Ти уште од старт си одлучил дека тебе филмот нема шанси да ти се допадне пошто е нов и си го гледал со тој мајндсет. И не ти се допаднал. Fair enough.izigraj ja Kotor knights of the old republick 1 i 2 i posle kazi mi kako moze edna reciklaza na new hope da te impresionira do toj stepen da ja branis deka ne smee da se gleda kako somostoen film pa ko so da go gleam ko trailer? nemoze od tolkav lore da idat na istoto pa istoto klasika holivud govnarija
Мене не ми смета што ЈЈ позајмил елементи од филмовите со кои сум израснал и кои ме врзале за оваа франшиза. Но тука завршува цела таа споредба зашто ликовите се скроз различни, па дури и Kylo Ren кој навидум делува дека е само уште еден Darth Vader, Rey дека е новиот Luke, Finn дека е рандом црнец ради кворум, Poe Dameron новиот Han Solo... Реков прв филм од нова трилогија и само можеме да претпоставуваме во кој правец ќе се развива приказната и ликовите. Некои можеби ќе бидат deja-vu, други не, ќе дискутираме кога ќе видиме повеќе од нив во иднина.
Ќе се согласам дека приказната не е уникатна, што не е криминал бидеќи се работи за филм во еден ист универзум, од можни 10 ќе му симнам една оцена бидеќи се друго ми беше ебано фантастично. Ликовите ми се доволно интересни и комплексни за долгорочно да сакам да се поврзам со нив и да научам повеќе за нивното минато и иднина. Сметам дека во наредните филмови Luke и Leia ќе имаат closure/exit сличен на Han Solo (немора да значи и умирање) и ќе ја предадат франшизата на новите ликови Rey, FInn, Poe Dameron, BB-8.
За хуморот треба да дискутираме? Јar Jar Binks левел или поблизок на оригиналната трилогија?
Ајде да позбориме малку и за специјалните ефекти и камерата. The Force Awakens е сниман на стариот начин со употреба на што е можно повеќе практични ефекти, статисти во костими, огромни изградени сетови и макети наспроти зелено платно и CGI. Секако користат и CGI каде што нема избор како на пр. за вселенските битки, одредени вонземјани и слично но тоа е сведено на минимум и тоа се познава. Дури се одлучиле за Snoke и Maz Kanata да бидат motion capture ликови наспроти CGI што доволно говори за посветеноста JJ Abrams и екипата да направат што е можно подобар и '"пореален" филм.
За инзворедните кадри и камера ќе ја земам на пример акцијата надвор од кантината на Maz Kanata каде се води битката има момент кога им прелетуваат Tie Fighters и X-Wings над глава на Finn, Han и компанија и камерата го следи леталото а даваат крупен кадар на ликот доле на земја. Јас како публика имав чувство дека сум таму. Исто и кореографијата делуваше премногу "down to earth" споредено со епизода I, II, III каде џедаите летаат, рипаат од згради итн тука се борат како аматери, пошто всушност тоа и се, и тоа веднаш најде на критика како мавтањето со Lightsaber-и не било на ниво. За споредба гледај го дуелот меѓу Yoda и Darth Sidious колку само детски и патетично тоа изгледаше.
Направи паралела помеѓу The Force Awakens и The Hobbit и разликата во практични визуелни ефекти и CGI е јасна како ден и ноќ. За камерата и кадрите нема да зборам, ќе оставам само една слика која се кажува.