Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Case Cooler master K350, 500W, USB 3.0
CPU Intel Core i3-4170 3.7GHz 3MB LGA 1150 BOX
MB MSI B85M-P33, LGA 1150
HDD 500 GB Toshiba SATA3/32MB
RAM DDR3 4GB/1600MHz KINGSTON HyperX FURY CL10
Vga MSI N630-2GD3

Дали конфигурацијата е солидна за гејминг и за парите 23000 ден?

Тргни ја графичката и не купувај воопшто, евентуално тие пари инвестирај ги во уште плус 4GB RAM. Кога ќе присобереш пари, земи си солидна графичка, во меѓу време HD 4400 ќе ти врши колку толку работа. Ќе гејмаш на 720p

Koi me se moznostite so ova konfiguracija bez graficka
- CPU: I3 4160
- MB: Asus H81M-K
- Ram: Kingston 2x4GB 1600 MHZ DDR3 Non ECC CL9 DIMM
- HDD: Toshiba 7200RPM 500GB 32mb cache SATA3

Последно уредено:
i5 5200U прoцесoр и Radeon R5 M330 2GB грaфичкa

или

i5 4210M прoцесoр и Radeon R5 M230 1GB грaфичкa

?

Сакам да го надградам малце процесорот. Имам i5-3317U dual core 1.7ghz. Ме интересира дали е подобро да купам некоја подобра верзија на и5 или да идам на и7? И на што треба да се пази, при купување на процесор. Како да знам дали ќе е компатибилен со другите делови?

Сакам да го надградам малце процесорот. Имам i5-3317U dual core 1.7ghz. Ме интересира дали е подобро да купам некоја подобра верзија на и5 или да идам на и7? И на што треба да се пази, при купување на процесор. Како да знам дали ќе е компатибилен со другите делови?
Според процесорот, се работи за лаптоп така?
На лаптоп најчесто се надоградува само рам, незнам како ќе надградиш процесор на лаптоп, бидејки јас колку што знам нема мобилни процесори во слободна продажба.
Иначе кај декстоп конфигурација може да се промени процесорот, во зависност од тоа што матичната плоча подржува (нејзиниот чипсет).

Според процесорот, се работи за лаптоп така?
На лаптоп најчесто се надоградува само рам, незнам како ќе надградиш процесор на лаптоп, бидејки јас колку што знам нема мобилни процесори во слободна продажба.
Иначе кај декстоп конфигурација може да се промени процесорот, во зависност од тоа што матичната плоча подржува (нејзиниот чипсет).
За лаптоп се работи. Планирам и РАМ да доградам од 4 на 8, за процесор не знам како иде. Некако не ми се даваат 900 евра за нов, планирав со ова да поминам до кај 300-400.

За лаптоп се работи. Планирам и РАМ да доградам од 4 на 8, за процесор не знам како иде. Некако не ми се даваат 900 евра за нов, планирав со ова да поминам до кај 300-400.

mislam deka moze da se smeni procesorot, edino ne se menuva grafika i koga ke otide taa otide i cela ploca

за што го користиш и дали има графичка освен интергрираната?

за што го користиш и дали има графичка освен интергрираната?
За секојдневна употреба и за играње фудбал менаџер, за која не ми треба некоја добра графичка.
Intel HD Graphics 4000 имам.

Тој процесор е залемен за матичната, неможеш да го смениш.Купи си РАМ или ССД.

За секојдневна употреба и за играње фудбал менаџер, за која не ми треба некоја добра графичка.
Intel HD Graphics 4000 имам.
епа добар ти е процесорот, нема потреба од упграде, може само Рамот i SSD

i5 5200U прoцесoр и Radeon R5 M330 2GB грaфичкa

или

i5 4210M прoцесoр и Radeon R5 M230 1GB грaфичкa

?

Првиот и5-5200у, јас имам таков во Ултрабук, кулерот не се уклучува воопшто, супер кул процесорче.

епа добар ти е процесорот, нема потреба од упграде, може само Рамот i SSD
Каква врска има ССД со сево ова? Врска немам еј :icon_mrgr:

Добар е овој РАМ иначе?

Последно уредено:
Каква врска има ССД со сево ова? Врска немам еј :icon_mrgr:

Добар е овој РАМ иначе?
Па хард дискот е најспората карика во еден компјутер :)

ССД-то ќе ти го препороди системот, да не речам ама едно 100 пати е побрзо од класичен хард диск :)

Разгледај по интермец ќе се увериш, да не пишувам сега еден куп предности...

Првиот и5-5200у, јас имам таков во Ултрабук, кулерот не се уклучува воопшто, супер кул процесорче.

Нo М прoцесoрите вo перфoрмaнси се пoдoбри oд У.
А вo мoментoт тoa ми е нaјвaжнo.
Нa бенчмaрк рaзликaтa меѓу прoцесoрите е дoстa пoгoлемa, меѓу oнaa нa грaфичките.

И зaтoa сум вo дилемa сегa.

Фaлa зa oдгoвoрoт. Дoбрo е дa се слушне кoрисничкo искуствo :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom