Мраморец

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
Мраморец е село кое се наоѓа во Горна дебарца,сместено на падините на Илинденската Планина.
Малку Историја:
Мраморец е старо село, во неговата близина се наоѓаат остатоци од доцноантичка населба (во месноста Граишта/Кутлиње), доцноантичка топилница (во месноста Рупи), како и средновековна некропола (во месноста Мрамор).
Пред и за време на Илинденското Востание,селото дало активен придонес во борбите против турската војска.Така постоела мраморечка чета под команда на војводата Смиле Војвода
Селото на два пати било запалено до темел
Првиот пат било запалено од страна на на Турците за време на Илинденското востание,додека вториот пат било запалено од балистите за време на Втората светска војна.
Демографија:
Мраморец е чисто македонско село и во минатото имало околу 120 куќи, а во 1951 год.Селото имало 675 жители.
Но во средината на 60'тите и почетокот на 70'тите,жителите масовно почнале да се иселуваат во Скопје,Битола,Охрид,Струга,Кичево
Така, денес, селото е речиси празно, со само неколку постојани жители:
Така според пописот од 2002 селото имало само 6 домаќинства со 8 жители

Аууу се изненадив јас баш од таму сум... т.е татко ми е од таму инаку сега само 2ца или максимум 3ца се преку цела година таму ... преубаво место каде што ја има најладната вода досега што сум видел на изворот Дупен камен.

Аууу се изненадив јас баш од таму сум... т.е татко ми е од таму инаку сега само 2ца или максимум 3ца се преку цела година таму ... преубаво место каде што ја има најладната вода досега што сум видел на изворот Дупен камен.

Стварно вака се вика ? :pos:

A od koja loza si ti?
Rodnini noze da iskocime :D ,inace ja sum od Nikolovski/Mladenovski.

Карафилоски.. инаку не ги знам таму скоро никој неколку фамилии знам само :D
I ja slabo,samo na dedo mi Sestrata i edniot Brat gi znam,drugite dvajca braka gi nemam videno(osven na sliki)taka da ni nivnite deca i vnuci gi nemam videno,a za drugi familii muabet da ne praam :D

Настанувањето на селото го поврзуваат и со митскиот Закамен, но тоа е друга приказна...
Огромна е историјата на ова село. Ех, тие планини да можат да кажат што се посведочиле. Но, не можат, затоа дедо ми може. До ден денес кога ќе почне да ми раскажува за некоја случка од минатото го слушам со 16 очи отворени и се возбудувам како сега да се случува тоа.
Порано беше многу поубаво, додека одеа барем во летниот период од годината доста голем број на луѓе. Сега повторно има луѓе во лето, но се помалку од година во година. Како доаѓаат нови генерации се помал е интересот за да доаѓаат воопшто а не пак да одржуваат нешто во селото. Многу од местата кои ги шетавме како деца, мрамор, рамнигос, плевење и други сега се многу зашумени, не сум сигурен но доста од нив се сигурно непроодни. Страшна убавина во околината на селото, од недопрена шума полна со плодови до раскошни мали водопади.

44520_1547316118551_4947894_n.jpg 14606383_10211358982441276_8928132787922487973_n.jpg 34200002_10156369994098374_841386773345992704_n.jpg 34266609_10156369998313374_7298259603345637376_n.jpg

Преземени од фб групата :D

Најубаво село во Македонија!!!!

сите села во Дебарца, посебно Горна Дебарца се убави

Дали некој од форумов што е по потекло од Мраморец беше во село за 2 јуни? ако да како беше?
јас лани бев, оваа година не отидов заради короната, се надевам кога ќе се среди се (се надевам во јули) ќе отидам во село.

Мраморец, родното село на еден наш многу познат форумџија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom