Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Znaci glavata e izvade najnormalno I e poramneta, potoa e ispitan blokot I e utvrdeno deka e iskriven e sega majstorot rece ima majstor od kumanovo ke dojde da go poramni blokot za da ne go vadime i da go rasklopuvame I nego. Jas neznam deka postela takva sprava so moze da go napravi ova pa prasuvam ako znae nekoj da mi kaze ili prati slika ili video da vidam kako izgleda toa.
Do sega nemam slusnato niti ja za toa :) Da ne ti go racuna cistenjeto od diktonot za ramnenje :)

ROMA ROMA ROMA

Znaci glavata e izvade najnormalno I e poramneta, potoa e ispitan blokot I e utvrdeno deka e iskriven e sega majstorot rece ima majstor od kumanovo ke dojde da go poramni blokot za da ne go vadime i da go rasklopuvame I nego. Jas neznam deka postela takva sprava so moze da go napravi ova pa prasuvam ako znae nekoj da mi kaze ili prati slika ili video da vidam kako izgleda toa.
Како бе прво ја рамнеле а после испитувале?Кој мастор да го кажам така го правел тоа?

JUVE JUVE JUVE

Nisto ne biva od taa kola da si znaes uste od sega. Cim e glavata ramneta,pa blokot, frlaj se,zemi si gi delovite, batali go majstorot i baraj si drug motor.Ubavo ti vikaat ostanative "majstorot tvoj" ti pravi nekoi dalaveri.Prvo glavata se ispituva dali e pyknata,ako e puknata badijala ke ja ramnis,oti ne biva nisto od nea. Ako ne e puknata se ramni, pod uslov kanalite za ladenje da ne se razjadeni od nekvakiteten antifriz, neredovna zamena na antifriz,i mesanje na poveke vidovi.

Nisto ne biva od taa kola da si znaes uste od sega. Cim e glavata ramneta,pa blokot, frlaj se,zemi si gi delovite, batali go majstorot i baraj si drug motor.Ubavo ti vikaat ostanative "majstorot tvoj" ti pravi nekoi dalaveri.Prvo glavata se ispituva dali e pyknata,ako e puknata badijala ke ja ramnis,oti ne biva nisto od nea. Ako ne e puknata se ramni, pod uslov kanalite za ladenje da ne se razjadeni od nekvakiteten antifriz, neredovna zamena na antifriz,i mesanje na poveke vidovi.
Sakav i ja da spomnam istoto posto gjavol ipol kje go kosta i pak moze da ne ispadne kako treba a za slicni pari kje si najde dobar motor, samo kje treba da pobara. A moze i samo glavata da e ama majstorot da e erbap pa saka da mu udri satarot onaka prijatelski ;)

ROMA ROMA ROMA

Зошто не бива рамнета глава.
Па ако ја прегрееш нормално дека можеби ќе траба рамнење глава.
А и не мора само подебел диктон ќе сестави и решен проблем.
Каналите не се разјадуваат од неквалитетен,нередовно менување или мешање антифриз туку се разјадуваат од рѓа направена од вода

Еееее мајстори,едвај чекаат да најдат некоја балка

Вака да кажам , бидејќи јас сум рамнел глави и лично отварал мотори уште пред 25 години, и не сум гаталец туку паталец:

Блокот има горна и долна страна. На горната страна налегнува главата преку дихтон, а на долната се заштрафува радилицата.

Ако е искривен горниот дел каде можи евентуално да се бруси, искривен е и долниот дел каде се штрафи радилицата. За радилицата важат следните норми:до една стота можи да врти така-така, со деформација од 2 стоти мора да оди на обработка а со 4 стоти не му помага ништо живо.

Така да ``мајсторот` можи да го рамни горниот дел од блокот каде налегнува главата, и можи да има некаков резултат а можи и да нема. Без мерење е коцкање, кое го плаќа муштеријата( ТИ )

Зошто не бива рамнета глава.
Па ако ја прегрееш нормално дека можеби ќе траба рамнење глава.
А и не мора само подебел диктон ќе сестави и решен проблем.
Каналите не се разјадуваат од неквалитетен,нередовно менување или мешање антифриз туку се разјадуваат од рѓа направена од вода

Еееее мајстори,едвај чекаат да најдат некоја балка

Glavite se aluminski,a aluminot ne fakja korozija kolku sto znam jas.

Glavite se aluminski,a aluminot ne fakja korozija kolku sto znam jas.

А од каналите на блокот не оди рѓосана вода во каналите на главата
Имам рамнето глава разјадена од вода и тоа меѓу цилиндерот и каналот за вода
Колата беше прегреана и навреме изгасната па само и дотурив вода и од таа лепак пилевината.
Долго време ја возев така а кога ќе почнеше да троши вода пак и ставав од лепакот а кога ни тоа не помагаше и почна да ја враќа водата од вишокот ја извадив главата,кај што беше изгорен диктонот со тек на време догорувал и одел накај цилиндерот па тој дел беше ептен разјаден.

Дечки имам на колата централно,но кога ја купивме не ни дадоа ништо друго освен два клуча.
Значи отклучувам само со клуч,немам такво перниче( или како и да се вика,:toe:).Е сега сакам да ставам аларм,или нешто слично за да не морам со клуч да отклучувам,него со тоа.Се работи за кола 2003 год,со три врати.Дали би знаеле колку би ме чинело? :):)

Кај мене У Кичево има еден т.з.`` мајстор`` кој за 1500 денари ти инсталира даљинско на коли кои веќе имаат централна брава

Кај мене У Кичево има еден т.з.`` мајстор`` кој за 1500 денари ти инсталира даљинско на коли кои веќе имаат централна брава

Фала ,ама ми треба мене за во Скопје..:)

Baram sovet ....imam Citroen Berlingo 1.4i pritisokot na crevata so voda e golem...sto mozi da bide problem ?

Водата не кружи низ системот како што треба. Провери го термостатот да не е случајно заглавен, па наместо водата да кружи, се набива во цревата. Пумпата си врти и онака, дали има проток или не, таа си врти.

Како стои температурата? Ако загрева премногу брзо и ако крева изнад нормала,тоа е

Vodnata pumpa e OK .si zagreva normalno ...slabo mi e parnoto....mi rekoja da menuvam dihton ili kazanceto od parnoto da ne e zatnato

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom