- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.346
- Поени од реакции
- 26.345
Не.Стварно?
Не.Стварно?
ама по нив не може, сега идит изборен викенд, може да го јаде калајот... а за македонче, што има на газо кромче, не прља ни раце, со 5-колона за ситна пара што служи ќе го ишамара .........Изјавата на Иванов за Билд делува сосема невино споредено со ова.
Коментарите на Англичаните се базираат на нивното "знаење" за источна Европа. Они сите не ставаат во ист кош и ради тоа има такви коментари пошто мислат дека сме како русите, полјаците, чесите, унгарците а они богами имаа доста вакви изјави а и луѓето таму си се такви.Мене па многу ми се смешни коментарите на Англичаните. Поради оградата и активностите на полицијата, си создадоа слика дека ние сме не знам какви патриоти, крвожедни ѕверови кон сите кои ни ја напаѓаат државата, бранители на Европа, Камерон требал да земе пример од владатаДа знаат у кого се крстат...
Од она што го знам, поради Османлиските освојувања и војните во 90-те они мислат дека ние Балканците сме многу ксенофобичен (и особено анти-муслимански настроен) народ. Што е во основа точно, ама ние конкретно не сме воопшто ратоборен народ, а таква претстава се создаде за нас во очите на западњаците. Па ми дојде малку смешно.Коментарите на Англичаните се базираат на нивното "знаење" за источна Европа. Они сите не ставаат во ист кош и ради тоа има такви коментари пошто мислат дека сме како русите, полјаците, чесите, унгарците а они богами имаа доста вакви изјави а и луѓето таму си се такви.
Ако ова е вистина, и ако има вистински новинари во Македонија, треба да им одговорат:-Иванов се обиде да ја искористи позицијата на својата држава во бегалската криза за да во интервју за весникот „Билд“ обвини дека неговата земја „отсекогаш била жртва на институциите на ЕУ“. Но сметката која Македонија може да и ја испорача на ЕУ, почнува и завршува на граничната ограда.
Ако ЕУ не ги исплати трошоците, нејзиното влијание исто така може да заврши на граничната одрада.
Абе Англичаните се станати бетар од нас.Нивната ратоборност е само сенка од минатото.Не гледаш дека пакистанцине им силуваат се шо е женско над 12 години?Либерализмот ги направи неспособни сами себе си да се заштитат од варвариве од исток.Мене па многу ми се смешни коментарите на Англичаните. Поради оградата и активностите на полицијата, си создадоа слика дека ние сме не знам какви патриоти, крвожедни ѕверови кон сите кои ни ја напаѓаат државата, бранители на Европа, Камерон требал да земе пример од владатаДа знаат у кого се крстат...
и ние сме, само задушено ни е чувството одамна.Од она што го знам, поради Османлиските освојувања и војните во 90-те они мислат дека ние Балканците сме многу ксенофобичен (и особено анти-муслимански настроен) народ. Што е во основа точно, ама ние конкретно не сме воопшто ратоборен народ, а таква претстава се создаде за нас во очите на западњаците. Па ми дојде малку смешно.
Рејтингот на Меркел не е толку лош за да правиме муабет за пораз. Може ќе ги прилагоди политиките ама не верувам дека некој ќе ја смени во Германија. АФД е на чекор да биде забранета од Уставниот Суд и со такви нацисти во партијата тешко дека ќе ги преземе конзервативните гласови.Иванов не влезе во судир со Германија, влезе во судир со политиката на Меркел. Тоа е многу различно. А “другарчињата“ си имаат други планови. Многу поголеми од заборавање на прв нареден самит. Успеваат да си ја консолидираат територијата, ја вратија и Романија во нивен колосек, се поврзаа со Полска. Виена сака да му го земе статусот на Берлин во Унијата.
Дека вака не се могло викаа и претставници на оваа власт, а и Хорхе мислам дека има давано изјави во таа насока, а тоа е дека дека градењето огради не било во склад со европскиот дух... бла бла бла... Повторуваа се што официјални претставници на Брисел збореа во врска со бегалците. Единствен кој си го држеше истиов дискурс беше Орбан, по кој со дрва и со камења се фрлаше кога дигна ограда на граница, особено кога почнаа да излегуваат слики од малиот Курд кој за жал се удави по вина на татко му. Па се пишуваа срцепарателни стории и се цртаа карикатури, се додека не се случи Париз и сите станаа загрижени за безбедноста.Normalno deka Ivanov ima poddrska ama sto ima vrska toa? A tajmingot e perfekten. Makedonija ja zatvori Balkanskata ruta, toa e fakt i taka vo Evropa se gleda na toa. Avstrija i Balkanskite zemji napravija gotovi fakti na teren i tokmu sega treba da se kritikuvaat tie sto vikale deka vaka ne se moglo ili bile protiv. Nema popogoden moment a i utre Merkel ima vazni izbori. Perfekten tajming.