Насилства во Македонија

Диференцијација или лажен соживот, можеби и искрен и вистински соживот, што и да е, кој ни е изборот освен тој дека сепак делиме животен простор со нив и живееме заедно? Дали кога би решиле да ги игнорираме магично ќе ги снема и ќе исчезнат? Еве, што друго би правеле освен принудната опција да живееме заедно? Што демек ќе ги решиме во војна или ќе ја делиме државата? :icon_lol:
Не зборам јас за изборот што го имаме, туку зборам за реалната ситуација. Поентата е што Македонците го знаат изборот и можеби неволно ама еве подголтнале и го направиле тој избор, зошто другиот е војна. Но не ми се гледа дека големо мнозинство Албанци го сакаат тоа. Тоа е трагичната вистина што не опкружува. Се додека не го сватиме тоа и се додека не мавтаат дека не е така и не прават слепи при очи, поготово на онаа популација што буквално избегала од средините со доминантно Албанско население, се дотогаш не го знаеме проблемот што го имаме. А без да го знаеме проблемот, не можеме да бараме решение. Нели првиот чекор за решение на проблемот е идентификација на проблемот.

Можеби на крај пак ќе испадне војна и пак ќе испадне да се делиме, а на крај како што тргнало, можеби ќе прекине да постои Македонската држава. Тоа е све од причина што ние Македонците се правиме слепи на проблемите што не опкружуваат. На ќотеците кои се дадени на нашите деца. На црните и зелените знамиња што се веат во Чаир, Бутел и Топаана. На децата што ни ги заклаа пред 3 години. На акцијата во Куманово. Нели за бедни дневно-политички поени тоа е се дело на власта, им ставаме во уста причина да не газат уште повеќе, да наоѓаат оправдување за нивните злостори. Еве прашај Пуно кој ги убил децата во Смилковци да ти каже.

Ти праша што значи Драч, имплицирајќи демек е албански збор, ја ти одговорив. Сеа за сеа у Албанија исклучиво словенски, латински и грчки топоними.[DOUBLEPOST=1439390851][/DOUBLEPOST]
Шара и не мора да значи шарен, со повеќе бои, Шара може да значи и трага, линија итн...

За Малеш етимологија ваљда не треба да ти давам. Историја на презимето Малеш
Аха, ти мислиш дека јас имплицирав, твој проблем.
Во Алб. Нема алб. Топоними, сериозно под какви дроги си?

Не треба етимологија, не очекувам којзнае каква дискусија со тебе, толку можеш.[DOUBLEPOST=1439400967][/DOUBLEPOST]
На ќотеците кои се дадени на нашите деца.
Без слики ништо не правиме.
На црните и зелените знамиња што се веат во Чаир, Бутел и Топаана.
You are right, we have to ignore our criminal gonverment, we should focus to black isis flags.
На децата што ни ги заклаа пред 3 години.
Најдени се сторителите, ќе бидат казнети според законот, што сакаш повеќе?
Барем во јавноста нема дадоа докази дека има врска било каква идеологија која ја подржуваме масовно, по кој основ сите албанци се виновни?
На акцијата во Куманово.
Без странско неутрално истражување за случувањава ништо не правиме, сигурен сум дека мојата доверба кон институциите не е на пониско ниво со било кој просечен македонец.
да наоѓаат оправдување за нивните злостори.
Кои наши злостори бе беден еден, што к.. ме интересира мене да бранам убиец, што добивам јас со тоа? Како можеш да генерализираш вака, абе не си у камено доба вака да шириш пропаганда, луѓето веќе знаат се, има прислушувани разговори, ти текнува?

Последно уредено:
Кои наши злостори бе беден еден, што к.. ме интересира мене да бранам убиец, што добивам јас со тоа? Како можеш да генерализираш вака, абе не си у камено доба вака да шириш пропаганда, луѓето веќе знаат се, има прислушувани разговори, ти текнува?
Еве овие подоле:
Без странско неутрално истражување за случувањава ништо не правиме, сигурен сум дека мојата доверба кон институциите не е на пониско ниво со било кој просечен македонец.
Што не е јасно што се случи. Убиени се 8 припадници на безбедносните сили. Зошто на пример јас не пукав во полиција?

Кој те окупира бе, уште ли живеете со сонот дека албанците дојделе у 19 век во Македонија, па ги окупираат мирољубивите македонци...

Многу е просто, што к... градите држава у територии каде има албанци? Вината барајте ја кај вашите преродбеници кои не ви оставија чиста држава, а не кај албанците кои бараат елементарни права.

Kaко го објаснуваш доселувањето на арбанашките родови од Северна Арбанија во скопско и кумановско? Тоа за тебе не е окупација?

Ваксинце:
upload_2015-8-12_20-12-24.png

Лојане:
upload_2015-8-12_20-25-57.png

Слупчане:
upload_2015-8-12_20-15-31.png

Никуштак:
upload_2015-8-12_20-18-6.png

Брест:
upload_2015-8-12_20-20-59.png
upload_2015-8-12_20-21-24.png

Липково:
upload_2015-8-12_20-22-39.png

Oризаре (липковско):
upload_2015-8-12_20-23-20.png

Д. Коњари (скопско):
upload_2015-8-12_20-27-8.png

Koндово:
upload_2015-8-12_20-28-20.png

Д. Свиларе:
upload_2015-8-12_20-29-15.png

Г. Свиларе:
upload_2015-8-12_20-30-57.png

Никиштане:
upload_2015-8-12_20-32-17.png

Kрушопек:
upload_2015-8-12_20-33-4.png

Mojанце:
upload_2015-8-12_20-35-15.png

Oрланце:
upload_2015-8-12_20-36-4.png

Грушино:
upload_2015-8-12_20-37-10.png

И многу, многу други села населени со македонско население кои се отселувале поради зулумите на новодојденците кои дошле од Северна Арбанија, а православните Македонци кои биле староседелци или биле протерувани или убивани, по што тие села останале со чисто албанско население, демек автохтоно.

Последно уредено:
Еве овие подоле:

Што не е јасно што се случи. Убиени се 8 припадници на безбедносните сили. Зошто на пример јас не пукав во полиција?
Здраво, како си?[DOUBLEPOST=1439406496][/DOUBLEPOST]
Kaко го објаснуваш доселувањето на арбанашките родови од Северна Арбанија во скопско и кумановско? Тоа за тебе не е окупација?

Ваксинце:
Прегледај го приврзокот 126190

Лојане:
Прегледај го приврзокот 126197

Слупчане:
Прегледај го приврзокот 126191

Никуштак:
Прегледај го приврзокот 126192

Брест:
Прегледај го приврзокот 126193
Прегледај го приврзокот 126194

Липково:
Прегледај го приврзокот 126195

Oризаре (липковско):
Прегледај го приврзокот 126196

Д. Коњари (скопско):
Прегледај го приврзокот 126198

Koндово:
Прегледај го приврзокот 126199

Д. Свиларе:
Прегледај го приврзокот 126200

Г. Свиларе:
Прегледај го приврзокот 126201

Никиштане:
Прегледај го приврзокот 126202

Kрушопек:
Прегледај го приврзокот 126203

Mojанце:
Прегледај го приврзокот 126204

Oрланце:
Прегледај го приврзокот 126205

Грушино:
Прегледај го приврзокот 126206

И многу, многу други села населени со македонско население кои се отселувале поради зулумите на новодојденците кои дошле од Северна Арбанија, а православните Македонци кои биле староседелци или биле протерувани или убивани, по што тие села останале со чисто албанско население, демек автохтоно.
Кога ќе донесеш јасни докази дека кога се спомнуваат православните во "пописов" семисли исклучиво на македонците и само на македонците, се разбира под услов јас да верувам во реалноста кај српски "пописи", тек тогаш драг сочлен форумџија јас ќе ги коментирам сликичкиве.

Здраво, како си?[DOUBLEPOST=1439406496][/DOUBLEPOST]
Кога ќе донесеш јасни докази дека кога се спомнуваат православните во "пописов" семисли исклучиво на македонците и само на македонците, се разбира под услов јас да верувам во реалноста кај српски "пописи", тек тогаш драг сочлен форумџија јас ќе ги коментирам сликичкиве.
Побарај Турски пописи и ќе си ја видиш бројката.

Аха, ти мислиш дека јас имплицирав, твој проблем.
Во Алб. Нема алб. Топоними, сериозно под какви дроги си?

Не треба етимологија, не очекувам којзнае каква дискусија со тебе, толку можеш.[DOUBLEPOST=1439400967][/DOUBLEPOST]
Без слики ништо не правиме.

You are right, we have to ignore our criminal gonverment, we should focus to black isis flags.

Најдени се сторителите, ќе бидат казнети според законот, што сакаш повеќе?
Барем во јавноста нема дадоа докази дека има врска било каква идеологија која ја подржуваме масовно, по кој основ сите албанци се виновни?
Злосторниците се фатени и уапсени на децата.Но зошто сите албанци ги обвинуваме?Па кој албанец ги осуди убиците?Барем еден албанец да испаднеше и да побара најстрога казна за убиците.Па уште и мутави не правевте дека ние сне си ги убиле децата за да ве обвиниме вас.За вас не е битно дали е крив или прав,ако е албанец мора да е во право и точка.Е затоа сите албанци ве обвинуваме како соучесници.И она копилено ѓомити новинар,Муарем,се изнаплука по се македонско зошто биле претепани тројца албанци.Што кур не кажа дека истиот ден беа претепани и двајца велешани во карпош 4 и тројца македонци на битпазар?Или не ги броите каурите тие не се важат а?Море сите до еден би ве пратил у макстил,у печки.Хитлер како што правел домаќински.[DOUBLEPOST=1439417018][/DOUBLEPOST]
Битни? Кој спомна битни фунскции...
Обична работа бе друже у државни фабрики... ај инженери немало...

Немам намера сега вам да ве обвинам, такви беа времињата, таква беше стратегијата, албанците со ништо да не се поврзат со земјава, што повеќе да се иселат.
Ама да викате вие не сакавте да се интегрирате дебилно не е, туку злобно и навредувачко.

Тоа е таа стратегија, имињата на селата, црквата, нормално, академиии на науки имавте уште пред 200 год. Немате никаква разлика од грците, иста стратегија.[DOUBLEPOST=1439371279][/DOUBLEPOST]
Сам го наметна зборот окупација во темава, ти не даде осуда, ти со ова го оправда настанот, така треба да се браниме нели е муабетот? Комитите ни се последниот браник....

Ниту еден не рече жалосно за децава кои јадоа тежок ќотек затоа што се различни од мнозинството, туку жалите затоа што ќе ви вратат.

Вие да не личите како свеѓани?
Исто како и вие што жалевте за македончињата што беа тепани по автобуси,така и ние ги жалиме овие тројца.

Последно уредено од модератор:

Има и такви случаи како што викаш ти. Имало и родови од некои села што преминале во Ислам откако се доселиле Арнаутите од Северна Арбанија или од Река. Тие родови може биле македонски, може биле српски, а може и да биле православни Албанци, како што имплицираш ти.
Имало случаи каде што Арнаутите се доселувале во села кои биле веќе начисто раселени (поради различни причини како чума или селото било запалено како знак на одмазда од страна на Турците или поради повлекувањето на подземните води и сл.)
Имало случаи каде што Арнаутите со своето доселување основале ново село кое не постоело дотогаш.

Но, еве да претпоставиме дека твојата теза е точна и дека изворот од кој ти ги цитирав овие податоци се тенденциозни и пристрасни. Ти велиш дека кога дошле Арнаутите од Северна Арбанија во селата кои што денес се албански затекнале православно албанско население, така? Тоа православно албанско население под притисок или преминале на Ислам или се иселило, така?

Но драг колега форумџијо, како тоа православно албанско население живеело во села со словенска топонимија? Да не сакаш да кажеш дека после населувањето на Арнаутите, православните албански староседелци освен верата (од Православие во Ислам) си го смениле и јазикот (од српски, македонски и бугарски во албански)?

Има и такви случаи како што викаш ти. Имало и родови од некои села што преминале во Ислам откако се доселиле Арнаутите од Северна Арбанија или од Река. Тие родови може биле македонски, може биле српски, а може и да биле православни Албанци, како што имплицираш ти.
Имало случаи каде што Арнаутите се доселувале во села кои биле веќе начисто раселени (поради различни причини како чума или селото било запалено како знак на одмазда од страна на Турците или поради повлекувањето на подземните води и сл.)
Имало случаи каде што Арнаутите со своето доселување основале ново село кое не постоело дотогаш.

Но, еве да претпоставиме дека твојата теза е точна и дека изворот од кој ти ги цитирав овие податоци се тенденциозни и пристрасни. Ти велиш дека кога дошле Арнаутите од Северна Арбанија во селата кои што денес се албански затекнале православно албанско население, така? Тоа православно албанско население под притисок или преминале на Ислам или се иселило, така?

Но драг колега форумџијо, како тоа православно албанско население живеело во села со словенска топонимија? Да не сакаш да кажеш дека после населувањето на Арнаутите, православните албански староседелци освен верата (од Православие во Ислам) си го смениле и јазикот (од српски, македонски и бугарски во албански)?
Мора да ја знаеш барем донекаде историјата на средновековен балкан, онака неутралната, нешто помеѓу странската и овдешната.
Факт е дека веќе во 9 век словените веќе има своја јака држава во балканот, прво бугарите, после србите, знаеме колку беа разпространети, цела Албанија, голем дел на Грција исекако останатиот балкан.
Не треба многу да се дискутира, тоа што го правеа словените, го правеа турците, нема разлика, тие си направија цели градови, тие преименуваа градови, асимилираа. Дали е можно во балкан со многу турски топоними да живее нетурско население?

Не треба многу да се дискутира, тоа што го правеа словените, го правеа турците, нема разлика, тие си направија цели градови, тие преименуваа градови, асимилираа. Дали е можно во балкан со многу турски топоними да живее нетурско население?
Не знам како тоа тебе те засегаат Турските топоними, тоа се Турски, а не Албански. Турците владееле со Балканот 550 години и нормално е да ставале Турски Топоними.

Не знам како тоа тебе те засегаат Турските топоними, тоа се Турски, а не Албански. Турците владееле со Балканот 550 години и нормално е да ставале Турски Топоними.
Турските топоними се пример како словените, не ме засегаат, како што не ме засегааат словените, окупатори и двете, тоа што едниот е од порано а едниот покасно не е важно.
Турците 550, словените нешто помалку, римјаните негде 1000 год, сите си ставија топоними....

Ти знаеш што пишуваш? Какви турски топоними на балкан? Па турците кога дошле на овие простори?

Турските топоними се пример како словените, не ме засегаат, како што не ме засегааат словените, окупатори и двете, тоа што едниот е од порано а едниот покасно не е важно.
Турците 550, словените нешто помалку, римјаните негде 1000 год, сите си ставија топоними....
Аха, ме интересира каде се Шќиптарските топоними во сета оваа приказна, или они стапуваат на сила во 1918 година, кога што почнуваат да се окупатори на овие простори. Дури и самиот назив ви е чуден, Вие се викате Шќиптари а инсистирате да ве викаат на латинскиот назив Албанци. Имате називи на племиња исти со кавакски племиња Черкези, и прото латински Тоски, се идентификувате со арбанаси, иако нема никаква јасна поврзаност меѓу вас и нив. Славите православни Словенски Јунаци како свои (Ѓорѓи Кастриот), чив татко се вика Јон, мајка Воислава, браќа: Станиша, Репош, Костадин и сестри: Мара, Елена, Анѓелина Влајка и Мамица. Сите до едно православни словенски. Пази не само Православни, туку типични СЛОВЕНСКИ имиња.

Стварно треба да имаш недостаток на мозок да тврдиш дека Скендербеу бил нешто друого освен православен Словен.

Значи вие не сте друго ништо туку Шкрети, дел сте примиле некаков јазик, кој нема јасно потекло и е полн со контраверзи во научниот свет, а дел сте примиле вера од Турците и Католиците после 1918 година, а генетски 80% сте исти како и ние, словени кои BTW се староседелци на Балканот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom