбиваш со животната мака на домаќини луѓе на кои голтарите комунистички им ги земаа домаќински заработените нешта. Па и на мојот дедо. Сам си кажа дека си потомок на луѓе кои биле дел од тоа, па уште и го оправдуваш тоа. Срамота. За тебе е нормално што газдите на велешката маслодајна фабрика, не само што им ја „украле“ фабриката, туку газдите ги впрегнале да влечат воловски коли низ Велес. Голтарите комунисти. И уште го ставиле газдата да е чистач во фабриката.Знам, убеден е дека дедому имал бакалниче кое му го зеле “комунинистите“ и дека затоа е сега гладен и жеден и сиромав... а не може да докажи дека имало некоја бакалница тукиу дека дедо му земал плата и пензија од комунистите со кои исхранили и ишколувал деца и внуци.
Изгорен е да биди бакалин а ете комунистите му го урнаа тој сон[DOUBLEPOST=1457712492][/DOUBLEPOST]и
Најголем број на вицеви во СФРЈ беше за Босанци и Црногорци па и за Албанци, за Македонци ниту имало ниту било. А во војска немаше подсмевање освен можеби меѓу другари во војска повеќе на приателска база исто ко шо сега битолчанец му се потсмева на прилепчанец или скопјанец или како шо цела македонија ги заебава охриѓани.
Мал си не ги знаеш овие работе
Мислиш ли дека беше можно да опстане тој систем понатаму? Без бесплатни кредити? Со загубари (а плати нормално да се примаат)? Со раст нула? А бесплатно здравство, школство.... Кој ќе го плаќаше тоа? Умреа бесплатните кредити.. па ЈУ почна економски да тоне.Фиќо во 1977 беше исто како и денес фиат 500 па сега денес тој шо вози фиат 500 вози скапаница ??? Стоедно во 1974 беше едно од најмодерните италијански возила, па споредбено тој шо возеше 74 стоедно е исто како оној кој денес од автосалон ќе купи нов модел на фиат, а замисли дека Принц (кој доста го имаше на улиците на СФРЈ) споредбено со денес беше на ниво на Ауди ТТ.
Така да тој шо возел 'Скапан нов 101“ и го платил 11.000 долари беше речиси ист како и оној кој возел увезен половен мерцедес од 15000 долари, 4000 долари беше една просечна работничка плата за 14 месеци, можеби тој шо возел стоедно градел викендица или отплаќал стан или градел куќа..... а овој со мерцедес наследил стан или куќа, во СФРЈ секој можеше да си ги задоволи своите потреби за пристоен живот а не како денес да се бори и нмачи да преживее од први до 25
Za istoto ti velese Letco vo post 263. Se slucuvaat nesakani nastani, protiv site megjunarodni normiКосово е насилно отцепено од Србија. Против сите меѓународни норми.
Пак ми вртиш како „киша око Крагуевца“!Фиќо во 1977 беше исто како и денес фиат 500 па сега денес тој шо вози фиат 500 вози скапаница ??? Стоедно во 1974 беше едно од најмодерните италијански возила, па споредбено тој шо возеше 74 стоедно е исто како оној кој денес од автосалон ќе купи нов модел на фиат, а замисли дека Принц (кој доста го имаше на улиците на СФРЈ) споредбено со денес беше на ниво на Ауди ТТ.
Така да тој шо возел 'Скапан нов 101“ и го платил 11.000 долари беше речиси ист како и оној кој возел увезен половен мерцедес од 15000 долари, 4000 долари беше една просечна работничка плата за 14 месеци, можеби тој шо возел стоедно градел викендица или отплаќал стан или градел куќа..... а овој со мерцедес наследил стан или куќа, во СФРЈ секој можеше да си ги задоволи своите потреби за пристоен живот а не како денес да се бори и нмачи да преживее од први до 25
Јас не знам дека некој возеше НОВ мерцедес, не знам ни дали имаше Мерцедес преставништво во СФРЈ, по закон можеше да се земе со платени даноци и царини али сите кои ги знаев со мерцедеси го донесоа како половни од Германија стари добри 200, или 220Д.Пак ми вртиш како „киша око Крагуевца“!
Значи според тебе, во СФРЈ никој не возеше скапо, убаво и пристојно ауто од увоз купено како ново? Само на старо се купуваа? И Далеку е 101 од италијанско возило! Беше некаков хибрид и тоа многу неуспешен помеѓу Фиат 128 и 127. Заставата 128 што ја извадија подоцна беше слична на Фиатовиот модел, ама покуса и со сосема поинаков изглед во задниот дел. За квалитетот на подвозјето и предниците на возилата на Застава поарно да не муабетам, кој имал некогаш такво возило добро знае што сакам да кажам! И не одговори на прашањето како можеше во држава која декларираше рамнопрвност некои Фиќо да возат а некои НОВИ Мерцедеси, БМВиња, Опели...? 11,000$ вредел 101??? Тоа ти кажува само колку сме ги преплаќале колите во однос на тоа што сме добивале!
Дај доказ дека на дедоти му е нешо одземеноНека ти служи на чест да се подбиваш со животната мака на домаќини луѓе на кои голтарите комунистички им ги земаа домаќински заработените нешта. Па и на мојот дедо.
Прво, немам документ. Не знам дали имал. А ти ако не ми веруваш, не ми верувај. Нема тоа да го смени фактот дека пролетерите грабаа од домаќините. И да не е дедо ми... има мноооогу други што им одзеле многу повеќе.Дај доказ дека на дедоти му е нешо одземено
Сигурно има документ ако не од тогаш тогаш од ова нова демократска власт која одземеното му го врати (освен ако не беше член на некоја банда или неприател на Македонскиот народ па со право му беше одземено а денес не вратено)
А бе, дај одлучи се сега, прво кажуваш дека сум латентен бугарофил, а потоа дека имам комплекс од Бугарија. Не може двете, мора едно.Ти имаш комплекс од тоа. Не јас. Нас во СФРЈ (и се провлекува и денес) не учеа... „Бугаре треба мрзети“. По default. И ти денес си нус производ на тоа. Јас не мразам по default, дека е некој Бугарин.
Не знам за кои работи зборуваш. Кој војвода, која волја. А бугарофил не сум. За разлика од тебе (и огромен број македонци), не сум ни бугарофоб.А бе, дај одлучи се сега, прво кажуваш дека сум латентен бугарофил, а потоа дека имам комплекс од Бугарија. Не може двете, мора едно.
А ме чуди, ти си ДПМНЕ-овец и бугарофил (не ми се вклопува тоа некако), не отидовте вие бугарофилите во Народна кај војводата?
Дедоти зел плата и пензија од тие комунисти.Прво, немам документ. Не знам дали имал. А ти ако не ми веруваш, не ми верувај. Нема тоа да го смени фактот дека пролетерите грабаа од домаќините. И да не е дедо ми... има мноооогу други што им одзеле многу повеќе.