Конфликтот во Сирија

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
1.801
Види според мене, џабе го туркаме Израел на страната на ИД. Освен некои поединци кои имаат лични профити, генерално Израелската држава ќе застане позади Русија од практични причини, како впрочем скоро секогаш во минатото. Никој не го сака гневот на Русија во моментов.
Израел движат и управуваат се околу Новиот Светски Ред, беа во Москва и не се разбраа. Ционистите со својата приватна печатница многу одамна го имаат завладеано САД и ЕУ, вклучително и дел од арапските држави контролирани од САД, компромиси повеќе не може да има, да ционистите ќе пробаат да го префрлаат конфликтот на изток, но БРИКС, ШОС, ЕАС, ОДКБ си имаат свој инструменти, важно е во Сирија да ја прекршат кичмата на ИД, така да ги деморализираат, да несмее да помислат за нови територии на изток. Важно е што слободниот дел од светот знае кој стои позади ИД, НСР, САД, ЕУ, НАТО и нема да го дозволи тоа.
 
?

..........

Гостин
Козоебачите го напуштат алах


Over 450 Syrian militants and 250 criminals wanted by government have laid down their arms and return to peaceful life in the south-west of war-torn country.

Read more: http://sputniknews.com/middleeast/20151003/1027981596.html#ixzz3nbEsYYLo





Russian Aviation Hits ISIL Training Center, Munition Depot Near Al-Tabqa

Read more: http://sputniknews.com/middleeast/20151004/1027992493/russia-syria-isil-airstrikes.html#ixzz3nbElW6mV

https://www.youtube.com/watch?t=36&v=y1u3hKNdh5A
 
Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Токму така, Русија е мечка што спие, и тоа ненормално многу спие, ако мечката спие преку зима, Русија спие и на есен, зима и пролет, долга хибернација.
Ако сега станала мечката, очекувај наскоро повторно да заспие, а мечињата да умрат од глад. Економијата веќе им оди надолу, граѓаните ја осетија кризата.

Во 2013-та од руската Влада веруваа дека во 2015-та ќе имаат економски раст од 2,8% ... а сега кога дојде 2015-та, се соочуваат со пад од 3,9%.
Што значи штетата им е 6,7%.

Многу е интересно сега Русија да потроши огромни пари за војување за уништена држава од која тешко ќе извадат корист, пошто нема да можат да воспостават мир таму, за да потоа имаат економска корист.
Kako prvo Rusija za vezbite trosi poveke pari i sredstva odkolku za misijata vo Sirija, ova im e vezba so zivi meti i nisto poveke.

Imaat pad no kazi mi najgolemiot oponent na Rusija, USA kolku e zadolzena i dali moze da se napise taa brojka, vo sporedba so niv Risija e daleku podobra i ima resursi vo izobilstvo.
Patem zosto ne kazes deka Kina go namaluva trguvanjeto so dolarot kako i Indija i kako ke se odrzai toa na drzavata na koja i go nosis znameto.

Rusija spiese mirno i ke spie zatoa sto nema potreba da izigruva svetski policaec, i nema potreba da unistuva nacii i drzavi, neka go ima i najgolemoto embargo ke prezivee, znaes li zosto ?
Ke ti go kazam odgovorot posto ne sakam glupi odgovori, zatoa sto Rusija gi ima site resursi i nisto ne i treba za uvoz, celata voena masinerija i e napravena da funkcionira na toj sistem i da se odrzuva.

Normalno e deka koga ke i dojdat do vrata ke udri.

Se gleda deka si ogranicen i te molam ne mi odgovaraj i repliciraj i ne se brukaj.
 

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.307
Поени од реакции
86.343
MUST READ

Дебакл на Обама: Американскиот план за Сирија забрзано се распаѓа



Голем број на аналитичари, вклучувајќи и бројни експерти од САД се согласуваат со тоа дека САД во овој момент изгледа прилично немоќно, па дури и понижено.


Американскиот колумнист Чарлс Краутхамер објави текст во "The Washington Post" со наслов „Дебаклот на Обама“, а доста слични текстови деновиве се појавуваат во највлијателните американски медиуми.

Зошто целата ситуација не е добра за Обама? Затоа што Русија се потруди да биде така. Имено, ако претпоставиме дека информациите од Сирија се точни, руската армија деновиве жестоко ги бомбардира и „про-западните“ милитанти кои се борат против режимот на Башар Ал Асад.

Американското министерство за одбрана и ЦИА веќе со години активно ја поддржуваат „опозицијата“ во Дамаск, но сепак дискутабилно е тоа дали САД ја поддржува „целата“ опозиција затоа што во Сирија има многу радикални исламистички милитанти. Секако, ако се прашуваат Американците, тоа се про-демократски борци за права, а таа реторика која е силно поддржана од најголемите светски медиуми најчесто е најблаго речено - апсурдна.

Медиумското „бомбардирање“ е без ефект

Колку и да се обидуваат Американците да ги прикажат овие воени злосторници како „легитимен отпор“ зад кој треба да стои целиот прогресивен и демократски свет, сепак, милитантите на терен самите се демантираа со бројните ѕверства.

Отпорот на мас медиумите кон пренесувањето на точната вистина е можеби најголем во историјата на известувањето од воените подрачја. Може да се каже дека никој немаше да ја дознае вистината за Сирија доколку не се појавуваа на интернет разни видео снимки и фотографии од ѕверствата на исламистичките милитанти кои доста често и самите се фалеа со своите злодела.

Сепак, на многумина им стана јасно кого поддржуваат Американците. Сепак, соочени од реалноста на теренот, водечките луѓе од администрацијата на Обама смислија нов план - најлошиот американски план во последните неколку децении кој според нивните замисли требаше во Сирија да ги порази и ИСИЛ и Асад.

Најголемата грешка на Обама

Американците одлучија да креираат „нова“ бунтовничка војска за која вложија околу половина милијарди долари. Нивната обука се извршуваше во Турција, Јордан, Катар и Саудиска Арабија. Но, откако „новите бунтовници“ беа испратени во Сирија, голем дел од нив или побегнаа или се предадоа, а нивното оружје го запленија ИСИЛ и Ал Каеда кои јавно се фалат со тоа.

Како Обама и неговата администрација ќе го објаснат огромното трошење на пари? Со нивните пушки кои завршија во рацете на ИСИЛ? Со самото ова беше нанесен првиот пораз на политиката на Обама.

Но, последниот удар го зададе Путин. Имено, откако Русите влегоа во Сирија, покрај ИСИЛ, на мета на руските бомбардери се и „американските бунтовници“. Русија знае дека тоа се „американски луѓе“, но Путин не се грижи воопшто за тоа. На Американците и Обама сега им останува само да гледаат како „горат“ нивните пари и како тоне нивната политика.


Путин им одржа лекција на Американците

Слободно може да се каже дека САД сега се плаши од Русија, затоа што нивната доминација во светот полека но сигурно се намалува. Во последниве неколку денови Русите ја променија реториката од „ајде да се договориме“ во „ако не сакате доброволно, тогаш ќе употребиме сила“. Секој руски удар на „про-западните милитанти“ е удар практично и врз САД. Руската колаиција не сака да ги „деградира“ терористите како што тоа популарно го изјави Обама, туку има намера да ги уништи во корен.

Но, ако Обама сега реши да повлече нов „ние сме најсилни“ потег, тоа ќе значи дека американски бомбардери ќе го надлетуваат и бомбардираат Дамаск. Но, во тој случај ќе започне да делува руската против-воздушна одбрана која сигурно веќе е инсталирана во Сирија и тоа може да предизвика хаос од огромни размери.

Обама веќе го доживеа дебаклот и сега останува Русија заедно со сојузниците во следните неколку месеци да ја доврши работата во Сирија. Потоа веројатно ќе следуваат демократски избори на кои сирискиот народ во вистинската смисла на зборот ќе одлучи кој ќе биде претседател. Тоа би било позитивен крај на една огромна трагедија, а САД ќе добијат лекција дека нема да можат да креираат марионетски режими на рушевините на некогаш стабилните и моќни земји.

:cool:
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.761
Поени од реакции
12.055
На Ангела и на Реџо им прпа и им гори под нозете, и тоа како.

Меркел: Неопходна е воена акција во Сирија

Ердоган: Русија прави „сериозна грешка“ во Сирија

Ама затоа тука е Алексеј Пушков за да ги подбере и прибере таму каде што им е местото.

Пушков: САД една година глумат дека напаѓаат цели на ИД
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.552
Поени од реакции
12.455


"Double tap" airstrike in Ihsem, Idlib. Missed the camera man by +-50m.

For those wondering whats "double-tap" its tactic often used by US drone attacks lately, but its old as bombing itself, you bomb some target and you wait for their friends to come and help, then you bomb them again. Saves time on finding the rest of them.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.900
Поени од реакции
26.528
Еве Русија не се мешаше до пред 4 дена. Регионот Ердоан и компанија го однесоа во хаос. Тоа им е веќе јасно и на малите деца. Ердоган ги бомбардира заколнатите непријатели на ИД, додека за Камерон Асад е касап, а ИД се цвеќињата. Кое лицемерие.... Следни после Сирија и Ирак, легитимна цел е и Турција, со својот тероризам....
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.761
Поени од реакции
12.055


"Double tap" airstrike in Ihsem, Idlib. Missed the camera man by +-50m.

For those wondering whats "double-tap" its tactic often used by US drone attacks lately, but its old as bombing itself, you bomb some target and you wait for their friends to come and help, then you bomb them again. Saves time on finding the rest of them.
Еве ги коментарите на слободниот и демократскиот запад за ваквите бомбардирања.

Чудно и неразбирливо е како и зошто не излегуваа со вакви коментари во 1999 година кога САД и НАТО ја бомбардираа Југославија, во периодот од 2003 до 2005 година кога САД го масакрираа Ирак, како и за 2011 година кога САД и НАТО ја бомбардираа Либија.

Човек да види и да не верува, всушност говорат за човечки жртви како последица од руските бомбардирања во Сирија, а ништо вакво не говореа за американските бомбардирања врз Југославија, Ирак и Либија.

Russia bombs Syrian targets for 4th day as international concerns grow

By Faith Karimi, CNN
Updated 2337 GMT (0637 HKT) October 3, 2015


...

At least 11 people were killed in an alleged double strike by Russia in Syria's Idlib province, according to opposition groups.

Members of Syria's Civil Defense, a volunteer group operating in rebel-controlled areas, rushed to save people after the aerial attack on the village of Ehsim when a second strike hit the area. A rescue worker and nine members of one family were among the dead, according to the rebel-run Revolutionary Forces of Syria.

"There were families living there," said Ahmed alHmady, head of Syria Civil Defense in Balyoun, Idlib, who survived the attack. "There are no armed fighters there."

...
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.596
Поени од реакции
36.549
Русиве од каде бомбардираат? Од свои бази во Сирија или од друго место?
 
?

..........

Гостин


"Double tap" airstrike in Ihsem, Idlib. Missed the camera man by +-50m.

For those wondering whats "double-tap" its tactic often used by US drone attacks lately, but its old as bombing itself, you bomb some target and you wait for their friends to come and help, then you bomb them again. Saves time on finding the rest of them.
Look, they are so scared so they are don't even scream "ALLAHU AKBAR:icon_lol:

Кој ги ебе цнн ббц што сакат нека пишуват, и онака никој здрав човек не ги верува.
А западниве политичари никогаш во живот не сум ги видел толку понижени посрани и нервозни, изјавата на Британецот нарекувајќи го Асад касап и изјавата во која Обама го понижува Путин се доказ за нивната немоќ, кучињата лаат караванот врви.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom