Брада

• Креатор на темата Креатор на темата sharambaram
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 декември 2013
Мислења
58
Поени од реакции
21
Значи овде барам совет од поискусните
Проблемот е тоа што имам 20 години, а брадата ми е премногу ретка. За да ја згуснам се бричам секојдневно со старите бричеви што се менуваат жилетите(старовремските бричеви.
дали знаете како да ја згуснам најлесно брадата... да напоменам дека физички сум активен вежбам теретана, спијам по 8h, храната како и секој млад не е баш здрава...
Пријатен ден

Значи овде барам совет од поискусните
Проблемот е тоа што имам 20 години, а брадата ми е премногу ретка. За да ја згуснам се бричам секојдневно со старите бричеви што се менуваат жилетите(старовремските бричеви.
дали знаете како да ја згуснам најлесно брадата... да напоменам дека физички сум активен вежбам теретана, спијам по 8h, храната како и секој млад не е баш здрава...
Пријатен ден

За да можеш да знаеш дали имаш потенцијал за брада или не, треба минимум 3 месеца да не ја чепкаш, идеално 6. Влакната растат во периоди, затоа е препорачано мимумим 3 месеца да ја пушташ за да можат сите влакна да пораснат.
Од друга страна ако навистина ти е ретка како што викаш, неможеш ништо да направиш за тоа освен да чекаш, па ако сакаш и 5 пати дневно бричи се со сатар, бричењето нема ефект на зрелоста на влакното.

За да можеш да знаеш дали имаш потенцијал за брада или не, треба минимум 3 месеца да не ја чепкаш, идеално 6. Влакната растат во периоди, затоа е препорачано мимумим 3 месеца да ја пушташ за да можат сите влакна да пораснат.
Од друга страна ако навистина ти е ретка како што викаш, неможеш ништо да направиш за тоа освен да чекаш, па ако сакаш и 5 пати дневно бричи се со сатар, бричењето нема ефект на зрелоста на влакното.
така и планирам да ја оставам подолго. исто така почнав да ставам alpecin c1 (за зацврстување на влакното и за вродена или стекната келавост) па ке видеме што ке биде

така и планирам да ја оставам подолго. исто така почнав да ставам alpecin c1 (за зацврстување на влакното и за вродена или стекната келавост) па ке видеме што ке биде

ti ne si kelav toa da koristis:icon_lol: bradata nikogas ne moze da padne, ili ja imas ili ja nemas, ne se opteretuj ti so toa, mnogu luge nemaat brada pa sto? Mn poloso e da nemas kosa otkolku brada. a i sam kaza imas 20 godini, na 20 i jas nemav nekoja brada pa eve na 23 mi se zgusna. Moj sovet ne stavaj nisto na lice brici toa sto imas i ponatamu sama ke se zgusne a dokolku ne ednostavno genetski e i prifati go toa, i ovoj trend so bradi ke mine pa pak ke ne gledaat nas kako nekoi izlezeni od pestera.

Минлив тренд се брадите и онака.
Освен ако немаш репче, тетоважа некоја, да носиш блузичка со длабоко V деколте и наочара со дебела црна рамка , ондак жалам брат али нема да бидеш the most beautiful hipster of them all...

пробај со контра бричење така би требало да се загусти,како и да е мислам дека додека го добиеш саканиот ефект трендот на бради ке помине :D

beard-lumbersexual-someday-soon-will-be-remembered-like-this.jpg

Не и ставај ништо, некои од тие продукти содржат состојки кои може да го забрзат созревање на влканата, но ефектите не се нешто посебни и се минливи, штом ќе престанеш ќе се вратат како што биле. Остави ја сама да расте, и немој да ја кратиш со машинка или слично. Се што треба да правиш е да одржуваш линија на образите и на вратот, no neckbeards please, и да се помириш со фактот дека следните 6 месеци ќе изгледаш како бездомник. Кога влакното ќе порасне околу 2 цм ќе почнеш да добиваш идеја како ќе ти изгледа брадата.

Густинaтa и рaстењетo нa брaдaтa зaвиси oд внaтрешни a не oд нaдвoрешни фaктoри. Oдгoвoрниoт хoрмoн зa брaдaтa е дихидрoтестoстерoнoт (DHT), пa тaкa тие штo имaaт пoсензитивни фoликули нa тoј хoрмoн, имaaт пoгустa и пoбрзoрaстечкa брaдa. Истo тaкa, брaдaтa се згуснувa сo текoт нa гoдините.
На тие со посензитивни фоликули, брадата почнува да им расте на помлада возраст, додека на тие со помалку сензитивни, на брадата и треба подолго време да почне да расте и да се згуснува. Освен со здрава исхрана (внесување на репорачано количество на витамини и минерали, од кои најбитни се биотинот или B7 и цинкот), квалитетно и долго спиење секој ден без исклучок и секако, редовна физичка активност, не можеш да промениш ништо друго што би ти помогнало во згуснување на брадата.
Само времето и следењето на здрав животен стил ќе ти помогнат за брадата. Како за утеха, имај на ум дека мажите кои имаат брада на помлади години (односно посензитивни фоликули), имаат голем ризик за окелавување.​

Откога постои светот брадите се у мода и симбол за машкост..глупа ви е споредбава со некои фризури од 20-ти век.Ако сте ќоси идете у Турска да ви ја згуснат таму се занимаваат со такви трансплантации,не лечете комплекси со глупи споредби.. :cool:

Остај шупациве што ти јадат гомна за носење/пуштање брада. Брадата одсекогаш била "во мода" за машко, трендовите само популаризираат одредени стилови одреден период, ништо повеќе. И не се занесувај со алпецин, не ти треба тоа срање. Само брич, и простор да расте и треба, ништо повеќе.

...исто така почнав да ставам alpecin c1 (за зацврстување на влакното и за вродена или стекната келавост) па ке видеме што ке биде
Јас го имам користено Алпецинот Ц1 што се однесува до келавост и можам да ти кажам дека не помага. Ни поттикнува да расте нова коса, ни го зајакнува влакното.

Што се однесува до густината на брадата на прво место стои генетиката. Па ако ти е пишано да ти биде ретка, ти и неможеш нешто посебно да ја згуснеш, иако има начини како да потпомогнеш за колку толку да се згусне.

Гледај што почесто да вежбаш, зошто тоа ја подобрува циркулацијата, а со самото тоа и нивото на тестостеронот, кој е одговорен и за брадата. Избегнувај стрес, исхранувај се здраво, спиј доволно......., а можеш и да ја мачкаш брадата со масло од ленено семе.

Што се замарате со пуштање брада? Пуштање брада значи уште една ебана обавеза. Треба да ја миеш, да ја средуваш... да му се секираш. Еби му мајката.
Вака ко мене, тасма, раат си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom