Мигрантите низ Македонија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Se fino ako da ja zamandlime granicata , ni mini nagazni nemame.
A zhica / ni za lek.
Да се разбереме, Македонија е најслаба алка на Балканот. Џабе ни се и жици и чуда, тоа све се сече, ако немаме војска и полиција, ништо не праиме.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Да се разбереме, Македонија е најслаба алка на Балканот. Џабе ни се и жици и чуда, тоа све се сече, ако немаме војска и полиција, ништо не праиме.
За џабе ли ијаме толкава администрација и лебари што не работат ништо а земаат плата. Пушката на рамо и правец на граница или отказ од работа.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Фино лепо, си ги товариме у Гевгелија и оттаму у дворот на Џес Бејли да му ги носиме, па шо сака нека им прави!
Заради тоа што им „донесоа демократија“ е и оваа заебанција.

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Ја давам предлог со тие 24 милиони што ќе ни ги дадат ѕид да изградиме на границата со Грција како унгарциве што направиа.
Само што кај нас, 23 милиона знаеме у чив џеб ќе завршат, а со тој 1 миЉон ќе наредат бодликава...

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
За џабе ли ијаме толкава администрација и лебари што не работат ништо а земаат плата. Пушката на рамо и правец на граница или отказ од работа.
И?
Треба да се чувствуваме безбедни?
Колку години имаш и дали си пукал некогаш со пушка?
Дали си поминал барем основна обука за ракување со оружје?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.586
Поени од реакции
13.953
Абе нека доаѓаат мигранти нема проблем. Само тоа треба паметно да се искористи. Воено способниве мажи треба да почниме да ги фрламе во печки наместо ќумур таман ќе има фајде државата и ќе си го заштедиме нашиот ќумур. Жените треба да ги вработиме во јавни куќи таман ќе се најдат за клецкање. А децава секако се предодредени да станат терористи и бомбаши самоубијци, барем со повреме да им ги испериме мозоците да се разнесуваат за наши цели. Ќе ги пратиме пример кај јужниве и наместо да викаат алаху акбар ќе викнат грујо и ќе се саморазнесат среде Атина. Па кој сака нека дојди ќе добие азил без проблем. Што викате?? :icon_lol::sneaky:
Најјак :zver: Ме изнасмеа :pos:

Z

zmej gorjanin

Гостин
И?
Треба да се чувствуваме безбедни?
Колку години имаш и дали си пукал некогаш со пушка?
Дали си поминал барем основна обука за ракување со оружје?
Сум, ако се смета воздушна пушка на дијаболи, јес да не знам каква врска има тоа со темата. И колку мислиш дека трае таква обука? Ако се има воља све се може, барем ако се работи само за пукање.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Сум, ако се смета воздушна пушка на дијаболи, јес да не знам каква врска има тоа со темата. И колку мислиш дека трае таква обука? Ако се има воља све се може, барем ако се работи само за пукање.
Воздушна пушка не е баш воена технологија. Поентата е, ние немаме ресурси да ја затвориме границата. Броиме војска можеби 1000 души, полиција колку? За вакви ситуации треба резервен состав.

Дали се сеќаваш на кризата во 1999 година. Таа година имавме сеуште редовна војска, а и резервниот состав на војската и полицијата беше позавиден од денешниот. Дали знаеш дека притисокот од северната страна на генерал Јанковиќ, беше неколкупати поголем од оној во Гевгелија што го имавме. Дури можам да кажам дека притисокот беше поголем со оној што го имаа Унгарците. Тогаш Македонија во даден момент (кога реши) целосно го запре потокот на бегалци, кои се броеја 20.000 дневно. Неколкупати повеќе од денешните бројки. Тоа беше возможно само со активирање на резервниот полициски состав.

Тоа има врска со темата. На специјалните полициски и воени сили не им е работа да ја обезбедуваат границата. Тоа го прави резервниот состав, а силите за специјални намени дотрчуваат на помош. Така тоа функционира во Унгарија, така функционира во Хрватска, така функционира и во Бугарија, кога е во прашање мигрантската криза.

Поентата беше што ние немаме резервен состав во моментов, кои се идеални за вакви кризи, зошто сите резервисти ги раздолжија пред 6-7 години. А и да ги соберат повторно, најмладите имаат нешто повеќе од 40 години.

А да не ги збориме оние црните сценарија, како на пример 1000 души да ни се провлечат од ИСИС(што да бидеме искрени и не е невозможно сценарио), во најмала рака цела држава ќе биде во хаос.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.223
Поени од реакции
34.813
...si tolku glup pa ne mozes da razberes se izvinuvam za zborot glup sto cesto go upotrebuvam ama stvarno go zasluzuvate inaku ne mi e vo moja priroda da se odnesuvam taka,mnogu plitko mislite ili pak ne sakata da ja prikazete realnosta od inaet
Jaс пошто сум глуп, ти помогни ми. Појасни ми, објасни ми.
Не ме оставај неук, мене глупиот. Објасни ми како на мало дете: Која е таа твоја реалност каде другите религии (како христијанството), се злоупотребувани исто колку и исламот, преку практикување: убиства со сечење глави и спалување, робовласништво и систематско силување на девојчиња од 6години па нагоре, секаков терор и хорор и ужас во име на „свевишниот“?

(однапред се извинувам ако употребувам реченици кои ти се предолги за разбирање)

Mnogu si napisal a nisto ne si kazal
Всушност јас само така накратко нафрлив неколку мисли. Ама ако и тоа малку ти е тешко да го прочиташ и да го разбереш - епа тогаш само што ја разјасни дилемата кој тоа овде е неукиот (а глупоста иде рака под рака со неукоста).

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.333
Поени од реакции
7.084
грешка си за резервниот состав околу староста, најмладите ќе бидат околу 28-29 години, не верувам да одбијат на поканите пошто дневницата сигурно би била над 1000 денари............али ете повеќе не интересира зајко - грујо,кој колку ќе добие и изгуби на пролет отколку да ја заштитиме тешко стекнатата територија и државност

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
грешка си за резервниот состав околу староста, најмладите ќе бидат околу 28-29 години, не верувам да одбијат на поканите пошто дневницата сигурно би била над 1000 денари............али ете повеќе не интересира зајко - грујо,кој колку ќе добие и изгуби на пролет отколку да ја заштитиме тешко стекнатата територија и државност
Има да 29-28 години, меѓутоа да речеме под 30 години во резервниот состав се 5%. Меѓу 30 и 40, 20%, све друго е над 40. Всушност зимоска ја реактивираа резервата и имаше гаѓање, бев и видов. Очај, за разлика од пред 15 години. Не е важна дневницата, не се важни Грујо и Зајо. Да се бориш за татковината порано за Македонците беше чест. Денеска не е ништо, 1000 денари дневница.

Можеби и ти и многу други млади луѓе би сакале да ја земете таа дневница, ама барем да имавте поминато воена обука.

Ако се запрашаа тие што се запрашуваа за вистинските проблеми, како на пример, зошто наместо споменици, не се активираше повторно редовната воена обврска, можеби досега и ќе се случеше народ. Наместо тоа Шпански серии, епа тоа е...

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.333
Поени од реакции
7.084
кој тоа од резервниот состав бил на гаѓање јас сум бил 2002ра во регрутниот состав на АРМ првпат слушам за било каков повик за активирање на резервата и тоа повеќе време

иначе и 2001ва имаше многу луѓе што беа поминати како резервисти и се пријавуваа одново да ги пуштат на фронтот ради високите дневници

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Имаме ли ние страница на Фејсбук налик на хрватскава ? Гледам многу вакви српски, хрватски, словенечки страници никнуваат, а наши никаде нема . Ако знае некој наша анти имиграциска страна нека сподели.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
кој тоа од резервниот состав бил на гаѓање јас сум бил 2002ра во регрутниот состав на АРМ првпат слушам за било каков повик за активирање на резервата и тоа повеќе време

иначе и 2001ва имаше многу луѓе што беа поминати како резервисти и се пријавуваа одново да ги пуштат на фронтот ради високите дневници
Полициската резерва е реактивирана. Во целосен состав. Пред 6-7-8 години не раздолжија бевме последен пат на гаѓање, и сега пак пред точно 1 година покана.

Незнам како функционира армискиот резервен состав во овие моменти, но мислам дека нема капацитет за посериозна организација на армиските резервисти.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.333
Поени од реакции
7.084
нема абер од армијата за било активност на резервниот состав,СЕ се вложува во полицијата,али за ваква криза што се спрема не знам што спијат уште властите,досега требаше да биде затворена границата

Kajgana Shop

На врв Bottom