Некој, еднаш, одамна ми има посочено дека за време на нападот врз Крушево, за време на Крушевката република, Јордан Пиперката бил наблизу, а не испратил ниту еден комита напомош?!!!! Кога прашав зошто ми бше кашано дека во тоа време во револуционерниот комитет имало две струи, оние кои веќе биле за востание, подбуцнати од врховистите, за да не успее и покрај ветената поддршка од (сега го нарекуваме запад) неколку кралства, а и од нашиоте вечни душмани татарлааната и друга фракција која ја застапувала Гоцевата идеја да се почека уште малку, дека не е навремено и добро организирано, а и дека им служи на интересите на врховистите, не на Македонија и Македонскиот народ.
Не знам, не сум сигурен, но некако, читајќи ја историјата, се ме наведува на тоа. Да не кажам нешто и да згрешам, не знам, ќе одмолчам, но би замолил ако некој има повеќе информации за ова, а напише.
Но, објективно, и не сакам татарлаана да постира идиотизми бидејќи се тоа ќе избришам, а тие кои ќе гнасат тука, се знае....!!!