Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Значи Меркел е десничар а криви ви се левичарите.
Тактикaта при аргументирање ептен ви е ВМРО - ДПМНЕ :pos:
Од каде овие ``заклучоци`` !?!? Овие не се десничари, туку централна десница баш ко нашиве ``патриоти`` на власт. Не е све црно и бело има нешто помеѓу нив ,така да не се сите леви и десни има и буљаши меѓу нив.

Знаеш ли што е разликата меѓу другите (релативно) интелегентни видови на животни, и човечкто животно? Од морфолошки аспект те прашувам, не од етички или што знам каков аспект...

Се работи за делот од мозокот наречен „преден кортекс“ (frontal cortex). Тој кај луѓето е многу поразвиен. Една од главните когнитивни функции, кои ние луѓето ги имаме, а се реалност во најголема мера благодарение на развиеноста на овој дел од мозокот - е можноста да ја планираме иднината. Дап планирањето, кое секој од нас постојано го прави, свесно или несвесно.

Значи Агда, јас како суштество со можност за планирање на иднината, се стремам да размислувам за сопствената безбедност. Размислувам за можните опасности, без разлика дали тие доаѓаат од животната околина, од предаторите... Или од другите човечки суштества.

Затоа не мора да чекам да бидам нападнат за да размислувам што да правам. Тогаш не би бил поразличен од пленот, како некоја антилопа или некоје говедо. Не, јас размислувам, и го идентификувам непријателот кој е познат затоа што веќе нападнал на стотици и илјадници, стотици илјади, мои современици. Го идентифицирам непријателот, и уште пред да бидам нападнат - се спремам да можам да се одбранам.

За разлика од моево размислување, твоево е размислување на плен. Постои цела наука за ова, ја изучуваат на полициска академија (веројатно и психолозите) и се нарекува виктимологија.
Разгледај некогаш, нема да ти штети. ;)

Да, јас мислам дека ти очигледно ги држиш очите ширум затворени за опасноста. Зошто ако податоците велат дека огромното мнозинство од силувачите СЕ МУСЛИМАНИ, тогаш прилично глупаво е од твоја страна да го игнорираш тој факт.

Прилично глупаво е е да ја подржуваш идејата да се носат имигранти, кои се неписмени, затуцани и заостанати муслумани, религиозни фундаментилисти чија религија официјално вели дека ти како кафир, си валиден плен за секој добар муслиман.
Он, како добар муслиман, има право и обврска да те силува во било кој отвор од телот (без забрани и за правење нови отвори), а ти имаш право да се ожениш за него потоа. Се разбира, само ако се сложиш да го прифатиш исламот (со сите негови предности, како клиториодектомија, и носење фул нинџа одело на плажа, и служење на мажот како робинка, итн итн).
Така се шири исламот, и заради тоа е единствена светска религија која активно се шири. (се разбира освен атеизмот, но тоа и не е религија, нели...)

И после јас сум таа што генерализира...
Ванлок, колку муслимани лично познаваш и си поблизок со нив? Со колку од нив имаш правено муабет за религии и си имал жестоки дебати?
Јас ќе ти кажам за мене, имам и другари/ки муслимани овде и сме правеле муабет за религии и кога ќе намирисам било каков обид за наметнување „вадам очи“. Ми се случило милион пати. Меѓу нив имало и такви мирољубиви и емотивни битија кои само веруваат во бог и сметаат дека не смеат на никој да му наштетат. Колку и да сметам дека е ретардирано да бидеш религиозен, ако видам дека човек е добар и не би наштетил никому, не го дирам, нека верува во каков и да е имагинарен пријател.

Од друга страна пак, додека повеќето во Македонија само на форум се жалат конкретно од наметнувањето од страна на некои Албанци, Агда, златен мој, додека беше таму за малку ќе се потепаше со еден џандар Албанец, бивш оџа, кој беше доволно арогантен да злоупотребува униформа за сите кои на некаков начин ќе му се спротивстават. Е јас паднав на муабет со него и за религии и за угнетување на жени и тоа беше доста жестока расправија. Така да немој да ми расправаш ти мене за тоа дали сум плен или дали сум со затворени очи.

Многу отидовме оф топик, ако не се лажам се согласивме еднаш(кога се одлучуваше за насловот на темава) дека мултикултурализмот и не е така лош ако не се злоупотребува. После гледам некако многу го промени ставов.

Јас како што прочитав последниве денови имало само обид или навистина се случиле силувања во Германија, Шведска, Норвешка ?

И двете. Плус кражби на мобилни итн. коишто подоцна беа пронајдени во бегалските центри :) Едната половина од џганов прави терористички напади, другата силува и краде. Сето тоа платено од парите на оние што работат и плаќаат данок. Европа е мртва, двете госпожи со коишто полемизирате и таквите ко нив ја уништија. Ништо нема да се смени, ниту ќе ги депортираат ниту Германците смеат да писнат затоа што за постови на Фејсбук се оди во затвор, не пак за нешто повеќе. Само ментално болните квази либерали имаат право на глас во ова општество на либерален фашизам и политичка коректност.

Смотан, знаеш ли зошто Џулин Асанж го кркаше? Затоа што едната од жените не сакала да има секс без кондом. Се разбудила и видела дека ја е+е, а нема кондом. И фино лепо го пријави за силување. Не велам дека нема брутални силувања, ама не се сите такви. Знам, у Македонија девојката да пријави дека дечкото ја силувал, ќе и се изнасмеат, дури и да е чинот брутален.Ќе кажат: што гледала, нели го знае каков е, така и треба, отишла со него у кола, па ќе пријавува силување итн, итн. Јасна ли ти е сега разликата?
Во Макеонија ти гарантирам дека секоја втора девојка е силувана од нејзиниот дечко, ама ниту една нема пријавено.

Има ли маж меѓу вас што прекинал однос кога девојката не сака, или сте Швеѓани само кога треба кафето да се плати?
Јас сум Балканец бре, не само што не плаќам кафе - туку и предигра рипам, на суво ја онадам, и редовно се трудам да завршам пред нејзе!
Еј, не се напнувај бе толку, јес да не тролаш којзнае колку добро ама за мноштвото од публикава и твоево ниво на тролање е повеќе од доволно. ;)

Патем, Џулиан Асанж го крка заради својот политички активизам - а не заради кучката која го пријавила по нечија наредба, за исмислен „прекршок“. Таква е судбината на хероите, свесните и разбудени луѓе кои сакаат да се обидат да направат нешто за иднината на човештовото.

Туку ајде и јас да те прашам нешто.
Независно каква е твојата религиозна определеност, кажи ми дали ти би пријавила силување ако се најдеше на местото на девојките од Келн, или другите европски градови, каде стотици девојки симултано беа силувани во јавност?
Чисто ме интересира, дали ти сметаш дека е силување ако багра заостанати муслимани од Африка, Блискиот Исток (или од било каде, и од било која вера) се тепаат кој подлабоко да ти бутне прсти, и тоа во сите телесни отвори истовремено? Дали можеби за тебе силување е поспецифична категорија, каде мора и половите органи да ти ги вметнат во твоите телесни отвори? Дали ако те силуваат во анусот, тоа не е силување пошто дебелото црево не е полов орган?

Извини ако премногу директно те прашувам. Си земав за слобода да бидам директен гледајќи дека и ти отворено и директно зборуваш и погоре опишаните силувања на стотици млади девојки низ Европа ги споредуваш со „силувачите“ кои главното злосторство им било тоа што не ставиле кондом, или предолго е*еле - не престанале во истиот милисекунд.

Затоа извини ми ја директноста, но сепак би те замолил за одговор на прашањата во претходниот пасос затоа што едноставно знам дека некој чуствителен како тебе ми ја разбира љубопитноста. :backa:

Последно уредено:
Јас сум Балканец бре, не само што не плаќам кафе - туку и предигра рипам, на суво ја онадам, и редовно се трудам да завршам пред нејзе!
Еј, не се напнувај бе толку, јес да не тролаш којзнае колку добро ама за мноштвото од публикава и твоево ниво на тролање е повеќе од доволно. ;)

Патем, Џулиан Асанж го крка заради својот политички активизам - а не заради кучката која го пријавила по нечија наредба, за исмислен „прекршок“. Таква е судбината на хероите, свесните и разбудени луѓе кои сакаат да се обидат да направат нешто за иднината на човештовото.

Туку ајде и јас да те прашам нешто.
Независно каква е твојата религиозна определеност, кажи ми дали ти би пријавила силување ако се најдеше на местото на девојките од Келн, или другите европски градови, каде стотици девојки симултано беа силувани во јавност?
Чисто ме интересира, дали ти сметаш дека е силување ако багра заостанати муслимани од Африка, Блискиот Исток (или од било каде, и од било која вера) се тепаат кој подлабоко да ти бутне прсти, и тоа во сите телесни отвори истовремено? Дали можеби за тебе силување е поспецифична категорија, каде мора и половите органи да ти ги вметнат во твоите телесни отвори? Дали ако те силуваат во анусот, тоа не е силување пошто дебелото црево не е полов орган?

Извини ако премногу директно те прашувам. Си земав за слобода да бидам директен гледајќи дека и ти отворено и директно зборуваш и погоре опишаните силувања на стотици млади девојки низ Европа ги споредуваш со „силувачите“ кои главното злосторство им било тоа што не ставиле кондом, или предолго е*еле - не престанале во истиот милисекунд.
Затоа извини ми ја директноста, но сепак би те замолил за одговор на прашањата во претходниот пасос затоа што едноставно знам дека некој чуствителен како тебе ми ја разбира љубопитноста. :backa:

Доста тресеше глупости. Ај сега да кажеш, ама онака, од предниот кортекс, дали твоето тврдење дека сите муслимани се силувачи те сведува на газела која се плаши од секој лав?

@Agda Beata кога тие можат да напаѓаат во име на религија, другите можат во име на раса. Не постојат бели муслимани. Без разлика на потекло. Јас сум бел, светли очи и светла коса. Наречи ме како сакаш, но секогаш ќе имам арогантен став кон други раси. Посебно кон мајмуни од Африка и Азија што се занесуваат дека можат да го освојат светот. Ако дојде до класична војна, кои ќе бидат страните? Од една страна сите можни белци, католици, православни, протестанти (последниве ми се сумњиви) и атеисти, а од друга Црнци, Арапи муслимани. Која плодна почва е за white power vol3 леле леле...

Како мислиш не постојат бели муслимани? А јас?

Не можам сосила да ве убедам дека не, не е така, погрешно сте ме сфатиле. Јас ќе пишам еден пост, сто души ќе ми реплицираат на него. Сто души кои сметаат дека ја занемарувам закоравената религија која ги дискриминира жените и учи дека се инфериорни. Не ми оди во прилог тоа, разбирате ли? Исто како што не ми оди и расизмот, како од нивна, така и од ваша страна. Не се кријте позади зборот самоодбрана. Јас апсолутно поддржувам да се брани секој што е нападнат и загрозен, ама ова вашево не ми изгледа како такво.
А според тебе што треба да почнат да прават за да имаме право на самодобрана ??
Силување,крадење,тепање,убивање не се доволни причини за самоодбрана И ТОА ВО СОПСТВЕНИОТ ГРАД И ДРЖАВА !?!?
Неможе некој од курац дојден да ми кажува како треба ја да постапувам и како да се понашам у мојата држава. Ко што може ја кога идам у странство да играм по нивните правила, ке може и они по моите. Ако не фајронт од тука .

И после јас сум таа што генерализира...
Ванлок, колку муслимани лично познаваш и си поблизок со нив? Со колку од нив имаш правено муабет за религии и си имал жестоки дебати?
Јас ќе ти кажам за мене, имам и другари/ки муслимани овде и сме правеле муабет за религии и кога ќе намирисам било каков обид за наметнување „вадам очи“. Ми се случило милион пати. Меѓу нив имало и такви мирољубиви и емотивни битија кои само веруваат во бог и сметаат дека не смеат на никој да му наштетат. Колку и да сметам дека е ретардирано да бидеш религиозен, ако видам дека човек е добар и не би наштетил никому, не го дирам, нека верува во каков и да е имагинарен пријател.

Од друга страна пак, додека повеќето во Македонија само на форум се жалат конкретно од наметнувањето од страна на некои Албанци, Агда, златен мој, додека беше таму за малку ќе се потепаше со еден џандар Албанец, бивш оџа, кој беше доволно арогантен да злоупотребува униформа за сите кои на некаков начин ќе му се спротивстават. Е јас паднав на муабет со него и за религии и за угнетување на жени и тоа беше доста жестока расправија. Така да немој да ми расправаш ти мене за тоа дали сум плен или дали сум со затворени очи.

Многу отидовме оф топик, ако не се лажам се согласивме еднаш(кога се одлучуваше за насловот на темава) дека мултикултурализмот и не е така лош ако не се злоупотребува. После гледам некако многу го промени ставов.

Па јас сеуште немам ништо против мултикултурата. Но немам ништо против мултикултурата во изворната смисла на тој поим, а не тоа што денешнава пропаганда не хипнотизира дека мултикултурата би треба да значи.
Не само што немам против, туку напротив многу би сакал да можам безбедно да отидам на гости кај некој муслиман во Сирија на пример. Некој семеен човек со традиционални вредности, да ми ја покаже нивната кујна, музика, обичаи - нивната култура. Да го викнам и јас него на гости кај мене дома, да му ја покажам нашата култура.
Но потоа да се разделиме, како пријатели. Секој дома, во сопствената култура. Нормално, со закажување на идни дружења.

Тоа е мултикултура. Јас не го сменив својот став. Светот се смени драстично на полошо. Сега во Сирија се води војна, исто како и во сите секуларни држави каде исламот е водечка релгија. Во исто време затуцаните заостанати теократски монархии, владеени од наследни кралеви-свештеници, тие се главните сојузници на светските извезувачи на демократија - ’муриканците. Заедно извезуваат тероризам кај секуларните соседи, и потоа добиениот терористички продукт го извезуваат во Европа. Шансите да најдам соодветен човек за размена на култура меѓу тие мигранти, се премали за нормален претпазлив човек непотребно да ризикува.

Затоа не ми зборувај дека јас не сум за мултикултура само затоа што не сакам увоз на нечија туѓа култура. Затоа што не сакам таа туѓа култура да ја уништи и замени мојата сопствена култура, и културните вредности на средината од која потекнувам.

Активисти намеравају да исеку ограду на словеначко-хрватској граници
у Азилантска криза, ВЕСТИ ДАНА, Регион 9. јануара 2016. 0

Група активиста „Исецимо ограду“ намерава да за викенд спроведе акцију пресецања ограде на словеначко-хрватској граници, преноси бечки дневник „Стандард“.

Активиста у групи „Исецимо ограду“, коју организује левичарска партија „Раднички фронт“, активна је преко Фејсбука и указује на штету коју је ограда нанела по животињски свет.

„Желимо да заједно са пријатељима у Словенији и другим људима пресечемо граничну ограду и уклонимо бодљикаву жицу“, рекао је Марко С. из Загреба за Стандард.

Додаје да је бодљикава жица оштра и да се животиње у њу упетљају, исеку и искрваре.

Каже да је оно што га више узнемирава јесте чињеница да ограда није у сагласности са данашњом Европом и њеним вредностима и подсећа на већ давна времена.

„Стандард“ подсећа да је последњи пут видљива граница између Словеније и Хрватске постојала за време италијанских фашиста.

Ограда је постављена само да би злоупотребио осећај несигурности грађана и поене прикупила десна политичка сцена, сматра Марко.

Словеначки активисти против ограде долазе пре свега из пограничног региона Дољенска и Приморска, али је већина из Хрватске, како објашњава словеначки политиколог Марко Ловец бечком дневнику.

Они су, како је подсетио, већ више пута ограду из симболичних разлога пресецали, а за време божићних празника су делове ограде постављали на више мостова у Словенији и тако затворили пролаз за пешаке, како би показали шта представља ограда за становнике пограничног региона.

Већина Словенаца, подсећа „Стандард“, јесте за постављање ограде, показују последња истраживања, а све политичке партије, изузев „Уједињене левице“, подржавају мере обезбеђивања граница, за разлику од интелектуалаца и коментатора који се критички изјашњавају.

„Док се талас избеглица наставља, ограда служи само као мера застрашивања и претње према Хрватској и другим државама на југу. Она показује мигрантима да не могу наставити путовање и да ће бити враћани, као и да ће проблем других држава бити ако не успоставе рестриктивни гранични режим“, рекао је Ловрец.

„Стандард“ наводи да је мађарска ограда, која је далеко херметички затворенија него словеначка, изазвала последице за поједине Европљане са Балкана.

Многи грађани земаља Југоисточне Европе путују као туристи у земље ЕУ и тамо раде на црно, а до сада су то лако чинили, јер су се, након истека 90 дана, колико имају право легалног боравка, враћали преко зелене границе, што сада више није могуће.

„Стандард“ истиче да се из те чињенице у Мађарској развио „бизнис“.

Према изјавама, које је лист прикупио, мађарски цариници тренутно узимају 800 евра за пуштање илегалних радника, након истека 90 дана легалног боравка у ЕУ, преко границе у Србију уз печат са лажним датумом.

Радници на црно се, како тврди лист, превозе у посебно за то предвиђене аутобусе, којима се превозе преко границе у Србију.

Танјуг

http://www.vaseljenska.com/vesti-da...iseku-ogradu-na-slovenacko-hrvatskoj-granici/

Тоа што тебе сите муслимани ти се гледаат силувачи нели те сведува на антилопа на која сите лавови и се закана?
A ако не сите , тогаш кои лавови се опасност за антилопата !?!?
Ја до сега за лавови вегетаријанци или вегани не сум чул.

Активисти намеравају да исеку ограду на словеначко-хрватској граници
у Азилантска криза, ВЕСТИ ДАНА, Регион 9. јануара 2016. 0

Група активиста „Исецимо ограду“ намерава да за викенд спроведе акцију пресецања ограде на словеначко-хрватској граници, преноси бечки дневник „Стандард“.

Активиста у групи „Исецимо ограду“, коју организује левичарска партија „Раднички фронт“, активна је преко Фејсбука и указује на штету коју је ограда нанела по животињски свет.

„Желимо да заједно са пријатељима у Словенији и другим људима пресечемо граничну ограду и уклонимо бодљикаву жицу“, рекао је Марко С. из Загреба за Стандард.

Додаје да је бодљикава жица оштра и да се животиње у њу упетљају, исеку и искрваре.

Каже да је оно што га више узнемирава јесте чињеница да ограда није у сагласности са данашњом Европом и њеним вредностима и подсећа на већ давна времена.

„Стандард“ подсећа да је последњи пут видљива граница између Словеније и Хрватске постојала за време италијанских фашиста.

Ограда је постављена само да би злоупотребио осећај несигурности грађана и поене прикупила десна политичка сцена, сматра Марко.

Словеначки активисти против ограде долазе пре свега из пограничног региона Дољенска и Приморска, али је већина из Хрватске, како објашњава словеначки политиколог Марко Ловец бечком дневнику.

Они су, како је подсетио, већ више пута ограду из симболичних разлога пресецали, а за време божићних празника су делове ограде постављали на више мостова у Словенији и тако затворили пролаз за пешаке, како би показали шта представља ограда за становнике пограничног региона.

Већина Словенаца, подсећа „Стандард“, јесте за постављање ограде, показују последња истраживања, а све политичке партије, изузев „Уједињене левице“, подржавају мере обезбеђивања граница, за разлику од интелектуалаца и коментатора који се критички изјашњавају.

„Док се талас избеглица наставља, ограда служи само као мера застрашивања и претње према Хрватској и другим државама на југу. Она показује мигрантима да не могу наставити путовање и да ће бити враћани, као и да ће проблем других држава бити ако не успоставе рестриктивни гранични режим“, рекао је Ловрец.

„Стандард“ наводи да је мађарска ограда, која је далеко херметички затворенија него словеначка, изазвала последице за поједине Европљане са Балкана.

Многи грађани земаља Југоисточне Европе путују као туристи у земље ЕУ и тамо раде на црно, а до сада су то лако чинили, јер су се, након истека 90 дана, колико имају право легалног боравка, враћали преко зелене границе, што сада више није могуће.

„Стандард“ истиче да се из те чињенице у Мађарској развио „бизнис“.

Према изјавама, које је лист прикупио, мађарски цариници тренутно узимају 800 евра за пуштање илегалних радника, након истека 90 дана легалног боравка у ЕУ, преко границе у Србију уз печат са лажним датумом.

Радници на црно се, како тврди лист, превозе у посебно за то предвиђене аутобусе, којима се превозе преко границе у Србију.

Танјуг

http://www.vaseljenska.com/vesti-da...iseku-ogradu-na-slovenacko-hrvatskoj-granici/

Ја исекоа веќе. Имаше и уапсени ако не се лажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom