Мигрантите низ Македонија

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
Убаво си кажа од кого е формирана таа ИСИС и на кого всушност не му одговара да се уништи истата ама не се согласувам со останатиот дел
Што се однесува до прашањата..
- Затоа што мажите се обично похрабри, физички поспремни да го поминат цел тој пат сигурно не очекуваш огромен број на дедовци или деца/жени да се пуштат во таква долга “авантура“. А и не заборавај дека мажите таму се најранливи, зошто ги примораваат да одат во војна (а млад човек не глуп да гине за туѓи интереси) па затоа се одлучуваат да бегаат што подалеку
- Најкраток/најбезбеден пат можеби ? Логично е Сиријци/Ирачани итн да бегаат преку Грција па Македонија/Бугарија
- Одамна има наплив а нормално е да се зголемува со тек на време зошто се охрабруваат и други, башка каналите и патувањето им е се полесно и поорганизирано

АЈ сега ти кажи ми зошто Франција, Британија и ред други држави го срушија од власт “диктаторот“ Гадафи во чие време во Либија се живееше солидно и важеше за стабилна држава и ги донесоа исламистите на власт ? Сега од таму е еден од најголемите премини за мигранти кон Европа, или на пример зошто им требаше толку време да реагираат против ИСИС (иако млитаво изгледа и сега ова), и зошто го толерираат ова што го прави Турција на Курдите кои иначе се борат против ИСИС ?
Еден разумен на темава! Се согласувам со сѐ што кажа.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Како што прават Грците. Но прашањето е дали Србите ќе бидат спремни толкава маса на народ да примат? Сега еве, пропуштија еден бран, ама до кога така ќе тера ќе видиме. И ако веќе се направи така, да крца од полициски и армиски придружби, да не се дозволи ниту еден да се обиде да направи нешто што не треба. Зошто јас реков, ова ми е страв најискрено, овие не се сите како што тврдат жртви на војна. Има многу такви.
И Србите исто, превземање од јуќна граница - растовар на северна. Мигрантите немаат ни желба ни идеја да остануваат на балкан, сакаат Шведска, Германија, Англија. Значи да им помогнеме во тоа нивно човечко и хумано право да си го остварат својот сон. Унгарија почна да прави некои огради од жица, јас ја видов, ништо посебно на метални столбови прикачени спирали бодљикава жица, неколку гајби пластични пред и се скока, 2-3 талпи фрлени преку неа - се преминува.... никаква ограда нема да застане маса од 5-10.000 луѓе да стигнат каде наумиле. Само носење одма до граница, можеби отварање и некоја продавница тука за леб, вода, клешти, секачи за жица, гумени нараквици, домати, бренерчиња, чоколадо, талпи...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Кој решил да бега од земјава нека си купи боја за чевли, мачкајте околу лицето и низ толпата за месец дена сте во Немачка.
А уште подобра варијанта би било да се собериме толпа и ние и како емигранти да фаќаме чаре за нагоре. Секоја друга варијанта со бугарски пасоши и глупости, многу подолго и поскапо ќе ве фати.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Човек кога ќе ја види сликава како полицаецов му помага на детево мигрантче се будат чувствата на добрина...

1.jpg

..., но од Чкљарско диво племе доста ни е. Како што ги внесовме, така треба и да ги изнесеме, а не да глумиме добрина. Еве и слики какви се ,,невини, добри и изнемоштени'' луѓе меѓу нив има...

1.jpg

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кој решил да бега од земјава нека си купи боја за чевли, мачкајте околу лицето и низ толпата за месец дена сте во Немачка.
А уште подобра варијанта би било да се собериме толпа и ние и како емигранти да фаќаме чаре за нагоре. Секоја друга варијанта со бугарски пасоши и глупости, многу подолго и поскапо ќе ве фати.
И во Германија ќе те затворат во избеглички камп окружен да спиеш јадиш и седиш со фанатични муслимани од Авганистан, Сирија, Ирак... каде се прободуваат со нож ради национални и верски разлики... во која група ќе се замешеш. со кој ќе си праиш муабет, шо ќе напрат тебе и на женати ко ќе видат дека сте христијани....

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
244
Поени од реакции
511
Инаку за тоа дека ова е план за исламизација на Европа и нејзино освујување(правење војна) можеби е, а и јас верувам дека е, но треба да трае вака едно 50+ години. Незнам шо е филмот на муџахединиве, западњаците се ладен народ, а да не заборавиме и страшно интелегентен народ за да бидат така лесно зафркнати. Филмот со освојување на Европа од Исил не е така лесно остварлив.

Зборуваме за Германија , земја која на 2 пати војуваше со целиот свет и тоа доста успешно во поновата историја, Енглезите кој што 500 години држеа пола свет под нивна контрлола.
Народот таму не ги сакаат имигрантиве ама ајде дека глумат најцивилизирани и строги закони имаат за расизам, фашизам донесено после WW2. Но, со медиумска пропаганда , донесување закон за протерување , за една недела има да ги снема муџахединиве. Колку што знам немаат тие закон во кој мора министри да бидат од некој од етничките заедници.

За нив ама баш ми е гајле, проблемот е со нас што не сме ни воено способни, ни обединети за вакви прашања. Политичариве ќе не продадат без проблем и трошка совест за Македонија. Место да фрлаа(краднеа) пари на глупави згради и споменици, требаше да се развие инфраструктурата, образованието, науката и земјоделието исто така инвестирање во војската и безбедноста на државава и враќање на воениот рок.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422

најди ја жената...
Ова ми е најсомнителната работа во цела оваа ситуација. Обично 70% од бегалците се жени, деца, инвалиди, старци и така натака. Овие се тука млади луѓе мажи, каде им се жените, сестрите ќерките, мајките, бабите? Кај им се татковците, дедовците, синовите? Зарем тек така ги оставиле да гинат и избегале?

Значи пак ќе кажам, поголемиот дел од Сиријците, бегаат од војна и страдања, меѓутоа станува очигледно дека голем дел од нив имаат скриена агенда. Ние сме имале бегалска криза и знаеме што значат бегалци, кој им е соодносот, мажи/жени, возрасни/деца/старци и така натаму. Ова не е таков однос.

И згора на тоа овие луѓе не можеме да ги означиме како бегалци, пошто они може да се бегалци во Турција или во првата држава кај што ќе стапнат, а е мирно. Овие се веќе мигранти. Зошто инсистираат да одат во Европа? Дали се животно загрозени во Турција? Авганистанците поминуваат низ Иран. Во Иран е релативно мирно, јазикот им е сроден со Иранците. Зошто не останат во Иран? Зошто инсистираат на Европа? Според мене, оваа миграција е намерно предизвикана од одредени структури на Блискиот Исток. Демографската структура е поставена, да има понекое дете и жена, колку да се залажат и да се сожалат луѓето кај што поминуваат овие мигранти.

Една друга нелогична работа што ми се провлекува без некој да се запраша сериозно е: Претежно најзагрозени се областите што се традиционално Курдски. Поточно Ирачки и Сириски Курдистан. Зошто во бегалците не преовладуваат Курди. Тие дефакто се борат против ИД и се најзагрозени од дејствата на ИД. Зошто нема православни од Мосул? Зошто нема Језиди? Зошто нема Асирци, кои се едни од најзагрозените во Сирија? Зошто нема Ерменци од Сирија, каде се во бројка значително малцинство? Зошто нема шиити од Ирак? Тие исто така се ѕверски убивани од ИД.

Значи генерално сум, за хуман однос кој бегалците, но све во границата на своите можности и во безбедноста на држава.

Мојот став е, Србија ни се јавува пуштете 1000 души, ние пуштаме на Јужна граница организирано 1000 луѓе. За 2-3 саати со воз или автобус, ќе стигнат до Србија. Никакво задржување во Македонска територија. Толку!

C

cige

Гостин
Сите вие сожалувачи сватете дека меѓу бегалците има и џелати коишто целта им е да се распоредат низ целата траса, а највеќе на најтанкото, на Балканот. И тука да има колежи, немири

Член од
1 јуни 2015
Мислења
95
Поени од реакции
13
Deka e strategija za infiltriranje vojnici na ISIS ne se somnevame ama ajde da pocneme da razmislime zasto bas evropa e nivna cel,pricinite treba da gi barame vo samite sebe vo evropa vo vojnite,vo krazbite na nivnite resursi na miren ili na vojni aspekt ,e pa vojnata se pravi na mnogu nacini ,sega nekoj so puska ,avioni ,bombi.... treba da trpime bidejki ke ni vozvratat milo za drago,veke 100 godini gi ubivame ,ama nema da trae dolgo ke ni se vraka kako bumerang.ama jas bi sakal prvite zrtvi da bidat politicarite a ne obicniot narod,kolku sto gledam tie sekogas ke ziveat na nas grb

Член од
1 јуни 2015
Мислења
95
Поени од реакции
13
Па за излегување и влегување си имаш официлани гранични премини на кој можеш слободно да влегуваш/излегуваш.
Pa kolku sto gledam tie vlagat i izlagat na oficialni granici .[DOUBLEPOST=1440327897][/DOUBLEPOST]
Претпоставувам под тие добри и паметни луѓе подразбираш некои како М.Најчевска, З. Божиновски, С. Ивановски и слични широкогради наивци кои несебично ви помагаат во остварување на вашиот сон - изградба на енклави на калифатот на македонска почва во кои ќе важи шеријатско право и ќе цвета криминал од секаков вид налик на денешниве африкански и азиски гета во Лондон, Братфорд, Париз, Марсеј, Стокхолм...
Po zborovite koi gi citam mi licis isto kako LATAS,ne si kriv ti ,koga se vo prasanje parite i se e mozno,PARITE SE OTEPUVACKI

F|eR

Мало смо се напили, пали смо у џбун!
Член од
7 јуни 2008
Мислења
2.006
Поени од реакции
393
Pa kolku sto gledam tie vlagat i izlagat na oficialni granici .[DOUBLEPOST=1440327897][/DOUBLEPOST]
Po zborovite koi gi citam mi licis isto kako LATAS,ne si kriv ti ,koga se vo prasanje parite i se e mozno,PARITE SE OTEPUVACKI
Фраеру ај објасними ја сликава?? Фраерчино!

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Сликава не кажува ништо

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom