Мигрантите низ Македонија

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
Никоj не ти е кажал на западен Балкан. Зборува се за држави, близки до регионот откаде идат.
Да, БГ се уште нема бодлива жица,но веке разположи части на армиjaта по границата со РМ.

Ако можете да ja затворите границата,ке биде супер, но за моментот не гледам можност,а и желба.[DOUBLEPOST=1442403824][/DOUBLEPOST]Хрватскиот премиер е заевил,дека Хрватска ке овозможи слободно движене на нелегалните имигранти.
Утре Миланович ке има средба со австриjскиот канцлер.
http://bnr.bg/post/100602742/harvatia-shte-pozvoli-svobodnoto-preminavane-na-migranti-prez-svoata-teritoria
fmi ти знаеш дека ако останат голем број бегалци овде, ќе прават проблеми секаде низ балканот, не само во Македонија, Грција или Бугарија нели?

Ако им текне на тие многуте Турци кои ги имате да се здружат со 'бугарскиве мигранти', ќе ја заебат државата.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Го разоткрил уште еден сведок: Таткото на Ајлан нè молеше на никого да не ја кажуваме вистината

16.09.2015 | 11:47
Извор: Точка

Приказната на Курди не вистинита. Не знам што го натерало да лаже. Веројатно стравот. Тој беше возач од самиот почеток на пловидбата до потонувањето на чамецот, раскажал очевидецот.

Фотографијата од удавеното дете од Сирија го обиколила и згрозила светот. Меѓутоа, во последно време се појавуваат информации дека таткото на Ајлан Курди, Абдула, всушност управувал со чамецот кој го одвел животот на неговите синови и жена, тврди еден од патниците од тој чамец. Амир Хаидер, 22-годишен Сириец, го повторил обвинението дека Абдула Курди го контролирал чамецот во моментот на неговото превртување и тонење.

Минатата седмица една друга патничка, Заинаб Абас, која исто така ги изгубила синот и ќерката во кобната пловидба, прва изјавила дека Курди е одговорен за несреќата. Нејзините тврдења Курди остро ги демантирал.

Потсетуваме, 3-годишниот Ајлан се удавил заедно со својот 5-годишен брат Галип и неговата мајка, кога нивниот чамец се превртел на патот кон грчкиот остров Кос. Фотографијата од неговото безживотно тело, кое морето го исфрлило на плажата во турски Бодрум, предизвикала светско згрозување околу целата криза со сириските бегалци. Голем број на луѓе му изразувале сочувство на неговиот татко.

Само неколку дена по враќањето на Курди во Сирија, во родниот град Кобане, каде што го погребал своето семејство, неговите сопатници почнале да изнесуваат обвиненија против него. Ахмед Хади Џавад и неговата сопруга Заинаб Абас, тврделе дека Курди паничел и забрзал кога бран удрил во нивниот чамец.

"Приказната на Курди не е вистинита. Не знам што го натерало да лаже. Веројатно стравот. Тој беше возач од самиот почеток на пловидбата до потонувањето на чамецот". Тој додал дека Курди допливал до неговото семејство, молејќи ги сите да не зборуваат за неговата улога во инцидентот.

http://tocka.com.mk/1/170722/go-razotkril-uste-eden-svedok-tatkoto-na-ajlan-ne-molese-na-nikogo-da-ne-ja-kazuvame-vistinata

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
fmi ти знаеш дека ако останат голем број бегалци овде, ќе прават проблеми секаде низ балканот, не само во Македонија, Грција или Бугарија нели?

Ако им текне на тие многуте Турци кои ги имате да се здружат со 'бугарскиве мигранти', ќе ја заебат државата.
Знам дека ако останат,може да направат проблеми на Балканот, затоа финтата е да не ги пуштаме на Балканот, а не да ги пуштаме и транспортираме до наредната гарница, за да префрлуваме проблемот на друг.[DOUBLEPOST=1442406248][/DOUBLEPOST]
Монетално регионот од каде идат е западен балкан, поточно Грција, Македонија и Србија.
Инаку немора бодликава жица и војска. Има и други поефективни средства како некого доброволно да одвратиш да оди по некоја рута. Како велат стравот лозје чува. Нека позачестат извештаите од загрижени новинари како тука ги тепаме, ограбуваме, затвораме, ги држиме во логори без основни потреби за живот, некој лудак поставил табли за минско поле по нивите и рутите каде се движат. Нека излези муабетот после со стап да ги тепаш нема да сакаат оддтука да поминат. Додека некој одгоре испита дали е тоа така сето ова ќе биди завршена приказна.
Започна процес на запирането им от Германиja па наназад. Тоа што Турциja мислеше,дека ке го префрли Грциja,таа мислеше,дека ке го стави проблемот на РМ, РМ от своja страна на РС, таа от своja страна на Маджарска,таа от своja страна на Австриja,па таа....опааа Германиja затвори границата,Австриja затвори границата, Унгариja затвори границата....што очекуваме...след неколко неделе или месец, Србиja да затвори границата.

Зашто требаше да се чека една по една да затварат границите,кога можевме уште во почеток да реагираме? Сега таа рута се етаблира и ке биде тежко да се измести.

Последно уредено:
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Каменовање Српкиње у Београду због непоштовања исламских закона
КАТЕГОРИЈА ВЕСТИ ИЗ ЗЕМЉЕ / ДАНА 16/09/2015 У 3:54 ЧАСОВА /
Ово је мој град, моје излетиште, моја стаза, моја држава… другу немам… поњавала сам у себи, као мантру, трчећи ка мрачном делу стазе.

Фото: Илустрација
Почело је Европско првенство у кошарци. Србија излази на црту Шпанцима, а ја баш сад крећем на трчање. Још само ова четвртина… хајде још ова… и тако одгледах до краја, па онако усхићена победом наших кошаркаша, касније него иначе, одлучих да ипак истрчим своју деоницу планирану за тај дан.

Добрано је прошло десет сати кад сам се нашла на стази, све тако бежећи од свакодневних утисака, у потрази за оно мало ендорфина до којег се овде само трчањем може доћи, не слутећи шта ме „чека“, јер ово је мој град, моје излетиште, моја стаза, моја држава… другу немам.

Свако ко рекреативно трчи, зна да већ на трећем километру ноге иду саме, а мисли су ко зна где; просто ми се да наслутити како се расплињују над језером у потрази за бригама којих се ето управо, ни сама не знам како, ратосиљавам.

Притом, како већ рекох, ни слутила нисам шта ме чека и да могу у свом граду, у својој држави, другу немам… да доживим нешто што би се, најблаже речено, могло окарактерисати као „непријатност“.

На неосветљеном делу стазе налетех на четворицу ситнограђених азиланата који, кад су ме опазили, почеше љутито да галаме и да ми језиком којег не разумем и гримасама, које сам ипак разумела, стављају до знања да у нечему „дебело“ грешим.

Кад сам збуњена протрчала поред њих, засули су ме каменчићима. Знам да су били каменчићи а не камење, јер поред стазе није ни било камења које би могли да „употребе“, а и за сваки који ме је погодио пре би се могло рећи да је изазвао пецкање, него бол. Осим можда оног који ме је погодио по руци којом сам штитила главу.

Кад сам одмакла, прва мисао ми је била да сам „добро прошла“ и да ће бити најбоље ако се вратим шеталиштем које је осветљено, и на којем још увек има шетача.

А онда је прорадио бес. Као увек кад питање немоћно лебди у ваздуху вапећи за одговорима, те, потпуно непромишљено, одлучим да се вратим истом стазом, овога пута спремна на сваки развој догађаја, јер ме након овог искуства више ништа не може изненадити.

Ово је мој град, моје излетиште, моја стаза, моја држава… другу немам… поњавала сам у себи, као мантру, трчећи ка мрачном делу стазе.

Видевши да их тамо више нема, потрчах даље… и након само неколико пређених метара, опет се зачуше каменчићи који падају по стази иза мене. Овога пута допирали су из удаљеног шипражја, те им домет није био такав да би ме неки погодио. Закључих да су се склонили у бојазни да ћу неком да их пријавим, те да су се и сами изненадили кад су ме поново приметили па нису стигли да се адекватно организују.
Прошло је неколико дана, кад сам, још увек у неверици, својим пријатељима испричала шта ми се догодило, наглашавајући при томе да ми никако није јасно откуд таква реакција. Зар није Србија та чији су грађани једини показали своју хуманост према тим несрећним људима?

Након кратког пропитивања, моји пријатељи ми објаснише да кад женско трчи на јавном месту у шортсу, атлет-мајици и са Мацура-флашицом воде у руци, онда му по шеријатском закону следи казна ни мање ни више него смртна, а изводи се методом – каменовања.

После таквог једног сазнања, скоро да ми је лакнуло и све сам опростила. Нису они криви. Тако су научени, са таквим кодом су кренули што у бежанију, што у „Хиџру“ (ширење Ислама међу Европским „неверницима“).

Није могао Вучић да сваком појединачно на уласку у Србију промени свест. Нису то Срби, да им сервира две афере и покривеност националне фреквенције ријалити програмима, па да накриви капу, споји прстиће и распише нове изборе.
Таман колико ја нисам крива што на преко тридесет степени трчим „неприкладно“ обучена, толико ни они нису криви што их таква моја појава у најмању руку – вређа.

Једно је сигурно: не постоји безболно решење за судар дијаметрално супротних ријалитиа. Ту више ни братство и јединство, у облику који нам се свакодневно (између два ријалитиа) намеће, не помаже.

Довољно је чути како нам муфтија Исламске заједнице у Србији поручује и прети да може, ако му се „дуне“, да запали Србију до Чачка, па да схватимо да бисмо у том братству и јединству ми били братски и хришћански у праштању, а они јединствени у каменовању.

Уосталом, на једно наметнуто братство и јединство још увек су нам свежа сећања, па је и природно осећати страх ако ниси од оних који поред ове имају другу државу, други град, друге стазе… а нама и овим несретним људима како буде.

Једно је сигурно. Кад неко, без имало стида и устручавања, у ударном термину дарује азилантима туђе дедовине и очевине, називајући их притом „пусти крајеви“, то није само непромишљена изјава. То је порука да је време да и ми полако пакујемо кофере и да ни Сибир није тако лоше место за живот, какво ће ускоро да постане Европа.

Са нама, или без нас.

Јасмина Буква

http://srbinaokup.info/?p=64745[DOUBLEPOST=1442415101][/DOUBLEPOST]
LIVE from the Hungary-Serbia border after police close border to refugees

ALLAHU ACKBAR

Путине, праќај ни оружје :mad:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Aбе викам јас не се овие за машала насилни се, големи фанатици се на религијата. Денес им даваш леб утре ќе ја урнат камбаната на некоја црква пошто им сметало, ќе прават вакви глупости овие неможеш да ги асимилираш. Секако времето ќе покаже се надевам нема да морам да се селам во Канада или Нов Зелан подалеку од овие.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Aбе викам јас не се овие за машала насилни се, големи фанатици се на религијата. Денес им даваш леб утре ќе ја урнат камбаната на некоја црква пошто им сметало, ќе прават вакви глупости овие неможеш да ги асимилираш. Секако времето ќе покаже се надевам нема да морам да се селам во Канада или Нов Зелан подалеку од овие.

Само современ Аушвиц,нема подруго како со нив !!!

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
More samo kosookine ostanaa chisti, neispoganeti od gadovive!
Nataka da ne e poarno za selenje a?
Samo neznam dali kineski ili japanski da ucham :kafence:

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Многу негативност за образована млада девојка....
Да не зборам генерално, ама мислам повеќето овде на форумот не збориме за омраза. Лично ги сожалувам мигрантиве. Ама...ама....

Прво, мора да ја гледаме националната безбедност. Тоа значи - не знаеме дали сите бегалци ќе поминат низ МК. ( што ако сите затворат граници и останат кај нас? ) Не знаеме дали меѓу нив има и терористи . (Чак што више, веќе имаш извештаи од Франција и од Германија за официјално откриени терористи , па и пратка на оружје). Понатаму, дури и да сме сигурни, никоја озбилна држава нема да дозволи поминување граница како орда. Под никои услови !

Друго, не се постираа само слики од ѓубре. Имаш МНОГУ снимки каде што се гледа НАСИЛСТВО ( што не знам од кои причини борците за човекови права не ги коментираат многу ). Останува необјаснето структурата на бегалците од над 70% мажи, што не е својствено за “бегалци од војна“, што барем на овие простори сме ги гледале во минатото

Трето, поширокиов регион многу добро се сеќева на проблеми со муслиманите во блиско минато. Никој не може да оспори дека со ваква масовна миграција ќе дојде до промена, барем во региони, на етничкиот состав. Никој не спори за образовани луѓе, доктори, инженери, што нема сомнеж дека добро ќе се вклопат во новото општество. Ама дали сите ? Што правиме со останатите?

Не можеш да обвиниш некој за “ неинформирани, исфрустрирани, полни со омраза, идеални за манипулација“ ако едноставно сакаат да превенираат идни проблеми
Немој така, јас ширам само љубов и добра волја. Омразата е бесмислена. :)

Спомнуваш национална безбедност. Се слагам, само што тоа важи за нормални држави. Македонија не е нормална држава. Со месеци илјадници бегалци влегуваа илегално, а ниту една институција не излезе со изјава да каже како е тоа можно. Не еден или двајца, илјадници! СО месеци беа жртви на трговците на робје или умираа на пругите. И ниту еден политичар не кажа ни збор.

Во врска со снимките, пред некој ден прочитав коментар на еден фотограф кој кажа дека може да отидете на граница, да одберете агол и да направите приказна каква што сакате.

Не знам на кои проблеми мислиш со муслиманите во регионов. Јас се сеќавам на договорените војни на алчните политичари од кои наебавме сите, без разлика на верска припадност. Оваа масовна миграција ќе донесе промени, ама промените се природна работа, нели?
Но, ако нашите жени после 50 години носат фереџе, тоа нема да биде заради денешниве бегалци, туку заради нас самите кои менуваме закони со кои жената е сведена на машина за раѓање.

Во врска со розевиот текст, повеќето коментатори на темава се такви, за жал.
Како да ги наречам поинаку оние што бараат нови Хитлери или што сакаат да им делат цијанид на бегалците? Не сум сретнала нормален човек што сака да живее во фашизам. Истиот треба или да е голем будала или да нема поим што значи тоа.
Тие утре ќе гласаат за оној што ќе вети дека ќе изгради ѕид на границата, иако нашиве политичари не смеат да кивнат, а не да градат ѕидови, ако тоа не им биде допуштено од Брисел.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.326
Поени од реакции
8.846
Не знам на кои проблеми мислиш со муслиманите во регионов. Јас се сеќавам на договорените војни на алчните политичари од кои наебавме сите, без разлика на верска припадност. Оваа масовна миграција ќе донесе промени, ама промените се природна работа, нели?
Но, ако нашите жени после 50 години носат фереџе, тоа нема да биде заради денешниве бегалци, туку заради нас самите кои менуваме закони со кои жената е сведена на машина за раѓање.

Во врска со розевиот текст, повеќето коментатори на темава се такви, за жал.
Како да ги наречам поинаку оние што бараат нови Хитлери или што сакаат да им делат цијанид на бегалците? Не сум сретнала нормален човек што сака да живее во фашизам. Истиот треба или да е голем будала или да нема поим што значи тоа.
Тие утре ќе гласаат за оној што ќе вети дека ќе изгради ѕид на границата, иако нашиве политичари не смеат да кивнат, а не да градат ѕидови, ако тоа не им биде допуштено од Брисел.
Остај ги овие на темава, не разбираат. Ти ја гледаш пошироката слика. Читаш два-три линкови на интернет и одма знаеш што се дешава, кој нарачува, кој фингира, све тоа...

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Остај ги овие на темава, не разбираат. Ти ја гледаш пошироката слика. Читаш два-три линкови на интернет и одма знаеш што се дешава, кој нарачува, кој фингира, све тоа...
Ја мислам сашо и грујо праат све бе брат,намерно,да отргнат внимание од бомбите,протестите,плениумците,а сеа највеќе од специјалниот обвинител..:busi:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.870
Поени од реакции
50.353
Тешки зборови летаат овде за некоја опљачкана баба во Франција или тепано германско дете. Што е наша работа тоа, чим не ни се на нас пред нос треба да сме среќни и да уживаме во eден од ретките благодети што ни ги нуди животот во една ваква утепана земја .
Ние овде као и се ситиме на Европа, а овие издрпани цигани за 10 години господа ќе бидат за нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom