- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.199
50 евра од заб.Stavanje kruni i takvi raboti e izgor skapo, ama pak proveri vo MKD kakvi se cenite za toa.
50 евра од заб.Stavanje kruni i takvi raboti e izgor skapo, ama pak proveri vo MKD kakvi se cenite za toa.
Kruna ne bese koga ti stavaat nov zab vrz stariot? Mozno e da sum zbunka neso.50 евра од заб.
Можеш и така да ги кажеш. Обвивка за зајакнување на забот.Kruna ne bese koga ti stavaat nov zab vrz stariot? Mozno e da sum zbunka neso.
Mislev na toa deka implanti i nadgradbi se skapi, nemam bas znaenje od stomatologija.
Во Битола е толку, 50 евра од заб, ставање на навлака. Веројатно тоа се мисли под круна. И јас не сум некој експерт за стоматологија.Kruna ne bese koga ti stavaat nov zab vrz stariot? Mozno e da sum zbunka neso.
Mislev na toa deka implanti i nadgradbi se skapi, nemam bas znaenje od stomatologija.
Ставро не можеш да ги споредуваш работите по апсолутната вредност на цената.Има неколку работи кои во Македонија се навистина ефтини, стоматолошките услуги се дел од нив. Во целина земено, цените на повеќето услуги се ефтини. Цените на лебот, овошјето и зеленчукот исто.
И тука некаде завршува приказната со поефтиното.
Во Македонија можеш ефтино да јадеш леб, шопска салата, и да си ги поправиш забите.
ОК јасно, но сакам да кажам дека дури и со таква споредба само набројаните работи се поефтини.Ставро не можеш да ги споредуваш работите по апсолутната вредност на цената.
Коа ќе ти кажат дека во Германија пола кило бел леб чини евро и пол, те удира во глава, ама коа ќе ја споредиш куповната моќ, работите поприлично се менуваат.
Ставро ти поима немаш.Тоа е многу интересен момент. Никој не се враќа. Не се знае точната бројка на луѓе кои ја напуштија Македонија во последната декада, од 100 000 до аполакиптичните 600 000. Процентот на оние кои се вратија не верувам дека е повеќе од 5%.
Некој од овие што тврдат дека во Македонија е подобро да даде логичко објаснување?
не знам кој курац ти се правиш паметен, јас дали ке се вратам назад или не не е твоја работа, ниту ти ја пофалив МКД, .... најмалку што можеше е тоа да видиш каде се вклучив во дискусија и ке ти беше јасно што кажувам, некој тврдеше дека кај нас све е поскапо, а сега нешто во твој стил, ако тебе не ти се допаѓа во МКД, замини си бе човек,ко сите нас, што кој курац се мачиш, немој само да ми кажиш дека не можеш, покарј толку народ како што се тврди ‚ 600К се иселил само ти не можеш ? или полесно ти е да дремиш на форум 24 сати.Човек, врати се овде, ако е полошо надвор. Имаш гага здравство кое вклучува и забни услуги, водоводџии/мајстори по багателна цена, ефтини ќирии, градинки колку сакаш. Не знам што се мачиш и ти и твоите коа имате ветена земја овде.
Епа спореди, колкава е плата на забар во Македонија и УСА ?Пунтер ме потсети. Забот ми направи пулпид, и за вадење на нерви и ставање на корона цената беше 2.000 USD. Правиме муабет за поправка на 1 заб.
Имаат врскиНекој од овие што тврдат дека во Македонија е подобро да даде логичко објаснување?
Епа оти кај нас за 400 денари имаш хелио-пломба пола стоматолози заминаа во Германија.Пунтер ме потсети. Забот ми направи пулпид, и за вадење на нерви и ставање на корона цената беше 2.000 USD. Правиме муабет за поправка на 1 заб.
Стоматолошките услуги во ниедна нормална и средена земја не се евтини и не треба да бидат евтини. Не е ова шнајдер или кондураџија па за ич пари да ти поправа.Во Битола е толку, 50 евра од заб, ставање на навлака. Веројатно тоа се мисли под круна. И јас не сум некој експерт за стоматологија.
Има неколку работи кои во Македонија се навистина ефтини, стоматолошките услуги се дел од нив. Во целина земено, цените на повеќето услуги се ефтини. Цените на лебот, овошјето и зеленчукот исто.
И тука некаде завршува приказната со поефтиното.
Во Македонија можеш ефтино да јадеш леб, шопска салата, и да си ги поправиш забите.
Никој тука не јади леб по две кила на ден како кај нас. Јадење леб во големи количини е одраз на сиромаштија.Ставро не можеш да ги споредуваш работите по апсолутната вредност на цената.
Коа ќе ти кажат дека во Германија пола кило бел леб чини евро и пол, те удира во глава, ама коа ќе ја споредиш куповната моќ, работите поприлично се менуваат.
А да споредиме која е цената за едукација на забар во Мк и УСА? Астрономска разлика.Епа спореди, колкава е плата на забар во Македонија и УСА ?
Ем сакате ефтини услуги, ем се жалите мали ви биле платите, овие две работи не одат заедно.
А колку треба да биде? 500 евра? Немаш видено луѓе од централен САД, 90% од нив неможат да си припуштат стоматологија и во забите се како диви свинчиња, знам, ги имам видено. Цената за стоматологија е многу висока и многу луѓе не можат да си припуштат одење на забар. Не правам муабет за емигрирани Македонци или други европјани, правам муабет за луѓе кои се родени во Америка.Епа оти кај нас за 400 денари имаш хелио-пломба пола стоматолози заминаа во Германија.
Во ред ли е еден стоматолог да зема од заб по 400-600 денари?!
Срамота е и да се спомни.
Стоматолошките услуги во ниедна нормална и средена земја не се евтини и не треба да бидат евтини. Не е ова шнајдер или кондураџија па за ич пари да ти поправа.
Срамота е кај нас механичар некој или ко валво повеќе од доктори и стоматолози да заработува. Никаде на запад го нема тоа.
Никој тука не јади леб по две кила на ден како кај нас. Јадење леб во големи количини е одраз на сиромаштија.
Дури и со главно јадење многу ретко леб, скоро ич да не се јади. Најчесто за доручек јадат Semmeln или Brezeln и тоа е.
Da da skapo e na primer da popravas zabi na Holywood avenija...Imas i na Main str ...poeftino.Sekoj razlicno si ja ceni rabota...Tvojata cena e daleku povisoka od normalnata...I bi trebalo da znaes deka so bilo kakvo osiguruvanje paga i upola od taa cena! Deka e skapo skapo ama mozes da si prepustis! Plus so sekoe osigurannje (duri i onie od 15 dolara mesecno) imas godisen besplaten pregled i dve cistenja.А да споредиме која е цената за едукација на забар во Мк и УСА? Астрономска разлика.
Не сакам ефтина услуга, не се жалам дека ми е мала платата. Направив споредба за минималец во Македонија и минималец во странство, во двата случаи едвај се преживува.
А колку треба да биде? 500 евра? Немаш видено луѓе од централен САД, 90% од нив неможат да си припуштат стоматологија и во забите се како диви свинчиња, знам, ги имам видено. Цената за стоматологија е многу висока и многу луѓе не можат да си припуштат одење на забар. Не правам муабет за емигрирани Македонци или други европјани, правам муабет за луѓе кои се родени во Америка.
Механичарите и тука прават повеќе од забарите. Знам механичари што имаат јахти.