ИНТЕРВЈУТО НА НИКОЛА КАРЕВ, 1903 г.

• Креатор на темата Креатор на темата nitkov
  • Време на започнување Време на започнување
Garfield напиша:
Некој, еднаш, одамна ми има посочено дека за време на нападот врз Крушево, за време на Крушевката република, Јордан Пиперката бил наблизу, а не испратил ниту еден комита напомош?!!!! Кога прашав зошто ми бше кашано дека во тоа време во револуционерниот комитет имало две струи, оние кои веќе биле за востание, подбуцнати од врховистите, за да не успее и покрај ветената поддршка од (сега го нарекуваме запад) неколку кралства, а и од нашиоте вечни душмани татарлааната и друга фракција која ја застапувала Гоцевата идеја да се почека уште малку, дека не е навремено и добро организирано, а и дека им служи на интересите на врховистите, не на Македонија и Македонскиот народ.
Не знам, не сум сигурен, но некако, читајќи ја историјата, се ме наведува на тоа. Да не кажам нешто и да згрешам, не знам, ќе одмолчам, но би замолил ако некој има повеќе информации за ова, а напише.

Но, објективно, и не сакам татарлаана да постира идиотизми бидејќи се тоа ќе избришам, а тие кои ќе гнасат тука, се знае....!!!
Ako se drzis do toa so crveno izbrisi go svojot post, posto e malku bez vrska. Tatarlanata imala druga uloga a kralstvata koi gi spomna nemaat vrska so samiot cin na Ilindenskoto vostanie.

МАСТИКА МАСТИКА танананан, МАСТИКА, РАКИЈА тананана,

Ајде БУЛГАРИСТАН ЗАПЕЈ, МАСТИКАТА Е ОД МАКЕДОНИЈА, РАКИЈАТА Е ОД МАКЕДОНИЈА. НИЕ СМЕ ТАТАРИ, ПОТАТАРЧЕНИ МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНИЗИРАНИ ТАТАРИ, ЧУВАШИ ,ГАЗАУЦИ, ВОЛШИ.

ТОА три пати на ден и ќе се излечите од глупавоста. во која сте навлезени. А КОЈ СПОМНЕ ДЕКА КАРЕВ БИЛ НЕШТО ДРУГО ОСВЕН МАКЕДОНЕЦ. БАН доживотен.

Фала пријатно.

Adzhigogov, ne se nerviraj tolku i gledaj da ne potpadjash na provokacii.

Eve go intervjutio na Nikola Karev vo koj toj decidno se deklarira kako Makedonec, i ponatamu veli deka sme potomci na antickite Makedonci:

sbq1i0.jpg

sbq2bs.jpg

Ха-предател, как се мазни на г'рците. Много хитро, на с'рбите штеше да каже да аз живеја на југ от С'рбија, значи с'м јужен с'рбин.

Има много по-велики македонци от тоја.

Za Karev ima mnogu da se diskutira. Pocnuvajki od negovoto vlasko poteklo pa do Krusevskata Republika i ostavanjeto na cedilo na Pitu Guli
Isto da ne zaboravime i negovoto izostanuvanje od Himnata na RM...

Karev si e Makedenec, tuka nema shto da se diskutira. Negovata pozicija e mnogu chista vo Ilindenskoto vostanie i opshto, za razlika od grobarte na makedonskoto delo Hristo Matov i Garvanov.

P.S. Za tvoja informacija, Vlasite isto taka poteknuvaat od antichkite Makedonci, no so tekot na vremeto povekje se izmeshale so drugi narodi.

nitkov напиша:
- Makedonec li si? Go prašuvam
- Da.
- I - Zatoa što ako ne zeme Mora (Grcija) ke stane edna golema država i sledovatelno monarhija. Vo takov slučaj ke proizlezat mnogu zla - prvo monarhijata i toa što proizleguva od nea, a vtoro, Grcija ke n# natera da vojuvame so Bugarija, nešto što (nie) ne go sakame.

- So Bugarija sakate da se obedinite?
- Ne! Ne!
- I ova vi go propoveda (uči) Komitetot?
- Da.

- Ova se lagi. Komitetot ne ubiva samo Grci, tuku i Bugari i Srbi i Turci i sekogo koj predava.

- I sega, po poslednite nastani što mislite da pravite? - Go prašav. (se misli na t.n. Gornodžumajsko vostanie od esenta 1902 b.m.)

DA ne trosam moi zborovi ova e za onie sto veruvaat seuste vo vrhovisti i slicni vesterki :), ili deka istite predvremeno go dignale ili ..

i ako ne sum lost in translation.. dali Karev tamu veli deka nekoj go smeta Komitetot za Bugarski bidejki izgleda deka samo bugarite sakaat da ni pomognat???

gaah sega go docitav do krajot a stranata..

po odnos na prevodot dali tamu Karev veli deka ne vazno.. tuku e vazno deka so gornogjumajskoto se dolovuva celta ... (we achieve our aim)

i ne e vazen prevodot za mene najvazen e momentot deka toa vostanie karev go smeta kako delo na organizacijata vklucuvajki go i nego licno sto najiskreno prvpat go sretnuvam... uste eden samar za lovcite na vesterki :)

nitkov напиша:
...- Ova se lagi. Komitetot ne ubiva samo Grci, tuku i Bugari i Srbi i Turci i sekogo koj predava...

Сакам да прашам, зошто не се убивали и Македонци. При них исто требе да имало предавници?

becebeceb напиша:
Ха-предател, как се мазни на г'рците. Много хитро, на с'рбите штеше да каже да аз живеја на југ от С'рбија, значи с'м јужен с'рбин.

Има много по-велики македонци от тоја.

Odi izmi se so voda i oladi se malku coveku....koj si ti da sudis, osobeno za vakov MAKEDONSKI, MAKEDONSKI I SAMO MAKEDONSKI VELIKAN!

magyar напиша:
Сакам да прашам, зошто не се убивали и Македонци. При них исто требе да имало предавници?

ебате глуп чуваш, "бог да ги бие шпиуните" од каде произлегла

И, пред да се обиде Струмикс да го избрише ова мислење по 100-ти пат, подобро би било како "голем историчар" да ми даде објаснување за моите "заблуди" и да ме увери дека не сум во право. Затоа се форумите, да дискутираме и да се убедуваме на културен, цивилизиран и демократски начин.

demac напиша:
И, пред да се обиде Струмикс да го избрише ова мислење по 100-ти пат, подобро би било како "голем историчар" да ми даде објаснување за моите "заблуди" и да ме увери дека не сум во право. Затоа се форумите, да дискутираме и да се убедуваме на културен, цивилизиран и демократски начин.

Спамерите кај нас перманентно се банирани, а ти спаѓаш во таа група, а и во уште една, бугарофилска...
А за Јане, вака:
Во Солун за време на балканските војни, Јане имал една изјава, која многу јасно го кажала идентитетот негов, на борбата која ја водел и против кого ја водел.
Да си живеел во негово време, сега ќе беше оддамна избришан од лицето на земјата, токму од него, или некој како повеќето тука.
П.С. Не се обидувај да отвараш нови јузери, џабе ти е.

Jas se cudam zasto ne se napravi eden mass ban na site bugari i potoa da se zabrani da se registriraat useri od bugarija...a potpolno si vo pravo za Jane, toa e covekot koj najmnogu gi ubival dusmanite,bugarasite(vrhovistite)..
Svatete deka so bugarive nema muabet ili e po nivno ili nikako..zatoa samo ban :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom