БИБЛИЈАТА ВО ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЈАНСТВО

• Креатор на темата Креатор на темата liberij
  • Време на започнување Време на започнување

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Локација
ЦБ
Ценам дека ова прашање како во минатото така и во ново време е сеуште актуелно, посебно за христијаните, но и за сите заинтересирани луѓе кои ја бараат смислата на своето постоење.

Пристапот кон Библијата во Православието е суштински важно, бидејќи писменото Предание е Боговдахновено, Натприродно дејство на Св. Дух во Црквата.
Оваа тема ја отворам, со цел да се разбере, како го третира Црквата Св. Писмо, кај Му е местото, зошто служи, како се спасува човекот!

Со Божја помош, помошта од моите собраќа, како и секој добронамерен Вистинобарател, се надевам ќе си помогнеме да осветлиме едно прашање, кое за жал е предмет на манипулации и дефокусирање за односот кон Вистината, Христос, како Единствена и Вистинска Цел на Библијата.:)

Најпрво околу Боговдахновеноста, како натприродно и вонредно дејство на Св. Дух на св. писатели кои биле просветени, воздигнати и раководени од Него и оспособени да го запишат Словото, Зборот Божји.
Овој факт на Божествениот поредок не се октрива непосредно, буквалистички, напротив, потребно е да се насочиме кон откривање на Оној од Кого и потекнува Библијата, тоа е Самиот Бог.
Во Православието тоа значи живот во Самиот Бог, Црквата, од кој начин на живеење се црпи од изворот на Божјото Откровение.
Во однос на Библијата имам во вид два критериуми:
-внатрешен, кој произлегува од самиот текст на Боговдахновените писатели и
-надворешен, базиран на нивните сведоштва за текстот на св. Списи.[DOUBLEPOST=1452943305][/DOUBLEPOST]Текстот на Библијата и покрај мноштвото и различноста во времето на пишувањето е во строго единство. Историјата на евреите и животот на Исус Христос е содржината која не е изложена систематски во поголем дел туку фрагментарно. Систематика дури нема ни во катихезисот ниту моралот на Црквата но во основа на оваа различност е единството.
Ова Единство го изразува Св. Дух, како „телото“ кое е составено од мноштово органи.
Битното е, што секој што побожно Му пристапува, го чита, има дејство да се преобрати од грешност во светост, добивајќи една нова перспектива за животот.[DOUBLEPOST=1452943863][/DOUBLEPOST]Како најбитен критериум е сведоштвото на поедини св. писатели за други текстови, а не на сопствениот текст. Токму ова СВЕДОШТВО има внатрешен и надворешен карактер, критериум кој непобитно ја докажува Боговдахновеноста. Овој критериум не подразбира исклучивост само во писменото Предание-Библијата, туку и Целина во рамките на Црквата како Авторитет, Кој непогрешливо ги проценува соодветните критериуми за Боговдахновеност.

Последно уредено:
Најпрво околу Боговдахновеноста, како натприродно и вонредно дејство на Св. Дух на св. писатели кои биле просветени, воздигнати и раководени од Него и оспособени да го запишат Словото, Зборот Божји.

Само да прашам, потполно незлонамерно, како вистинобарател, кој Бог го има боговдахновено ова?

When a man strikes his male or female slave with a rod so hard that the slave dies under his hand, he shall be punished. If, however, the slave survives for a day or two, he is not to be punished, since the slave is his own property. (Exodus 21:20-21 NAB)

Последно уредено:
Само да прашам, потполно незлонамерно, како вистинитобарател, кој Бог го има боговдахновено ова?

When a man strikes his male or female slave with a rod so hard that the slave dies under his hand, he shall be punished. If, however, the slave survives for a day or two, he is not to be punished, since the slave is his own property. (Exodus 21:20-21 NAB)
Христијанскиот!

Христијанскиот!

Така и си мислев. Учка да се носиш со својот варварски, примитивен Бог. Лицемери. Колку побргу ве снема од лицето на земјата, толку подобро.

Последно уредено од модератор:
@Ставрогин не ги дупчи децана. Она што си го цитирал е закон од пред 4000 години, кој во тоа време е бил цивилизациски напредок. Нон-сенс е некој да мисли дека истиот е даден од некакво волшебно суштество.

@Ставрогин не ги дупчи децана. Она што си го цитирал е закон од пред 4000 години, кој во тоа време е бил цивилизациски напредок. Нон-сенс е некој да мисли дека истиот е даден од некакво волшебно суштество.
Па реално и да постои Бог секој што мисли дека 100% од библијата или било која света книга е напишана од него(неа?) не е многу паметен.
Еве да речеме бог постои и он ја напишал првата верзија и им ја дал на луѓето што ги допира луѓето на власт кои дискутабилно имаат слободна волја да внесат измени кои им одговараат?

П.С
“My friend, the truth is always implausible, did you know that? To make the truth more plausible, it's absolutely necessary to mix a bit of falsehood with it. People have always done so.”

Нон-сенс е некој да мисли дека истиот е даден од некакво волшебно суштество.

Ете ги мислат. Збирштина на Еврејски народни приказни, полни со насилство, варварство, простотолук и неписменост ти го продаваат како врв на човечката мисла. Еве уште неколку бисери од таа прекрасна книга.

A priest’s daughter who loses her honor by committing fornication and thereby dishonors her father also, shall be burned to death. (Leviticus 21:9 NAB)

Anyone arrogant enough to reject the verdict of the judge or of the priest who represents the LORD your God must be put to death. Such evil must be purged from Israel. (Deuteronomy 17:12 NLT)

A man or a woman who acts as a medium or fortuneteller shall be put to death by stoning; they have no one but themselves to blame for their death. (Leviticus 20:27 NAB)

Убиства, крв, смрт. Жртвувања, силувања, уништувања на градови и села. Некои вредни луѓе пресметале дека Бог во Библијата убил или наредил да се убијат околу 25 000 000 луѓе, ако ги влкучиме оние од Потопот.

kill ... I wound ... I will make my arrows drunk with blood, and my sword shall devour flesh. -- Deuteronomy 32:39-42

Ете ги мислат. Збирштина на Еврејски народни приказни, полни со насилство, варварство, простотолук и неписменост ти го продаваат како врв на човечката мисла. Еве уште неколку бисери од таа прекрасна книга.

A priest’s daughter who loses her honor by committing fornication and thereby dishonors her father also, shall be burned to death. (Leviticus 21:9 NAB)

Anyone arrogant enough to reject the verdict of the judge or of the priest who represents the LORD your God must be put to death. Such evil must be purged from Israel. (Deuteronomy 17:12 NLT)

A man or a woman who acts as a medium or fortuneteller shall be put to death by stoning; they have no one but themselves to blame for their death. (Leviticus 20:27 NAB)

Убиства, крв, смрт. Жртвувања, силувања, уништувања на градови и села. Некои вредни луѓе пресметале дека Бог во Библијата убил или наредил да се убијат околу 25 000 000 луѓе, ако ги влкучиме оние од Потопот.

kill ... I wound ... I will make my arrows drunk with blood, and my sword shall devour flesh. -- Deuteronomy 32:39-42
Бог или болни мозоци/опортунисти во името на Бог?

Бог наредил, или лично убил. Јасно пишува.
Многу работи се напишани прашањето е колку се точни. Мене ништо не ме сопира денес да направам масакр и да напишам дека тоа е во името на бог(во библијата или било која друга света книга) само за разлика од тоа време денес би ме осудиле на смртна казна / доживотен затвор.

П.С Ако идеш по таа логика за се што не чини верниците може да играат на картата дека е дело на ѓаволот дека он го напишал тоа во библијата/ го наредил делото итн.

Смири се бре ти и другите ко тебе! Тек почнав да објаснувам како се “чита“ Библија...:misticen:
Си барат време!

So mnogu brzo tempo gi otvrate temite za religija, mnogu vidni clenovi za ovaa tematika ke ne mozat da postignat da ja razglobat tematikata a so toa, da se raspravaat i da se vrtat vo krug, i nikako da se dogovorat. (y)

Последно уредено:
Смири се бре ти и другите ко тебе! Тек почнав да објаснувам како се “чита“ Библија...:misticen:
Си барат време!

Знам, знам. Таму каде што Бог вели убиј, тој всушност мисли сакајте се. Тоа ти е симболично. Таму каде што вели сакајте се, тогаш мисли сакајте се.

Оди бе легни си, не труј со глупости.

Ако идеш по таа логика за се што не чини верниците може да играат на картата дека е дело на ѓаволот дека он го напишал тоа во библијата/ го наредил делото итн.
Можеш, ама така излегува дека библијата е пишувана од ѓаволот. Го губи кредибилитетот делото, а некои работи не може да ги наредил ѓаволот.

Земи ја на пример првата книга по Мојсеј.

"И рече Господ: „Ќе ги истребам луѓето што сум ги создал, од земјата – од човекот до животното, ѕверовите и птиците небески – оти се кајам што ги создадов.” " (6:7).

Ако ова е дело на господ, тогаш он е најзначајниот масовен убиец во историјата на човештвото. Одозгора на ова , семоќниот и сезнаен бог се кае за нешто кое го создал. Не знаел дека ќе излезе така(?), не можел да создаде на подобар начин (?). Како сакаш читај ги, шо сакаш толкувај им, единствено смисла ќе најдеш доколку си извршиш лоботомија и почнеш слепо да прифаќаш одредени работи.

Сеа останува простор ѓаволот да е плагијатор, да ги испишал он овие зборови, ама така целата приказна за Ное и потопот оди под вода(хе ,хе). А со приказната и родот Ноев. Ова го завлекува и остатокот од библијата и завршуваш со Свето Писмо напишано од ѓаволот и те прави основач на некоја форма на Нео-богомилизам. Еретик. Честитки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom