Знаеш ли што е разликата меѓу другите (релативно) интелегентни видови на животни, и човечкто животно? Од морфолошки аспект те прашувам, не од етички или што знам каков аспект...
Се работи за делот од мозокот наречен „преден кортекс“ (frontal cortex). Тој кај луѓето е многу поразвиен. Една од главните когнитивни функции, кои ние луѓето ги имаме, а се реалност во најголема мера благодарение на развиеноста на овој дел од мозокот - е
можноста да ја планираме иднината. Дап планирањето, кое секој од нас постојано го прави, свесно или несвесно.
Значи Агда, јас како суштество со можност за планирање на иднината, се стремам да размислувам за сопствената безбедност. Размислувам за можните опасности, без разлика дали тие доаѓаат од животната околина, од предаторите... Или од другите човечки суштества.
Затоа не мора да чекам да бидам нападнат за да размислувам што да правам. Тогаш не би бил поразличен од пленот, како некоја антилопа или некоје говедо. Не, јас размислувам, и го идентификувам непријателот кој е познат затоа што веќе нападнал на стотици и илјадници, стотици илјади, мои современици. Го идентифицирам непријателот, и уште пред да бидам нападнат - се спремам да можам да се одбранам.
За разлика од моево размислување, твоево е размислување на плен. Постои цела наука за ова, ја изучуваат на полициска академија (веројатно и психолозите) и се нарекува
виктимологија.
Разгледај некогаш, нема да ти штети.
Да, јас мислам дека ти очигледно ги држиш очите ширум затворени за опасноста. Зошто ако податоците велат дека огромното мнозинство од силувачите СЕ МУСЛИМАНИ, тогаш прилично глупаво е од твоја страна да го игнорираш тој факт.
Прилично глупаво е е да ја подржуваш идејата да се носат имигранти, кои се неписмени, затуцани и заостанати муслумани, религиозни фундаментилисти чија религија официјално вели дека ти како кафир, си валиден плен за секој добар муслиман.
Он, како добар муслиман, има право и обврска да те силува во било кој отвор од телот (без забрани и за правење нови отвори), а ти имаш право да се ожениш за него потоа. Се разбира, само ако се сложиш да го прифатиш исламот (со сите негови предности, како клиториодектомија, и носење фул нинџа одело на плажа, и служење на мажот како робинка, итн итн).
Така се шири исламот, и заради тоа е единствена светска религија која активно се шири.
(се разбира освен атеизмот, но тоа и не е религија, нели...)