ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
денес а највероватно и утре ако и и во следните денови, може да прочитаме кобааги писмо /исповед од еден учесниците во Кумановските настани а моментално во затвор, за тоа што било како било. Колку е точно само господ знае али еве го првиот дел, текстот е англиски преведен а оргиналот е тука на албански http://www.almakos.com/ja-letra-e-plote-e-komandant-malisheves-nga-burgu-i-prilepit/

Dear people!

Once I was given an opportunity to communicate with, I want to inform you about the events of 9 and 10 May 2015 in Kumanovo, where it is known that killed 10 luftërarë us to the National Liberation Army.

After many words of rumors that have been rumored about the case, I took the courage that you inoformoj, point by point.

The first most of the group have been in the wars of liberation and especially 2001 in Macedonia where we were powerful part of the KLA.

After the Ohrid Agreement was taken decision it became demobilization of the KLA and became. We started a normal life while you asked dedicated work of the family.

But 14 years after the signing of marrrëveshjes Ohrid, the implementation of this agreement was only 14%, while the period of implementation has been 3 years which means that to achieve the rights Albanians have to wait 140 years which is absurd.

Albanian political factor bears historical responsibility because they were not interested in the implementation of the agreement. Important to these politicians has been the power of money, not the rights and freedoms of Albanians, so that during this period, 14 Albanians was not anything, except that became orchestrations harmful to Albanians as is the case of Sopot, case Brodec case monster, killing nearly 100 former members of the KLA, as well as many other poisoning of Albanian students, beating mass of Albanians, burning Djordje Petrov, investment of more than 600 million euros in Skopje 2014, the slave etc.

So political parties to carry large fault for not implementing the Ohrid Agreement, while not taken seriously the implementation but very partisan jobs than those who are truly national.

Meanwhile, many Albanian settlements have no drinking water and no roads, lack the basics of life, employment or resource allocation -85% still employed 80 slaves of only 10 -15% .In executive positions Albanians, Albanians have no place anywhere.

The census, which, Slavic I fear, is not made for reasons known to the Albanians may be in equal numbers. Albanian politicians and political parties in the republic, shamelessly seeking even 25% participation in every department, it is very harmful while digits percentage range from 35 -38% Albanians.

I, personally, about almost filled 8 months that I am in detention, a month and a week I was in prison in Shutka and it is clear how involved Albanians, which in that part of town, Albanians constitute 90% of people, while the only 20% are employed, and that the guard service positions, so any position except the deputy leader. Director is the chief of shift, all are Slavic. After that we have Transfera four groups in Prilep, Prilep hinterland known that there are many Albanians, but no employees have not met in the detention center.

The event is back fighting in Kumanovo on 9 and 10 May 2015.

All that I mentioned above are the reasons that the KLA, started with reactivated. For this initiative have received Mirsad Ndrecaj and Rizaj Beg, six months have worked for this mobilization.

But it is important to note the fact that this is their mobilization made at the request of thousands of Albanians in Macedonia, looking as soon as possible with organized to come to the defense Albanian population. Once this state after "bombs" Zaev going towards instability and the under orders of the General Staff was supposed to mobilize and stand quietly and wait moments when we have to go on stage. This group has had more Albanians from Macedonia than in Kosovo. But locals day how to avoid fighting because they know the terrain, and we were caught by Macedonian police.

But in this case someone sold us, someone sold the national ideal! We were caught sleeping and were not defended from extinction, because over a thousand special forces about 800 people surrounded us. They had not received orders to arrest but to eliminate physical and it clearly demonstrates that as they came the police have started attacks with gunfire, bombs, 5 automobiles, with heavy tools, guns large caliber and began the burning of houses. With any price at all costs tried to knocked us, not with us arrested, we are protected as we could.

Hours until we dated May 9 morning, he discussed with Ndrecaj Mirsad Ahmeti, he has asked of him by the police just stopped because the fire may have killed civilians may be killed or many others.

Ali Ahmeti has said that are watching what I can do and Mirsad has requested that we withdraw if it is possible to give to the Kosovo authorities. In this question Ali I said that I can not to give promises because it believes them Macedonian police and they can kill us.But after this conversation except that it is not stopped attacking the Police, these attacks was piling up with stiff, until evening.

Mirsad Ndreshaj Sami Ukshini have fallen in relation to the OSCE, and it has stopped the police action. And then we give up, until the moment of our dorëzmit of us were killed 5 people, until one of us has committed suicide not withstand the pressure of combat that took place on 5-10 meters of the house floors above us burned. Floor below where we were, the noise coming from all gauges stopped by Rafal without dorësh njiherësh 3-4 grenades were thrown our way. It was etmerrshme views. I have just experienced such a war even though I have participated in many battles in Kosovo and Macedonia, but this has been lryekëput trap prepared by the intelligence services of this country without our knowledge. But one of us has cooperated with the Macedonian secret services. One thinks that was made and why it was that happened, do not head away probably is initiated mobilization?

No, brothers and sisters under what Ndrecaj Mirsad told me even that I've seen is consent of many Albanian politicians in Kosovo and Albania, as well as many activists in Macedonia and more than 90% of veterans.

Tomorrow will read:

For our group have been informed US diplomats

It is true and prosecutions across Mirsad Ndrecaj and Rizaj Beg met with several agents of the Macedonian DBK

My appeal to the Albanians and Kosovo: Do not leave us to dergjemi Macedonian prisons

“Сите горенаведени причини се мотивот поради кој ја рестартиравме УЧК. За оваа иницијатива Мирсад Ндрецај и Ризај Бег шест месеци работеа на мобилизација на борците. Но важно е да се спомене дека мобилизацијата беше побарана од Албанци во Македонија, кои бараа што поскоро да се организира одбрана со која ќе можат да ја бранат Албанската популација. Кога започнаа “бомбите” на Заев, државата почна да се движи кон дестабилизација, и тогаш ги испративме наредбите за мобилизација но да целата операција да биде тивка и да се чека момент кога ќе се појавиме и ние на сцена. Оваа група имаше повеќе Албанци од Македонија отколку од Косово. Но локалните жители избегнуваа да се борат, бидејќи се плашат од теренот, и тогаш бевме фатени од полицијата. Но, ние бевме накодошени, откриени, националниот идеал беше предаден. Бевме фатени на спиење, со околу 1000 специјалци кои не опколија. Тие немаа наредби да не апсат туку да не убијат, физички да не елиминираат. Ние се браневме колку што можеме.” – вели терористот Крансиќи, ака Малишева.

Според него, Мирсад Ндрецај го молел Али Ахмети да фати врски за да се запре акцијата и да не бидат сите убиени, но Ахмети не им дал гаранција.

“Бидејќи борбата не престануваше, Мирсад Ндрецај и Сами Ушкини побараа помош од ОБСЕ, по што беше запрена полициската акција. И тогаш се предадовме, се додека еден од нас не изврши самоубиство поради притисокот кој го чуствуваше.” – вели Малишева.

Тој потоа објаснува дека такви борби и таква спремност на полиција и безбедносни сили не видел во целата негова кариера, а како што вели учествувал во борбите во Косово и Македонија пред 14 години. Според него, Македонските безбедносни служби биле многу ефективни затоа што предвреме ги откриле и елиминирале, но се сомнева дека некој од нивната организација ги предал.

“Она што можам да го потврдам и мислам дека е најважно е дека за активностите на нашата група беа информирани и службите на САД, бидејќи Американците ни биле и ќе ни бидат најдобри пријатели секогаш. Американците само го замолиле Мирсад Ндрецај во нашата група да нема елементи и борци на ИСИС за да не се инволвираат религиски елементи” – тврди Малишева.

“Тогаш Мирсад Ндрецај им ветил на Американците дека нашата група ќе биде нивниот мозок, нивните очи и нивното тело на терен. Ова е вистина. Ние немаме намера да бидеме терористи и да убиваме цивили, нашата цел е да се мобилизираме и да ги заштитиме Албанците во Македонија кои се дискриминирани. Ние не сме ниту првите ниту последните патриоти кои се жртвувале за нашата национална казуа.” – објаснува Малишева и тврди “На крајот сето ова ќе биде конфедерација или федерација на етничка основа во Македонија” – тврди Малишева.

“За Македонците секој Албанец е терорист, секој кој носи амблем на УЧК или има униформа и пушка за Македонците е терорист. Мораме да го запреме ова и оваа логика на Македонците, засекогаш. Затоа ги повикувам Албанците и татковината Албанија, ја повикуваме државата Косово да не дозволува вакви обвинувања за тероризам, бидејќи ние не сме такви. Ние сме борци за човекови права” – апелира Малишева, иако човекот е терорист, се обидува да се испере дека не е.

Член од
22 декември 2011
Мислења
353
Поени од реакции
210
овој малишева мора да е тотално ретардиран чим ваква приказна склопил.

албанците немало кој да ги заштити, а 20 посто од полиција се албанци.

кога им згустило му се јавиле на ахмети, играчка плачка станало па да ги вади, пошто така е адетот нели.

не биле терористи, само носеле туѓи воени униформи и калашникови и се инсталирале наоружани до зуби и пукале во густо населена населба со цивили.

они пукале да убијат, ама полицијата требало да ги апси, не да пука во нив.

составот на екипата го договориле со американците.

кои црни американци бе, морону еден. за овие имбецили само доживотен затвор, пошто сме цивилизирана држава и немаме смртна казна, мада да го направеа ова во нивната братска Америка, ќе ги спржеа на столица за пола секунда.

живо ме интересира ставот на албанците на форумов за говедава. ради вакви си патите. ако во претходните случаи има елементи на местенка и оттаму простор да се тврди тоа, тука ситуацијата е чиста ко солза. на што ли ќе ја базираат одбраната глупердиве.

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.321
Поени од реакции
5.424
Ова со дискриминацијава е толку комично, што не вреди да се дискутира додатно...
Нешто како геј заедницата што увек е дискриминирана или црнците...

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Не ја разбирам таа умствена гимнастика која го довела до заклучокот дека ако ги вмеша и Американците дека они некако ќе го спасат. Смртна пресуда си има потпишано со вакви изјави.

Ова не се деведесетите и типот пробува да ја игра играта според правила кои веќе не важат. Сите другари негови си направиле феудални кралства за нив па пробал сега и он и се чуди како ете на него не му успеало а направил исто како и другите.

Член од
13 декември 2014
Мислења
103
Поени од реакции
31
овој малишева мора да е тотално ретардиран чим ваква приказна склопил.

албанците немало кој да ги заштити, а 20 посто од полиција се албанци.

кога им згустило му се јавиле на ахмети, играчка плачка станало па да ги вади, пошто така е адетот нели.

не биле терористи, само носеле туѓи воени униформи и калашникови и се инсталирале наоружани до зуби и пукале во густо населена населба со цивили.

они пукале да убијат, ама полицијата требало да ги апси, не да пука во нив.

составот на екипата го договориле со американците.

кои црни американци бе, морону еден. за овие имбецили само доживотен затвор, пошто сме цивилизирана држава и немаме смртна казна, мада да го направеа ова во нивната братска Америка, ќе ги спржеа на столица за пола секунда.

живо ме интересира ставот на албанците на форумов за говедава. ради вакви си патите. ако во претходните случаи има елементи на местенка и оттаму простор да се тврди тоа, тука ситуацијата е чиста ко солза. на што ли ќе ја базираат одбраната глупердиве.
Mojot stav kako albanec, i na pogolemiot del na albancite(recisi site): Mnogu e jasno deka ova e teroristicki akt, i deka ovie se teroristi, i kako takvi da se sudat. A za namerata i koj gi pratil, zoshto, kako, toa da bide istrazhuvano.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Mojot stav kako albanec, i na pogolemiot del na albancite(recisi site): Mnogu e jasno deka ova e teroristicki akt, i deka ovie se teroristi, i kako takvi da se sudat. A za namerata i koj gi pratil, zoshto, kako, toa da bide istrazhuvano.
Апсолутно се сложувам со тоа дека треба посебно внимание да се посвети на заднината на овој настан, околу тоа кој точно стои зад ова и кои се неговите мотиви.
Но, исто така апсолутно не се сложувам околу, во твојот пост, претпоставената ориентација на Албанците во врска со истиот настан.

Член од
13 декември 2014
Мислења
103
Поени од реакции
31
Апсолутно се сложувам со тоа дека треба посебно внимание да се посвети на заднината на овој настан, околу тоа кој точно стои зад ова и кои се неговите мотиви.
Но, исто така апсолутно не се сложувам околу, во твојот пост, претпоставената ориентација на Албанците во врска со истиот настан.
За ориентацијата на Албанците во врска со овој настан јас сум сигурен дека е така како што кажав, само проблем е не осудувањето на настанот јавно, тука се неколку фактори, се плашат од другите криминалци од истава група што се слободни, се плашат да не се сфатат погрешно од народот, и многу други.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.243
Поени од реакции
34.833
Што се правиш сега луд, Шќиптарот сам ти кажува дека ’муриканците стојат позади него - ти ќе го убедуваш дека не се.
Кој ја натера Македонија да капитулира со предавничкиот Рамковен договор, а? Пошто Албанците сигурно не беа тоа. Македонија не само што не ја изгуби таа војна, туку и ќе ги истребеа терористите во Арачиново - АКО ’МУРИКАНЦИТЕ НЕ ГИ ЕВАКУИРАА СО АВТОБУСИ!!!
И тоа топтан со се оружјето. После тоа се потпиша рамковниот.
И врапчињата знаеја дека таму имаше ’мурикански инструктори. Имаа и тогаш, и сега целосна подршка.

Џабе ти што не ја вадиш главата од земја, реалноста е дека твоите соверници се главните вазали на ’мурика во овој регион. Главните касапи, поточно.

За ориентацијата на Албанците во врска со овој настан јас сум сигурен дека е така како што кажав, само проблем е не осудувањето на настанот јавно, тука се неколку фактори, се плашат од другите криминалци од истава група што се слободни, се плашат да не се сфатат погрешно од народот, и многу други.
А кога тоа Албанците јавно осудиле свои сонародници, за злосторства извршени врз други народи? И како тоа неосудување не е лицемерство?

Сепак кудос за тебе, што не чуствуваш потреба барем кога си анонимен - да ни продаваш муда за бубрези. Како што прават многу твои сонародници... (Пуно и Дарди први ми идат на ум).

Член од
13 декември 2014
Мислења
103
Поени од реакции
31
Што се правиш сега луд, Шќиптарот сам ти кажува дека ’муриканците стојат позади него - ти ќе го убедуваш дека не се.
Кој ја натера Македонија да капитулира со предавничкиот Рамковен договор, а? Пошто Албанците сигурно не беа тоа. Македонија не само што не ја изгуби таа војна, туку и ќе ги истребеа терористите во Арачиново - АКО ’МУРИКАНЦИТЕ НЕ ГИ ЕВАКУИРАА СО АВТОБУСИ!!!
И тоа топтан со се оружјето. После тоа се потпиша рамковниот.
И врапчињата знаеја дека таму имаше ’мурикански инструктори. Имаа и тогаш, и сега целосна подршка.

Џабе ти што не ја вадиш главата од земја, реалноста е дека твоите соверници се главните вазали на ’мурика во овој регион. Главните касапи, поточно.

А кога тоа Албанците јавно осудиле свои сонародници, за злосторства извршени врз други народи? И како тоа неосудување не е лицемерство?

Сепак кудос за тебе, што не чуствуваш потреба барем кога си анонимен - да ни продаваш муда за бубрези. Како што прават многу твои сонародници... (Пуно и Дарди први ми идат на ум).
Исто како што не го осудуваа македонците Тарчуловски, или србите Шешел и други, повеќе би рекол дека тоа ти е балкански синдром.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.243
Поени од реакции
34.833
Исто како што не го осудуваа македонците Тарчуловски, или србите Шешел и други, повеќе би рекол дека тоа ти е балкански синдром.
Хмм... Зошто ги мешаш Србите во разговоров за меѓуетничките односи помеѓу двете најголеми етнички заедници во оваа држава?
За Македонија зборуваме, не за Балканот.

Мене ми изгледа како да се обидуваш да го релативизираш албанскиот уддел во злосторствата.
Значи тоа расчистено, и на страна: Разликата во сите тие што ги спомна - е во димензиите.

Димензијата на македонскиот уддел во муабетов, е неспоредливо помал во однос на албанскиот. Не само по бројот на убиени, туку и по резултатите од тоа. Цели региони во Македонија се етнички исчистени од Македонци, и ден денес после нецели две децении имаме „привремено“ раселени лица.

Кажи ми ако најдеш доблест за чесен одговор - колку Албанци во Македонија има, кои не смеат да се вратат на родните огништа заради опасност по животот?

Член од
13 декември 2014
Мислења
103
Поени од реакции
31
Хмм... Зошто ги мешаш Србите во разговоров за меѓуетничките односи помеѓу двете најголеми етнички заедници во оваа држава?
За Македонија зборуваме, не за Балканот.

Мене ми изгледа како да се обидуваш да го релативизираш албанскиот уддел во злосторствата.
Значи тоа расчистено, и на страна: Разликата во сите тие што ги спомна - е во димензиите.

Димензијата на македонскиот уддел во муабетов, е неспоредливо помал во однос на албанскиот. Не само по бројот на убиени, туку и по резултатите од тоа. Цели региони во Македонија се етнички исчистени од Македонци, и ден денес после нецели две децении имаме „привремено“ раселени лица.

Кажи ми ако најдеш доблест за чесен одговор - колку Албанци во Македонија има, кои не смеат да се вратат на родните огништа заради опасност по животот?
Србите онака ги спомнав, за пример дека балканците сме тука некаде, исто ср..е. И не се трудам да релативизирам, и онака релативно е се, и да се сложувам дека разликата е во димензиите, така што тоа ти објаснува зошто бројот на криминалци и злосторства на Албанци ти изгледа поголем, токму дека бројот на Албанци на Балкан е поголем од Македонците, нормално дека пропорционално бројот на злосторства од албанци ќе биде поголем. (и знам дека ке кажеш да не мешаме Албанците од други држави, ама тоа е невозможно во ова геополитика).

Kajgana Shop

На врв Bottom