Турција собори руски авион

• Креатор на темата Креатор на темата silmarillion
  • Време на започнување Време на започнување
Да бе исто како што скокна Русија за Србија...

Дечко, конфликт помеѓу САД + ВБ (НАТО) и Русија, нема да се случи поради Турција.
Како што кажав - топовско месо ама постепено ќе се пука, ова се стратегии не е Ред Алерт Јурис ривенџ.
Прочитај ми ги сите коментари и самиот ќе гледаш дека и јас истото го велам. Војна нема да има. А иначе се уште стојам на истиот став дека Турција воошто не е банана држава како Грузија и Украина например. А иначе во ова лудо време се е можно ништо не е сигурно. А и никој не треба да се осеќа дека е безбеден. Светот дефинитивно е отидено у пм. А во иднина најмногу посакувам Ердоган во Турција да биде сменет и Путин во Русија. Овие двајцата не заслужуваат да бидат лидери во свои земји. Западните медиуми и политичари со години најмногу го критикуваат Путин и Ердоган. И многу фактори во ЕУ ги сметаат како диктатори и хипократи овие двајцата лудаци.

Последно уредено:
Го пупуши Путин поштено. Мислеше ова е Грузија/Украини, ама гадно се заеба типацот.
Не дека ќе има војна или нешто, ама голем шамар за путинчо.
Он може да ги активира курдите, ама не е тоа нешто ново, 40 години турција војува со нив, само може и чеченија да се активира...така да интересни времиња доаќаат.
А тука не ми јасно, како мнозинството се палат на русија, кога реално гледано за нас турција каде каде поголема подршка ни има дадено.
Некои преку ноќ забораваат дека русија е сојузник со грција.
Ама јеби га, мнозинството уште се палат на србија, кога тие се браќа со грците... па најди логика ти тука.
Реално не мислам дека Ердоган е глуп, колку гоодини е на власт, и штом соборија авион нема шанси тоа да не било испланирано неколку чекори унапред.
Како и да е, некој покажа муда...

Го пупуши Путин поштено. Мислеше ова е Грузија/Украини, ама гадно се заеба типацот.
Он може да ги активира курдите, ама не е тоа нешто ново, 40 години турција војува со нив, само може и чеченија да се активира...така да интересни времиња доаќаат.
А тука не ми јасно, како мнозинството се палат на русија, кога реално гледано за нас турција каде каде поголема подршка ни има дадено.
Ама јеби га, мнозинството уште се палат на србија, кога тие се браќа со грците... па најди логика ти тука.
Реално не мислам дека Ердоган е глуп, колку гоодини е на власт, и штом соборија авион нема шанси тоа да не било испланирано неколку чекори унапред.

koja glupost ti e postot, ti imas nesto makedonsko vo tebe? ne se sekjavass deka 500 godini sme bile robovi? 500 godini ni ja cicale drzavata i ni ubivale sinovi, 500 godini stradanja, koja ebana poddrska ni dale? sto ni pikaat turska propaganda preku serii i finansiraat izgradba na vahabisticki dzamii kaj sto nema nieden musliman? toa e taa poddrska.

Аман еден авион, една жртва (копилот), војна е - мора да има жртви.
Ако некој го пуши тоа е ИСИС и нелегалниот бизнис на Турција со нафтата само за тоа никој ни А ни Б.

Ваквите коментари, колку и да не ги сакам Русија и Путин ми се некако ... аф аф.[DOUBLEPOST=1448498753][/DOUBLEPOST]

Сосема трето би било ако некоја регионална или светска сила даде подршка на некоја групација, земи пример регионалните вахаби сили кои дадоа подршка на ИСИС и другите "бунтовници".

Чеченија дечко е одамна завршена прича.

Е не ќе дадеме некој друг да го паљи се бензин.
Е нема бе ние ќе се паљиме.

Шала на страна, Русија добива подршка бидејќи се бори против знаеш кој а тие (знаеш кој) знаеш што прават и каква агенда имаат.

Тоа дали и зошто даваат или не дааваат подршка е помал проблем, проблемот со ИСИС и калифатот е над тоа, не за џабе не само ние него дури и Американците се палат на Путин, и тоа најконзервативните.

Абе се тоа се пиромани.

koja glupost ti e postot, ti imas nesto makedonsko vo tebe? ne se sekjavass deka 500 godini sme bile robovi? 500 godini ni ja cicale drzavata i ni ubivale sinovi, 500 godini stradanja, koja ebana poddrska ni dale? sto ni pikaat turska propaganda preku serii i finansiraat izgradba na vahabisticki dzamii kaj sto nema nieden musliman? toa e taa poddrska.

А една подршка што ни има дадено Русија... Самсоненко ако го рачунаш ти за подршка.

WOW, абе Германците измислија атомска бомба !
Не е нешто компицирано да се собори авион, веројатно живееш у темната доба.[DOUBLEPOST=1448499257][/DOUBLEPOST]
Јаки муда е да си најголем криминалец во Турција.
Јаки муда...

(башка актот - чекаше да соработуваат па да нема придружба од ловци па собориле авион, плус - хеликоптер кој веќе беше приземјен/статичен... јаки муда, јаки...)

Е не ќе дадеме некој друг да го паљи се бензин.
Е нема бе ние ќе се паљиме.

Шала на страна, Русија добива подршка бидејќи се бори против знаеш кој а тие (знаеш кој) знаеш што прават и каква агенда имаат.

Тоа дали и зошто даваат или не дааваат подршка е помал проблем, проблемот со ИСИС и калифатот е над тоа, не за џабе не само ние него дури и Американците се палат на Путин, и тоа најконзервативните.

Абе се тоа се пиромани.
Турција ги поддржува турмените во сирија и умерената коалиција која сака да го собори Барашар ал-асад.
Турција не ја подржува ИСИС директно, но не е за целосно нејзино уништување без смена на Асад. Причата со Асад е тоа што он ја создате ПКК и триста пиздарии на Труција им направи, така да ситуацијата е многу покомпликувана.
Се додека е Асад на власт ќе има таму проблеми.
Но ајде, времето ке покаже.

Што ? :D
Денес нафтен конвој гробница е направен виде ? :D
Имам пречувство дека за неколку години и Русија и Турција ќе останат со питачки стап. Лошо им се пишува и на Путин и на Ердоган. :)

WOW, абе Германците измислија атомска бомба !
Не е нешто компицирано да се собори авион, веројатно живееш у темната доба.[DOUBLEPOST=1448499257][/DOUBLEPOST]
Јаки муда е да си најголем криминалец во Турција.
Јаки муда...
Не знам колку е комплицирано, ама колку пати руски авиони имаат влезено во просоторот на велика британија и норвека па сето тоа останало само на медиумски постови.
Он колку што ме држи меморија прв им сруши авион, така да сега може тоа да се релативизира колку се сака, ама фактите се факти

Турција ги поддржува турмените во сирија и умерената коалиција која сака да го собори Барашар ал-асад.

Хах, муабетот ти е; Што не му ја даде Тито на Гоцета Маќедонија слободна да бидит?

Нема умерена коалиција, дувет многу ветришча.[DOUBLEPOST=1448499877][/DOUBLEPOST]
Турција не ја подржува ИСИС директно, но не е за целосно нејзино уништување без смена на Асад. Причата со Асад е тоа што он ја создате ПКК и триста пиздарии на Труција им направи, така да ситуацијата е многу покомпликувана.

Не бе Турција го поддржува ВМРО и МПЦ, по јајца... уствари обратно.
Чудно зошто порано не реагираше Турција против ППК и на подруг начин, некако не е компликувана ситуацијата.[DOUBLEPOST=1448500195][/DOUBLEPOST]
Се додека е Асад на власт ќе има таму проблеми.
Но ајде, времето ке покаже.

Не, додека се интересите на САД и РФ ќе има проблеми.
Мислам дека ќе се префрли тежиштето кон Ирак - од таму ќе се заборави и Асад и масад оти ќе има ново жариште. Е сега дали на граница на РФ дали кон ЕУ или САД.

Шознам.[DOUBLEPOST=1448500322][/DOUBLEPOST]
А една подршка што ни има дадено Русија... Самсоненко ако го рачунаш ти за подршка.
Ми чуе за поддршката на Русија.

Нека горат сите ИСИС и останати фанатици (не е битно од која религија, во овој случај се погоди ислам кои 90% од жртвите и се муслимани) со се нивните господари, тоа ни е битно нам - тие што се паљил со бензин на Русија.

Последно уредено:
Пред неколку години (7-8) веќе беше очигледно дека Русија ќе станува се помоќна и помоќна и дека ќе има далеку поголемо влијание во светот од пред 2 децении. Но не очекував тоа да се случи така брзо. Дали политиката на САД беше катализаторот или генијалните потези (да набројувам?) на Путин, не знам.
Кога беше војната со Грузија, на Запад доста се зборуваше дека следна е Украина. Воопшто не верував, но сите знаеме што се случи лани.
Кога почна граѓанската војна во Сирија, се зборуваше дека Русија може да интервенира и таму. Не само што мислев дека нема да се случи тоа, туку мислев дека САД ќе го бомбардираат Асад (што реално беше многу блиску во 2013).
А сега ова со Турција...

Ердоган ќе падни. Ок, можеби и не, но Турција сигурно ќе падни. И не, Русија нема да биде причината за тоа. САД ќе бидат. Клучната стратегија поради која САД се толку моќни е држење на непријателите и сојузниците расцепкани. Турција стана премногу моќна и почнаа да прават многу работи кои се во нивна корист а не им одат баш многу на останатите (САД, Русија...).
Колку реално е моќна Турција ќе покажат Курдите, протестантите, военото раководство кои во иднина ќе бидат се повеќе и повеќе потпомогнати од надворешни структури.

Може до утре да се расправа за тоа дали Русите со авионот навлегле во турскиот воздушен простор или не. И тоа нема никогаш да се докаже зошто и едната и другата страна ќе доставуваат „докази“ кои ги потврдуваат нивните тврдења, но една работа е јасна: дури и да имало нарушување на воздушниот простор, тоа било за многу кратко време и Русите не претставувале сигурна закана за Турција. А ова многу добро го знаат и политичарите во Турција. Путин е во право што вели дека ова е забивање нож во грб. Ако не сте знаеле, Русите исто така бомбардираат позиции на ИД со помош на информациите кои ги добиваат исто така и од бунтовниците кои се поддржувани од САД. Непријателот е заеднички а различно мислење постои само кога станува збор во врска со Асад. И ова го знаат и самите Турци, сега што глумат така малку.
Русите колку и да се екстремни (најекстремни од сите словенски народи според мене) пак никогаш не би го повлекле први орозот, секогаш воделе одбранбена политика.

Одговор од Русија ќе има, ама тој ќе биде „спакуван“... ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom