Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Кога им одговара цитираат библија, кога не им одговара ,,само светите отци можат да цитираат библија" just teasing you :P

А не е зло, да прогласуваш цела религија, култура и морал за демонски, гнасни и што уште не?!

Зависи од ориентирот за вистината и за вистинските вредности.
За злите, злото е природна состојба на битисувањето.

Ама зло е да прогласуваш нешто што не е зло, за зло. Ама не си ти крив, незнаењето твое е единствено зло тука. :D

Ретко кој е доблесен да признае дека е зол. Ти честитам на доблеста, еден од ретките си. :P

Од една страна велиш дека зависи од тоа што е ориентир за вистина, од друга страна сопствениот ориентир го користиш како единствен критериум за тоа како треба некој да живее.

Ама зло е да прогласуваш нешто што не е зло, за зло.

Ако злото е именувано како „зло„, тоа значи дека самиот поим „зло„ суштински ја објаснува природата од злото.

А според тебе, што е „зло„, т.е. како ќе го опишеш злото? Ќе му речеш на злото дека е „нешто друго„?...:sneaky:[DOUBLEPOST=1453655251][/DOUBLEPOST]
Од една страна велиш дека зависи од тоа што е ориентир за вистина, од друга страна сопствениот ориентир го користиш како единствен критериум за тоа како треба некој да живее.

Тачно: во мојата вера постои референтна вистина па пошти е „референтна„ таа укажува „што е што„.

Појќе е од очигледно дека кај тебе нема ориентир за вистината но затоа има „...може и вака а може и така...„ и све то‘ у духот „...од европејскијат систем од демократически вредности...„.[DOUBLEPOST=1453655383][/DOUBLEPOST]
Ретко кој е доблесен да признае дека е зол. Ти честитам на доблеста, еден од ретките си. :P

Како ќе го опишеш моето зло? Или пак ќе практикуваш префрлање на кривицата од себе кон мене?

Последно уредено:
Како ќе го опишеш моето зло? Или пак ќе практикуваш префрлање на кривицата од себе кон мене?
Не, тоа е твојот специјалитет. Не сум христијанин та да спаднам толку ниско.

Тачно: во мојата вера постои референтна вистина па пошти е „референтна„ таа укажува „што е што„.

Појќе е од очигледно дека кај тебе нема ориентир за вистината но затоа има „...може и вака а може и така...„ и све то‘ у духот „...од европејскијат систем од демократически вредности...„.
Во твојов случај единствено што постои е контрадикторност. Велиш дека вистината зависи од тоа каков ориентир имаш, а цело време сопственото убедување го користиш како единствен ориентир.

Не, тоа е твојот специјалитет..

Штотуку одговори на моето прашање...:pos:[DOUBLEPOST=1453656081][/DOUBLEPOST]
Во твојов случај единствено што постои е контрадикторност. Велиш дека вистината зависи од тоа каков ориентир имаш, а цело време сопственото убедување го користиш како единствен ориентир.

Веќе ти одговорив: имам ориентир за вистината а ти ги немаш.

Во Црквата, јасно е што „може„ а што „не може„, а кај тебе, „може и вака а може и така„.

Попросто објаснување-здравје!

Штотуку одговори на моето прашање...:pos:[DOUBLEPOST=1453656081][/DOUBLEPOST]

Во Црквата, јасно е што „може„ а што „не може„, а кај тебе, „може и вака а може и така„.

Нема поголемо зло од тоа да му кажуваш на некого што може и што не може! Кога е човек е лошо, камоли пак кога е институција!!!

Нема поголемо зло од тоа да му кажуваш на некого што може и што не може! Кога е човек е лошо, камоли пак кога е институција!!!

Има!

Поголемо зло е да си немаш појма што е „зло„ за да млатиш празна слама за злото...

Од кај знаеш ти што имам а што немам јас? Или вистината зависи од тоа каков ориентир имаш....ама само оној на црквата е вистинскиот?

Штотуку ја потврди мојата констатација :pos::pos::pos::pos::pos:

Твојата „констатација„ (???) се сведуе на онаа фатална Адамова грешна: „...Боже, не су‘ ја‘ крив, мене сите други ми се криви...„...

:pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom