Колку кошта киријата во однос на квадратурата на дуќанот

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.309
Поени од реакции
5.928
Пошто и издавањето и имањето на дуќан/и спаѓа во надвижности а и недвижностите се бизнис помалку или повеке, поточо во крајна смисла се работи за профит ја отворив темава овде. Значи да не се разбираме погрешно јас немам дуќан ниту било каква недвижност за издавање или продавање ниту пак имам потреба од изнајмување. Единствено чисто ме интересира за колку квадратура колку цена е киријата просечно на еден дуќан, локал. Ова е релативна работа пошто многу игра улога и тоа на какво место ке биде дуќанот, но затоа напишав отприлика во координација со големината и квадратурата.

Неможе да се генерализира, зависи од град до град, од локација до локација.

На крај ценар во Скопје и центар во Крушево не е исто.

Неможе да се генерализира, зависи од град до град, од локација до локација.

На крај ценар во Скопје и центар во Крушево не е исто.
Несакам да бидам досаден се што кажа напоменав... Фктори си се фактори се разбира, него во еден просек ако луѓе од сите градови кажат колку кошта кирија за дуќан од пр. 20 квадрати тогаш можеме да сумираме воопшто колку кошта во цела држава кирија за таа квадратура. П.С. Највеке се интересирам за Скопје.

Несакам да бидам досаден се што кажа напоменав... Фктори си се фактори се разбира, него во еден просек ако луѓе од сите градови кажат колку кошта кирија за дуќан од пр. 20 квадрати тогаш можеме да сумираме воопшто колку кошта во цела држава кирија за таа квадратура. П.С. Највеке се интересирам за Скопје.
Е па тоа е и проблемот. Исто ко просечната плата во Македонија. Ама нејзе никој не ја зема, најчесто се зема енорно пониска или енорно повисока. Најголема грешка е генерализирањето.

И мене ме интересира за Скопје, па валда некој знае.

Lokacijata e najbitna. nesto sto nekogas bilo top lokacija denes ne vredi ni za burek a moze i obratno da bide. Vo Skopje momentalno imas dukani od po 100m2 so zjapaat prazni i ni za 100e kirija nikoj gi nejke, a imas i takvi so za 30tina kvadrati zemaat po 1000 evra i povekje.

Lokacijata e najbitna. nesto sto nekogas bilo top lokacija denes ne vredi ni za burek a moze i obratno da bide. Vo Skopje momentalno imas dukani od po 100m2 so zjapaat prazni i ni za 100e kirija nikoj gi nejke, a imas i takvi so za 30tina kvadrati zemaat po 1000 evra i povekje.
Поточно здравје !
Све тече све се мења , па и атрактивноста на локацијата ! Генерално јаки кирии идат на места од интерес : покрај школи , факултети , установи со многу вработени и т.н. Додека задните страни од многу трговски центри зјаат празни .
Факт е дека има презаситеност од деловен простор а како тргнало со намалување на бројот на жители и зголемување на понудата , таа презаситеност уште повеќе ќе биде изразена.
По темата : Јас во Драчево на Ок место плаќав 5.5 евра од квадрат , слична беше понудата и кај Железничка .

...него во еден просек ако луѓе од сите градови кажат колку кошта кирија за дуќан од пр. 20 квадрати тогаш можеме да сумираме воопшто колку кошта во цела држава кирија за таа квадратура...
Неможеш така да гледаш, зошто секој дуќан на одредена локација си носи своја цена.

Пример, за дуќан од 20 квадрати во ГТЦ или во Чаршија можеш да плаќаш од 800 евра месечно, па нагоре, но за дуќан од 20 квадрати во Илинден можеш да плаќаш 100 евра месечно, ако не и помалку.

Истото е и во другите градови. Онаму каде е центарот на случувањата, каде има повеќе активност/гужва, каде местото добило вредност од луѓето, таму и цената ќе биде поголема.

:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom