Едгар Алан По

С

Сатори

Гостин
~

Едгар Алан По ~ брилијантната пијаница, /дем, имам респект за поетов, пред се затоа што знае на толку совршен начин да ги долови смртта и деструкцијата во своите стихови.
Едгар за мене е нешто како Достоевски во поезијата.

Омилените стихови:

А занесот твој горе, знам,
со твојот огнен дух е в склад,
со твојот бол, со твојот јад,
со љубов, омраза, со плам
со чудна харфа што ти гори
и неми ѕвездине што ги стори.

Знам, сводот твој е, туку сет
свет е наш, и грд и драг.
И цветот наш е само цвет!
А твојата е сенка в ред
наш сончев зрак.

Да бев јас - ти, а ти, пак - јас,
ти ни би влеал толку страст
и толку дива средба бесна,
в твојата простосмртничка песна,
дури по сводот твој се шират
посмели звуци со мојата лира!

Стиховите во кои од првата до последната буква се пронајдов.:pipi:

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38
ALONE

by Edgar Allan Poe
(1830)
From childhood's hour I have not been
As others were; I have not seen
As others saw; I could not bring
My passions from a common spring.
From the same source I have not taken
My sorrow; I could not awaken
My heart to joy at the same tone;
And all I loved, I loved alone.
Then- in my childhood, in the dawn
Of a most stormy life- was drawn
From every depth of good and ill
The mystery which binds me still:
From the torrent, or the fountain,
From the red cliff of the mountain,
From the sun that round me rolled
In its autumn tint of gold,
From the lightning in the sky
As it passed me flying by,
From the thunder and the storm,
And the cloud that took the form
(When the rest of Heaven was blue)
Of a demon in my view.

Ех колку ги сакам стиховиве.... :)

She tenderly kissed me,
She fondly caressed,
And then I fell gently
To sleep on her breast-
Deeply to sleep
From the heaven of her breast.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
А сте ги читале ли неговите раскази? Мој предлог - Црниот мачор. Готски мистичен расказ со језив филинг.
Други: Убиството на улицата Мор, Деловен човек...Штета што на нет не успеав да ги најдам на македонски:toe:

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
Абе за лектира ми е овој Едгар Алан По, и тоа за утре ...

Да ја прочитам, и ќе кажам мое мислење :)

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Ако има некој критики за гарванот ве молам нека прати линк можи и на српски и на македонски.
Однапред Благодарам

rowling

Desperate Cranberrie
Член од
31 март 2007
Мислења
290
Поени од реакции
8
Типот е закон иако језиво ми паѓа што се оженил со 15 годишната му братучетка.Како и да е..бурен живот и одлични дела со доста симболизам!

IronTrooper

The King of Cool
Член од
27 март 2007
Мислења
1.496
Поени од реакции
32
на сите би им ја препорачал "Авантурите на Артур Гордон Пим"
ЕДИТ: не баш на сите :wink:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
FOR the most wild, yet most homely narrative which I am about to pen, I neither expect nor solicit belief. Mad indeed would I be to expect it, in a case where my very senses reject their own evidence. Yet, mad am I not -- and very surely do I not dream. But to-morrow I die, and to-day I would unburthen my soul. My immediate purpose is to place before the world, plainly, succinctly, and without comment, a series of mere household events. In their consequences, these events have terrified -- have tortured -- have destroyed me. Yet I will not attempt to expound them. To me, they have presented little but Horror -- to many they will seem less terrible than barroques. Hereafter, perhaps, some intellect may be found which will reduce my phantasm to the common-place -- some intellect more calm, more logical, and far less excitable than my own, which will perceive, in the circumstances I detail with awe, nothing more than an ordinary succession of very natural causes and effects...
Ајт, може и ќе ве инспирира да прочитате:)

............

Како си ја убил жeната: :shok:
I aimed a blow at the animal which, of course, would have proved instantly fatal had it descended as I wished. But this blow was arrested by the hand of my wife. Goaded, by the interference, into a rage more than demoniacal, I withdrew my arm from her grasp and buried the axe in her brain. She fell dead upon the spot, without a groan.
This hideous murder accomplished, I set myself forthwith, and with entire deliberation, to the task of concealing the body. I knew that I could not remove it from the house, either by day or by night, without the risk of being observed by the neighbors. Many projects entered my mind. At one period I thought of cutting the corpse into minute fragments, and destroying them by fire.
:music3:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Авантурите на Артур Гордон Пим многу ми се свиѓа,ептен добра книга.Само за жал не е зачуван крајот.

samantha

who's tha boss?
Член од
16 октомври 2007
Мислења
196
Поени од реакции
1
Drker i misticar...krvta i smrtta gi pretvora vo umetnost i ubavina...
Virtuoz so izopacen mozok

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
пијаница, јарец у хороскоп, страдал од делириум тременс,стално носел црн цилиндер, совршени раскази има во сублимираното дело-маска на црвената смрт, од темплум, какви се само... го обожавав и сега ми е посебен заради болната романтика што ја носи поезијата и црно хорорскиот сензибилитет во расказите.Авантурите на А.Г.Пим ми беше авантуристички водич во средно, а Ленор поим за романтична, своевидна Лолита на таа епоха... Го почитувам, дефинитивно!

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Авантурите на Артур Гордон Пим многу ми се свиѓа,ептен добра книга.Само за жал не е зачуван крајот.
три дена се дрецкав од земи кога ја дочитав(она што е зачувано)...оти го немаше крајот....
многу ијезива....мрачна... гррр...
и мрачен тип, како сето неубо во него да е собирано.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Хехехе, зашто бе викаш дека е толку језива?! Ако книгата Авантурите на Артур Гордон Пим е језива тогаш што е со расказите?? Зами читни од нив, па после ќе има "дрецкање од земи"!:pos2:

Член од
17 декември 2007
Мислења
178
Поени од реакции
7
Edgar Alan po mi e mornicav.Kako i da e, ima dobri stilski figuri, kontrasti, simboli... Grrr! Ubavo.

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Едгар Алан По, контроверзен, талентиран но и без сомнение еден од најнесреќните американски писатели на кој поемите изобилуваат со очај, тага и жалење. Многу го почитувам овој писател поради делото "Гарванот", бидејќи поемава е напишана во неговиот најболен период кога ја загубил личноста која најмногу му значела. А често употребуваниот збор-nevermore ги предизвикува емоциите на очај кај По, а со секое повторено nevermore, барем кај мене предозвикува интензивно растење на емоциите...и мислам дека побудува многу скриени емоции кај сите што ја имаат прочитано поемава...

Kajgana Shop

На врв Bottom