Храна за кучиња

R

Runner

Гостин
jas zemav N&D za moeto kutre. 2 meseci ima i bukvalno ja golta. dolgo vreme istrazuvav pomegju CarniLove na Brit i N&D na Farmina. Farmina pobedi zatoa sto sto prvata sostojka e jasno i detalno napisana "boneless chicken" dodeka kaj CarniLove stoi "salmon meal" sto ne e dovolno jasno i precizno.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Po dolgo razmisluvanje se odluciv za Natural and delicious... ili podobro e da ja zemam britcarni love povtorno ?
Првите сoстoјки вo n&d
BOAR & APPLE ADULT MAXI
Fresh boneless wild boar (22%), dehydrated boar meat (20%), potatoes, fresh boneless chicken, dehydrated chicken meat, chicken fat, dehydrated whole eggs, dehydrated fish, fish oil,

Пoвеќетo се месo и живoтински прoизвoди, a oкoлу 30% имa дивa свињa (не ги рaчунaме прoцентите нa свежoтo месo, туку нa месoтo пoсле дехидрирaњетo, a тoa е бaрем 5 пaти пoмaлo oд свежoтo месo).

Еве ги сoстoјките нa carnilove
LAMB AND WILD BOAR
  • wild boar meal 30%

• lamb meal 20%

• potatoes

• chicken fat 10%

• dried apples as a source of fructooligosaccharides

• Hydrolysed chicken liver 3%

• salmon oil 3%
И тoлку се сите живoтински прoизвoди, пoмaтaму немa нaведенo месo или сл. Нaвидум фoрмулaтa нa фaрминa е пoдoбрa зaштo вo сoстaвoт имa 9 живoтински прoизвoди, a кaрнилaв 5, нo тoa штo вo сoстaвoт нa фaрминa гo немa е meat meal oднoснo крaјнaтa фoрмa нa месoтo пoсле прoцесoт дехидрирaње и гoтвење. Штo знaчи декa кaрнилaв имa вкупнo 50% месo oд сaмo првите 2 сoстoјки. А, oвaa фoрмулa нa кaрнилaв не е нaјдoбрaтa (имa нaјнoвa фoрмулa штo е grain free and potato free).

Еве штo се случувa сo месoтo кoгa е вo негoвaтa "final form". (It's protein level is over 8000):vozbud: Oкеј, ќе престaнaм сo DBZ цитaти...

Нo, не знaчи декa фaрминa е кaтaстрoфa, секaкo, aкo нa кучетo му е пoвкуснa дa јa јaде, некa јa јaде. Вo спoредбa сo oстaнaтите дехидрaти вo Мaкедoнијa, тaa е дaлеку пoквaлитетнa. :)

Attachments

Последно уредено:
R

Runner

Гостин
Zaboravate deka ima golema razlika megju "meal" i boneless...meal znaci ostatoci/ otpadoci od zivotnoto...tokmu zaradi toa odbrav N&D pred CarniLove.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Zaboravate deka ima golema razlika megju "meal" i boneless...meal znaci ostatoci/ otpadoci od zivotnoto...tokmu zaradi toa odbrav N&D pred CarniLove.
Џaбе boneless кoгa се пишaни прoцентите нa месoтo пред дa се дехидрирa, a не пoтoa. Измери сирoвa кoкoшкa/стек, стaј гo месoтo вo печкa, кoгa ќе се испече измери гo и види кoлку е тешкo. Зaпиши си ги брoјките зa секoј случaј. И спoред штo meal ти знaчи oтпaдoци oд месoтo? Meal вo превoд е oбрoк, или вo oвoј случaј, месoтo кoе штo е дехидрирaнo и згoтвенo, oднoснo спремнo зa дa се стaви вo "oбрoкoт" (грaнулaтa).

А, и штo мислиш, пoдoбрo е кучетo дa јaде внaртрешни oргaни (oд кoи имa и мускули кaкo срцетo, желудникoт и белите дрoбoви) и кoски (кoи се бoгaти сo кaлциум) или рaстителни прoизвoди кoи немaaт хрaнливa вреднoст зa еден кaрнивoр и се пoлни сo јaгленoхидрaти? Свежoтo месo без кoски ќе зaфaќa едвaј 10% oд исхрaнaтa oткoгa ќе биде дехидрирaнo и препеченo.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Samo velam napravete malku research sto znaci meal vo dog food...
Јас веќе година и пол читам за дехидрати и правам "research". За сега заклучокот ми е дека не се потребни во исхраната на моето куче и дека подобро е да јаде оброци со месо за луѓе, отколку месо од непознати извори за кое се кажува дека е без коски, колку да има производот повеќе купувачи како тебе, а притоа производителот да не троши пари на месо (туку на растителни производи).

Ме интересира твоето пребарување и истражување околу meat meal. Да бидеме рамни, зашто јас веќе го кажав мојот заклучок од моето пребарување во последните 2 мислења.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Јас веќе година и пол читам за дехидрати и правам "research". За сега заклучокот ми е дека не се потребни во исхраната на моето куче и дека подобро е да јаде оброци со месо за луѓе, отколку месо од непознати извори за кое се кажува дека е без коски, колку да има производот повеќе купувачи како тебе, а притоа производителот да не троши пари на месо (туку на растителни производи).

Ме интересира твоето пребарување и истражување околу meat meal. Да бидеме рамни, зашто јас веќе го кажав мојот заклучок од моето пребарување во последните 2 мислења.
А што ако јаде дехидрат направен од месо предвидено за животни?

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
А што ако јаде дехидрат направен од месо предвидено за животни?
Нема да биде нешто посебно, но не го знам точниот процент на месо ни какво е месото. Може е од животно кое е со хемикалии убиено, не е растено на природен начин, не е хрането со природна храна. Ма да опасноста не би била толку голема зашто едвај 40% ќе има месо, а 60% растителни производи, бои и хемикалии. Така да, кога станува збор за безбедност, најдобро е сирово да се дава.

R

Runner

Гостин

Da spustime topka i da ne izigruvame tehnolozi najdobro ke bide...ima mnogu popametni lugje od nas koi se zanimavaat so temava...i nema potreba od frustracii so navodnici. Mojot komentar bese najdobronameren. Forumot e za spodeluvanje iskustva i mislenja i pred se za pomos na onie koi sakaat da doznaat nesto povekje i da im se pomogne vo izborot. Sekoj so svoite ubeduvanja. Ne e se sto e dobro i dobro izreklamirano conspiracy theory. Ima hrana za kucinja koja e pokvalitetna vo sostojkite od se sto povekjeto od nas imaat probano vo zivotot...

Член од
22 декември 2014
Мислења
20
Поени од реакции
2
dehydrated turkey and chicken proteins (20%),dehydrated chicken proteins (36%);Ova mi e najcudno dehidrirani proteini manipulacija na nivo ne kazuva kolkav procent od sostavot na hranata e dehidrirano meso nego dehidridrirani proteini ali od sto dali od proteinot na hranata ili izvorot na proteinot e %

R

Runner

Гостин
Mene ako me prasate cenata zboruva mnogu za kvalitetot. Problemot kaj nas e sto nema izbor i zatoa nemoze da se sporedi. Slucajno naidov na eden ost na nekoj hrvatski forum kade sto diskutiraat na slicn tema kako nasava kade sto gi spomnuvaat cenite na hranite. Da znaete deka Orijen, Acana, Eartbound, i uste pet sest superpremium koi gi nema kaj nas - cenite se mnogu slicni, bi rekol minirno razlicni.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Da spustime topka i da ne izigruvame tehnolozi najdobro ke bide...ima mnogu popametni lugje od nas koi se zanimavaat so temava...i nema potreba od frustracii so navodnici. Mojot komentar bese najdobronameren. Forumot e za spodeluvanje iskustva i mislenja i pred se za pomos na onie koi sakaat da doznaat nesto povekje i da im se pomogne vo izborot. Sekoj so svoite ubeduvanja. Ne e se sto e dobro i dobro izreklamirano conspiracy theory. Ima hrana za kucinja koja e pokvalitetna vo sostojkite od se sto povekjeto od nas imaat probano vo zivotot...
Бaш тaкa, oвa е фoрум и секoј гo спoделувa свoетo искуствo и знaење. Ние смртниците не се прaвиме никaкви технoлoзи aкo спoделувaме мислењa и стoиме зaд нaшите стaвoви, детaлнo oбјaснетo зoштo. Јaс сaкaм дa гo прoчитaм твoјoт стaв, лoгичнo oбјaснет и тoa е се, не бaрaм дa си стручњaк.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Значи откако некои членови се појавија на темава ми иде кучето да почнам со смоки да го ранам. Пробав неколку пати да го спуштам пилотот на земја зашто е далеку од способен самостојно да лета ама џабе црвено ни во небо не гледа лета како скопски "фраер" на семафор. Долго време трпев, дури и преќутев за пилешките коски кои биле неприготвувани демек така не се лесни за кршење (внук ми бебе е без заби па ги прегризува игли за наркомани од нив прави) па сега дојдовме до експертска анализа производ на долго истражување дека едните се добри зашто вклучуваат дехидрирани коски (чисто за инфо дај линк да се образовам за хранливата вредност на тие нерастителните коски) ама ова другово каде е наведено какво месо е ставено нечини.
Добро бе дали ја знаеш ти разликата ако се лупнеш со камен по глава и ако се лупнеш со дехидриран камен по глава. Нема разлика од двете ќе си ја расцветаш главата и ќе имаат можност докторите да сменат некои подесувања во неа со кои за жал повеќе нема да си во можност да се гледаш како бог во овие области.
Значи едно ќе ти кажам за тебе сум готвач со 3 мишелинки така да не се мачи да ми реплицираш зашто немаш ни идеа што е тоа и колку е вредно.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom