Конфликтот во Сирија

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Наводно база за тренирање на бунтовниците во Турција била погодена од руски авион. Не ми се верува да е вистина.
Се вртеа слики на фејсбук како еден од авионите е во лет, а дали а фатен во лет кога се правела оваа операција не знам. Така се тврди, јас се надевам дека е вистина.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.388
Руски авиони во Сирија, сателитска слика.

Ејј што чиста слика, овде и серискиот број на авионите со зум ќе се види, а во Украинските сателитски снимки броевме мравки.;)

Член од
28 ноември 2014
Мислења
155
Поени од реакции
46
Картер и Шојгу разговараа за одржување на контакти и координација помеѓу армиите на УСА и РФ во Сирија, Путин и Лавров рекоа дека покрај нормалните испораки на оружје и праќање советници овојпат ќе пратат и војска, има слики од руски сухои (и други единици и воена опрема) во Сирија. Дали ќе учествуваат во бомбардирање, не знам.

Добар (руски) артикл за руското учество во Сирија.

Наводно база за тренирање на бунтовниците во Турција била погодена од руски авион. Не ми се верува да е вистина.
Нормално дека не е вистина оти тоа би било повод за трета светска војна, напад против земја членка на НАТО.[DOUBLEPOST=1442833671][/DOUBLEPOST]
Се вртеа слики на фејсбук како еден од авионите е во лет, а дали а фатен во лет кога се правела оваа операција не знам. Така се тврди, јас се надевам дека е вистина.
Бидете спокојни не е вистина..

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.147
Поени од реакции
22.704
Israel, Russia establish 'mechanism' to prevent 'misunderstandings' in Syria

Israel and Russia agreed to a create mechanism to prevent accidental confrontation between their forces in Syria, Prime Minister Benjamin Netanyahu said following a meeting on the outskirts of Moscow Monday with Russian President Vladimir Putin.

Netanyahu, in a phone briefing with Israeli diplomatic reporters, said that the meeting was devoted to the complicated situation on Israel's northern border.

“I made clear our policy to try to prevent through various means the transfer of lethal weapons from Syria to Hezbollah, which is actually done at the direction of Iran,” Netanyahu said.

Netanyahu said that the purpose of the meeting was to prevent “misunderstandings” between IDF and Russian forces. “We established a mechanism to prevent those misunderstandings,” he said, without elaborating. “This is something very important for Israel's security.

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Ал Каеда сними со дрон нападот на сирискиот град Фуja

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.424
Поени од реакции
17.746
Ќе може некој да ми го објасни ова или барем негово мислење да ми даде околу ова.
Колку што сум упатен јас,Израел и Русија имаа сосема спротивни цели и идеи за војната во Сирија?
Моја скромна претпоставка е дека иницијално е постигнат некој договор, т. е. пазар помеѓу Русија и Израел, кој во иднина би превенирал директно соочување на израелската авијација и руската, која евентуално би се вклучила во нападите врз ИСИЛ( под параван и другите исламистички формации на теренот). Тоа би значело дека во иднина повеќе израелски авиони нема да вршат воздушни напади врз позиции на САА, посебно откако Русите и продадоа на Сирија неколку примероци на СУ-30,кои имаат одлични радарски системи(ги нарекуваат летачки С-300) и се специјализирани за воздушна борба, што во моментов и не им е потреба на САА.
Од друга страна, веројатно и Израелците добиле некои ветувања, но што и да е, сигурно нема да му биде во прилог на Иран. Лично сум убеден дека Иранците не би се откажале од снабдување на Хезболах.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Израелската војска им го чува грбот на џихадистите што сечат глави.
Погледнете ги само мапите од Сирија каде што е присутна ИСИС - Голанската висорамнина, територија на Сирија окупирана од Израел.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.431
Поени од реакции
87.095
Сега веќе ќе биде интересно со Русиве... се знаат тие какви се, не ебат жива сила. Американциве и нејзиниве сојузници замачкуваа очи демек се бореле против ИСИС, а овие секојдневно си ја ширеа нивната територија...ама ги видовме како реагираа кога Путиновци влегоа во Сирија.
Голема игра се крие позади ова нападиве, само ќе гледаме какви потези ќе направат двете страни во иднина. Касно влезе Русија во игра, ама разбирливо со оглед на тоа што имаа "проблем" со Украина. Еве уште недојдени уништиле неколку бази на џихадистиве...

Американциве како потресени беа кога дознаа дека Русиве директно ќе му помагаат на Асад, обучувајќи и помагајќи на неговата војска... е дури сега ќе биде интересно, нема враќање од оваа положба, ќе се оди до крај (y)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сега веќе ќе биде интересно со Русиве... се знаат тие какви се, не ебат жива сила. Американциве и нејзиниве сојузници замачкуваа очи демек се бореле против ИСИС, а овие секојдневно си ја ширеа нивната територија...ама ги видовме како реагираа кога Путиновци влегоа во Сирија.
Голема игра се крие позади ова нападиве, само ќе гледаме какви потези ќе направат двете страни во иднина. Касно влезе Русија во игра, ама разбирливо со оглед на тоа што имаа "проблем" со Украина. Еве уште недојдени уништиле неколку бази на џихадистиве...

Американциве како потресени беа кога дознаа дека Русиве директно ќе му помагаат на Асад, обучувајќи и помагајќи на неговата војска... е дури сега ќе биде интересно, нема враќање од оваа положба, ќе се оди до крај (y)
Русиja не е излизала от играта во Сириja,а не да влегува касно.
Проблемот не е само Асад,а и сириjската опозициja. Во играта са Асад, сириjската опозициja, ИД, курдите и донесените боjци от страна на Турциja - групировката АЗ.
Затоа и процесот е толкова тежок и се проба да се уништи ИД,но другите да не бидат засегнати. Сека страна се плаши,дека ке засегнат неjните подржници.

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Само со авијација и удари од воздух нема да стане, треба да влезе и артилерија која да подготви теренот за пешадија. Без операција по земја воздушните напади би имале минимални резултати

Во некои медиуми излегоа информации дека екипи на сириската армија биле обучени за акција со руските системи ТОС-1 ''Буратино''.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Само со авијација и удари од воздух нема да стане, треба да влезе и артилерија која да подготви теренот за пешадија. Без операција по земја воздушните напади би имале минимални резултати

Во некои медиуми излегоа информации дека екипи на сириската армија биле обучени за акција со руските системи ТОС-1 ''Буратино''.
Во право си, без пешадиja и чистене на терен нема да има краj.
Ужасот е дека штетите,што ке се нанесат (а и веке са нанесени) на инфраструктурата и градовите, нема да можат да се поправат со децении.

Kajgana Shop

На врв Bottom