Мигрантите низ Македонија

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Германија не ги вика бегалците затоа што сака да изигрува шампион во човекови права, туку и треба работна сила.
A еве јас никако не можам да разберам како тоа има недостиг на евтина работна рака кога се повеќе технологијата, првенствено РОБОТИТЕ и КОМЈУТЕРИТЕ се повеќе ја заменуваат човечката работна сила, и прочитав некаде дека во блиска иднина роботите и комјутерите ќе ги преземат најголемиот дел на работните места кои сега ги имаат луѓето во многу сектори. Така да корпорациите ќе имаат поголем профит и помалку финансиски трошоци.Баш пред неколку години гледав во една фабрика од некоја од западниве земји околу 100 тина работници биле отпуштени од работа бидејќи биле вишок односно заменети со еден индустриски робот.
Кога се работи за програмери, инжинери, научници, итн. западните земји изобилуваат со такви млади луѓе кои го наоѓаат своето место таму каде што се потребни после завршувањето на образованието и усовршувањето, па не гледам потреба од бескорисна и културулошки и религиски примитивна маса на луѓе кои сакаат да живеат на товар на државата и правејќи проблем наметнувајќи го нивниот начин на живот на домородците. Така да не гледам причина да доаѓаат мигранти како Арапи и Африканци (освен ги оправдувам Сиријците кои немаат каде да одат, плус најголем дел од нив изразуваат желба да се вратат назад кога ќе заврши војната, Ирачаните кај кои исто бегаат од војна, и Либијците). А од мигрантите кои одат во Европа најмалку од нив има Сиријци, Ирачани и Либијци, ама затоа сите се претставуваат Сиријци бидеќи немаат пасоши и не можеш да ги идентификуваш.

Еве да те прашам овие Сиријци се?

Meне не ми изгледаат Сиријци ако збориме по физиономијата и бојата на кожа, јас колку што знам Сиријците се Арапи односно Семити ако не се лажам, а сите знаеме како изгледаат Арапите според физиономијата и бојата на кожа.

M

Moon Child

Гостин
Значи младите и работоспособни Германци се веќе исселени и останати се само пензионерите чим сега одма им треба работна сила ? Тоа сакаше да ми каже Лангелина?
Дека со ова темпо на исселување за 10 години ке станиме како Германија по број на пензионери по глава на жител?
А можеш барем да ми кажеш каде емигрираа младите работоспособни Германци сите овие изминати 10 и кусурот години ? Во Шведка сигурно не пошто изгледа и Швеѓаните исто емигрираа и и нив им фали работна сила. Прашувам да за не се преселувам по два пати.
Може немаат висок наталитет. Немора да значи дека се иселиле негде. Може им треба работна сила за чистење вециња.
Јас ти кажувам за ситуацијата во Македонија, за во Германија незнам ниту ме интересира, ниту планирам во блиска иднина да отидам таму
. Дека ако продолжиме вака да се селиме, и толку малку да раѓаме многу брзо ќе не снема. Пошто сме малку.
И јас сакам да имам дете сега веднаш, ама кога ќе се сетам малку повеќе што сето тоа со себе повлекува, се подзамислувам малку. А веќе сум исселена, како и многу други, од многу различни причини, нели.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.247
Поени од реакции
23.835
Може немаат висок наталитет. Немора да значи дека се иселиле негде. Може им треба работна сила за чистење вециња.
Јас ти кажувам за ситуацијата во Македонија, за во Германија незнам. Дека ако продолжиме вака да се селиме, и толку малку да раѓаме многу брзо ќе не снема.
И јас сакам да имам дете сега веднаш, ама кога ќе се сетам малку повеќе што сето тоа со себе повлекува, се подзамислувам малку. А веќе сум исселена, како и многу други, од многу различни причини, нели.
Оти немаат висок наталитет. Имаат стандард, имаат пари, имаат средена држава , здравство и уште еден куп работи што нашите жени тука можат само да го сонуваат. И пак имаат низок наталитет. Да не се болни нешто Германкиве, цела нација да им пати од стерилитет па да мора да увезуваат луѓе. Ајде нашиве се жалат немаат услови, скапо било ова она, ама на просечна германка да роди и изгледа 4-5 деца треба да и биди мачкина кашлица.
Знам дека незнаеш ама ете си правиме муабет.
@langelina сигурно подобро знае каде заминаа младите и работоспособни Германци и дали нацијата им има проблеми со репродукцијата па имаат потреба од работна сила.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Оти немаат висок наталитет. Имаат стандард, имаат пари, имаат средена држава , здравство и уште еден куп работи што нашите жени тука можат само да го сонуваат. И пак имаат низок наталитет. Да не се болни нешто Германкиве, цела нација да им пати од стерилитет па да мора да увезуваат луѓе. Ајде нашиве се жалат немаат услови, скапо било ова она, ама на просечна германка да роди и изгледа 4-5 деца треба да и биди мачкина кашлица.
@langelina сигурно подобро знае каде заминаа младите и работоспособни Германци и дали нацијата им има проблеми со репродукцијата па имаат потреба од работна сила.
Istopolovi brakovi se u moda ne zaebaaj i ti sea....

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
А можеш барем да ми кажеш каде емигрираа младите работоспособни Германци сите овие изминати 10 и кусурот години ? Во Шведка сигурно не пошто изгледа и Швеѓаните исто емигрираа и и нив им фали работна сила. Прашувам да за не се преселувам по два пати.
Не се емигрирани а малку ги има, и од тоа малку, добар дел се нетокму, домашни миленичиња место сопруг/сопруга, аборт место рожба, хомосексуализам,дроги, пирсови, тетоважи... Но тие не се криви, тријадата во воспитувањето- семејство,средина и училиште е тотално разништена, никаков етос. Прво не се воспитани нивните родители уште како едногодишни ги носат по грдинки за да можат за заработуваат добро. Пропагандата по медиумите(Кончита Вурст до кај стигна Европската култура од Бетовен, Моцарт...до кончита:sick:).
Во училиштата од мали нозе им го перат мозокот, принцот неморало секогаш да бакнува принцеза можело и принц со принц да се бакнува и тоа било ок:tapp:.
Ова е само мал дел од причините ќе кажам со еден збор обезбожено обштество, без никакви духовно-морални вредности, затоа се на ова дереџе.

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Eгоизам, индивидуализам, педерлана и материјализам се причините зошто ЕУ има низок наталитет. Холивуд си го направи своето.

M

Moon Child

Гостин
Не се емигрирани а малку ги има, и од тоа малку, добар дел се нетокму, домашни миленичиња место сопруг/сопруга, аборт место рожба, хомосексуализам,дроги, пирсови, тетоважи... Но тие не се криви, тријадата во воспитувањето- семејство,средина и училиште е тотално разништена, никаков етос. Прво не се воспитани нивните родители уште како едногодишни ги носат по грдинки за да можат за заработуваат добро. Пропагандата по медиумите(Кончита Вурст до кај стигна Европската култура од Бетовен, Моцарт...до кончита:sick:).
Во училиштата од мали нозе им го перат мозокот, принцот неморало секогаш да бакнува принцеза можело и принц со принц да се бакнува и тоа било ок:tapp:.
Ова е само мал дел од причините ќе кажам со еден збор обезбожено обштество, без никакви духовно-морални вредности, затоа се на ова дереџе.
Немораат да бидат верници за да имаат морални вредности.
А и моралот е релативна работа. Никој за себе лично не мисли дека е неморален.
Не ми треба мене црква да ме учи на моралност и вредности.
Затоа црквата како таква игра многу мала улога.
А дека светов малку повеќе отиде од контрола, се согласувам.

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Јас сум за онаа Life, Liberty and the pursuit of Happiness.Секој заслужува шанса, без разлика дали е Пакистанец, Ирачанец или Сириец.
Генерално јасно ми е по кои идеи и принципи се движите вие што подржувате имиграција од третиот свет. Но, мора да разберете една работа дека во име на хуманизмот,диверзитетот и хуманистичките вредности импротирате култура што е крајно ксенофобична, нехумана и нетолератна кон мултукултурата.Тоа се луѓе што мрзат се што не е арапско и муслиманско. Нема потреба да ти покажувам што се случува со немуслиманите и ,,различните" во средините од каде што тие доаѓаат . Тоа се народи што нема да се прилагодат на вашите вредности, туку ќе почнат да ја прилагодуваат околината спрема себе. Кога тоа ќе почне први на удар ќе бидат атеистите и христијаните, после педерите и на крај на ред ќе дојде твојата матка. За нив е сосема нормално да се кастрираат неверничките жени за да не се размножуваат. А ти тогаш ќе може до утре да врескаш ,,мое тело мој избор" и единствено што ќе добиеш е мачета низ грло. И на никој око нема да му трепне за тоа, ниту некој ќе одговара. Знаеш зошто? Затоа што моментот кога ќе почне да ги стигнува правдата таквите исламистички ѕверови што ги увезувате, твоите камаради ќе почнат да врескаат ,,исламофобија" и ,,расизам" и се ќе се заврши како во Ротерхам каде што пред очите на полицијата муслиманите силуваа и содомизираа невини деца, а тие не реагираа за да не бидат обвинети за расизам. Така што ако фали една Лангелина или шета без матка во 500 милионска Европа не е битно, мање више.
АКО ВИ Е , ВИЕ НАПРАВИВТЕ ДА БИДЕ ТАКА !

Последно уредено:
M

Moon Child

Гостин
Генерално јасно ми е по кои идеи и принципи се движите вие што подржувате имиграција од третиот свет. Но, мора да разберете една работа дека во име на хуманизмот,диверзитетот и хуманистичките вредности импротирате култура што е крајно ксенофобична, нехумана и нетолератна кон кон мултукултурата.Тоа се луѓе што мрзат се што не е арапско и муслиманско. Нема потреба да ти покажувам што се случува со немуслиманите и ,,различните" во средините од каде што тие доаѓаат . Тоа се народи што нема да се прилагодат на вашите вредности, туку ќе почнат да ја прилагодуваат околината спрема себе. Кога тоа ќе почне први на удар ќе бидат атеистите и христијаните, после педерите и на крај на ред ќе дојде твојата матка. За нив е сосема нормално да се кастрираат неверничките жени за да не се размножуваат. А ти тогаш ќе може до утре да врескаш ,,мое тело мој избор" и единствено што ќе добиеш е мачета низ грло. И на никој око нема да му трепне за тоа, ниту некој ќе одговара. Знаеш зошто? Затоа што моментот кога ќе почне да ги стигнува правдата таквите исламистички ѕверови што ги увезувате, твоите камаради ќе почнат да врескаат ,,исламофобија" и ,,расизам" и се ќе се заврши како во Ротерхам каде што пред очите на полицијата муслиманите силуваа и содомизираа невини деца, а тие не реагираа за да не бидат обвинети за расизам. Така што ако фали една Лангелина или шета без матка во 500 милионска Европа не е битно, мање више.
АКО ВИ Е , ВИЕ НАПРАВИВТЕ ДА БИДЕ ТАКА !
Јас мислам дека си ти преекстремен.
А во право си дека тие народи не се прилагодуваат на околината туку ја прилагодуваат околината према себе. Тоа и јас еднаш го реков на темава.
Види, од една страна досега незнам колку милиони се исселиле, незнам точнс бројка. Ама размислуваат ли Европјаниве кога таа неофицијална бројка ќе почне да се коти? Пошто они се котат ко зајци.
Тогаш јас мислам дека ќе биде интересно. Сега за сега не сеуште.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Чисто процедурално само да прашам?
А зошто на Германија и треба работна сила ? И зошто и нас за 10 години ке ни треба? И ние ке станиме како Германија или што е финтата?
Затоа што се намалува бројот на работоспособни луѓе, а животниот век се продолжува. Јасно ли е зошто?

Во школото во кое учев бевме 32 ученика во одделение. Сега не можат да соберат 20. Мојата пријателка што работи во школо ми кажа дека во последниве две години од школото се отпишале 27 деца!! Тоа е едно одделение!
Во Македонија веќе недостасуваат лекари, колку што знам. Разликата меѓу нас и Германија е што ние мислиме дека пак треба некој друг да ни ја оправи работата.
Германија накај нас да трча не можеме да ја стигнеме.

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
@Moon Child не ми верувај на мене, погледни што се случува во регионите каде што тие се мнозинство. Истото ќе се случува и во Европа кога бројчано ќе станат мнозинство, а со вакво темпо на населување + плус огромен наталитет не е тешко тоа да се предвиди. Тоа што го напишав е денес реалност за немуслиманите на блискиот исток, а наскоро ќе стане и за немуслиманите во Европа.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Немораат да бидат верници за да имаат морални вредности.
А и моралот е релативна работа. Никој за себе лично не мисли дека е неморален.
Не ми треба мене црква да ме учи на моралност и вредности.
Затоа црквата како таква игра многу мала улога.
А дека светов малку повеќе отиде од контрола, се согласувам.
Егоцентризмот + допринесува за таа деморализирана состојба. ’’никој не може мене да ми каже’’. Воспитување во христијански дух сигурно нема да доведе до деморализација.
Кончита сигурно мисли дека нејзиното/неговото е во ред и дека црква не и/му треба, и после зошто се на тоа дереџе, еве токму за тоа што го пиша и ти самата.

M

Moon Child

Гостин
Затоа што се намалува бројот на работоспособни луѓе, а животниот век се продолжува. Јасно ли е зошто?

Во школото во кое учев бевме 32 ученика во одделение. Сега не можат да соберат 20. Мојата пријателка што работи во школо ми кажа дека во последниве две години од школото се отпишале 27 деца!! Тоа е едно одделение!
Во Македонија веќе недостасуваат лекари, колку што знам. Разликата меѓу нас и Германија е што ние мислиме дека пак треба некој друг да ни ја оправи работата.
Германија накај нас да трча не можеме да ја стигнеме.
Во ОУ Васил Главинов во Велес, бевме по 8 паралелки од 1во до 8мо. тогаш немаше деветто одделение.
По 30 деца во секоја паралелка.
Плус постоеја уште основни училишта како: Блаже Конески, ЈХК Џинот, Благој Ќирков, Трајко Андреев, Кирил и Методиј и специјалното основно училиште за хендикепирани деца Маца Овчарова и едно основно училиште во населба Превалец.
Сите училишта беа полни од деца.
Кога јас завршував осмо некаде во 2005 до 2007 тој период, укинаа една паралелка во Васил Главинов, учениците од Трајко Андреев ги префрлија во Блаже Конески, а од ЈХК Џинот во Благој Ќирков. Две основни училишта згаснаа.
Сега пола и повеќе Велес е отселен. Останати се пензионери, партиски административци и по некој што не успеал да се пресели.
Или се избегани по Скопје, живеат под кирија во соба со цимер, или се преку граница.
Еден куп локали, продавници, самопослуги што работеа откако знам за себе, последниов пат кога бев се затворени и просторите се издаваат.
Нема луѓе, нема пари, бизнисите неможат да опстојат.
Жалосно.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
A еве јас никако не можам да разберам како тоа има недостиг на евтина работна рака кога се повеќе технологијата, првенствено РОБОТИТЕ и КОМЈУТЕРИТЕ се повеќе ја заменуваат човечката работна сила, и прочитав некаде дека во блиска иднина роботите и комјутерите ќе ги преземат најголемиот дел на работните места кои сега ги имаат луѓето во многу сектори. Така да корпорациите ќе имаат поголем профит и помалку финансиски трошоци.Баш пред неколку години гледав во една фабрика од некоја од западниве земји околу 100 тина работници биле отпуштени од работа бидејќи биле вишок односно заменети со еден индустриски робот.
Кога се работи за програмери, инжинери, научници, итн. западните земји изобилуваат со такви млади луѓе кои го наоѓаат своето место таму каде што се потребни после завршувањето на образованието и усовршувањето, па не гледам потреба од бескорисна и културулошки и религиски примитивна маса на луѓе кои сакаат да живеат на товар на државата и правејќи проблем наметнувајќи го нивниот начин на живот на домородците. Така да не гледам причина да доаѓаат мигранти како Арапи и Африканци (освен ги оправдувам Сиријците кои немаат каде да одат, плус најголем дел од нив изразуваат желба да се вратат назад кога ќе заврши војната, Ирачаните кај кои исто бегаат од војна, и Либијците). А од мигрантите кои одат во Европа најмалку од нив има Сиријци, Ирачани и Либијци, ама затоа сите се претставуваат Сиријци бидеќи немаат пасоши и не можеш да ги идентификуваш.

Еве да те прашам овие Сиријци се?

Meне не ми изгледаат Сиријци ако збориме по физиономијата и бојата на кожа, јас колку што знам Сиријците се Арапи односно Семити ако не се лажам, а сите знаеме како изгледаат Арапите според физиономијата и бојата на кожа.
За жал, човекот е се уште поевтин од роботот. А има работи, како што е нега на стари лица, дадилки, социјални работници кои се уште не може да ги замени машина.
Голем дел од вас кои коментирате, немате отидено во Западна Европа, инкау ќе знаевте дека во Лондон ќе сретнете повеќе Индијци, отколку бледолики Англичани. Во Париз, Берлин, Виена исто!

Многу си грешка за изобиството на учен свет во Западна Европа. Најголем дел од нив учат средно школо, а истовремено и работат, па стануваат самостојни, живеат сами етц. Многу малку од нив студираат.

Е, а зошто тебе ти е гајле кој ќе се насели во Германија?

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Се надевам дека ќе се зголeмува и бројот на овие лица во Германија. Чисто ради баланс.

Kajgana Shop

На врв Bottom