Кој е крив возачот на колата или велосипедистот?

• Креатор на темата Креатор на темата Darko_ufo
  • Време на започнување Време на започнување
D

Darko_ufo

Гостин
Вози другар и пред него на улица вози точак иако од десна страна има огромен тротоар на кој нема ни паркирано коли ниту луѓе одат... Другарот го гледа точакот како возило, нормално, како и секој возач што треба да постапи... Е сега дава лев жмигавец го претекнува и се враќа на неговата лента, после 10-15 метри дава десен жмигавец за да сврти на споредната улица на што за малку точакот ќе се забиеше у кола, и следи: Дали си ти нормален бе идиоту дрн дрн мавтање со раце од страна на велосипедистот кој наеднаш решил од рамноправен учесник во сообраќајот да стане пешак и да проба да помине на пешачки иако сеуште вози по улица.

За мене ова е еквилалент на кола која е позади тебе да не намали со брзина иако ти пред неа си дал жмигавец дека ќе вртиш десно и да се забие у тебе и да ти вика дали си ти нормален кај гледаш?

Има луѓе што викаат дека велосипедситот е во право и дека ако се забил во кола ќе бил крив возачот на колата. Тоа обично го тврдат оние тврдокорните велосипедисти. Ме интересира што мислите вие за оваа ситуација, кој е крив?

tocak.jpg

Ако се забие во задниот дел од возилото, велосипедистот. Ако би бил удрен со предниот, или се забие странично во предниот дел на возилото, возачот.

Крив е велосипедистот.
Крив е град Скопје, што нема велосипедски патеки.
Крив е другар ти што не го истепал кога почнало пцуењето!

Ако се забие во задниот дел од возилото, велосипедистот. Ако би бил удрен со предниот, или се забие странично во предниот дел на возилото, возачот.
Ќе дојдеше некаде задниот дел но можеше да дојде и страничниот преден бидејќи коа вртиш на кривина нели намалуваш брзина, а овој си продолжува да шиба со иста брзина, ти гледаш на тротоар дека нема човек а овој од позади го сметаш исто како кола дека ќе подзакочи а наеднаш ти се појавува од страна со пцуење.

Крив е велосипедистот.
Крив е град Скопје, што нема велосипедски патеки.
Крив е другар ти што не го истепал кога почнало пцуењето!
Па ме чуди како мирно изреагира а 10 години тренира кик-бокс хахах

Ќе дојдеше некаде задниот дел но можеше да дојде и страничниот преден бидејќи коа вртиш на кривина нели намалуваш брзина, а овој си продолжува да шиба со иста брзина, ти гледаш на тротоар дека нема човек а овој од позади го сметаш исто како кола дека ќе подзакочи а наеднаш ти се појавува од страна со пцуење.
Ако е на коловоз и иде од зад возилото, секако е виновен. Никој нема право на коловоз да претекнува од десна страна во иста коловозна лента, па макар бил и велосипедист.

ова мене ми се случува секојдневно, јас сум со велосипедот,
но има поретко и асални шофери што ќе намалат и ќе почекаат да помине прво точакот.

Jaс мислам дека тие хиените од владата се криви и за ова. Ги разгалија бе тие велосипедистите мајку им, тие заблудени верувачи во демек здрав живот што не сакаат ни кобасици на скара да џитнат. :D:D:D
Кај се фрлија толку народни пари за да им направат (означат) скапи велосипедски патеки кои само сметаат за паркирање на аутата и поставување бандери, уште па сега си мислат господ за муда го фатиле и ѓомити улиците за нив се правени па земале возат ли возат. Ќе си каже човек ај барем сега на ладново ќе има раат од нив, ама ништо бре.:mad::mad:

Затоа кога ќе видам некој залетан така со точак најкеиф ми е да го претицам и да му успорам пред него потоа. :vozbud::vozbud: Најсмешни се тие со тенките точаци шо многу се занесуваат и се убрзуваат и тешко кочат кога наеднаш ќе им се укочиш. :LOL::LOL: Па уште и на кривина на пешачки е тоа е тоа. Еј кеиф жив е кога после нешто као се лутат ама ја во кола сум и 10 пати поголем сум од нив. :pos::pos::pos:МОже да ми се фатат и да им дадам зелено џамче ако треба и ќе ги изгазам! :kuracc::kuracc::kuracc:

IagYp0z.gif

[quo
Jaс мислам дека тие хиените од владата се криви и за ова. Ги разгалија бе тие велосипедистите мајку им, тие заблудени верувачи во демек здрав живот што не сакаат ни кобасици на скара да џитнат. :D:D:D
Кај се фрлија толку народни пари за да им направат (означат) скапи велосипедски патеки кои само сметаат за паркирање на аутата и поставување бандери, уште па сега си мислат господ за муда го фатиле и ѓомити улиците за нив се правени па земале возат ли возат. Ќе си каже човек ај барем сега на ладново ќе има раат од нив, ама ништо бре.:mad::mad:

Затоа кога ќе видам некој залетан така со точак најкеиф ми е да го претицам и да му успорам пред него потоа. :vozbud::vozbud: Најсмешни се тие со тенките точаци шо многу се занесуваат и се убрзуваат и тешко кочат кога наеднаш ќе им се укочиш. :LOL::LOL: Па уште и на кривина на пешачки е тоа е тоа. Еј кеиф жив е кога после нешто као се лутат ама ја во кола сум и 10 пати поголем сум од нив. :pos::pos::pos:МОже да ми се фатат и да им дадам зелено џамче ако треба и ќе ги изгазам! :kuracc::kuracc::kuracc:

IagYp0z.gif

Како прво точак ако вози на улица се смета исто како автомобил и ако е црвено за автомобили треба и тој да застане... Немаат они некоја повластена улога во сообраќајот туку еднаква... И во случајот тој што се курчеше беше велосипедестиот, и да, имаше на тротоарот обележана патека за точаци но он возеше на улица и покрај тоа што немаше паркирано коли на тротоарот.

Па он на точачето нека му се плаши бе, шо има јас да се плашам кога сум поголем.

bike-crash-6072852.gif

Нормално дека оној кој го возел точакот е крив. Прво точак не се вози на улица. Второ, имаат тротоар каде можат да возат со точакот........, плус сега обележуваат патеки за точаците.

Истото важи и за моторите кои се бутаат меѓу колите. Кога ќе ги слупа некој, тогаш ем себе си си наштетиле, ем на другиот. Но од друга страна ни они не се криви. Треба да има некој закон тоа малку да се регулира и треба да се има точно обележано кое место е за кола, кое за мотор, а кое за точак.

Оваа кампањава за возење точкови стварно им даде сила на точкарите.
По улица возат ко дедо им да ја направил а па од тротоари на улица рипаат ко от скокалница у базен.
Најлошто е што секогаш они се у право
Истово важи и за овие со веспиве.
Али шо мерак ми се напраи кога на еден шофер на веспа се чаталеше и ме претицаше од десна страна па за малку ќе се учукаше у една кола паркирана на улица пред пазарчето буњаковец.
Највише ми се праи ќеиф кога врне и кога ќе начекам некои точкар или моторџија пред некој вир.
А пешаците,тие се посебна приказна,пешачки поминуваат ко да се движату двор(како успорена снимка)

Единствена кривица кај другар ти е дека претицал некој во непосредна близина на раскрсница.
Мислам дека имаше некои тампон зони од 50тина до 100 метра каде не смееш да претицваш.
Барем по муабетот твој така делува оти викаш по 10тина метра врти десно.

Инаку дека велосипедистите не се цвеќиња не се. Денес застанав да пуштам пешак на пешачки и тамам да тргнам ми прелета точак преку пешачки. Да бев со малку поголема брзина од 2кмх ќе го соберев со сигурност. Изгледа никој им нема кажано дека треба да го туркаат точакот преку пешачки ако сакаат предност.

Другар ти е крив.
Настрана тоа како возат овие на точак и колку се замаранција, не смее да престигнува непосредно пред раскрсница.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom