Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Минатата година 11 .2015 кога поднесов за интервју документи на шалтер вработената ми побара само фотокопија нотаризирана,вчера 27.2016 на интервју ми беше побаран оргинал документ,т.е уверението од Велико трново и извод од баба ми за да се поврзат,јас ги понудив сите оргинали но ми рече дека само овие се потребни.Во право е tomemk.

Бидете Благодарни за секоја информација и паметни за да ја искористите,ти Благодарам tomemk.
Каде беше интервјуто?

Член од
7 октомври 2014
Мислења
513
Поени од реакции
1.007
Каде беше интервјуто?
Bitno li e kade? Bitno e deka toa sto go kazuvame so @tomemk e taka kako sto e jas ne se trudam da im napravam na lugeto dupli trosok se trudam da im pomognam na tie so ne znaat da dostavat za da ne bidat vrateni na dopolnitelna I da cekat po godina dve kako tie od 2013 da reagirat na vreme jas se obiduvam na nekoj nacin da gi informiram a drugoto od Niv zavisi

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Hahahahahaaaaaaaa vrv si ti. Eve jas ke ti objasnam. Lipsvat danni vo prevod e NEDOSTASUVAAT PODATOCI.
Primeri: 1.Lipsva=nedostiga; Lipsvash mi=mi nedostigas; Lipsva mi: Mi nedostiga-mi fali.
2.Danni=podatoci; Nujni sa danni po pasport= potrebni se podatoci od pasos.
Verojatno jasno e sega (barem se nadevam)
добро а ти што се трудиш мене да ми објасниш ? да ме научиш бугарски или ? јас знам во биквална смисла што значи липсват дани , сакам да објаснам во новиов систем што значи, значи дека ако не ги пишуваш коректно бројките нормално е дека ќе липсваат дани или недостасуваат податоци, кај мене на листот службеничката го пишала неразбирливо бројот и наместо 6750 јас внесував 6450 сфаќаш ? и ми излегуваше липсват дани, и не се качив на планетата марс и не напишав 10000 постови на форумов и дигнав 50 узбуни како се проверува на новиот систем и што значат новите поими, разбираш ? се си е во ред без паника, ја не знам со колкав коефициент на интелегенција се луѓево на темава шо кога нешто ќе им кажеш, објасниш те прават будала.

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Decki citam na nekoj od vas so imavte dokumenti od voen arhiv vi pobarale original, jas bev na intervju pred 3nedeli isum so poteklo od voen arhiv, mene ne mi go pobaraa originalot na intervju, jas go cuvam originalot, i kje go dadev da go pobarale, no ne znam zosto ne mi go pobaraa? Znaci doagam do zaklucok oti na nekoj im barale a na nekoj ne original, zosto ne znam.
Inace intervjuto mi bese vo Sofija

Член од
17 септември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
171
Decki citam na nekoj od vas so imavte dokumenti od voen arhiv vi pobarale original, jas bev na intervju pred 3nedeli isum so poteklo od voen arhiv, mene ne mi go pobaraa originalot na intervju, jas go cuvam originalot, i kje go dadev da go pobarale, no ne znam zosto ne mi go pobaraa? Znaci doagam do zaklucok oti na nekoj im barale a na nekoj ne original, zosto ne znam.
Inace intervjuto mi bese vo Sofija
Jas sum preku ambasada i sum so poteklo od voen arhiv i mi go pobaraa originalot samo na uvid, a mi zemaa kopija, a koga bev so drugar mi vo Sofija isto so dokument od voen arhiv mu go zemaa originalot

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Bitno li e kade? Bitno e deka toa sto go kazuvame so @tomemk e taka kako sto e jas ne se trudam da im napravam na lugeto dupli trosok se trudam da im pomognam na tie so ne znaat da dostavat za da ne bidat vrateni na dopolnitelna I da cekat po godina dve kako tie od 2013 da reagirat na vreme jas se obiduvam na nekoj nacin da gi informiram a drugoto od Niv zavisi
Jas vi dadov informacija koja moze da pomogne i veke ne vlagam vo diskusijata koja nema kraj i samo ke se vrtime vo krug.Koj sto saka neka pravi neka frla pari ,neka odi i deset pati do sofija ako saka neka podava dokumenti na posrednici pa da se cudi dali ovoj gi predal ili ne.Ako ministerstvoto saka da da napravi belja togas ke si prodolzi po staro ke bara dokument kade ke se bara vzhodjast blgarin i da bide striktno navedeno deka ima blgarska nacionalnost.Ama gledate deka pustaat i so bratucedi,tetki,cickovci.....e sega koj e zasluzen za toa?A koga pocnaa so taa praktika?Koga Boris vangelov dojde za pretsedatel na dabc.

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Vaka sega nosev i star bugarski dokumet i go svrzuvav so makedonski izvodi a nosev i kopija od pasos i licna karta od bratuced. Znaci makedonskite izvodi se preveduvaat i legaluziraat ali i niv gi prikacuvaat na prevedenoto.Drugo originalniot bugarski dokument go zemaat i go zadrzuvaat vo dosieto se do razresuvaneto dali dobivas ili ne sekako se pravi kopija koja isto taka ja zaveruvaat.Otkako ke zavrsat so prepiskata originalniot bugarski dokument go vrakaat koga go podigas drzavjanstvoto go znam bidejki vidov kako gi spremaat dopolnitelnite vo Bugarija a i ovde vo MK obvlastenite preveduvaci.Znaci originalniot star bugarski document mora da e vo dosieto do konecniot ishod a potoa go dobivas nazad.

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Jas sum preku ambasada i sum so poteklo od voen arhiv i mi go pobaraa originalot samo na uvid, a mi zemaa kopija, a koga bev so drugar mi vo Sofija isto so dokument od voen arhiv mu go zemaa originalot
Da istiot slucaj i tuka, samo kopija zaverena na notar zemaa i originalot na uvid a inace zosto na nekoi im baraat da dostavat original a na drugi ne? Neli e isto za site.

Член од
17 септември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
171
Da istiot slucaj i tuka, samo kopija zaverena na notar zemaa i originalot na uvid a inace zosto na nekoi im baraat da dostavat original a na drugi ne? Neli e isto za site.
Na mene samo najobicna kopija mi zedoa, ne bese zaverena na notar, ama izgleda tie sto se so stari dokumenti gi zemaat i vo bugarija gi proveruvaat dali se falsifikat ili ne, zatoa sto ima i mnogu falsifikati, a nie sto sme so dokument od Voen Arhiv samo ke se javat vo Arhivot i ke proverat deka pod toj i toj broj e izdadeno udostoverenie

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Na mene samo najobicna kopija mi zedoa, ne bese zaverena na notar, ama izgleda tie sto se so stari dokumenti gi zemaat i vo bugarija gi proveruvaat dali se falsifikat ili ne, zatoa sto ima i mnogu falsifikati, a nie sto sme so dokument od Voen Arhiv samo ke se javat vo Arhivot i ke proverat deka pod toj i toj broj e izdadeno udostoverenie
Star bugarski document star 80-90 godini otprilika tie sto videle kako izgleda znaat deka se pozolteni izbledeani kvalitetot na hartija e drug falsifikat i od vedro nebo se gleda.Falsifikat pravat na novite dokumenti sto gi vades za da se povrzes.

Член од
21 јули 2010
Мислења
227
Поени од реакции
135
Минатата година 11 .2015 кога поднесов за интервју документи на шалтер вработената ми побара само фотокопија нотаризирана,вчера 27.2016 на интервју ми беше побаран оргинал документ,т.е уверението од Велико трново и извод од баба ми за да се поврзат,јас ги понудив сите оргинали но ми рече дека само овие се потребни.Во право е tomemk.

Бидете Благодарни за секоја информација и паметни за да ја искористите,ти Благодарам tomemk.
Ti gi zadrzaa originalite kaj niv ili ti gi vratija

Член од
17 септември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
171
Star bugarski document star 80-90 godini otprilika tie sto videle kako izgleda znaat deka se pozolteni izbledeani kvalitetot na hartija e drug falsifikat i od vedro nebo se gleda.Falsifikat pravat na novite dokumenti sto gi vades za da se povrzes.
Do nekade si vo pravo, no ima ostanati mnogu blanko bugarski krstenici po selata koi sto bile pod bugarska okupacija, i hartijata e pozoltena kako sto kazuvas ti, duri ima i nekolku lugje pominato so tie falsifikati

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Da objasnam ubavo ako ve interesira .prvo ambasadata vrsi notarialno zaveruvanje na dokumentite.Koga se zakazuva intervju neli se bara i original proishod.Ambasadata nema zakonsko pravo da se somneva na koj nacin e izdaden proishodot tuku garantira pred ministerstvo deka e se vo red so dokumentite.Treba da se razbere deka ne sekoj star dokument go garantira vaseto poteklo.Konkreten primer e mojot.imeno imav dva stari dokumenti od dedo mi.edniot e zavrsil oficerska skola vo sofija vo 1944,a drugiot deka zavrsil gimnazija vo skopje vo 1941 vo koja pisuvase nacionalnost blgarin i grazdanstvo blgarsko.E mislev deka prviot dokument e povazen neli oficer mora da e blgarin,ama vo dabc ne mi go priznaa??zatoa vo ministerstvoto moze na nekogo da mu baraat,a na nekogo ne.Vo momentot sekoj sto ima star dokument od dedo,baba kade pisuva nacionalnost blgarin ili pasos od roditeli ako ne kiksne na intervju dobiva i tie ne gi proveruvaat.Ama toa se menuva i drugite koi ke prilozat dokumenti koi dabc gi priznava ke dobijat proishod i ke vlezat vo procedura za grazdanstvo.I na kraj da vi kazam uste ova vo sovetot na grazdanstvo se glasa za sekoj kandidat posebno i se dobiva pozitivno mislenje so dvotretinsko mnozinstvo od 7 clenovi.Najbiten e glasot na prestavnikot na dabc.Vidovte li vo komisijata koga go glasaa predlog zakonot i Mvr i drzavna sigurnost i ministerstvoto za pravosadie imase zabeleski i ministerstvoto za nadviresni imase negativen stav ama se donese politicka odluka i se izglasa na prvo citanje.i na vtoro ke pomine i ke bide dobro za mnogu od nas.Ke se uverite

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Da ima mnogu falsifikati znam pravat, no nie sto sme so dokument od arhivot mislam deka se javuvaat i proveruvaat diretkno vo arhivot kako sto kaza @TheDoc[DOUBLEPOST=1454022116][/DOUBLEPOST]
Isto i mene najobicna kopija, ne bese zaverena utka napraviv vo pogorniot post, koga rekov kopija zaverena, i mojava ne bese zaverena navodno ne bila zosto e bugarski dokument, direktno od bugarija so bugarski pecat od arhivot priznat vo bugarija pa taka so nemalo potreba od oficijalno preveduvanje i zaveruvanje.(spored posrednikot) i ova bese vo dabc koga go pokazav originalot, za vo pravosudie ne se ni sekjavam dali voopsto mi po baraa da pokazuvam original.

Член од
5 октомври 2011
Мислења
157
Поени од реакции
233
Немам намера повеќе да полемизирам со паушални мислења. Ако Каракачанов пред 10 дена во Штип Борис Вангелов и јулијан ангелов ми кажаа дека се ќе биде во ред и дека во февруари се очекува законот да се усвои и дека процедурата за блгарите од Македонија ке биде упростена и поефикасна. Кој има померодавен од нив???Кој не знае кои се да ви помогнам. Заменик претседател на бугарско собрание, претседателот на ДАБЧ и предлагач на законот.Ако они не знаат тогаш извинувам остана уште бојко борисов да потврди. Вангелов потврди дека новата министерка има позитивни мерки за да се упрости процедурата. Затоа има секакви случаеви, но процедурата за гражданство ќе биде многу олеснета како од ДАБЧ така и од министерството. Еве ви кажувам ексклузивно што дознав од разговор со најкомплетните личности.
Сето ова е вистина. Но засега сеуште се сака да имаш доказ за потекло. Чека се законот кој е сигурен дека ќе стане. Се надевам дека наскоро ќе ви сакаат само извод и потврда од друштво. Дабч веќе е на ВМРО. При Вангелов сега се влегува за каков и да е проблем и се решава.При стариот претседател беше тешка работа да те прифати и да го реши проблемот на некој од моите луѓе кои поднеле документи. Јулијан е советник на президентот . Петар Колев е во парламентот. Каракачанов е зам.председател на парламентот. Нема начин да не помине законот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom