Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Не.

Ќе отвориме тема инаетот како специјална доблест во исламот.

Немој голем си,молим те да се разбереме како луѓе.

Штo имa бе зa рaзбирaње.

Еднoстaвнo е - реметaт јaвен ред и мир.

И оди нека ти објасни некој што е реметење на јавен ред и мир не се резили овде...

Дали ако оџата повикува на молитва потивко ќе има проблем во однос на светата книга на муслиманите?
Мора да смета на другите и да е премногу гласно или може да е симболично, како на времето - да се качи оџата на минаре и да вика?
Така е многу потивко.

Што велиш на тоа: да се исклучат мегафоните, а оџите да стегнат патот и да се качуваат да повикуваат на молитва колку што ги држи гласот?
Дали така ќе се прекрши некој исламски закон?

П.С. И немој и мене да ми влеташ со тоа: камбаните пак да не се тивки: не се, но тие се од памтивек и не може да се стишат освен да прекинат да се нишаат - а тоа да се случи во овие 333 години е невозможно. Муслиманите додадоа новитети со овие мегафони, а тоа не е ок - тоа сакаат да кажат другарчињата што дискутираат на оваа тематика ислам - мегафони!

Одговори на моето прашање.

Разбирам дека сметаме ама ќе трпиш дур не ти прокрварат ушите.

Pis :)

Секoј нoрмaлен чoвек гo пaли дoбрa цицкa, гз....

Мoжaм дa те рaзберaм и дa си геј.

Амa дa се пaлиш нa урлaње нa мегaфoн сo пoмислa декa кaури и ќaфири се "нервирaaт", е нaјблaгo кaжaнo - ретaрдирaнo.

Целиот муабет се сведува на тоа дека со ваков пристап никогаш нема да се реши тој проблем.
А инаку "нарушување на јавен ред и мир" е широко поле за дискусија :)
на пр. за мене како муслиман, нарушување на јавен ред и мир се исто така и дискотеките кои се слушаат повеќе отколку што треба.

Целиот муабет се сведува на тоа дека со ваков пристап никогаш нема да се реши тој проблем.
А инаку "нарушување на јавен ред и мир" е широко поле за дискусија :)
на пр. за мене како муслиман, нарушување на јавен ред и мир се исто така и дискотеките кои се слушаат повеќе отколку што треба.
Ama smetate deka e preterano i treba da se smeni taka? Toa e bitno. Mene mi e ubav toj povik ama koga bi bil vistinski, i po tivok, bi bil mn poubav.

Ama smetate deka e preterano i treba da se smeni taka? Toa e bitno. Mene mi e ubav toj povik ama koga bi bil vistinski, i po tivok, bi bil mn poubav.
Веќе реков дека тоа е широко поле за дискусија, мене како муслиман не ми смета, и не сметам дека е претерано, а на некој му смета.
Исто како што мене ми смета звукот од дискотеката, а на некој не му смета.
Тоа си е индивидуална работа.
Но доколку има луѓе на кои им смета, јас да се прашувам би се согласил да се намали јачината на звучниците, односно да се најде некој разумен компромис(шо би рекол Хорхе Мудриот) :)
НО, со ваков пристап како од овие форумски ликови, тој проблем никогаш нема да се реши.

А на што мислиш со ова: Mene mi e ubav toj povik ama koga bi bil vistinski?

Секoј нoрмaлен чoвек гo пaли дoбрa цицкa, гз....

Мoжaм дa те рaзберaм и дa си геј.

Амa дa се пaлиш нa урлaње нa мегaфoн сo пoмислa декa кaури и ќaфири се "нервирaaт", е нaјблaгo кaжaнo - ретaрдирaнo.
Никаде не потенцирав дека ме пали тоа и дека сакам гласно да биде итн. Не измислувај. Нормално сакав да дискутирам,а ти навлегуваш со сила.

Дали ако оџата повикува на молитва потивко ќе има проблем во однос на светата книга на муслиманите?
Мора да смета на другите и да е премногу гласно или може да е симболично, како на времето - да се качи оџата на минаре и да вика?
Така е многу потивко.

Што велиш на тоа: да се исклучат мегафоните, а оџите да стегнат патот и да се качуваат да повикуваат на молитва колку што ги држи гласот?
Дали така ќе се прекрши некој исламски закон?

П.С. И немој и мене да ми влеташ со тоа: камбаните пак да не се тивки: не се, но тие се од памтивек и не може да се стишат освен да прекинат да се нишаат - а тоа да се случи во овие 333 години е невозможно. Муслиманите додадоа новитети со овие мегафони, а тоа не е ок - тоа сакаат да кажат другарчињата што дискутираат на оваа тематика ислам - мегафони!

Воопшто не е ни срам,ни грев ни проблем молитвата да биде потивка. Баш како што велиш,порано на минаре се качувале.

За вториот пасус: Не. Нема да се прекрши никаков закон.

За новитети и црквите додадоа мегафони. Не знам колку си видел.

Никаде не потенцирав дека ме пали тоа и дека сакам гласно да биде итн. Не измислувај. Нормално сакав да дискутирам,а ти навлегуваш со сила.

Не пoтенцирaш, aмa oчигледнo е.

Кaквa бе дискусијa зa нештo тoлку oчигледнo.

Зaбрaнa зa мегaфoни у џaмии и тo е тo.

Многу сте исламофобични за народ што 550 години бил под шеријатска управа :D

Веќе реков дека тоа е широко поле за дискусија, мене како муслиман не ми смета, и не сметам дека е претерано, а на некој му смета.
Исто како што мене ми смета звукот од дискотеката, а на некој не му смета.
Тоа си е индивидуална работа.
Но доколку има луѓе на кои им смета, јас да се прашувам би се согласил да се намали јачината на звучниците, односно да се најде некој разумен компромис(шо би рекол Хорхе Мудриот) :)
НО, со ваков пристап како од овие форумски ликови, тој проблем никогаш нема да се реши.

А на што мислиш со ова: Mene mi e ubav toj povik ama koga bi bil vistinski?
Ubav mi e ezanot no Koga e taka zvucen I ne sinhroniziran vpecatokot e iritiracki. A na vistinski mislam vistinski muzeinot da e iskacen gore I da povikuva so svojot Glas.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom