Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Аjде и за региона да видиме.
Bulgaria-and-neighbours.png

От првака Грциja веке разликата е само 1,3 пати, до преди 10 години 2,2 пати.
Заетос 2005 година наjголема во Романиja, 10 години после тоа Бугариja и Романиja имат наjмногу заети от популациjaва.
Преди 10 години Бугариja e била на 4 место по безработица, днес е на 3-то, Романиja на прво.
Преди 10 години Бугариja беше втората наjмалце задолжена држава, днес е првата. Втора е Романиja.
Секи сам може да виде резултатите за изминатите 10 години и коj каде е.

Аjде и за региона да видиме.
Bulgaria-and-neighbours.png

От првака Грциja веке разликата е само 1,3 пати, до преди 10 години 2,2 пати.
Заетос 2005 година наjголема во Романиja, 10 години после тоа Бугариja и Романиja имат наjмногу заети от популациjaва.
Преди 10 години Бугариja e била на 4 место по безработица, днес е на 3-то, Романиja на прво.
Преди 10 години Бугариja беше втората наjмалце задолжена држава, днес е првата. Втора е Романиja.
Секи сам може да виде резултатите за изминатите 10 години и коj каде е.
Нема што да верувам во бројки кога знам како е на практика. Со тие бројки ќе одиш во Бјала Слатина или Кнежа и ќе им објасниш на луѓето како всушност статистиката е во ред, тука џабе објаснуваш таму ќе има ефект.

Eве една многу добра статиja за бугарскиот парадокс и зашто лугето не са доволни.:)
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/04/12/1807031_bulgarskiiat_paradoks/

Во синхрон со статиите,како бугарите бегали от Бугариja,да ви покажам како е во Полска.
При просечна плата от 1000 евро, младите исто бегат от Полска.
http://www.dw.com/bg/полша-доходите-растат-младите-пак-ги-тегли-нав'н/a-18648736
Еве како мислат полjaците
Патувам многу низ државата и гледам, дека се градат многу автопати. Па тоа е сигнал дека работите одат и каj нас. И ако некоj замине во страство,тоа не значи дека един ден нема да се врати.А кога го направи,ке има стекнато изкуство, може да отвори собствена фирма.

Последно уредено:
Извини, Германиja,Австриja и Италиja са били обект на миграциja уште от почетокот на XX век.

Уште по зле. Значи многу от тие се решили да се заселат дефинитивно во тие држави.

Само студентите от БГ во Германиja са приближно 10 000.

Точно. Индикативно дека и образованието во Бугариjа не чини. Уште една от многуто каузи за емиграциjа от Бугариjа.

Мислам можеш сам да погледнеш КОИ. Не е тежко.

Ти ме приклучи и мене кон овие луге.
Отново прашам, кои сме и каква цел имаме?

Да земеме Ирска,ако сакаш...да е наj-далеку ако сакаш. Каде е разликава?

Ти обjаснив веке. Фактот дека лугето се готови да заминат на илиjади километри и да изостават своjи деца, маjки, баби, дедовци покажува дека се принудени от условите на живот во Бугариjа.

Слободно движене на луге, стоки, капитали...

Не одат на ваканциjа, деген.

Никаква жртва ....секи сам може да види, убавиот ти стил на навредуване. Не jaс навредувам.

Jас навредувам и сум во право. Деген.

Не разбирам тезата ти. Тоа е статистика.
Давате ми пример демографиja... и запирате. Както ви покажав погоре, Бугариja не е изклучок от тренд.Некаде повеке,некаде помалце. Драматизирането на работите е повеке от смешно.Тоа са природни процеси,кои не са лесни за управуване.

Аjде уште малце за популациja.
Млада популациja от 15 до 24 годни
- Германиja - 10.8%
- Португалиja - 10.7%
- Чешка - 10,7%
- Бугариja - 10.4%
- Грциja - 10.4%
- Словениja - 10.1%
- Италиja - 9.8%
- Шпаниja - 9.7%
Отново ништо толкова страшно и надвор от стандартите во Европа.

Тезата ми е дека независно от селективните статистики кои постираш има факти кои не можеш да негираш. Бугариjа страда от масова емиграциjа, Бугариjа е екстремно сиромашна и за 8 години во ЕУ квалитетот на живот почти не е мрднал. И тие статистики кои подбираш не се е преведуват во реалност. Односно, лугето не го чувствуват прогресот коj ти го покажуваш на карта. Државата не функционира во ни еден сектор, нема разделение на власт, корупциjата е хронична болест во Бугариjа. Инфраструктурата е во жалосна состоjба, здравството е трагедиjа, микрокриминалот е секојдневие...
И овие се уште причини да се емигрира.

Еве ти уште една статистика вака за добро утро.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4916592

Еве и таблица со просечниот доход што можеш да си купиш во времето от 2001 до 2014
hrani2.jpg

:facepalm:
На оваа треба да се радувам ли?

Уште по зле. Значи многу от тие се решили да се заселат дефинитивно во тие држави.
Миграциони процеси винаги е имало и ке продолжи да има. Ништо лошо нема во тоа.

Точно. Индикативно дека и образованието во Бугариjа не чини. Уште една от многуто каузи за емиграциjа от Бугариjа.
Тоа абсолутно не е доказ,ако погледнеш,многу странци се школуват овде. Доста грци,доста от арабските држави.
Отново врз база на мало податоци,правиш големи заклучоци.

Ти ме приклучи и мене кон овие луге.
Отново прашам, кои сме и каква цел имаме?
Кои сте...секи може да види. Каква цел имате...вие можете да си кажете. Не сум баба Ванга.
Ти обjаснив веке. Фактот дека лугето се готови да заминат на илиjади километри и да изостават своjи деца, маjки, баби, дедовци покажува дека се принудени от условите на живот во Бугариjа.
Значи и во цела источна Европа тоа е тренд. Не гледам да сме изклучок.

Не одат на ваканциjа, деген.
Слободното движене на луге ,стоки и капитали е многу,многу повеке от ваканциja.
Слободно движене е да можам да идам утре и да започнам работа во Чешка,Полска,Германиja или Хрватска работа.ако сакам да започнам да живеам тамо,да гласам за месна самоуправа,да имам право да бидам биран.
Уште един пат покажувате едно сериозно непознаване на основните принципи на ЕС.

Jас навредувам и сум во право. Деген.
Навредуването ти покажува само немок за дискусиja и немок на аргументи. Затоа и нема да отговорам на нито едни пост или дел каде се однесуваш вака.
Уште полошо ти сам признаваш,дека наполно сознателно навредуваш.

Тезата ми е дека независно от селективните статистики кои постираш има факти кои не можеш да негираш. Бугариjа страда от масова емиграциjа, Бугариjа е екстремно сиромашна и за 8 години во ЕУ квалитетот на живот почти не е мрднал. И тие статистики кои подбираш не се е преведуват во реалност. Односно, лугето не го чувствуват прогресот коj ти го покажуваш на карта. Државата не функционира во ни еден сектор, нема разделение на власт, корупциjата е хронична болест во Бугариjа. Инфраструктурата е во жалосна состоjба, здравството е трагедиjа, микрокриминалот е секојдневие...
И овие се уште причини да се емигрира.

Ако тврдиш,дека постирам селективни,даj неселективните или целостните статистики.
Бугариja и не мал дел от източна Европа страта от емиграциja ком Западна Европа и тук ние не сме изклучок. Покажав ви загуба на популациja на балтичките држави. Со ништо не се разликуват.

Државата не функционирала во ни един сектор...па ако не функционира,како постои?
Корупциjaта била хронична болест. Регионот не се разликува многу ...значи и на целиот регион тоа е проблем...
Бугариja и Романиja са на 69 место. После нас са например: Црна Гора - 76 место, Србиja-78 место,Албаниja-110 место, Косово - 110 место
Турциja и вие сте на 64 место . Не гледам голема разлика...
Во ЕУ,Бугариja,Романиja,Грциja,Хрватска,Чешка и Латвиа сме ставени во една корпа за корупциja.
Инфраструктурата била во лоша состоjба...па препорачувам ти да прошеташ малце повеке и да видиш дали тоа е вистина или не.
Здравството било трагедиja-затоа луге от Македониja или от делови на Србиja идат овде во полниците?! Затоа от африка и арабските држави штудират овде медицина?!
Микрокриминалот е секодневие - каде не е ?!

:facepalm:
На оваа треба да се радувам ли?
Па не знам твоите чувства какви са. Ако сакаш плачи.

Значи и во цела источна Европа тоа е тренд. Не гледам да сме изклучок.

Не, не е (тренд)! Ниту во Унгарија, ниту во Чешка и Словачка емиграцијата е таков сериозен проблем како во Бугарија.

Миграциони процеси винаги е имало и ке продолжи да има. Ништо лошо нема во тоа.

Нема лошо ? Ајде да не се правиме луди ! Како да не е лошо кога младите образовани и вредните луѓе напуштаат масовно една држава која и да е ? Пак ти велам тргни розовите очила и види реалноста.

Ако има нешто што да мразам најмногу на овој свет и да не трпам тоа е лагата и манипулацијата ! Сметам дека ти намерно лажеш и манипулираш анализирајќи некакви статистички податоци. Ти си како поранешните комунистички партиски секретари (не дека сум бил жив во тоа време) кои се убедувале луѓето дека пријателството со USSR е како воздухот и водата за Бугарите само дека си сменил USSR со ЕУ за целите на пропагандата.

Корупциjaта била хронична болест. Регионот не се разликува многу ...значи и на целиот регион тоа е проблем...
Бугариja и Романиja са на 69 место.

Само што десетина поранешни романски министри се обвинети за корупција, затоа и растот на БДП на Романија е два пати поголем од тој во Бугарија, а да не зборувам и какви инвеститори присутни во една мала Словачка.

Причините за успесите на овие држави е граѓанскиот притисок. Таму луѓето посочуваат проблемите и се борат со нив. Таквите заблудени луѓе како тебе или не гледаат проблемите или намерно манипулираат.

Не, не е (тренд)! Ниту во Унгарија, ниту во Чешка и Словачка емиграцијата е таков сериозен проблем како во Бугарија.
Врати се на предходната страна...покажано е точно,дека има држави от източна Европа со многу поголем процент. Пример балтичките.

Нема лошо ? Ајде да не се правиме луди ! Како да не е лошо кога младите образовани и вредните луѓе напуштаат масовно една држава која и да е ? Пак ти велам тргни розовите очила и види реалноста.

Ако има нешто што да мразам најмногу на овој свет и да не трпам тоа е лагата и манипулацијата ! Сметам дека ти намерно лажеш и манипулираш анализирајќи некакви статистички податоци. Ти си како поранешните комунистички партиски секретари (не дека сум бил жив во тоа време) кои се убедувале луѓето дека пријателството со USSR е како воздухот и водата за Бугарите само дека си сменил USSR со ЕУ за целите на пропагандата.
Да, нема лошо и тоа отново ке ти го повторам. Миграциони процеси имало и ке има. Не можеш да запреш гората да се разлисти.
Не е лошо,заштото тези млади и образовани луге,ке идат во западна Европа,ке стекнат изкуство,кое овде не могат, ке направат networking,коj от овде не могат да направат и ке отварат бизнесе рано или касно. Тоа е инвестициja,коja рано или касно ке се отплати. Да не зборуваме,дека тези хора вракjaт пари овде.
Немам розови наочари,а гледам реално на процесите. Докато са 1-2-3 поколение емигранти, нема абсолутно ништо лошо,стага да задржат врзката со родината си.
Постирав и како мисли поjaкот интервуиран от DW, не беше различно...

Jaс па мислам,дека ти сакаш да паничиш намерно. И што правиме сега?!

Само што десетина поранешни романски министри се обвинети за корупција, затоа и растот на БДП на Романија е два пати поголем од тој во Бугарија, а да не зборувам и какви инвеститори присутни во една мала Словачка.

Причините за успесите на овие држави е граѓанскиот притисок. Таму луѓето посочуваат проблемите и се борат со нив. Таквите заблудени луѓе како тебе или не гледаат проблемите или намерно манипулираат.
Хаха, заштото министри се обвинети за корупциja и растот рипна. Аjде ти се молам, даj посериозно....тоа са приказни за мали деца. Романиja има поголем потенциал, романците имат амбиции,както и полjaците и ке успеат.
Не знам дали можеш да рачунаш,но последните податоци са тези
bsdp.jpg

Нито Романиja има дупло раст спремо Бугариja, нито резултатите на Романиja и сити източни држави са толкова лоши,колкото сакаш да ни ги представиш.
Па да видиме една Хрватска, не може да отлепи от 0-та приближно. Една Литваниja - 1.3%,една Естониja - 1.9% ... да не продолжувам. Желбата да се изкара се наjлошо...просто не оди.
Не гледам овде никаква манипулациja или што да е друго. Тоа са реалните податоци,тоа са реалните факти.

Проблеми има, но ваквите заблодени луге,седат и зборуват само дека има проблеми и не барат решение,а и не гледат назад, што помина и што се реши како проблеми. Човек мора да има смелост да седне и да направи рекапитулациja на тоа што поминало,тоа што е и тоа што иде.

Последно уредено:
Како да не е лошо кога младите образовани и вредните луѓе напуштаат масовно една држава која и да е ?

Тоа е тренд во речиси секоја земја и не е нешто невообичаено. Ако државата е напуштена од 1 млад и образован човек, таа е напуштена во исто време од 99 необразовани на средна возраст. 99% проценти и од едните и од другите се враќаат - Бугаринот е печалбар по природа, не е емигрант. Брат ми беше во странство и се врати, свако ми беше во странство и се врати, само мојот братучед уште работи таму, но и тој ќе се врати. Се враќаат со знаења и вештини и работат тука.

Северозападна Бугариja винаги е била наjизосталиот дел от државата и тоа не може да изненада никоj.

Тоа е една голема лага ! Во овој регион пред 1989 г. се позиционирани огромни индустриски фабрики како Видахим (Видин), Химко (Враца), Плама (Плевен) и Атомската централа во Козлодуј. Заостанат дел стана во последниве 25 години откако намерно беше разбиена индустријата таму. И за тоа уништување се виновни сите политички партии, но најмногу владата на Иван Костов што преку криминалната приватизација на индустријата пренесе сопственоста во рацете на црвената (комунистичка) олигархија од поранешната БКП (Бугарска комунистичка партија).

Аjде ти се молам, даj посериозно....тоа са приказни за мали деца. Романиja има поголем потенциал, романците имат амбиции,както и полjaците и ке успеат.

Ајде сега оправдувања - потенцијал и амбиции. А ние Бугарите немаме ли амбиции ? Ама тоа само со амбиции не станува треба работа. Но според тебе очигледно се е во ред, чека ни светла иднина. Ете затоа ти велам дека личиш на партиски секратар во некоја од поранешните структури на комунистеческата партија. Па пријателу секоja втора твоja реченица личи на некој слоган. Сигурен сум дека немаш никаков контакт со реалниот бизнис кој не се потпира на државна помош или на европски субвенции..Сигурно работиш по некакви европрограми и витаеш во облаците.

Немам розови наочари,а гледам реално на процесите.

Jaс па мислам,дека ти сакаш да паничиш намерно. И што правиме сега?!

Добре, сигурно вистината е некаде во средината на твоите и моите мислења. Знам дека Бугарија има потенцијал, сигурен сум во тоа, затоа што секој ден комуницирам со млади луѓе кои имаат многу повеќе квалитети од своите врсници во Западна Европа.

Тоа е една голема лага ! Во овој регион пред 1989 г. се позиционирани огромни индустриски фабрики како Видахим (Видин), Химко (Враца), Плама (Плевен) и Атомската централа во Козлодуј. Заостанат дел стана во последниве 25 години откако намерно беше разбиена индустријата таму. И за тоа уништување се виновни сите политички партии, но најмногу владата на Иван Костов што преку криминалната приватизација на индустријата пренесе сопственоста во рацете на црвената (комунистичка) олигархија од поранешната БКП (Бугарска комунистичка партија).
Ако не си одил во часови по географиja,жалам. Плевен е ком северна-центар и нема ништо заедничко со северозападна Бугариja.
Северозападна Бугариja и во социализма беше наjизостанал дел на НРБ. Затоа имеше и специални напори да се развива. Ако не знаеш,да ти кажам.
Темава не е внатрешната политика на Бугариja,извини.

Ајде сега оправдувања - потенцијал и амбиции. А ние Бугарите немаме ли амбиции ? Ама тоа само со амбиции не станува треба работа. Но според тебе очигледно се е во ред, чека ни светла иднина. Ете затоа ти велам дека личиш на партиски секратар во некоја од поранешните структури на комунистеческата партија. Па пријателу секоja втора твоja реченица личи на некој слоган. Сигурен сум дека немаш никаков контакт со реалниот бизнис кој не се потпира на државна помош или на европски субвенции..Сигурно работиш по некакви европрограми и витаеш во облаците.
Не немат амбиции и ако имат са доста помалце и не седат да зборуват и да драматизират,както сакаш да правиш ти,а гледат што и како може да се поправи, изправи.
Не е се во ред, но кога погледнам после 20 години што беше - разликава е видима.
Не само што имам представа от приватниот бизнес,ами работам во него,соработувам со него на секидневно ниво. Работил сум и по европрограми,штитил сум проекти и на национално ниво за млади, штитил сум проекти по еврпрограми и пред Брисел. Жалам,ако ти немаш изкуство и не разбираш за што станува прашане.

Добре, сигурно вистината е некаде во средината на твоите и моите мислења. Знам дека Бугарија има потенцијал, сигурен сум во тоа, затоа што секој ден комуницирам со млади луѓе кои имаат многу повеќе квалитети од своите врсници во Западна Европа.
Тоа не винаги е вака,но има капацитет.[/quote][/quote]

Не само што имам представа от приватниот бизнес,ами работам во него,соработувам со него на секидневно ниво. Работил сум и по европрограми,штитил сум проекти и на национално ниво за млади, штитил сум проекти по еврпрограми и пред Брисел. Жалам,ако ти немаш изкуство и не разбираш за што станува прашане.

Соработка и работа се две различни нешта. Јас многу добро разбирам за што станува збор - станува збор за комунизам во нова амбалажа. Бизнисот има потреба од вистинска конкуренција која е невозможна во сегашните услови на ЕУ. Инаку би ли објаснил детално откако си многу запознаен со работите зошто земјоделците во Франција добиваат во пати поголеми субвенции од оние кои земаат бугарските земјоделци. Тоа пријателу се вика нелојална конкуренција во рамките на заедничкиот пазар.

Не е се во ред, но кога погледнам после 20 години што беше - разликава е видима.

Разбуди се и излез од сонот во кој си, бидејќи работите се далеку различни. Овие работи не можеш да ги видиш од твојот стол во канцеларијата на администрацијата во која работиш со евросредства.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4929259

Жалам но вистината за мене е пред сè.

Соработка и работа се две различни нешта. Јас многу добро разбирам за што станува збор - станува збор за комунизам во нова амбалажа. Бизнисот има потреба од вистинска конкуренција која е невозможна во сегашните услови на ЕУ. Инаку би ли објаснил детално откако си многу запознаен со работите зошто земјоделците во Франција добиваат во пати поголеми субвенции од оние кои земаат бугарските земјоделци. Тоа пријателу се вика нелојална конкуренција во рамките на заедничкиот пазар.
Уви има конкуренциja,но понекога таа е попречена от корупциja,коja постои насекаде во светот. Прашане е само во каков стапен е.Не си мисли дека надвор от ЕУ нема корупциja, невработеност, има полна конкуренциja и се е мед и млеко. Се е прашане на броjки,кои дават база врз коja можеш да сапоставуваш. :)
Относно земеделските производители...да се прашам,дали си читал договорот и разпоредбиде за присаединуване на БГ во ЕУ?
Има гратисен период, во коj бугарските фермери ке получават определен % от субсидиите. Земеделските субсидии са 2 вида - европски + национални.
Разликите предимно варират поради националните.
Тоа се вика услови,кои си договорил преди зачленуването.
Разбуди се и излез од сонот во кој си, бидејќи работите се далеку различни. Овие работи не можеш да ги видиш од твојот стол во канцеларијата на администрацијата во која работиш со евросредства.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4929259

Жалам но вистината за мене е пред сè.
Не знам откаде изпадна дека сум во канцелариja на администрациjaта и работам само со евростредства. Препорачувам ти да читаш повнимателно.Евросредства се користат и от бизнесот и от невладиниот сектор. Препорачувам малце повеке да прочиташ за тоа.
Благодарам ти за линкот,коj даде. Што ни покажува тоj?
Прво тоа е само идеja. Второ настапил е моментот во коj на бугарската икономика почнува да фалат работна рака. Тоа е лошо за бизнесот, добро за работната рака. Бизнесот е принуден да покачува плати за да "открадне" квалификуван и добре работешт перзонал от други фирми. Тоа не може да трае многу, но е добро за стандартот како цело на работниците.
Трето - на европско ниво постои плава карта, не гледам смисла от зелена.
Jaс ке се радвам,ако има луге от тези држави намират работа овде и не гледам проблем во тоа. И до сега има доволно странци работешти во БГ, ке се радвам ако доjдат уште.
И ако се уште не си видел,започната е програма бизнесите во БГ да создават работни места за бугарите во Европа. Ваков саем ке имаш например скоро. :)
http://karieravbulgaria.com/

Относно броjките ... да, демографски има проблем. Ваjкането нема да помогне. Интересен податок,че Германиja e со постара нациja... тогава зашто ревете?!

Да во прави си и jaс жалам,но за мене вистината е пред се, затоа на секи обит за манипулациja ке постирам фактите во кои нема ништо трагично,а един нормален тренд.
Икономски е положителен,демографски е негативен. Прашане е што вие сакате да видите и да користите за краjно субективните си мнениja.

Последно уредено:
От интерву со мениджара на IBM за централна и източна Европа разбираме какви са предностите на Бугариja пред државите от регионот,заради кои IBM решила да инвестира овде:

- стабилна влада
- ефективни банки со добри активи
- технологичен сектор во развоj
- готов кадар
- член на ЕУ, за разлика то соседните држави
- сосед на Турциja

http://www.capital.bg/biznes/kompan..._s_potencial_produljavame_da/?sp=0#storystart

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom